• Sonuç bulunamadı

ACENTELERİN SORUMLULUĞU

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

B) ACENTELERİN SORUMLULUĞU

• m.6 Sigortacı için bu Yönetmelik’te öngörülen yükümlülükler sigorta acenteleri için de geçerlidir. Ancak, sigorta şirketinin kurmuş olduğu kayıtlı veri saklayıcısı ile acentenin düzenlediği sigorta sözleşmeleri için de bu Yönetmelik’in öngördüğü biçimde bilgilendirme yapılıyor ise acentenin bilgilendirme yükümlülüğü ortadan kalkar.

Sonuç: Acentelerin sorumluluğu ortadan kalkmamıştır. Eski yönetmelikte olduğu gibi yeni yönetmelikte de bilgilendirmenin yapılmasından sigorta şirketinin yanı sıra acenteler de sorumludur. Sadece uzaktan satışlarda sigorta şirketinin kayıtlı veri saklayıcısı ile bir sistem kurması ve acentelerin de bu tür satışlarda bu sistemden faydalanması halinde sigorta acentelerinin sorumluluğu kalkmaktadır. Ancak özellikle yüz yüze satışlarda acente sorumluluğu devam etmektedir.

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler Motorlu Araç Sigortaları

Kapsamında Tam Hasara ya da Ağır Hasara Uğramış Araçlarla İlgili Mevzuata Aykırı Uygulamaların Önlenmesi Hakkında Genelge(2020/3”)

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 19.02.2020

Söz konusu genelgede tam hasar durumlarında araçların trafikten çektirme belgesi ile hurda işleme tesislerine ivedilikle iletilmesi ve tazminat işlemlerinin bu süreçler sonrasında işletilmesi gerekirken, tam hasarlı bazı araçların mevzuata aykırı şekilde alım satıma konu edildiği belirtilmiştir. SBM anılan süreç kapsamında bir kontrol sistematiği oluşturacağını vurgulamaktadır.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 20.03.2020

Trafik Sigortası genel şartlarındaki değişiklikle, değer kaybı ve bedeni zararlara ilişkin hesaplamalarda yoruma açık bazı uygulamalar açıklığa kavuşturularak belirsizlik ortadan kaldırılmıştır. Genelge’nin tahkim başvurularını azaltması, hukuklu dosya sayılarındaki düşüşün etkisiyle masraf tutarlarının azalması yönünde etkisinin olacağı değerlendirilmektedir.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Kapsamında Alıcılara Sağlanan Kredi Limitinin Belirlenmesi İşlemlerine İlişkin Genelge (2020/07)

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 01.04.2020

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Kapsamında Alıcılara Sağlanan Kredi Limitinin Belirlenmesi İşlemlerine İlişkin Genelge uyarınca kredi limitinin tespitine esaslar kriterler ile alıcıya sağlanan kredi limitinin belirlenmesine yönelik kriterler belirlenmiştir.

Yargı Alanındaki Hak Kayıplarının Önlenmesi Amacıyla Getirilen Durma Süresinin Uzatılmasına Dair Karar (31114 Sayılı Resmî Gazete)

Cumhurbaşkanı 30.04.2020

7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen durma süresi, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen zorunlu idari başvuru yoluna ilişkin süreler hariç, 1/5/2020 tarihinden 15/6/2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri İle Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 9.05.2020/31122

Söz konusu yönetmelik değişikliği, mesafeli sigorta satışları ile ilgili yeni bir takım düzenlemeler getirirken, asli işi sigorta aracılığı olmayan işletmelerin sigorta satışlarını mevzuat hükümlerine bağlamıştır.

Yönetmeliğin değiştirilen 9’uncu maddesi ile, mesafeli sigorta satışlarında banka ve kredi kartı kullanılarak yapılacak tahsilatlarda 3D Secure uygulamasının kullanılması; tarafların bir araya gelerek yaptığı satışlarda sanal pos kullanılacaksa, kredi kartının ilk 6 ve son 4 rakamı ile sanal pos üzerinden güvenli ödeme yapılması hususları hükme bağlanmıştır. Tanınan uyum süresi 15.07.2020 iken, bu süre sonradan iletilen bir yazı ile 15.10.2020 tarihine ötelenmiştir.

