• Sonuç bulunamadı

Geçmişten günümüze örneklerini bulabildiğimiz işleme çeşitleri tabiat örnek alınarak süslenmiştir. Çiçek ve hayvan motifleri çoğu zaman soyutlaştırılarak kullanılmış ve değişik kompozisyonlar yaratılarak işlemeler ortaya çıkarılmıştır. Ancak motifler hiçbir zaman gelişigüzel kullanılmamış, bunlarla meydana getirilen kompozisyonlar, malzemenin yüzeyine, kullanıldığı yere göre özenle seçilmiştir. ( Sürür1976, s.44)

Araştırma kapsamına alınan ürünlerin işlemelerinde kullanılan ana motif ve kenar suyu motiflerinin kompozisyon tekniklerine ilişkin veriler belirlenerek değerleri tablo 4.8’ de verilmiştir.

Tablo 4.8. Ürünlerin İşleme ve Kenar Sularında Kullanılan Kompozisyonlar

Tablo 4.8. incelendiğinde ürünlerin işlemelerindeki ana motiflerin; % 26 oranında düzgün sıralamalarla, % 6 oranında bağlantılı sıralamalarla, % 2 oranında atlamalı sıralamalarla, % 54 oranında motiflerin birleştirildiği tek motifle, % 8

Düz gün S ıra la ma la r Ba ğlant ılı S ıra la ma la r At la ma lı S ıra la ma la r M oti fle rin Bi rle şt irildi ği T ek M oti f B ir M er kez den Da ğı lan S ıra la ma Bi r Me rke ze Y önlendir ilm iş S ıra la ma Be ze me si z T oplam Kompozisyon İşleme f % f % f % f % f % f % f % f % Ana Motif 13 26 3 6 1 2 27 54 4 8 2 4 - - 50 100 Kenar Suyu 17 34 5 10 - - - - - 28 56 50 100

oranında bir merkezden dağılan sıralamalarla, % 4 oranında bir merkeze yönlendirilmiş sıralamalarla düzenlendiği görülmektedir.

İşlemelerdeki ana motiflerin en çok motiflerin birleştirildiği tek motifle ve düzgün sıralamalı kompozisyon düzeniyle hazırlandığı gözlenmiştir. Bir merkezden dağılan ve bir merkeze yönlendirilmiş kompozisyon, bağlantılı sıralama ve atlamalı sıralamanın az kullanıldığı görülmektedir.

Ürünlerin kenar sularında % 34 oranında düzgün sıralamalar, % 10 oranında bağlantılı sıralamaların kullanıldığı görülmektedir. Ürünlerin kenar sularında % 56 oranında herhangi bir bezemenin kullanılmadığı dikkati çekmektedir.

Ürünlerin işlemelerinde yer alan ana motiflerin farklı kompozisyon teknikleri ile yerleştirildiği ve motiflerin altında genellikle düzgün sıralamalı kenar suları bulunduğu görülmektedir.

BÖLÜM V

SONUÇ VE ÖNERİLER 5.1. Sonuç

Araştırma kapsamında Maraş işinde uygulanan işlemlerin ve işlerin bulunduğu

öğretim analiz tablosu hazırlanmıştır. Tabloya göre deseni oymak, oyulmuş deseni yapıştırmak, kumaşı kartona teyellemek, balmumunu ütü ile almak işlemleri bütün işlerde kullanılan işlemlerdir. Düz sarma, yarmalı sarma, astarla temizleme, tırtılla sarma, kabartma sarma, kum tırtıl yapma, işlemleri en çok tekrar eden işlemlerdir. Taç çalışması işlemi en az tekrar eden işlemdir.

Araştırma kapsamına alınan ürünlerin; çeşitleri, yapılış tarihleri, ürünlerin işleme, süsleme ve kenar temizlemelerinde kullanılan gereç, renk, teknik, ürünlerin işlemelerinde kullanılan motif, ürünlerin işleme ve kenar sularında kullanılan kompozisyonları incelenmiş ve şu sonuçlar elde edilmiştir.

