• Sonuç bulunamadı

Akademisyenlerin Elektronik Dergilerle İlgili Görüş ve Öneriler

4. BULGULAR VE DEĞERLENDİRME 1 Ankara Üniversitesi Tarihçe

4.20 Akademisyenlerin Elektronik Dergilerle İlgili Görüş ve Öneriler

Akademisyenlere elektronik dergiler hakkında varsa görüş ve önerilerini yazmaları istenmiştir. Bu soruya cevap veren akademisyenlerin yazdıkları içeriğe göre her disiplinde bir arada verilmiye çalışmıştır. Bu bağlamda kullanıcıların açık uçlu soruya yanıtları teknik yaşanan erişim sorunları, yeni yayın alınması, işbirliği yapılması ve tanıtım yapılması konularında önerilerden oluşmaktadır.

Teknik bağlamında yaşanan sorunlara ya da genel olarak erişime yönelik cevaplar:

Fen bilimciler:

“Araştırma yapılan konuyla ilgili makalelere kısa ve kolay yoldan ulaşımı sağlaması elektronik dergilerin kullanımını daha güncel hale getiriyor.”

“Evlerimizden de Üniversite’nin sağladığı elektronik dergilere ulaşıp basılı çıktı almayı isterdim. Yoğun çalışılan günlerde internette tarama yapamıyoruz. Bu nedenle evlerden de ulaşılması iyi olur kanaatindeyim.” Mühendisler:

“elibrary’e ulaşıyoruz ama indiremiyoruz. Kitapları ve dergileri indirebilmek isterim.”

“Elektronik kitaplara erişim sınırlarının geliştirilmesini istiyorum. Örneğin Açık Erişim olarak erişilen kitapların belirli chapterlerını görebiliyorum. (Yazarların web sayfalarından erişilen)” yanıtını vermiştir.

"Birçok derginin 1996’dan eski sayıları yok. Bu yıllarda yayınlanmış makalelere de ulaşmak istiyorum.” yanıtını vermiştir.

Sosyal bilimciler:

“Üniversitemizin abone olduğu veri tabanlarında bulunan dergilerin abonelik sayıları belirli bir tarihten itibaren başlıyor. Bundan önceki tarihteki yazılara tam metin erişmemiz bulunmuyor. Bunun için bir iyileştirme yapılabilir. Ayrıca kampus dışından erişim için de birer kullanıcı adı ve şifre edinmemiz sağlanabilir.” Yanıtlarını vermişlerdir.

“Elektronik dergilerden çok internet ve bilgi imkanlarının gelişmesine gereksinim olduğu (Bağlantı kesilmesi, yavaş bağlanma vs. )” “Alanımla ilgili daha fazla dergiye ulaşabilmek isterim.”

“Kampüs –dışı erişim desteklenmeli, Fakülte kütüpahanesi personeli eğitilmeli”

“Elektronik dergilere herkesin ulaşabilmesini isterdim. Fakat sadece üyeyseniz ulaşıyorsunuz. Yine dergilerdeki tüm makaleler full text olmalı. Bazen çok ilgili bir makale buluyorsunuz ve full text’i için üyelik istiyor. Kaynakların kolay erişilebilirliği çok önemli...

Ayrıca her fakülte kendi dergisini elektronik ortama taşıyabilir ama sadece özet değil. Tam metin olarak...” yanıtını vermiştir.

“Elektronik kütüphaneden çok memnunum ancak evden de ulaşabilseydim çok daha memnun olurdum.” yanıtlarını vermişlerdir.

İnsan bilimciler:

“Daha çok konuya hitap eden makalelere ulaşmak istiyorum. Sosyal bilimler bağlamındaki dergi çeşit ve sayısının artırılmasını istiyorum. Makale ya da dergilere şifresiz ulaşmak istiyorum ve bu bağlamda da okul

dışında da dergilerden yararlanabilmek için bizlere şifre verilmesini istiyorum.” yanıtlarını vermişlerdir.

İşbirliği yapılmasına yönelik öneri içeren cevaplar: Fen bilimciler

“Üniversitedeki uzmanlık alanları dikkate alınarak ve maliyet dikkate alınarak bir ayıklama yapılmalı. Yakın üniversitelerin imkanları için sözleşme yoluna gidilmeli.”

“E-kütüphane için üniversite yöneticilerine teşekkür ederim. Bir yayınevinin tüm dergilerine ulaşmak yerine öğretim üyelerinin istediği dergilere ulaşılması düşen maliyetle başka yayınlara ulaşılmalı, örneğin Almanya’da bilimsel ilişkide bulunduğum üniversite Science Direct’in tümü yerine talep olan dergilere ulaşım var.” yanıtlarını vermişlerdir.