10’uncu maddede ise asli işi sigorta aracılığı olmayan işletmelerin, sundukları mal ve hizmetle bağlantılı sigorta poliçesi satışlarına ilişkin sınırlamalar ve düzenlemeler yer almaktadır.

Ek madde 10/A’da ise sigortacılık işlemlerinin tamamının veya bir bölümünün gerçekleştirilmesine imkân veren kiosk, web sayfası, mobil uygulamalar gibi elektronik işlem cihazları ile sigorta satışı mevzuata dâhil edilmiştir. Ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası kontrol noktaları olan Tapu Daireleri, Su ve Elektrik İdareleri’nde yalnızca Doğal Afet Sigortaları Kurumu’na (DASK) ait uzaktan satış cihazları bulundurulabileceği hükme bağlanmıştır.

Trafik Sigortası kontrol noktaları olan araç muayene istasyonlarında yalnızca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) tarafından konulacak uzaktan satış cihazları ile satış yapılabileceği belirtilmiştir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası branşında ruhsatı olan tüm sigorta şirketleri bu cihazlar üzerinden satışa izin vermek zorundadır.

2020/8 sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Prim/

Özsermaye Katsayısı Uygulamasına ve Azami Prim Artış Oranlarına İlişkin Genelge

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 13.05.2020

Söz konusu Genelge ile sigorta şirketlerinin trafik sigortasında prim üretimlerine özsermaye üzerinden kota getirilmiştir. Mevzuat ile aynı zamanda aylık prim artış oranları da düzenlenmiştir. Trafik sigortası branşında yeni mevzuat hükümlerine göre sigorta şirketlerinin bir takvim yılı içinde ürettikleri prim toplamı, bir önceki yılki öz sermayelerinin 5 katını geçemeyeceği hükme bağlanmıştır. Bu katsayı, 01.05.2020 ve 31.12.2020 döneminde 4 kat olarak uygulanacak olup, bu limitin aşılması durumunda sigorta şirketinin söz konusu branşta poliçe yazmayı bırakacağı vurgulanmıştır.

Genelgenin ikinci maddesine göre trafik sigortasında azami prim tutarlarının, 2020 yılı Haziran ayından itibaren aylık %0.75 (bir önceki ayın azami prim tutarı üzerinden) ve 2021 yılı Ocak ayından itibaren aylık %1 olarak artacağı belirtilmiştir.

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (31165 Sayılı Resmî Gazete)

Cumhurbaşkanı 24.06.2020

Söz konusu Kanun içeriğindeki değişiklikleri; teşebbüsleri ilgilendirenler ve Rekabet Kurumu’nun (Kurum) iç işleyişine ilişkin olanlar şeklinde ikiye ayırmak mümkündür. 7246 sayılı Kanun’un 1, 2, 3, 4, 8 ve 9. maddeleri teşebbüsleri ilgilendiren değişiklikler getirmekte olup özetle şu şekildedir:

• 7246 sayılı Kanun’un 1. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un “Muafiyet”

başlıklı 5. maddesinde yapılan değişiklikle “kendi kendine değerlendirme”

(self assesment) yöntemi güçlendirilmiştir.

• 7246 sayılı Kanun’un 2. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un “Birleşme veya devralma” başlıklı 7. maddesinde yapılan değişiklikle, birleşme-devralma işlemlerinin kontrolünde kullanılan hâkim durum testi yerine, “etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması” testine geçilmiştir.

• 7246 sayılı Kanun’un 3. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un “İhlale son verme” başlıklı 9. maddesinde yapılan değişiklikle, rekabet ihlallerini sona erdirmeye yönelik Rekabet Kurulu’na yapısal tedbir uygulama yetkisi verilmiştir.

