• Sonuç bulunamadı

ĠĢletmelerin Satın Alma Hedefleri

2. ĠġLETMELERDE SATIN ALMA SÜRECĠ

2.5. ĠĢletmelerin Satın Alma Hedefleri

48 programlarındakiæ değişiklikleræ deæ satışæ elemanlarınaæ hemenæ haberæ verilmelidir.æ Buæ durumæ satısınæ dağılımæ programlarınıæ müşterileriniæ kaybetmedenæ deæ değiştirmelerineæ olanakæ sağlar.æ Satınæ alma,æ malzemeæ fiyatlarındakiæ artısı,æ hiçæ vakitæ geçirmedenæ satışaæ veæ diğeræ yönetimæ departmanlarınaæ iletmelidir.æ Buæ satısınæ artanæ malzemeæ fiyatlarının,æ fiyatæ tahminlerineæ olanæ etkisini,æ ürününæ gelecektekiæ piyasaæ satısını,æ piyasadakiæ fiyatınıæ veæ ileridekiæ planlarıæ ayarlamasınaæ fırsat verir (Aybatlı, 2000, s. 23).

2.4.4. Finans

Finansın öncelikliæ amacı,æ örgütünæ sağlıklıæ biræ finansalæ yapıyaæ sahipæ olmasınıæ sağlamakæ veæ bunuæ garantiæ altınaæ almaktır.æ Bu,æ doğalæ olarakæ şirketinæ satınæ almaæ süreciæ bakısınıæ etkiler.æ Finansınæ performansıæ yapmışæ olduğuæ yatırımlarınæ geriæ dönüşæ oranlarıæ ileæ ölçülür.æ Aynıæ zamandaæ finansaæ yatırımlarınæ bütçeæ sınırlarıæ içindeæ kalmasınıæ sağlamakæ veæ bunaæ bağlıæ olarakæ performansæ değerlendirmesiæ yapmaæ rolleri yüklenmiştir (Fortune, 2002, s. 83).

Satın almanınæ finansæ ileæ olanæ ilişkisiæ diğeræ departmanlarlaæ olanæ ilişkisindenæ farklıdır.æ Buæ farklılıkæ maliyetæ belirlemelerininæ satınæ alma-finansæ ilişkilerindeæ gizlenemeyecekæ olmasındanæ kaynaklanır.æ İyiæ biræ finansalæ planlamanınæ önemiæ şuradanæ kaynaklanır.æ Kötüæ finansalæ planlama,æ şirketinæ isininæ başarısızæ olmasındakiæ temelæ nedendir.æ İyiæ biræ planlamaæ yapılmasıæ içinæ organizasyonlaraæ gerekliæ temelæ bilgileræ arasındaæ doğruæ satışæ tahminleriæ veæ doğruæ satınæ almaæ programlarıæ vardır.æ Satınæ almanınæ programındakiæ değişiklikleriæ satışæ veæ üretimeæ haberæ vermesiæ kadaræ finansıæ daæ haberdaræ etmesiæ önemlidir.æ Piyasaæ durumununæ malıæ satınæ almakæ içinæ çokæ uygunæ olduğuæ biræ dönem,æ şirketinæ finansalæ açıdanæ uygunæ olmadığıæ biræ zamanaæ rastlayabilir.æ Eğeræ satınæ almaæ finansaæ danışmadanæ buæ durumdaæ malıæ satınæ alırsa,æ şirketiæ çokæ zoræ biræ durumdaæ bırakabilir.æ Diğeræ taraftan,æ piyasaæ Sartlarınınæ çokæ uygunæ olduğuæ durumlardaæ finansæ gerekliæ parayıæ bulamazæ iseæ buæ seferdeæ şirketiæ aynıæ malzemeyiæ piyasaæ Sartlarınınæ uygunæ olmadığıæ biræ zamandanæ dahaæ yüksekæ fiyatlaraæ almakæ zorunda bırakır (Aybatlı, 2000, s. 24).

