• Sonuç bulunamadı

ÜNİTE: GÜVENLİ HAYAT

Belgede HAYAT BİLGİSİ (sayfa 109-141)

HAYAT

110

Pencere ve balkonlar, düşme tehlikesi olan yerlerdir. Bu nedenle pencere ve balkonları kullanırken dikkatli olmalıyız. Pencere ve balkonlardan aşağıya sarkmamalıyız. Sınıf içindeki öğretmen dolabı, saat, çerçeve gibi camlı, kırılabilir eşyalara dikkatli yaklaşmalıyız.

Güvenliğimiz için mer-divenlerden inerken ve çı-karken merdivenin sağ ta-rafını kullanmalıyız. İniş ve çıkışlarımızda koşmamalıyız.

GÜVENLİK KURALLARI

Okul kurallarını düşününüz. Bunlardan han-gileri güvenliğinizle ilgili söyleyiniz.

Arkadaşlar, günlük yaşamımızda kazalardan ko-runmak için uymamız gereken kurallar vardır. Bu kurallara, güvenlik kuralları denir.

111

Islak zeminler kaygan olduğu için buralarda dikkatli yürüme-liyiz.

Asansörler yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilir. Bu nedenle asansöre binerken güvenlik kurallarına uymalıyız. Asansöre, yanımızda bir yetişkinle binmeliyiz. Sadece gideceğimiz katın düğmesine basmalıyız. Asansör tam durmadan hareket etme-meliyiz. Ayrıca gereksiz yere asansörleri meşgul etmeetme-meliyiz.

112

Kibrit, çakmak, ocak, açıkta duran kablolar ve elektrik prizleri kazalara neden olabilir. Bunlardan kaynaklanan kazalar ölüm-cül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bunlarla oynamamalıyız.

Açık bırakılan musluklar su baskınlarına yol açabilir. Bu ne-denle muslukları açık bırakmamalıyız.

113

Temizlik malzemelerinin kullanım alanları farklıdır. Sabun, şampuan, diş macunu gibi malzemeleri kişisel bakımımızda kul-lanırız. Banyo, mutfak, yer, ocak, çamaşır ve bulaşık temizliği için kullanılan temizlik malzemeleri de vardır. Temizlikte kulla-nılan malzemeler sağlığımız için çok tehlikeli olabileceğinden bu malzemelere dokunmamalıyız.

Isınmada, ocaklarda ve sıcak su sağla-mada yaygın olarak gaz kullanılır. Kulla-nım sırasında oluşan gaz kaçakları hayati tehlike oluşturur. Böyle bir durumu far-kettiğimizde büyüklerimize haber vermeli ve hızlı bir şekilde bulunduğumuz yeri terk etmeliyiz.

Günlük yaşamda uymamız gereken güvenlik ku-rallarına örnekler veriniz.

BULAŞIK DETERJANI ŞAMPUAN SABUN BULAŞIK DETERJANI ÇAMAŞIR SUYU TUZ RUHU

114

Görselleri inceleyiniz.

Güvenlik kurallarına uygun davranışları be-lirleyerek altlarındaki kutucukları işaretleyiniz.

115 TRAFİKTE İNSANLAR

Okula geliş ve okuldan gidiş yolunuzda gör-düklerinizle ilgili gözlemlerinizi söyleyiniz.

Arkadaşlar; insan, hayvan ve araçların kara yol-ları üzerindeki hâl ve hareketlerine trafik denir. Bir araçla ya da yaya olarak sokağa çıktığımız zaman bizler de trafiğin bir parçası oluruz. Kurallara uyul-madığı taktirde trafikte birçok kaza meydana gelir. Çevremizi gözlemlediğimizde insanlara trafikte doğru veya yanlış birçok davranışını görebiliriz.

116

İnsanların yaya geçidinden yeşil ışık yandığında geçtiğini gözlemleyebiliriz.

Emniyet kemeri takarak doğru davranmış insanlar görebiliriz.

Bazı arabaların kırmızı ışıkta geçerek yanlış yaptı-ğını gözlemleyebiliriz.

Bazen yaşı uygun olma-dığı hâlde ön koltukla otu-ran çocuklar görebiliriz.

Siz de trafikte gözlemlediğiniz doğru ve yanlış davranışlara örnekler veriniz.

