• Sonuç bulunamadı

ŞİRKETİMİZDE UYGULANABİLECEK FİKİR VE ÖNERİLER

4.1 RFID ile Tüketici Davranışları Anliz Sisteminin Kullanılması

Mağaza içerisine yerleştirilecek RFID alıcıları ve müşteri sepetlerine monte edilecek dijital etiketler üzerinden çalışan sistem sayesinde müşterilerin mağaza içerisine girişinden itibaren mağaza içerisinde izledikleri yol, yön, reyon ziyaret süreleri, hangi bölgede ne kadar zaman harcadıkları, mağazaya çalışma saatleri süresince kaç kişinin hangi kapıdan giriş yaptığını gibi bir çok enformasyon sayısal olarak belirlenerek kayıt altına alınabilecek bu sayede teşhir alanları çok daha verimli kullanılabilecektir.

4.2 Barkodlu Migroskop Dergisi Hazırlanması

Dünya’da Migros’un öncülük ettiği Apple iOS ve Android tabanlı mobil sipariş uygulamasının kullanımının kolaylaştırılması ve müşterilerin Migroskop’ta yer alan indirim ürünlerini istediği anda barkodunu okutmak suretiyle sipariş verebilmesi amaçlanmaktadır. Migroskop’ların ilk sayfalarında uygulamanın kullanım aşamalarının detaylı açıklanması ve mobil siparişe özel indirimli ürünlere yer verilmesi yeni yatırımımızın tanıtılmasına katkı sağlayacaktır.

Uygulamanın maliyetinin bulunmaması avantajı göz önünde bulundurulması gereken bir diğer noktadır.

Migros Ticaret A.Ş. M.Y.G.P. Atlanta, ABD 2012 Ziyaret Raporu | 31

4.3 Müşteriye Özel Önerisel Satış Uygulaması

Müşterilerimizin money kart kullanımlarıyla oluşturduğumuz Türkiye’nin en büyük müşteri CRM database’i üzerinden çalışacak sistem sayesinde müşterilerin ilgi duydukları ürün grupları içerisinde, o anda mağazada en avantajlı fiyatla satılan üç ürünün kasa monitörlerine yansıtılması sağlanarak, müşterilerin en fazla tercih ettikleri ürün ve markalar kasiyerler tarafından önerilecektir. Her bir müşterinin hangi ürün gruplarına daha fazla ilgi gösterdiği hali hazırda kayıtlarımızda yer almaktadır. Kasiyerlerimizin money kartları kasadan okutmaları sonrasında, kasalara eklenecek yazılım sayesinde program gerekli fiyat ve stok taramasını yaparak müşteriye önerilmesi uygun olan ürünleri kasiyer ekranına getirecektir.

Uygulama sayesinde müşteri ilgisine göre ürün önerilmesi amaçlanmaktadır. Uygulamanın kiosk cihazları üzerinden de yapılabileceği düşünülmektedir.

4.4 Kasalarda Dijital Anket Cihazı Kullanılması

Pos cihazlarına yüklenecek bir yazılım sayesinde müşterilerin pin kodlarını girmeden ekrana gelecek kasiyer ile ilgili memnuniyet araştırması sorusunu cevaplamaları sağlanarak, kasiyer bazında müşteri menuniyetleri sayısal ve çok düşük bir sapmayla ölçümlenebilecek, Migros’un en güleryüzlü kasiyerleri ödüllendirilecektir.

4.5 Mağazalarda Eğitimden Sorumlu Yöneticilerin Belirlenmesi

Her mağazada eğitim ve insan kaynakları departmanları tarafından uygun bulunacak bir mağaza yöneticisinin eğitimden sorumlu yönetici olarak belirlenmesi sonrasında belirlenen yöneticilerin eğitim departmanının belirlediği ve düzenli periyotlarla kendileriyle paylaştığı müfredatı ilgili çalışanlara aktarmaları üzerinden işleyecek sistemle mağaza içerisindeki eğitim faaliyetlerinin sistematik ve düzenli bir yapıya dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.

