• Sonuç bulunamadı

a Girişimcilerin Genel Girişimcilik Kavramlarına Bakış Açıları

Tablo 5. 1. Katılımcıların Girişimcilik Özelliklerine Bakış Açılarının Dağılımı

Bu verilere göre katılımcıların “Bir projeye başlayıp, çok sayıda engele rağmen bu projeyi tamamlayabilir misiniz?” sorusuna verdikleri cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %12,8 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %59, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %28,2 olmuştur.

“Zor kararlar verebilir misiniz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %66,7, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %23,1 olmuştur.

“Sorumluluk almaktan hoşlanır mısınız?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, olumsuz

100

cevabı verenlerin oranı %2,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %12,8 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %46,2, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %35,9 olmuştur.

“İlişkide olduğunuz diğer kişiler size güvenir ve saygı duyarlar mı?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %0 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %46,2, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %53,8 olmuştur.

“Fiziksel sağlığınız yerinde mi?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %7,7 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %33,3, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %59 olmuştur.

“Küçük bir ücret karşılığında uzun süre çalışmaya istekli misiniz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %13,2, olumsuz cevabı verenlerin oranı %31,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %42,1 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %5,3, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %7,9 olmuştur.

“İnsanlarla bir arada olmak ve onlarla uğraşmaktan hoşlanır mısınız?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %12,8 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %41, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %46,2 olmuştur.

“İnsanlarla etkili bir biçimde iletişimde bulunup, onları rüyalarınızı gerçeğe çevirmeye ikna edebilir misiniz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %61,5, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %25,6 olmuştur.

“Diğer kişiler sizin fikir ve düşüncelerinizi kolaylıkla anlayabilir mi?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı

101

verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %5,1, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %25,6 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %46,2, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %23,1 olmuştur.

“Başlamayı düşündüğünüz işletme türünde daha önce hiç deneyiminiz oldu mu?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %12,8, olumsuz cevabı verenlerin oranı %35,9, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %12,8 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %12,8, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %25,6 olmuştur.

“Vergi kayıtları, ücret kayıtları, bilanço ve gelir tablosu gibi uygulamaları biliyor musunuz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %5,1, olumsuz cevabı verenlerin oranı %25,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %17,9 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %30,8, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %20,5 olmuştur.

“Bulunduğunuz bölgede, pazarlamayı düşündüğünüz mal ve hizmetler için gerçekten bir ihtiyaç mevcut mu?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %23,1 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %43,6, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %30,8 olmuştur.

“Pazarlama ve finansman konusunda beceriniz var mı?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelendiğinde; kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %17,9, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %23,1 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %41, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %17,9 olmuştur.

“Bulunduğunuz bölgede sizinle aynı sektörde çalışan diğer firmalar işlerini iyi yapıyorlar mı?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %5,3, olumsuz cevabı verenlerin oranı %15,8, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %44,7 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %21,1, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %13,2 olmuştur.

102

“İşletmenizin kuruluş yeri olarak aklınızda bir yer var mı?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %53,8, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %25,6 olmuştur.

“İşletmenizin ilk yılında faaliyetleri gerçekleştirmenizi sağlayacak yeterli finansal gücünüz var mı?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %5,1, olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %30,8 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %43,6, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %10,3 olmuştur.

“İşletmenizi kuracak kadar kişisel paranız var mı? Eğer kişisel paranız yoksa ihtiyaç duyduğunuz parayı ailenizden ya da arkadaşlarınızdan almanız söz konusu mu?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, olumsuz cevabı verenlerin oranı %5,1, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %10,3 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %61,5, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %20,5 olmuştur.

“Ham madde ya da malzeme tedarik edecek kişi ya da kuruluşları tanıyor musunuz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, olumsuz cevabı verenlerin oranı %13,2, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %7,9 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %50, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %26,3 olmuştur.

“Sizde olmayan beceri ve uzmanlığa sahip olan birilerini tanıyor musunuz?” sorusuna verilen cevapların dağılımı incelenmiştir. Kesinlikle olumsuz cevabı verenlerin oranı %0, olumsuz cevabı verenlerin oranı %2,6, ne olumlu ne olumsuz cevabı verenlerin oranı %7,7 olup, olumlu cevabı verenlerin oranı %50, kesinlikle olumlu cevabı verenlerin oranı %26,3 olmuştur.

Bu verilerin doğrultusunda Semra Arıkan’ın Girişimcilik (2002) kitabındaki değerlendirme sonucu katılımcıların ortalama hepsinin girişimci özelliklerini taşımıştır.

103