• Sonuç bulunamadı

Üniversite Web Sitelerinin Tasarımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yiğit, Yıldırım, ve Özden, (2000). “Internet'in temel servislerinden biri olan web, ses ve görüntü taşınması gibi avantajları da beraberinde getirdi. Web ortamının bu avantajları eğitime yeni bir boyut kazandırdı. Teknolojiyi takip eden okul ve üniversitelerin ders programları bu doğrultuda değişmeye devam etmektedir”.

Üniversite web sitelerini ile ilgili, bilgi çağında bilginin artış hızı akıl almaz boyutlara ulaşırken, uzmanların kendi alanlarında kendilerini yenilemeleri büyük çabalar gerektirmektedir. Web sayfaları “gereksinim duyulan her türlü bilgiyi, duyuruyu, etkinliği sistemde bulunan herkese iletme konumunda ve zorunluluğunda olan temel bilgi merkezleridir. Bu merkezlerde gereksinim duyulan bilgi, araştırmacılara gereksinim duyulan anda, gereksinim duyulan kapsamda ve elverdiğince ekonomik bir biçimde ulaştırılabilmektedir” (Çakın, 2000, s. 27-28).

(Chisholm ve diğerleri, 1999). “Üniversite Web sayfası tasarlanırken dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta vardır: Birincisi üniversite Web sayfası tasarlama konusunda uzman bir kişinin rehberliğine başvurulmalıdır. İkinci önemli noktaysa üniversite Web sayfasını tasarlama ilkeleri ve stratejilerinin, mutlaka bir araştırma sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olması gerekmektedir”.

Dış ülkelerde üniversitelerde Web sayfası kurma fikrinin iki nedeni vardır. 1. Üniversitelerin misyonu gereği çevreye ilişkin bilgileri toplama ve yayınlama

kurumu olmasıdır. Üniversiteler Web sayfaları sayesinde, sınıf içinde öğrencilere ve öğretim elemanlarına sınırsız bilgi kaynaklarına erişim olanağı sunarak eğitim yöntemlerinin önemli miktarda zenginleştirilmesine katkı sağlamaktadırlar.

2. Akademik bütçe ve mali kaynaklardaki durgunluk, yeni eğitim programlarının (uzaktan eğitim) ve hizmetlerin (çevrimiçi uygulama ve kayıt gibi) doğmasına neden olmuştur.

Üniversite Web sayfası şu açılardan önemlidir.

1) Kullanıcılar ile iletişim (aile-öğrenci-öğretmen-kurum-kaynak), 2) Etkinlik, duyuru ve faaliyetler

3) Etkin ve geniş bir şekilde araştırma ve geliştirmelerin olabilmesi.

Bazı üniversite web sayfaları gelişi güzel hazırlanmakta ve sözü edilen bu durum kullanıcıların beklentilerini karşılamamaktadır. Üniversite web sayfaları kullanıcıların görmek istediklerini dikkate alarak tasarlanmış ve geliştirilmiş olmalıdır. İyi bir üniversite web sitesi, insanların boşa zaman kaybetmelerini engeller ve minimum eğitimsel bilgileri bulmanıza yardımcı olur. Hedef kitlenin gerek gördüğü temel beklentiler belirlenerek sayfalar tasarlanmalıdır.

Net şekilde görülebilir hiyerarşisi bulunan sayfaların üç özelliği bulunmaktadır. a) “Bir şey ne kadar önemliyse o kadar belirgindir” (Krug, 2007, s. 37). Örnek

vermek gerekirse, başlıklar büyük, kalın, daha fazla beyaz boşluk gibi etkiler kullanılarak diğer kısımlardan farklı tutulur.

b) “Mantıksal olarak ilişkili olan şeyler görsel olarak da ilişkilidir” (Krug, 2007, s. 38). Örneğin bir şeylerin benzer olduklarını, benzer bir görsel form kullanarak gösterebiliriz.

c) “Bir şeyin neyin parçası olduğunu göstermek için görsel olarak “iç içe yerleştirilirler” (Krug, 2007, s. 38). Örneğin bir bölüm başlığı gibi. Sanat kitapları başlığı altında çeşitli sanat kitaplarını görebiliriz.

Kişilerin değişik kapasitede bilgisayar ve İnternet bağlantı hızlarına sahip olabileceği düşünülürse, sözü edilen bu farklara bağlı olarak sayfa düzenlemesi yapılması zorunluluğudur.

“Üniversite Web sayfası tasarlarken üzerinde durulması gereken bir diğer önemli noktaysa Web sayfalarındaki kopyalama ve telif haklarına dikkat edilmesidir” (McKenzie, 1996). “Herhangi bir resim veya bilgi başka bir yerden kopyalanmışsa, kopyalandığı yer ve/veya bilginin asıl sahibi kaynak olarak gösterilmelidir. Amerika’da telif hakları kanununda öğretmenler ve araştırmacılara özel iki durum bulunmaktadır”(Rice, 1998):

 Sahibine haber vermeden bilgiyi, onun izin verdiği ölçülerde öğretim ve araştırma amacı ile Web sayfasından kopyalama yapılabilmesidir.