İncelemelerden ürün çeşidi olarak ev dekorasyonunda kullanım amacıyla dikdörtgen örtü, pano, yatak örtüsü, kare örtü, masa bayrağı, oval örtü, seccade, giyim olarak; gelinlik, ceket ve elbise, yelek, taç, kına elbisesi, ceket, giyim aksesuarı olarak çanta, kese, fular ve şal yapıldığı dikkati çekmektedir.

Araştırmanın yoğun olarak yapıldığı 2007 ve 2006 yıllarında yapılan ürünler çoğunlukla tespit edilmiştir. 1974 yılı ile 1995 yılları arasında yapılan ürünlerin belgelenmeden satılması nedeniyle bu yıllar arasındaki ve öncesinde yapılan ürünler incelenememiştir.1974 yılında yapılan ürünler okulun koleksiyonuna ait olan ürünlerdir. Ürünlerin en eskisinin 1974 yılında, en yenisinin ise 2007 yılında yapıldığı saptanmıştır.

İncelemeler doğrultusunda ürünlerde yoğun olarak saten düşes, koton kadife ve ham ipeğin tercih edildiğini söylemek mümkündür. Bütün işlemelerde zemin

kumaşının altında ipek astar kullanıldığı tespit edilmiştir. Yalnızca tül üzerine yapılan bir işlemede, kalınlık yapmaması için kendi kumaşı olan tülün astar olarak kullanıldığı belirlenmiştir. Dival işi gösterişli bir işleme tekniği olmasından dolayı genellikle fantezi kumaşlar içerisinde yer alan ipek, kadife, saten v.b. kumaşlar üzerine uygulanmıştır.Eski ürünlerin işlemelerinde çile sim, yeni işlemelerde yoğun olarak makara sim kullanıldığı dikkati çekmektedir. Ürünlerin tamamında dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu ve gri karton kullanılmıştır.Maraş işinin iki yüzlü bir işleme olmasının nedeni üstte altın veya gümüş rengi sim, altta bal mumlanmış dikiş ipliği kullanılmasıdır. İşlemelerin tamamında işleme kartonu ve gri kartonun Maraş işine ait bir özellik olması nedeniyle kullanıldığı görülmektedir.

Ürünlerin süslemelerinde çoğunlukla dikiş ipliği, balmumu ve tırtıl kullanıldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte yoğun olmamakla beraber inci, pul, sim kordon, kum boncuk, plastik boncuk ve kristal taşın da kullanıldığı dikkati çekmektedir. Tırtıl,inci, pul, boncuk, sim kordon ve taşların işlemeye hareket kazandırmak için kullanıldığı görülmektedir.

Ürünlerin kenar temizlemelerinde genellikle ipek astar, dikiş ipliği ve nakış ipliği tercih edildiği görülmektedir. Pamuk astar, elyaf ve fermuarın ise yatak örtüsü dikişinde daha çok tercih edildiği saptanmıştır. Yün tela ve jarse telanın kıyafetlerin dikişlerinde, ahşap çerçevenin ise panolarda kullanıldığı görülmektedir.Kumaş boyasının ise taç çalışmasında tacın tersini temizlemek amacıyla kullanıldığı dikkati çekmektedir.Cüzdan klipsinin gözlük kaplarının kenar temizlemesinde, yaka iğnesi iğnesinin, yaka iğnesi arkası temizlemede kullanıldığı saptanmıştır. Sünger, yapıştırıcı ve gri kartonun gözlük kabı dikişinde ve yaka iğnesi arkası temizlemede kullanıldığı tespit edilmiştir.Tığ oyasının örtü ve kıyafetleri, firkete oyasının örtü ve fularların ucunu süslemek için kullanıldığı göze çarpmaktadır. Kenar süslemelerde tığ oyası ve firkete oyası kullanıldığı saptanmıştır.

Ürünlerin zemininde en çok krem rengi, siyah ve bordo kullanıldığı göze çarpmaktadır. Açık gül kurusu, kırmızı, yeşil, su yeşili, açık mavi, turkuvaz mavi, lacivert ve mor renklerinin ise az kullanıldığı tespit edilmiştir.