Finans bölümüæ ileæ satınæ almaæ arasındaæ kurulacakæ doğrudanæ haberleşme,æ etkinæ biræ satınæ almaæ faaliyetininæ gerçekleşmesindeæ katkıda bulunur (Akyıldız, 2001, s. 25).

49 yöneticilerin satın almayı organizasyonun öncelikli hedefleri arasında nasıl derecelendirdiği ve satın almanın ne kadar profesyonelce yönetildiği gibi faktörlere göre değişmektedir.

Danışmanlık, profesyonel hizmet sağlayıcıları gibi şirketlerde satın alma çok rutin ve önemsiz bir faaliyettir. Yüksek miktarda satın alma gerektiren bilgi işlem donanımları gibi faaliyetler önem gerektirmektedir. Üretim işletmelerinde kar marjları üzerindeki rekabet baskısı satın almanın her basamağına çok yakın ilgi ve dikkat ile satın alma yönetimine çok daha profesyonel yaklaşım gerektirmektedir (Özçam ve Bilgen, s. 66).

Satın almanın ana hedeflerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz (Kotler ve Armstrong, 2001, s. 213; Leenders vd., 2002, s. 103);

 Satın alınan ürün ya da hizmetlerin uygun kalitede olduğundan emin olmak.

 Satın alma sürecinde aşırı maliyetlere engel olmak.

 Mal veya hizmet tedariki sırasındaki bozulmaları engellemek.

 İstenmeyen envanter, aşırı stok, atık ve kayıpları engellemek.

 Mükemmel ve uygun kaynakları belirleyip, geliştirmek.

 Önemli satın almaları gözlemlemek ve problemler konusunda uyarıda bulunmak.

 Yeni satın alma fikir, olanak ve kaynakları araştırmak.

 Stratejik pazarlama planlaması prosesine katkıda bulunmak.

 Satın alma ilişkilerini yönetmek ve desteklemek.

 Örgütün rekabetçi konum geliştirmesinde rol oynamak.

 Satın alma çalışanlarını ve sistemlerini, hedeflerle aynı çizgide geliştirmek.

Söz konusu hedefler sektör ve ürün türüne göre farklılaşabilmektedir. Örneğin, İngiltere‟de önde gelen üretici firmalardan bir tanesi içsel dokümanlarında satın alma hedeflerini şu şekilde özetlemiştir;

Belirli parça ve hizmetleri (Özçam ve Bilgen, s. 68);

 Doğru fiyatta,

 Doğru kalitede,

50

 Doğru miktarda,

 Doğru zamanda,

 Doğru kaynaktan,

satın alma ve verimli ürün üretimine olanak tanımak.

Pazarlarda satın almanın algılanan önemi belirtilince satın almanın çoğu zaman karmaşık ve çok profesyonel bir aktivite olarak tanımlanması şaşırtıcı olmamaktadır.

Son 30 yılda örgütsel satın alma prosesi ve yönetimi üzerinde yapılan araştırmalar çok geniştir. Bu araştırmalar 3 temel ilgi alanında özetlenmiştir (Wilson, 1999, s. 146).

 Satın alma durumlarının sınıflandırılması.

 Satın alma merkezi ve karar verme biriminin kompozisyonuna göre analizi.

 Satın alma prosesinin, satın alma fazları dizisi olarak analizi.

Bu çalışmalar örgütsel satın almanın öneminin, hem verimlilik, kalite, maliyet yönetimi gibi firma içi faktörlere hem de rekabet avantajı, müşteri isteklerine cevap gibi firma dışı faktörlere göre, farkına varılmasını kuvvetlendirmiştir.