• 7246 sayılı Kanun’un 4. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un “Yerinde inceleme” başlıklı 15. maddesinde yapılan değişiklikle, esasen uygulamada zaten mevcut olan elektronik ortam ve bilişim sistemlerinde inceleme yapma yetkisinin yasal dayanağı sağlanmıştır.

• 7246 sayılı Kanun’un 8. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un “Ön araştırmanın sonuçlanması” başlıklı 41. maddesiyle “de minimis” olarak adlandırılan, rekabet üzerindeki etkisi düşük olan bazı anlaşma, uyumlu eylem ve teşebbüs birliği uygulamaları hakkında Kurul tarafından soruşturma açılmayabileceği hükme bağlanmıştır.

• 7246 sayılı Kanun’un 9. maddesi ile 4054 sayılı Kanun’un 43. maddesinin

“Kurulun Soruşturmaya Başlaması” şeklindeki başlığının “Soruşturmaya Başlanması, Taahhüt ve Uzlaşma” olarak değiştirilerek, maddenin üçüncü fıkrasına taahhüt ve uzlaşma uygulamalarına yönelik yeni fıkralar eklenmiştir.

• 7246 sayılı Kanun’un 10. maddesi ile tarafların ikinci yazılı savunmasının ardından hazırlanan ek yazılı görüş süresi bir katına kadar uzatılarak 30 güne çıkartılabilecektir.

2019/7 Motorlu Araç Sigortalarında Eşdeğer Parça Belgeleme Esaslarına İlişkin Genelge de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge

Hazine ve Maliye

Bakanlığı 06.08.2019

Söz konusu genelge değişikliği, aşağıdaki hüküm ile; motorlu araç sigortaları açısından kullanılacak belirli eşdeğer yedek parçaların en az % 20’sinin yerli üreticiden temin edilmesi gerekliliğini vurgulamıştır.

“Sigorta şirketi tarafından tedarik edilecek metal, plastik ve aydınlatma grubu eşdeğer yedek parçaların asgari %20’sinin Türkiye’de yerleşik üreticiler tarafından üretilmesi zorunludur. Bakanlıkça, gelişen koşullara göre farklı bir oran belirlenebilir.” Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Kimlik Paylaşımı Sistemi Yönetmeliği (Karar Sayısı: 2837)

Cumhurbaşkanı 21.08.2020

21.08.2020 tarih ve 31220 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelikte, Kimlik Paylaşımı Sistemi’nden faydalanan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü dışındaki kurum ve kamu hizmeti sunan tüzel kişilikler “Alıcı kurum”; Alıcı kurumun, uygulamalar üzerinden web servis yolu ile Kimlik Paylaşımı Sistemi’nden faydalanması için yetkilendirdiği kişiler ise “Alt kullanıcı” olarak tanımlanmıştır.

Mevzuatın doğrudan muhatabı Alıcı kurumlar olmakla birlikte özetle;

KPS hizmetinden yararlanabilmek için ikili anlaşma yapılması gerektiği, alınan bilgilerin başka amaçlarla kullanılmaması ve gerekli tüm idari/teknik tedbirlerin alınması gerektiği, iç denetim yapma yükümlülüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün denetim yapma yükümlülüğü açıklanmıştır. Ayrıca Alıcı kurumun, alt kullanıcıların yetkilerini belirlemek ve tanımlamakla yükümlü olduğu belirtilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 17.07.2020 Tarihli ve E:

2019/40, K: 2020/40 Sayılı Kararı-2020-0699 Sayılı TSB Sirküleri

Anayasa

Mahkemesi 09.10.2020

09.10.2020 tarihli ve 31269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 17.07.2020 tarihli ve E: 2019/40, K: 2020/40 sayılı kararı Karayolları Trafik Kanunu’nun Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını düzenleyen maddelerinden; 90, 92, 93, 97 ve 99’uncu maddelerinde yer alan bazı hükümlerin iptaline yönelik Anayasa Mahkemesinde açılan davaya ilişkin hususları karara bağlamıştır. İlgili karar, trafik poliçelerinde yapılan tazminat ödemelerinin “gerçek zarar” üzerinden yapılması gerektiğine hükmederek, trafik sigortası genel şartlarında belirlenen mortalite tablosu, teknik faiz oranı, değer kaybı, geçici iş göremezlik ve geçici bakıcı giderleri gibi bazı zarar hesaplama kriter ve formüllerini iptal etmiştir.