İşlemelerde genellikle gümüş renginin ve altın renginin kullanıldığı göze çarpmaktadır.İncelemelerde genellikle gümüş renginin altın rengine katılarak renk tonlaması yapıldığı tespit edilmiştir. Bu renk tonlaması güllerde, yaprakların uçlarında ve minelerde, üç veya dört kat olarak işlenen simin bir katının eksiltilip yerine bir kat gümüş rengi sim eklenmesiyle yapıldığı saptanmıştır. İşlemelerde açık altın sarısı rengin içine pembe ipek iplik katılarak renkli çalışmalar yapıldığı dikkati çekmektedir.

İşlemelerin kenar temizlemelerinde zemin kumaşı ve kenar temizlemede kullanılan tekniğe bağlı olarak; krem rengi, siyah ve altın renklerinin, kullanıldığı dikkati çekmektedir. Giysilerin renkleri olan; beyaz, su yeşili, açık mavi, mavi ve mor renklerinin ise astar rengi olarak kullanıldığı göze çarpmaktadır.

Kenar temizlemelerde kullanılan astar renginin zeminde kullanılan kumaşın rengiyle uyumlu olarak seçildiği kenar süslemelerde kullanılan renklerin ise işlemelerde kullanılan renklerle uyumlu olduğu görülmektedir.

İşlemelerde yoğunlukla düz sarma, yarmalı sarma ve kabartma sarma iğnelerinin uygulandığı görülmektedir. Aynı yoğunlukla olmamakla birlikte düz pesent ve verev pesent, balıksırtı iğneleri uygulanmıştır. En az verev sarma iğne tekniğinin uygulandığı dikkati çekmektedir. Dival işi tekniğiyle birlikte diğer teknik olarak makine dikişi ve makinede balıksırtı iğnelerinin kullanıldığı belirlenmiştir.

İşlemelerin süslemelerinde en çok tırtılla sarma, kum tırtıl tutturma, tırtılla hasır iğne ve tırtılla kirpik yapma iğnelerinin kullanıldığı dikkati çekmektedir. Bunların yanı sıra kum boncuk dikme, sim kordon tutturma ve kristal taş dikimi az kullanılan teknikler olarak belirlenmiştir.

Desen özelliğine göre tırtılla yapılan süslemelerin, geniş alanlarda kum tırtıl, düz hatlarda tırtılla sarma, yuvarlak hatlarda tırtılla hasır iğne yapıldığı belirlenmiştir.

İncelemelerden ürünlerde yoğunlukla astarla kenar temizlemenin uygulandığı dikkati çekmektedir. Aynı yoğunlukla olmamakla birlikte tığ oyası dikme, firkete oyası dikme, sim kordon tutturma, çanta dikme, gözlük kabı dikme, hazır harç dikme, kese dikme, albüm temizleme, tırtılla saçak bükerek kenar temizleme ve süslemelerinin yapıldığı göze çarpmaktadır.

Maraş (dival) işinin tek yüzlü bir işleme olması nedeniyle tersinin kapatılması gerekmektedir.bu nedenle bütün ürünlerin astarlanarak temizlendiği görülmüştür.

İşlemelerde en çok çeşitli yapraklar, dal, gül, lale, mine motiflerinin kullanıldığı göze çarpmaktadır. Bunların yanı sıra “C” kıvrımlı dal, yıldız çiçeği, gül yaprağı, karanfil, çiçek, gonca, papatya, nar, “S” kıvrımlı dal, yonca, tomurcuk ve enginar motiflerine de az miktarlarda rastlanmıştır.

Nesneli bezemelerde iki üründe saksı ve bir üründe vazo kullanıldığı görülmektedir. Sembolik bezemelerde bir üründe Türk bayrağı, diğer üründe Osmanlı simgesi olan güneş ve yıldız, motiflerine rastlanmıştır. Kozmik bezemelerde iki üründe ay ve yıldız, bir üründe güneş motifleri kullanılmıştır. Figürlü bezeme bir üründe Atatürk’ ün yüzü olarak yer almıştır.Yazılı bezemelerde ise bir üründe Atatürk imzası, diğer iki üründe Fatih Sultan Mehmet ve Abdülmecit tuğrası yer almıştır. Geometrik bezemelerde dikdörtgen, daire, kare üçgen formlu motifler saptanmıştır.

Nesneli, kozmik ve geometrik bezemelerin genellikle birlikte kullanılarak kompozisyonlar oluşturulduğu saptanmıştır.Yazılı ve figürlü bezemelerin tek başlarına kullanılarak kompozisyon oluşturulduğu göze çarpmaktadır.