117

Resimleri inceleyiniz. Doğru olan davranış-ları “ü“ ile yanlış olan davranışları ‘‘X” ile işaretleyiniz.

118

TRAFİK KURALLARI

Yaya geçidi levhası, yayaların yo-lun karşısına güven içinde geçmesi için kullanılan trafik levhasıdır. Yaya-lar, bu levhaların olduğu yerlerden yolu da kontrol ederek güvenli geçiş yapabilirler.

Trafikte kırmızı ışık, yayalar ve araçlar için “Dur!” anlamına gelir. Görseldeki işareti gören yayalar, kır-mızı ışık yandığı sürece yaya kaldırı-mında durmalıdır.

Trafikte yeşil ışık, yayalar ve araç-lar için “Geç!” anlamına gelir. Gör-seldeki işareti gören yayalar, yeşil ışık yandığı sürece yolun karşısına geçebilir.

Karşıdan karşıya geçerken nelere dikkat edi-yorsunuz? Söyleyiniz.

Arkadaşlar, ülkemizde en çok can ve mal kaybı-na yol açan kazalar, trafikte meydakaybı-na gelir. Trafik kazalarını önlemek için trafik kurallarına uyulması gerekir. Görselleri inceleyiniz, açıklamaları okuyunuz.

119

Dikkat levhası, yolda tehlikeli bir durum olduğunu belirtir. Bu işareti gören sürücü ve yayalar, dikkatli bir şekilde hareket etmelidir.

Okul geçidi levhasını gören sürü-cüler, hızlarını azaltır ve durur. Öğ-renciler, güvenli bir şekilde karşıya geçebilir.

Bu işaret levhası, bisiklet girişinin yasak olduğunu bildirir. Bu levhayı gören bisiklet kullanıcıları, levhanın olduğu cadde ve sokaklara girme-melidir.

Okula geliş ve gidişlerinizde siz, hangi trafik işa-ret levhalarını görüyorsunuz? Söyleyiniz.

120

Trafik işaretlerinin olmadı-ğı yerlerde, güvenli bir şekilde karşıya geçmek için üst ve alt geçitler kullanılmalıdır.

Yaya kaldırımından yürümeli-yiz. Yaya kaldırımı olmayan yer-lerde ise yolun solundan yürü-meliyiz.

Geceleri veya sisli ortamlar-da arabalar bizi fark etmeyebi-lir. Bunun için açık renk, parlak kıyafetler giymeli; elimize bir fe-ner almalıyız.

Arkadaşlar, trafik işaretlerinin olmadığı yollar da vardır. Bu yollarda ne yapacağımızı öğrenmek için görselleri inceleyiniz, açıklamaları okuyunuz.

121

Bazı durumlarda trafiği, tra-fik polisleri düzenler. Bu durum-da, trafik polislerinin yönlendir-melerine uyarak karşıdan karşıya geçilebilir.

Duran araçların önünden ve arkasından geçmek tehlikelidir. Araçlar bizi fark etmeden ha-reket edebilir veya yoldan geçen araçlar da bizi görmeyebilir. Siz de uymamız gereken trafik kurallarına ör-nekler yazınız. ... ... ... ... ...

122 ... ... ... ... ... ... Görselleri inceleyiniz.

Görsellerde yer alan trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini tespit ediniz. Görsellerin alt-larına yazınız.

123 GÜVENLİ İLETİŞİM

Çocuklar, günlük yaşantımızda birçok kişiyle kar-şılaşırız. Bunlardan bazıları tanıdıklarımız, bazıları ise yabancılardır. Tanıdıklarımızla ve yabancılarla aynı şekilde iletişim kurmayız. Tanıdıklarımızla nasıl ileti-şim kurarız? Söylemek isteyen var mı?

Öğretmenim, sabah uyanınca aile üyelerine “Günaydın.” derim.

Dışarıda karşılaştığım komşula-rımızla da selamlaşırım. Eğer bir iş yapıyorlarsa “Kolay gelsin.” de-rim. Nazik ve güler yüzlü olmaya

çalışırım.

Okula geliş yolunda kimlerle karşılaşıyor-sunuz? Karşılaştığınız herkesle iletişim kuruyor musunuz? Neden? Söyleyiniz.

124

Peki, tanımadığımız insanlara karşı nasıl davranmalıyız?