 Kütüphane ve arşivlerde yayınlamak üzere özel olarak hazırlanmış yayınların sınırlı ölçülerde kopyalarının yapılabilmesidir.

Bir üniversite Web sayfası tasarlarken şu soruların yanıtları aranmalıdır: “Sayfa kime/kimlere yönelik olarak tasarlanacak? Kullanıcılar Web sayfasında ne tür bilgiler arayacaklar? Kullanıcılar Web sayfalarında ne çeşit bilgilere başvuracaklar?” (Irgat ve Kurubacak, 1999, s. 4).

2.18.1. Üniversite Web Sayfasında Yer Alması Gereken Bilgiler

Bir üniversite Web sayfasında yer alması gereken bilgiler üç grupta toplanabilir: 1) Üniversiteyi tanıtıcı bilgilerin sunulması;

2) Kayıtlı öğrenciler için gerekli olan bilgilerin sunulması ve 3) Ziyaretçiler için gerekli olan bilgilerin sunulması.

Üniversite hakkında tanıtıcı bilgilerin sunulması.

a. İletişim bilgileri; Akademik ve idari tüm birimlerine ait telefon numaraları bulunmalıdır. Öğretim elemanlarının uzmanlık dalı, akademik çalışmaları, yayınları, elektronik posta adresi ve o öğretim elemanına ait bir fotoğraf olması gerekenlerdendir. İletişim bilgilerinin güncellenmesi, üniversiteden ayrılan öğretim elemanlarına ilişkin bilgilerin silinmesi ve yeni katılan öğretim elemanlarına ilişkin bilgilerin de Web sayfalarına eklenmesi gerekmektedir. Bilgilerin doğru olması üzerinde durulması gereken bir konudur.

b. Üniversitenin adres bilgilerinin verilmesi gerekir. (Ulaşım olanakları, krokisi, v.b.);

c. Birimler hakkında gereken bilgilerin verilmesi. (Akademik birimleri ile idari birimleri tanıtılabilir).

d. Duyuruların olması gereken kurallar kapsamındadır. (Üniversitenin duyurularının sürekli güncellenmesi ve yeni haberlere yer verilmesi etkili bir yol olacaktır.),

e. Kütüphane hizmetlerinin internet ortamında rahatlıkla yapılabilmesi, olması gereken kurallar kapsamındadır.

Kayıtlı öğrenciler için gereken bilgilerin sunulması.

a. Derslerle ilgili bilgilerin bulunması (Ders saatleri, kredileri, içerikleri, dersi veren öğretim elemanına ilişkin bilgiler bulunmalıdır.);

b. Kayıt yapılabilmesi (Çoğu öğrenci ders kayıtlarını yaptırabilmek için şehir dışından üniversitelerine kayıt haftasında gelip işlemlerini yapmaktadır. Üniversitenin web sayfasında kayıt olanağı bulunuyor ise kayıt işlemi hem zaman kaybından hem de yoğun bir kayıt ortamından uzak tutularak sorunsuz şekilde gerekli bilgileri girilerek yaptırılabilir.);

c. Öğrenci işleri ile ilgili bilgilerinin bulunması (Öğrenci bilgilerinin Web sayfasında bulunması gerekmektedir. Öğrencinin aldığı ve alması gereken dersleri, notları, başarı durumu, devamsızlık, v.b.);

d. Öğrencilerin mezun olduğu/olacağı bölümle ilgili iş olanakları ile ilgili bilgilerin yer alması;

e. Kampüs ve barınma ile ilgili bilgilere yer verilmesi (Üniversiteye ait öğrenci yurdu varsa, yurdun öğrencilere sağladığı olanakları, ortamı, gereken iletişim bilgileri, yurt ile ilgili duyurular internet ortamında sunulmalıdır.);

Akademik takvimin olması gerekir. (Öğretim yılı başlama, bitiş, sınav tarihlerini gösteren takvimin web sayfasında yer alması ve güncelleştirilmesi gerekmektedir.); “Uyum (oryantasyon) eğitimine yer verilmesi (Üniversiteye yeni başlamış öğrencileri bilgilendirme amacıyla yapılan eğitime uyum/oryantasyon eğitimi denir. Bu eğitim hizmeti Web sayfası üzerinden de verilebilir. Ayrıca üniversitede yeni işe başlayan öğretim elemanlarının çalıştıkları kuruma uyumlarını sağlayacak uyum eğitimi de Web üzerinden verilebilir.)” (Irgat ve Kurubacak, 1999, s. 6).

Ziyaretçiler için gerekli olan bilgilerin sunulması.

a. Bilimsel araştırmaların internet ortamı ile hedef kitleye duyurulması; b. Çeşitli adreslere kurumla ilgisi olacak bağlantıların linklerinin üniversite web sayfasında bulunması;

c. Kütüphane ile ilgili olması gereken bilgi ve hizmetlerin ziyaretçilere sunulması.

Benzer Belgeler