Geleneksel Türk işlemelerinde; genellikle bitkisel bezemelerin kullanıldığı, İslam dininin kabulünden sonra, insan ve hayvan figürlerinin çok tercih edilmediği dikkati çekmektedir. Maraş (dival) işi tekniğiyle işlenmiş bindallı ve yatak örtülerin vazgeçilmez unsurları olan bitkisel bezemelerin yoğun olarak ürünlerde kullanıldığı görülmektedir.

İşlemelerdeki ana motiflerin en çok motiflerin birleştirildiği tek motifle ve düzgün sıralamalı kompozisyon düzeniyle hazırlandığı gözlenmiştir. Bir merkezden dağılan ve bir merkeze yönlendirilmiş kompozisyon, bağlantılı sıralama ve atlamalı sıralamanın az kullanıldığı görülmektedir.

Geleneksel Türk işlemelerinde motifler yüzeye çok çeşitli şekillerde yerleştirilmiştir.Ürünlerin zemini üzerinde dengeli yerleştirilen motiflerin aralarında gözü dinlendiren boşluklara da yer verildiği görülmektedir.

Ürünlerin işlemelerinde yer alan ana motiflerin farklı kompozisyon teknikleri ile yerleştirildiği ve motiflerin altında genellikle düzgün sıralamalı kenar suları bulunduğu görülmektedir.

5.2. Öneriler

1. Bu çalışma sonucunda Maraş (dival) işi tekniğiyle ilgili olarak öğretim analizinin

devamı olan program geliştirme çalışmalarının yapılmalıdır.

2. Olgunlaşma enstitülerinin yaptıkları çalışmaları katalog, kitap v.b. hazırlayarak

belgelemeleri, arşivleme çalışmaları yapmaları, mesleki eğitim veren okullara ve mesleğe ilgi duyan kişilere kaynak oluşturmalıdır.

3. Diğer işleme teknikleriyle ilgili benzer araştırmaların yapılmalıdır.

4. Geleneksel el işlemeleri içinde yer alan dival işi işlemeciliği de geleneksel yapım

tekniğiyle, mesleki eğitim veren okullarda öğretilmeli gençlere ve ilgili kişilere sevdirilmelidir.

KAYNAKÇA

AKTAN, Oğuz,(1985). El Sanatları. Ankara: Makro Yayıncılık.

BARIŞTA, Örcün (1984). Cumhuriyet Dönemi Türk Halk İşlemeciliği Desen ve

Terminolojisinden Örnekler.Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

BARIŞTA, Örcün(1999). Osmanlı imparatorluğu Dönemi Türk İşlemeleri. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Türk Tarih Kurumu Basımevi

BARIŞTA,Örcün(1995). Türk İşleme Sanatı Tarihi.2. baskı Ankara BERKER, Nurhayat (1981).Türk İşlemeleri.Yapı Kredi Yayınları,

DEMİRÖZ, Uğur ve ERGENEKON, Cavidan, El Sanatları Alt Komisyonu Ön

Raporu(Ankara:DPT Hazırlık Çalışmaları,1983),S.4

DİYARBEKİRLİ, Nejat,(1972). Hun Sanatı. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi. DOĞAN, Hıfsı,(1997). Eğitimde Program ve Öğretim Tasarımı.Ankara: Önder DOĞAN, Mehmet,(2001). Büyük Türkçe Sözlük. İstanbul: Acar Matbaası. ERONÇ, Perihan, (1984). Giyim Süsleme Teknikleri. İstanbul :M.E.B.Yayınları. UZUNÖZ, Kasım, (2005 ).Kumaş Analizi Ve Tasarımı. İstanbul:MEB Yayınları FENERCİOĞLU, Sevim(1973). Türk İşlemelerinden Motifler. Ankara: Ayyıldız KESER, N, (2005). Sanat Sözlüğü.1. Baskı. Ütopya Yayınevi.