Akademik ilgiyle birlikte satın alma pek çok uygulama, operasyonel ve stratejik nedenden dolayı profesyonel bir yönetim alanı olarak kabul edilmiştir. Yapılan bir çalışmada bir çelik fabrikasının tedarikçi seçiminde önem verdiği özellikler şöyle sıralanmıştır (Wilson, 1999, s. 148);

Yeterlilik düzeyi: Satın ama elemanları tedarikçilerinin üretim, nakliye ve yönetim kapasitelerini incelemektedir. Tedarikçinin firma ihtiyaçlarını sürekli gözlemlemesi beklenir. Dosyalamaya bile dikkat edilmektedir.

Organizasyon: Çalışanları şirketine bağlı ve çalışkan olup olmadığı, şirketin bürokrasi seviyesi, alıcı şirketin yapısının esnekliği dikkat edilen konulardır.

Finansal durum: Firmanın iyi yönetilip yönetilmediğinin anlaşılması açısından sağlıklı bir finansal yapı arzu edilmektedir.

Kültür: Tedarikçinin firma kültürüyle alıcının firma kültür benzerliği, birbiriyle uyumluluğu, aynı hedefleri istemesi, çalışma şekillerinin benzerliği gibi konulardır.

51 Kaynağa bağlılık isteği: Tedarikçinin kaynakları Müşteri için çok özel öneme sahip ise alıcı firmaya özel bir satıcı anlamına gelebilmektedir ve bu durum alıcının tedarikçiye bağlanmasına neden olmaktadır.

Etik: Tedarikçinin güvenilirlik seviyesidir.

Satın almanın bu hedefleri dışındaki en önemli görevi tedarikçileri ile olan ilişkilerini düzenlemektir. Tedarikçi ilesatınalıcıarasındakitemelilişkileræ “muhalifæ æ tenæ

“takımæ çalışması”æ naæ kadaræ birçokæ şekildeæ değişir.æ Muhalifæ ilişkilerdeæ tedarikçiyeæ kötüæ kalitedekiæ ürününüæ satınæ alıcınınæ teslimæ almaæ denetimindenæ kaçırmayaæ çalışanæ biriæ olarak,æ şüpheæ ileæ bakılır.æ Düşükæ teklifæ fiyatıæ aşırıæ ölçüdeæ önemseniræ veæ heræ ikiæ tarafæ taæ kısaæ vadeliæ avantajlarıæ içinæ çalışır.æ Karşılıklıæ şüphe,æ herhangiæ biræ yardımlaşmaya,æ birlikteæ planlamayaæ veæ diğeræ işbirliğiæ şekillerineæ engelæ olur.æ Bazıæ firmalardaæ sözæ konusuæ muhalifæ ilişkileræ hemæ dışæ hemæ deæ æ tedarikçiye yayılır (Zağra, 2004, s. 23).

Takım çalışmasıæ ilişkilerindeæ tedarikçiæ veæ satınæ alanæ aynıæ firmanınæ bölümleriæ gibiæ birlikteæ çalışırlar.æ Buæ ilişkiæ öncedenæ planlandığıæ gibiæ karşılıklıæ güvene,æ birlikteæ planlamaya,æ yardımlaşmalara,æ karşılıklıæ ziyaretlereæ dayanıræ veæ heræ ikiæ tarafınæ birbirindenæ gizlenecekæ hiçbiræ sırrıæ yoktur.æ Tedarikçiyeæ satınæ alıcınınæ fabrikasınınæ biræ yanæ kuruluşuæ gibi davranılır.