Öğretmenim, tanımadıklarımızla te-lefon numaramız, adresimiz gibi özel bilgilerimizi paylaşmamalıyız. Çağırdık-ları zaman onlarla gitmemeliyiz. Ver-dikleri hiçbir şeyi kabul etmemeliyiz. Israr ederlerse yüksek sesle yardım istemeliyiz.

125

Çocuklar, telefon ve Genel Ağ aracılığı ile de iletişim kurarız. Peki, bu tür iletişimde nelere dikkat etmeliyiz?

Telefonda ve Genel Ağ’da; kimlik bilgileri, adres ve aile yaşantımızla ilgili bilgileri paylaşmamalıyız.

Arkadaşlar, haksızlığa uğradığımızı düşündüğü-müzde, istemediğimiz bir şeyi yapmaya zorlandı-ğımızda, kesin bir şekilde karşı çıkmalı ve durumu, güvendiğimiz yetişkinlere söylemeliyiz.

126 ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Çevrenizdeki kişilerle iletişim kurarken nelere dikkat etmeniz gerektiğini aşağıdaki alana liste-leyiniz.

127 ACİL TELEFON NUMARALARI

Herhangi bir yangın durumunda, itfaiyeyi aramamız gerekir. İtfaiyenin numarası, 1 - 1 - 0’dır. İtfaiyeler, yangın dışında dep-rem, sel gibi olaylarda arama kurtarma çalışmaları da yapar. İtfayenin genel olarak amacı, hayat kurtarmaktır. Orman yan-gınlarında ise 1 - 7 - 7 numaralı telefonu aramalıyız. Yangının yerini bildirmeliyiz.

Acil durumlarda neler yapılması gerektiği ile ilgili fikirlerinizi söyleyiniz.

Güvenlik önlemlerini almamıza rağmen bazen can güvenliğimizi tehlikeye sokan durumlarla kar-şılaşabiliriz. Bu durumlarda uzman kişi ve kurum-lardan yardım almamız gerekir.

128

Ağır hastalara veya yaralılara ilk yardımı uygulamak ve on-ları hastaneye ulaştırmak için ambulans gereklidir. Ambulans için 1 - 1 - 2 numaralı telefonu ararız.

129

Trafik kazası, hırsızlık, kavga gibi durumlarda yardım is-temek için polisi çağırırız. Bu durumda, 1 - 5 - 5 numaralı telefonu ararız.

130

Polisin görev almadığı köy, kasaba gibi yerlerdeki trafik kaza-sı, hırsızlık, kavga vb. olaylarda jandarma aranır. Jandarmanın numarası, 1 - 5 - 6’dır.

Arkadaşlar, acil durumlarda bu numaralara ula-şabilmek çok önemlidir. Bu nedenle bu numaralar, gereksiz yere aranıp meşgul edilmemelidir.

131

Görselleri inceleyiniz.

Görsellerdeki durumlarda yardım alınacak kurumların hangileri olduğunu belirleyiniz. İlgili telefon numaralarını görsellerin altlarına yazınız.

...

132

TEKNOLOJİK ARAÇLARIN KULLANIMI

Evinizde kullandığınız teknolojik araç ve ge-reçleri söyleyiniz.

Arkadaşlar, evimizde ve okulumuzda kullandı-ğımız bilgisayar, televizyon, çamaşır makinesi gibi birçok araç gereç vardır.

Buzdolabı

Fırın

Ütü

Çamaşır makinesi Bilgisayar

133

Güvenliğimiz için elektrikli ev aletlerini kullanırken uymamız gereken kurallar vardır:

Islak elle elektrikli araçlara dokunmamalıyız.

Kullanılmayan elektronik araçların fişi prizden çekil-melidir.

Çalışır durumdaki elektronik aletler hareket ettirilme-melidir.

Bozuk olan elektronik araçlar tamir edilmeye çalışılma-malıdır.

Ütü, fırın gibi tehlikeli aletleri tek başımıza kullanma-malıyız.

Güvenlik kurallarının dışında, bilgisayar oyunları ve sosyal medya gibi uygulamalar bağımlılık yaratabilir. Bu uygu-lamaları, büyüklerimizin izniyle ve uygun gördükleri süre kadar kullanmalıyız.