KÖKLÜ, Hülya, (2002). El İşlemeleri, İstanbul: YA-PA Yayınları,

KÖKLÜ, Hülya, (2003). Dival işi. Mesleki Eğitim Dergisi, Cilt 5, Sayı 10, Temmuz MARAŞ İL YILLIĞI,(1967).Dönmez Ofset ,Ankara

MARKALOĞLU,Şehdabe (1996). Dival İşleme(Sırma-Maraş işi) Ankara:Özkan Matbaacılık.

MERİÇ, Atanur, (1991). “Kahramanmaraş Altın-Gümüş Sırmalar İçinde”,Kültür ve Sanat Dergisi:10. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

ÖGEL, Bahaeddin,(1991). Türk Kültür Tarihine Giriş,V.Cilt. Ankara:T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.

ÖZCAN (Tuğtaş), Fatma(1994). Türk Nakışları Öğretim Yaprakları, Ankara:Önder Matbaacılık

ÖZTÜRK, İsmail, (1998).Geleneksel Türk El Sanatlarına Giriş. Ankara: Ürün Yayınları.

SAİN, Bilge,(1987).Hesap İşi. Ankara :Türkiye İş Bankası Yayınları.

SEZGİN, Saim İlhan,(2000). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme. Ankara :Nobel Yayın Dağıtım.

SÜRÜR, Ayten,(1976).Türk İşleme Sanatı. İstanbul: Akbank Yayınları Sanat. YILDIR, Erol,(1986).Kahramanmaraş Yöresi Türk İşleme Sanatı. Gazi

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.Ankara Gazi Üniversitesi,(2008), Mesleki Eğitim Fakültesi Tarihçesi

BİLGİ FORMU Örnek no : 1 Fotoğraf no : 58 Ürünün türü : Masa bayrağı Ürünün Boyutları En : 22,5 cm Boy : 15 cm Ürünün Yapılış Tarihi :2006 Kullanılan Gereçler

Zemin : Alpaka kumaş, astar, İşleme : Sim, dikiş ipliği, balmumu Kenar temizleme : Masa bayrağı direği Kullanılan Renk

Zemin : Kırmızı

İşleme : Gümüş rengi (sim) Kenar Temizleme : Beyaz, metalik gri

Kullanılan Teknikler

İşleme : Verev sarma, düz sarma, yarmalı sarma Kenar Temizleme : Sim kordon bükme, bayrak dikişi Motif Özellikleri

Sembolik bezeme : Türk bayrağı

Kozmik bezeme : Ay ve yıldız

Kompozisyon Özellikleri : Türk Bayrağının masa bayrağı ebadında küçültülmesiyle oluşturulmuştur.

BİLGİ FORMU Örnek no : 2 Fotoğraf no :59 Ürünün türü : Pano Ürünün Boyutları En :25 cm Boy : 40 cm Derinlik : 2.5 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 2006 Kullanılan Gereçler

Zemin : Saten düşes, astar,

İşleme : Sim, dikiş ipliği, balmumu Kenar temizleme : Ahşap çerçeve

Kullanılan Renk

Zemin : Siyah

İşleme : Altın rengi (sim) Kenar Temizleme : Altın rengi, siyah

Kullanılan Teknikler

İşleme : Verev sarma, düz sarma Kenar Temizleme : Ahşap altın yaldızlı çerçeve Motif Özellikleri

Figürlü Bezeme : Atatürk’ün yüz figürü

Kompozisyon Özellikleri : Atatürk’ün portresi panonun ortasına yerleştirilmiştir.

Portrenin etrafı altın yaldızlı ahşap çerçeve ile çerçevelenmiştir. Kompozisyon tek bir motiften

BİLGİ FORMU Örnek no : 3 Fotoğraf no :60 Ürünün türü : Pano Ürünün Boyutları En : 40 cm Boy : 25 cm Derinlik : 2.5 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 2006 Kullanılan Gereçler

Zemin : Saten düşes, astar,

İşleme : Sim, dikiş ipliği, balmumu Kenar temizleme : Ahşap çerçeve

Kullanılan Renk Zemin : Siyah

İşleme : Altın sarı (sim) Kenar Temizleme : Altın rengi

Kullanılan Teknikler

İşleme : Verev sarma, düz sarma Kenar Temizleme : Ahşap altın yaldızlı çerçeve Motif Özellikleri

Yazılı bezeme : Atatürk’ün imzası

Kompozisyon Özellikleri : Panonun ortasına Atatürk’ün imzasından oluşturulmuş

motif yerleştirilmiştir. İmzanın etrafı altın yaldızlı ahşap çerçeve ile çerçevelenmiştir. Kompozisyon tek bir motiften oluşturulmuştur.