4.6 Her Yöneticiye Migros Mağaza Anahtarlığı

Mağaza açılış ve kapanışlarını en zor hava şartlarında dahi aksatmadan gerçekleştiren mağaza yöneticilerine üzerlerinde kendi isimlerinin bulunduğu, Migros mağazası şeklinde bir anahtarlık gönderilmesi sağlanacak, böylelikle “Dükkan Sizin” prim sistemine de vurgu yapılarak, yöneticilere mağaza anahtarlarını takabilecekleri güzel bir hediye verilmiş olacaktır.

Migros Ticaret A.Ş. M.Y.G.P. Atlanta, ABD 2012 Ziyaret Raporu | 32

4.7 Tüm Çalışanlara Rozet

Mağaza içerisinde tüm çalışanların yaka kartlarına ek olarak, pozisyonları gereği renkleri ve şekilleri farklılaşan rozetler takmaları sağlanacak, böylelikle çalışanların kuruma aidiyet duyguları pekiştirilmiş olacaktır.

4.8 Migros’la Pratik Lezzetler

Ülke genelinde tanınan bir şef ile birlikte mağazalarımızda satılan ürünlerle hazırlanabilecek pratik yemek tarifleri bulunan, “pratik lezzetler” yemek kitabı hazırlanacaktır. Kitabın kasa bölgesi ve hizmet reyonlarında satışa sunulması düşünülmektedir. Çalışan kadınların ilgisini çekeceği düşünülen kitap içerisine markalarda reklam alınması böylelikle baskı maliyetlerinin düşürülmesi sağlanabilir.

4.9 Migros Ticaret A.Ş. Çalışanlarına Özel Yeni Ailem ve Ben Kart Avantajları

Ailem ve Ben kart sahiplerine anlaşmalı sinemalarda ve spor salonlarında fiyat avantajları sunulması sağlanarak, tüm çalışanların sosyal ve kültürel etkinliklerden daha fazla yararlanması sağlanabilir.

4.10 Migros Aksesuarları Standı

Migros logolu kalem, kupa, anahtarlık gibi aksesuarların ürettirilerek kendi etrafında dönebilen cam standlarla mağazalara gönderilmesi sağlanacaktır. Sadece iç müşteri talebinin, ürünlerin üretim masraflarını karşılayacağı düşünülmektedir.

4.11 Sigara Standlarının Kasa Üzerinden Kasa Altına Alınması

Müşterilerin ürün paketlerken, kasiyerlerin de ürün alırken zorlanmalarına neden olan sigara standlarının kasa altlarında vitrin şeklinde dizayn edilmiş alanlarda satışa sunulması görsel olarak ve kullanım kolaylığı açısından büyük fayda sağlayacaktır. Uygulama sayesinde müşterilere ferah kasa alanlarında poşetleme yapma imkanı sağlanırken, kasiyerlerimizin de yerlerinden kalkmadan ürüne ulaşabilmeleri sağlanmış olacaktır. Gömme standlara ürünler kasa altlarından yerleştirilecek olup, ön taraf görsel olarak kullanılacaktır. Sigara standlarından boşalan alanların yeni DSA alanları olarak değerlendirilebileceği veya kasa önerisel satış ürünlerine bu alanlarda yer verilebileceği düşünülmüştür.

Migros Ticaret A.Ş. M.Y.G.P. Atlanta, ABD 2012 Ziyaret Raporu | 33

4.12 Migros Çevreci Çanta 50 TL ve Üzeri Alışverişlerde Hediye

Temiz çevre bilincinin yayılmasında Türkiye’deki öncü kurumlardan biri olan Migros’un çevreci çantalarının belirli bir dönemde 50 TL ve üzeri alışverişlerde hediye olarak verilmesi, çantaların kullanımını arttırarak, konuya verdiğimiz önemin müşterilerimiz tarafından daha net olarak anlaşılmasını sağlayacaktır.

Benzer Belgeler