Söz konusu durum trafik branşı nihai hasar prim oranının artması sonucunu doğuracak olup, “gerçek zarar” tespiti için hesaplama yöntemlerinin kanun ya da genel şartlarda belirli kriterler ile tanımlanması beklenmektedir.

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının

Önlenmesine İlişkin Kanun (31351 Sayılı 5. Mükerrer Resmî Gazete)

Türkiye Büyük

Millet Meclisi 31.12.2020

7262 sayılı “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun”, 31.12.2020 tarihli ve 31351 (5, mükerrer) sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olup yürürlüğe alınmıştır. Söz konusu Kanun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tavsiyeleri ile uyumun sağlanması amacıyla hazırlanmış ve 27.12.2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmiştir.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF) misyonlarını gerçekleştirebilmek için 40 Tavsiyesi ve 11 kısa vadeli hedefi kapsamında ülkeleri değerlendirmekte ve denetlemekte olup, ülkemize yönelik gerçekleştirilen IV. Tur Karşılıklı Değerlendirme süreci 2019 yılı Ekim ayında tamamlanarak sonuç raporu oluşturulmuştur. Söz konusu rapor içeriğinde kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadele konusunda BMGK kararları ve ilgili FATF Tavsiyeleri ile tam uyumun sağlanması, terörizmin finansmanı ve aklama suçları ile mücadelede yasal/kurumsal kapasitenin güçlendirilmesinin önemi vurgulanmıştır. Söz konusu tespitin giderilmesine yönelik olarak kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadelede çatı düzenleme niteliğinde 7262 sayılı Kanun yayımlanmış olup, Kanun’un uygulama usul ve esaslarının düzenlenebilmesi için yönetmelik yayımlanması beklenmektedir.

BMGK’nın kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik kararlarının uygulanması kapsamında denetim ve işbirliğinin sağlanması amacıyla “Denetim ve İşbirliği Komisyonu” kurulmakta ve görev, yetki ve sorumlulukları belirlenmektedir. Söz konusu Komisyonun başkanlığı ve sekretarya hizmetleri Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından yürütülecektir.

Söz konusu Kanun, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine ilişkin hükümler içermekle birlikte, aşağıda belirtilen Kanunlar’da da önemli değişikliklere sebebiyet vermiştir;

· 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun

· 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun

· 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu

· 5253 sayılı Dernekler Kanunu

· 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu

· 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu

· 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının

Önlenmesine İlişkin Kanun (31351 Sayılı 5. Mükerrer Resmî Gazete)

Türkiye Büyük

Millet Meclisi 31.12.2020

7262 sayılı Kanun’un Şirketimiz faaliyetlerini en çok etkileyecek maddeleri, 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerden kaynaklı olacaktır;

• 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un 3. maddesinde yapılan düzenlemeyle “kimlik tespiti” ibaresi “müşterinin tanınması” ibaresi ile değiştirilmiştir.

• 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’una

“finansal grup” tanımı eklenerek “Merkezi Türkiye’de ya da yurt dışında bulunan bir ana kuruluşa bağlı veya bu kuruluşun kontrolünde bulunan, Türkiye’de yerleşik finansal kuruluşlar ile bunların şube, acente, temsilci ve ticari vekil ve benzeri bağlı birimlerinden oluşan grubu” olarak tanımlanmıştır. Ayrıca yükümlülerin finansal grup seviyesinde risk temelli yaklaşımla uyum programı oluşturarak etkili bir şekilde uygulaması gerekli kılınmıştır. Bu doğrultuda uygulama detaylarına ilişkin Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik’te düzenleme yapılması beklenmektedir.