BİLGİ FORMU Örnek no : 4 Fotoğraf no : 61 Ürünün türü : Pano Ürünün Boyutları En : 30 cm Boy : 35 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 2007 Kullanılan Gereçler

Zemin : Ham ipek kumaş, astar

İşleme : Sim,dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu, gri karton

kabartma kartonu

Süsleme : Parlak ve mat tırtıl, dikiş ipliği, balmumu,pul Kenar temizleme : Astar, dikiş ipliği

Kullanılan Renk

Zemin : Krem rengi

İşleme : Altın rengi ve gümüş rengi (sim) Süsleme : Altın rengi (parlak ve mat tırtıl, pul) Kenar Temizleme : Altın rengi sim ve pul

Kullanılan Teknikler

İşleme :Yarmalı sarma,düz sarma,kabartma sarma,delikli sarma Süsleme : Kum tırtıl dikme,tırtılla kirpik yapma, pulu tırtılla

tutturma

Kenar Temizleme : Ahşap çerçeve Motif Özellikleri

Bitkisel Bezeme : Gül, mine, gül yaprağı ve dallar

Kompozisyon Özellikleri : Panonun ortasına yerleştirilen kabartmalı gülden çıkan

iri yapraklar, dallar ve çeşitli boylarda mine çiçekleri bulunan tek motifle kompozisyon oluşturulmuştur. Pano üzerindeki birimler altın rengi ve gümüş rengi simle renklendirilmiştir.

BİLGİ FORMU Örnek no : 5 Fotoğraf no :62 Ürünün türü : Pano Ürünün Boyutları En : 70 cm Boy : 50 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 2007 Kullanılan Gereçler

Zemin : İpek şantuk kumaş, astar

İşleme : Sim, dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu, gri karton,

nakış ipliği

Süsleme : Kum boncuk, dikiş ipliği Kenar temizleme : Ahşap çerçeve

Kullanılan Renk

Zemin : Krem rengi

İşleme : Açık altın rengi (sim),mavi ve yeşil (nakış ipliği)

Süsleme : Koyu mavi (kum boncuk) Kenar Temizleme : Açık altın rengi (ahşap çerçeve)

Kullanılan Teknikler

İşleme : Düz sarma, Makine dikişi, balıksırtı, makinede verev

sarma

Süsleme : Kum boncuk dikme Kenar Temizleme : Ahşap çerçeve Motif Özellikleri

Yazılı Bezeme : Fatih Sultan Mehmet’ in tuğrası Bitkisel Bezeme : Yapraklar ve kıvrım dallar

Sembolik bezeme : Haliç girdabı

Kompozisyon Özellikleri : Panonun ortasına Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası

yerleştirilmiştir. Tuğranın soldaki birimleri arasındaki boşluğa ve sağ üst köşedeki boşluğa haliç girdabı motifleri yerleştirilmiştir.Motifler birleştirilerek tek bir birim şeklinde kompozisyon oluşturulmuştur.Tuğranın yazılı birimleri dival işi tekniğiyle işlenmiş, ve açık altın rengi simle renklendirilmiştir.Tuğranın dışındaki birimler makine nakışı olarak işlenmiş, koyu mavi ve açık yeşil tonlarıyla renklendirilmiştir.

BİLGİ FORMU Örnek no : 6 Fotoğraf no :63 Ürünün türü : Pano Ürünün Boyutları En : 70 cm Boy : 50 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 2007 Kullanılan Gereçler

Zemin : İpek şantuk kumaş, astar

İşleme : Sim, dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu, gri karton,

nakış ipliği

Süsleme : Kum boncuk, dikiş ipliği Kenar temizleme : Ahşap çerçeve

Kullanılan Renk

Zemin : Krem rengi

İşleme : Açık ve koyu altın rengi (sim)

Süsleme : Koyu mavi (kum boncuk) Kenar Temizleme : Açık altın rengi (ahşap çerçeve)