Teknolojik araçların kullanım kurallarına üç ör-nek veriniz.

134

Verilen teknolojik aletlerden tek başımıza kul-lanabileceklerimizi kırmızı daire içine alınız.

Çamaşır makinesi Fırın Elektirikli karıştırıcı Ütü Bilgisayar Buzdolabı Tablet Elektrik süpürgesi Saç kurutma makinesi

135 GÜVENLİ ALANLAR

Çocuk parkları, güvenli oyun alanlarıdır.

Evimizin bahçesi, gü-venli oyun alanıdır.

Çocuk parklarının zeminlerinin kum veya yu-muşak malzemeden yapılmasının nedenleri neler olabilir? Söyleyiniz.

Arkadaşlar, hepiniz oyun oynamayı çok seviyor-sunuz, biliyorum. Ancak günlük hayatımızda oyun oynayacağımız yerleri seçerken kendimiz için güvenli olan alanları seçmeliyiz. Görsellerde güvenli ve gü-vensiz alanlar verilmiştir. İnceleyiniz.

136

Parklar, güvenli oyun

alan-larıdır. güvenli alanlardır. Trafiğe kapalı alanlar,

Asansörlere tek başımı-za binmek tehlikelidir. Ya-nımızda yetişkinler olmadan asansöre binmemeliyiz.

İnşaat alanları tehlike-lerle doludur. İnşaat alan-larına girmemeliyiz.

137

Su kanalları, güvenli alan-lar değildir.

Süs havuzları, güvenliği-miz için tehlikelidir.

Su birikintileri, güvenli alan-lar değildir.

Çukurlar, güvenli alanlar değildir. Uzak durmalıyız. Balkon kenarları ve binaların merdiven boşlukları da güven-liğimiz için uygun değildir. Bizler, kendimiz ve çevremizdekiler için güvenli alanları tercih etmeliyiz.

138

Verilen alanların güvenli olup olmadığını be-lirleyip uygun başlığın altına yazınız.

Güvenli Alanlar ... ... ... ... ... ... Güvensiz Alanlar ... ... ... ... ... ... Çocuk Parkı Park Balkon Asansör Çukur Süs Havuzu İnşaat Okul Bahçesi Merdiven boşluğu Su Kanalı Trafiğe Kapalı Alan

139 1. Aşağıdakilerden hangisi uymamız gereken güvenlik kural-larından biridir? İşaretleyiniz.

Merdivenlerden koşarak inip çıkmak. Camdan ve balkondan uzak durmak. Islak zeminli yerlerde koşmak.

2. Aşağıdakilerden hangisi okul geçidi işaretidir? İşaretleyiniz.

3. Aşağıdakilerden hangisi trafik işaretlerinin olmadığı yer-lerde dikkat etmemiz gereken kurallardandır? İşaretleyiniz.

Alt ve üst geçitleri kullanmak.

Duran araçların arasından geçmek.

Yaya geçidinin olmadığı yerlerden karşıya geçmek.

KENDİMİZİ DEĞERLENDİRİYORUZ

140

4. Aşağıdakilerden hangisi ulaşım araçlarıyla yolculuk eder-ken uymamız gereeder-ken güvenlik kurallarındandır? İşaretleyiniz.

Yaya geçidini kullanmak. Emniyet kemeri kullanmak.

Araç tamamen durmadan araçtan inmek.

5. Aşağıdakilerden hangisi itfaiyenin telefon numarasıdır? İşa-retleyiniz.

1-5-5 1-1-2 1-1-0

6. Acil sağlık sorunları yaşadığımızda aşağıdaki numaralardan hangisini aramalıyız? İşaretleyiniz.

1-1-2 1-5-6 1-5-5

7. Aşağıdakilerden hangisi tanımadığımız kişilerle iletişim ku-rarken yapmamız gereken davranışlardandır? İşaretleyiniz.

Tanımadığımız kişilere telefon numaramızı vermemek. Tanımadığımız kişilerden hediye kabul etmek.

Genel Ağ ortamında yetişkinlerle sohbet etmek.

8. Teknolojik araç ve gereçlerin güvenli bir şekilde kullanımı-na ilişkin iki örnek yazınız.

... ...

141

5.ÜNİTE

Belgede HAYAT BİLGİSİ (sayfa 109-141)

Benzer Belgeler