1980‟lerde tedarikçiæ ilişkilerinde,æ eskiæ politikalarınæ temeldenæ gözdenæ geçirilmesiæ dâhilæ bazıæ dramatikæ değişiklikleræ yapılmıştır.æ Buæ değişikliklerinæ enæ önemlisi,æ öncekiæ muhalifæ veæ zıtæ ilişkilerdenæ takımæ çalışmasıæ ilişkisineæ geçiştir.æ Buæ değişiklik,æ tedarikçilerinæ kaliteæ geliştirmeleriniæ güvenceyeæ almakæ ihtiyacıæ dolayasıæ ileæ lüzumluæ idir.æ Ürünlerindeæ büyükæ çaptaæ dışarıdanæ satınæ alım kullananæ biræ firma,æ kendiæ kalitesiniæ geliştirmekæ içinæ buæ alımların daæ kalitesiniæ geliştirmeyeæ ihtiyaçæ duyar.æ Tedarikçilerinæ kaliteæ gelişmesiniæ güvenceyeæ almanın,æ takımæ çalışmasıæ anlayışıæ ileæ dahaæ kolayæ olacağıæ açıktır.æ Böyleæ biræ takımæ çalışmasıæ ortamınıæ yaratmakæ içinæ şuæ politikaæ değişiklikleriniæ yapmakæ zorunluæ hale gelmiştir (Candan, 2004, s. 29);

 Yıldanæ yılaæ veyaæ partidenæ partiyeæ yerine,æ uzunæ vadeliæ tedarikæ anlaşmalarıæ yapmak.æ Uzunæ vadeliæ tedarikæ sözleşmeleriæ (genellikleæ birkaçæ yıl)æ tedarikçiyiæ gelişmeæ içinæ yatırımæ yapmayaæ cesaretlendirir.æ Aslındaæ uzunæ vadeliæ sözleşmelereæ gidişæ konusundaæ önemliæ biræ hareketæ vardır.

52

 Dahaæ azæ sayıdaæ tedarikçiæ veæ böyleceæ geriæ kalanlarınæ pazaræ paylarınıæ artırmak.æ 1980æ ileæ 1985æ arasındakiæ süredeæ büyükæ satınæ alıcılaræ tedarikçiæ listeleriniæ üçteæ ikiæ oranındaæ azattılar.

 Bunaæ karşılıkæ bazıæ büyükæ satınæ almacılaræ tedarikçiæ uygunluğuæ bakımındanæ yeniæ veæ çokæ dahaæ æ sıkıæ bazıæ kriterleræ tespitæ ettiler.

 “Tamæ hizmet”æ bununæ anlamıæ ürünæ tasarımı,æ süreçæ tasarımı,æ maliyetæ azaltılmasıæ veæ bununæ gibiæ konulardaæ tedarikçininæ pozitifæ katkıæ yapmasınınæ beklendiğidir.

 Kaliteæ geliştirmeæ içinæ pozitifæ programlar.

 Kaliteæ ileæ ilgiliæ Metodolojideæ eğitim.

Yapılan biræ çalışmadaæ Kodakæ veæ Alcoaæ Firmalarınınæ bazıæ malzemelerininæ kaliteleriniæ geliştirmekæ içinæ takımæ çalışmasıæ yaklaşımınıæ nasılæ kullandıklarınıæ anlatmaktadır.æ Takımæ çalışmasıæ ilişkisiæ modemæ tedarikteæ satınæ alıcınınæ veæ tedarikçininæ karşılıklıæ bağımlılığınıæ tamæ olarakæ tanır.æ Buæ bağımlılıkæ üçæ önemliæ şekilæ alır:æ teknolojik,æ ekonomikæ veæ yönetimsel.æ Önemliæ biræ unsur,æ teknikæ uzmanlaræ arasındaæ birçokæ firmaæ tarafındanæ zorlananæ eskiæ kısıtlayıcıæ iletişimæ kanallarıæ yerineæ getirilenæ kuvvetliæ iletişimæ hatlarıdır.æ Ürünæ karmaşıklığınınæ ortaæ derecesindenæ yüksekæ seviyesineæ kadaræ heræ türlüæ tedarikteæ kullanılışaæ uygunlukæ ihtiyacınaæ ulaşmakæ içinæ takımæ çalışmasıæ politikasıæ esastır.æ Standartæ malzemeninæ tedarikindeæ sözæ konusuæ takımæ çalışmasınınæ önemiæ minimum seviyededir (Carr ve Smeltzer, 1999, s. 45).