Kullanılan Teknikler

İşleme : Düz sarma, makine dikişi, balıksırtı Süsleme : Kum boncuk dikme

Kenar Temizleme : Ahşap çerçeve Motif Özellikleri

Yazılı Bezeme : Sultan Abdülmecit’in tuğrası Bitkisel Bezeme : Mine çiçekleri dallar ve yapraklar

Kompozisyon Özellikleri :Panonun ortasına Sultan Abdülmecit’in tuğrası

yerleştirilmiştir. Tuğranın soldaki birimleri arasındaki boşluğa ve sağ üst köşedeki boşluğa küçük mine çiçekleri ve küçük yapraklardan oluşan motifler yerleştirilmiştir. Motifler birleştirilerek tek bir birim şeklinde kompozisyon oluşturulmuştur. Tuğranın yazılı birimleri Dival işi tekniğiyle işlenmiş ve açık sarı simle renklendirilmiştir. Tuğranın dışındaki birimler makine nakışı olarak işlenmiş, açık sarı ve koyu sarı tonlarıyla renklendirilmiştir.

BİLGİ FORMU Örnek no : 7 Fotoğraf no : 64 Ürünün türü : Dikdörtgen örtü Ürünün Boyutları En : 40cm Boy : 100 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 1974 Kullanılan Gereçler

Zemin : Saten kumaş, astar

İşleme : Çile sim, dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu, gri

karton

Süsleme : Parlak ve mat tırtıl, dikiş ipliği, balmumu Kenar temizleme : İpek astar, dikiş ipliği, nakış ipliği

Kullanılan Renk

Zemin : Kahverengi

İşleme : Açık altın rengi (sim)

Süsleme : Altın rengi (parlak ve mat tırtıl) Kenar Temizleme : Kahverengi (astar)

Kullanılan Teknikler

İşleme :Yarmalı sarma, düz sarma, ,düz pesent verev pesent

Süsleme : Tırtılla hasır iğne, tırtılla sarma,tırtılla kirpik yapma

Kenar Temizleme : Kenar baskısı ve astarla temizleme Motif Özellikleri

Bitkisel Bezeme : Gül, gonca, dallar, yapraklar, tomurcuk Geometrik Bezeme : Dikdörtgen, üçgen ve daire

Kompozisyon Özellikleri : Örtünün iki kısa kenarına yatay olarak “U” şeklinde

düzenlenmiş dikdörtgen formdaki düzgün sıralamalı kenar suyunun içine birimler yerleştirilmiştir. Kompozisyonda ortada aşağıya bakan büyük bir gül motifi, kenarlarda yukarıya dönük iki adet çiçek motifi bağlantılı sıralama ile düzenlenmiştir. Bu gül ve çiçeklerden çıkan yapraklar, dallar, açmamış güller ve

yuvarlak tomurcuklarla kompozisyon zenginleştirilmiştir. Örtü üzerinde bulunan bütün

birimler altın rengi simle renklendirilmiştir.

BİLGİ FORMU Örnek no : 8 Fotoğraf no :65 Ürünün türü : Oval örtü Ürünün Boyutları En : 35 cm Boy : 90 cm Ürünün Yapılış Tarihi : 1974 Kullanılan Gereçler

Zemin : Saten kumaş, astar

İşleme : Çile sim, dikiş ipliği, balmumu, işleme kartonu, gri

karton kabartma kartonu

Süsleme : Parlak ve mat tırtıl, dikiş ipliği, balmumu

Kenar temizleme : İpek astar, dikiş ipliği, nakış ipliği, tırtıl, sekiz numara

yumak

Kullanılan Renk

Zemin : Bordo

İşleme :Açık altın rengi (sim)

Süsleme : Altın rengi (parlak ve mat tırtıl)

Kullanılan Teknikler

İşleme :Yarmalı sarma, düz sarma,kabartma sarma,düz pesent

verev pesent

Süsleme : Tırtılla sarma,tırtılla kirpik yapma

Kenar Temizleme : Tırtılla saçak bükme ve astarla temizleme Motif Özellikleri

Bitkisel Bezeme : Gül , yaprak ve “C” kıvrımlı dallar

Kompozisyon Özellikleri : Örtünün iki kısa kenarına iki adet aşağıda, bir adet

Benzer Belgeler