“Çok Para veriliyor, çok az akademisyen kullanıyor. Kullanmama rağmen verilen para vicdanımı sızlatıyor.”

Yeni yayın alınması ya da mevcut koleksiyonun değerlendirilmesine ilişkin cevaplar:

Fen bilimciler:

“Ankara Üniversitesi bölümler bazında “Citation” İndekslerde yaptığı taramalar sonucunda çalışan bölümlerin kendi aralarındaki ortaklığını artırıcı çalışmalara alternatif bakış açısı kazandırabilecek dergilere de abone olunmalıdır. Çalışmayan bölümler için üyesi olduğu dergi sayısını azaltılmalıdır. Buradan temin edilecek ek kaynak çalışan bölümlere aktarılmalıdır.” yanıtını vermiştir.

Sosyal bilimciler:

“Mutlaka PysychINFO ve PsychLIT’inde listede yer alması. Maalesef geçici abonelikler oluyor ve zor durumda kalıyoruz. Psychological Abstarcts” yanıtlarını vernişlerdir.

“Ankara Üniversitesi’nin hukuk, özellikle özel hukuk alanında elektronik dergi hizmeti bulunmamaktadır. Akademisyen olarak özel hukukçuların İsviçre ve Almanya’da yayınlanan nitelikli hukuk dergilerine ulaşmaları gerekmektedir. Ancak ne yazık ki ulaşamamaktadır. Bireysel olarak bu dergileri takip etmek çok fazla miktarlarda bedel ödemeyi

gerektirmektedir. Bu eksikliğin en kısa zamanda giderilmesini diliyorum.” Yanıtını vermiştir.

“Özellikle Sosyal Bilimler hakkındaki uluslararası elektronik dergi aboneliklerinin geliştirilmesi sayıca artırılması”

“Alanımla ilgili daha fazla dergiye ulaşabilmek isterim.”

“Elektronik arşiv ve dergilerdeki tıp hakimiyeti (fen bilimleri) karşısında sosyal bilimlere ilişkin daha çok veriye yer verilmesini, yabancı dildeki e- yayınlar yanında Türkçe yayınların da sayısının artırılmasını isterdim.”

“Türkiye’de Çalışma ekonomisi ve Kamu yönetimi alanında yayınlanan dergilerin elektroniği yok. Belki bunun için çalışma yapılabilir.”

İnsan bilimciler.

“elektronik dergilerden daha çok basılı kitap alınmasını öneriyorum.” Yanıtını vermiştir.

“Üniversitemizin abone olduğu dergi koleksiyonları daha ziyade Anglosakson kültür dünyasının ürünleri. Bilimde en az onlar kadar ileri diğer ülkelerin dergi koleksiyonlarına ulaşım zorlukları mevcut (Örneğin Macaristan)”

Tanıtım yapılması konusunda verilen ve önerilen cevaplar: Mühendisler:

“Yeni e-dergiler ve veritabanları e-mail yoluyla duyurulmalı”, “e-posta ile tanıtım haber verme yapılabilir” yanıtlarını vermişlerdir. Sosyal bilimciler:

“Uzmanlık alanlarına göre e-dergi listeleri oluşturulmalı; ilgili bölümlere iletilmeli.

Türkçe dergilerde e-dergi uygulamasına destek programları/ projeler geliştirilmeli, Ayrıca Kamu Yönetimi/yönetime alanında e-dergi yok” yanıtlarını vermişlerdir.

“Ulaşılabilir dergilerden kişinin seçeceği birkaç tanesinin yeni/son sayı içeriği; e-mail yoluyla gönderilebilir,”

“Ankara Üniversitesi e-dergiler konusunda çok zayıf. Daha fazla yayın olmalı. Güncel takip edilmeli. Uzman kurullar oluşturulup her alanda güncel yayınlar ilgililere sunulmalı.”

“Elektronik dergilerin kullanımı teşvik edilmeli. Ancak nicelikten çok nitelik açısından doyurucu olanlar bir şekilde ayırt edilebilmeli”

İnsan bilimciler:

“Elektronik dergilere erişimin daha kolay olması nedeniyle basılı dergilere göre çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Fakat bu konuda gerek öğrencilerin gerekse öğretmenlerin daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiği görüşündeyim. Bu dergilerden hiç haberdar olmayan ya da bu dergilere nasıl erişilebileceği hakkında bilgi sahibi olmayanların bilgilendirlmesi ve bu dergilerin kullanımına özendirilmesinin daha faydalı olacağını düşünüyorum.”