• Finansal grup içinde yer alan kuruluşlar nezdinde tutulan müşterinin kimliğinin tespit edilmesine, hesaplarına ve işlemlerine ilişkin bilgilerin grup seviyesinde oluşturulacak uyum programı çalışmalarında kullanılmak amacıyla grup içinde yer alan kuruluşlar arasında paylaşılabilmesinin önü açılmıştır. Ek olarak herhangi bir özel kanun hükümleri öne sürülerek bu tip bir paylaşımdan kaçınılamayacağı hususu hükme bağlanmıştır.

• Düzenlemeyle, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçlarıyla mücadele kapsamında getirilen yükümlülüklerin ihlal edilmesi durumunda daha etkili ve caydırıcı cezaların verilmesi ve yaptırımların uygulanması amaçlanmaktadır. İdari para cezası için öngörülen zamanaşımı süresi, 5549 sayılı Kanun’un 8.

maddesindeki muhafaza ve ibraz süresine uygun olarak 5 (beş) yıldan 8 (sekiz) yıla çıkarılmıştır. Cezalarda en dikkat çekici artış, 13. Maddenin ikinci fıkrasında eğitim, iç denetim, kontrol ve risk yönetim sistemleri ile diğer tedbirlere (Md.5/1) yönelik ihlallere yönelik ceza tutarında olmuş olup bu tutar 500 bin TL’ye yükseltilmiştir. Ek olarak uygulanacak cezanın

¼’ü kadarının sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi’ne kesilmesi hususu hükme bağlanmıştır.

MEVZUATA İLİŞKİN GELİŞME VE DEĞİŞİKLİKLER

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu

Mevzuat Adı

Mevzuatı Yayımlayan Kurum

Mevzuatın Yayımlanma Tarihi (Resmî Gazete

Tarihi vb.) Şirkete Getirdiği Yükümlülükler

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelge (2010/10) -2020-0853 Sayılı TSB Sirküleri

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu

01.12.2020

İlgili genelge ile SEDDK’nın 27.11.2020 tarihli ve 38 sayılı Kararı ile 01.01.2021 - 31.12.2021 tarihleri arasında uygulanmak üzere, zorunlu trafik sigortalarında azami prim uygulamasının; 10.04.2017 tarihli ve 10271 sayılı Onay, 10.04.2017 tarihli ve 2017/1 sayılı Genelge ve 13.05.2020 tarihli ve 2020/8 sayılı Genelge’nin 2’nci maddesi ile belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde devam etmesine karar verilmiştir. 2017/1 sayılı Genelge’de kamu otoritesi ilgili sigortanın şartlarının zorunlu sigorta mahiyetine uygun olması amacıyla çeşitli tablolar ve maddeler ile azami primler belirlemiştir.

İlgili genelge ile trafik sigortalarında azami prim uygulamasının devam edeceği bildirilmektedir.

2014/16 Sayılı Muallak Tazminat Karşılığına İlişkin Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge (2020/11)

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu

07.12.2020

Mevcut durumda IBNR hesabı ana branşlar baz alınarak yapılmaktadır.

Ayrıca, ana branş için bulunan tutar alt branşlara ilişkin gerçekleşen hasar tutarlarının ağırlıkları dikkate alınarak alt branşlara dağıtılmaktadır. Ancak,

“Kara Araçları Sorumluluk” ana branşı altında yer alan “714-Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk” ve “715-Zorunlu Trafik” alt branşlarının birlikte,

“716-Motorlu Karar Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk” alt branşının ise ayrı hesaplanması gerekmektedir. Söz konusu Genelge ile “730-Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası” alt branşının da ayrı hesaplanması gerektiği belirtilmiştir.

Anadolu Sigorta 2020 Faaliyet Raporu