• Sonuç bulunamadı

Üçüncü Alt Probleme İlişkin Bulgular

Araştırmanın üçüncü alt problemi, “Öğrencilerin İmam Hatip Ortaokulunu tercih nedenleri gelir durumuna göre farklı mıdır?” şeklinde verilmişti. Bu alt probleme cevap vermek amacıyla, elde edilen veriler betimsel istatistik yöntemleriyle analiz edilmiş olup, sonuçlar Tablo 4.8’de verilmiştir.

Tablo 4.8

Öğrencilerin İHO’nu Tercih Nedenlerinin Gelir Durumuna Göre Farklılığı

Gelir Durumu N X Ss T P Orta 47 90,05 14,12 ,628 ,517 Yüksek 7 87,20 20,83 *p>0,05

Tablo 4.8 incelendiğinde, kız ve erkek öğrencilerin İHO’yu gelir durumlarına göre tercih nedenleri arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. (t=,628; p=,517) Bir başka deyişle, ister zengin, ister fakir olsun, öğrencilerin İHO’larını tercih etmelerinde öğrencilerin iyi bir eğitim alarak iyi bir üst öğrenime eçmesi ön plandadır. Öğrenciler iyi bir eğitim almak ve iyi bir üst öğrenime devam edebilmek ve bunun yanında manevi ihtiyaçları öğrenebilmek için İHO’na geliyor. Buradan hareketle, öğrencilerin İHO’larını tercih nedenlerinin gelir düzeylerinden bağımsız olduğu ileri sürülebilir.

SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu bölümde araştırmanın ortaya koyduğu sonuçlar özetlenmiş ve öneriler dile getirilmiştir.

5.1. Öğrencilerin İmam Hatip Ortaokulunu Tercih Nedenlerine İlişkin Sonuçlar

Diğer okullar gibi İmam Hatip Okulları Türkiye Cumhuriyeti Devleti Milli Eğitim Sistemi içerisinde yer alan birer devlet okuludurlar. Günümüzde devlet politikası olarak tartışmalar azalsada öğrencilerin bu okullara gitmesi için özendirici ve ayrıcalıklı çalışmalar yapılmaktadır. Kuruldukları günden itibaren sürekli olarak varlıkları ve işlevleriyle tartışma konusu olmuştur. Öğretmen liseleri vb. Diğer meslek liseleri kapatılırken imam hatıp ortaokulu/liselerinin çoğaltılması ileride bir çok tartışmayı gündeme getirecektir. Biz bu çalışmamızda bu okullarda okuyan öğrencilerin bu okulları tercih nedenlerini ortaya koymaya çalıştık. Eğitim tercih meselesidir ve Anayasanın 42. Maddesi ile bu hak korunmuştur. Kanaatimizce bu okulları niçin tercih ettiğinin farkında olan öğrenciler, geleceklerini planlamada daha somut adım atacaklardır. Belirledikleri hedeflere daha hızlı ulaşacaklardır.

Araştırma sonucunda elde ettiğimiz sonuçlara göre öğrencilerin İHO’ya iyi bir gelecek ve manevi değerlerini en iyi şekilde öğrenmek düşündüklerinden, Milli Eğitm sistemi içersinde en iyi eğitim öğretim görerek en iyi okullarda okuyarak, istedikleri bir meslekte çalışma istekleri ile geldikleri anlaşılmaktadır. Maddi tercih nedenleri ile manevi tercih nedenlerini karşılaştırdığımızda öğrencilerin tercihlerinde maddi ve manevi ihtiyaçlar aşağı yukarı aynı olduğu gözükmektedir. Araştırmaya göre öğrenciler için iyi bir eğitim alarak iyi bir meslek sahibi olmak, okulun sunduğu burs olanaklarından, yemek hizmetlerinden; bu okullardan mezun olanların başarılarından ve bu okuldaki demokratik ortamdan daha önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Öğrenciler için kıyafet serbestliği, yemek imkânlarının bulunması, okulun evine yakın olması veya okuldan mezun olunca kolay iş bulabilmesi önemli değildir. Önemli olan maddi ve manevi ihtiyaçlarının öğrenim gördüğü okulda tatmin edilmesidir. Bu sebeple maddi ve manevi ihtiyaçları için öğrenciler İHO’yu tercih etmiştir.

Kız ve erkek öğrencilerin tercihlerinde önemli rol oynayan etmenlerden birisi de İHO’ların değerlerine uygun olduğudur. Yapılan anket sonuçlarına göre kız ve erkek öğrencilerin aynı seviyede önem verdikleri “değerler” konusunda kız ve erkek öğrenciler aynı duyarlılığı göstermektedirler.

Öğrencilerin İHO’yu tercih etmelerinde ilkokul öğretmenlerinin bir etkisi olmadığı ve öğrencilerin İHO’yu tercih ederken okulun fiziki durumuna da fazla önem vermediği söylenebilir. Çünkü ilkokul öğretmenleri doğrudan öğrencileri yönlendirmek istese okudukları okulda eğitim öğretimlerini devam ederlerdi.

5.2. Öneriler

Bu kısımda araştırma bulgularından hareketle yapılan çeşitli önerilere yer verilmiştir.

1- Atatürk’ün “Ben Sporcunun Çevik Namuslusunu Severim.” Sözünden hareketle araştırmaya katılan öğrencilerin, İHO’larını tercih nedenleri arasında sportif başarılar nedeni çok dikkate değer düzeyde değildir. Oysa gelişmiş ülkelerde sportif başarılar okulların spora yaptığı katkıdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle okulların akademik yapılarının yanı sıra, sportif ve sosyal boyutlarının da güçlü olması, öğrencilerin sosyalleşmesi yolunda önemli bir değişkendir. Bu nedenle okul müdürleri İHO’yu sadece din eğitimi veren bir kurum olmaktan çıkarıp bu okulları spor müsabakalarında da başarılı bir kurum haline getirmelidir. Bunun için gerekli spor tesisi kurulmalı ve spor malzemeleri temin edilmeli, İHO öğrencileri sportif yarışmalarda rakipleri ile eşit şartlara sahip hale getirilmelidir.

2- Son zamanlarda özellikle İmam Hatip Okullarına yapılan yatırımlar görsel ve yönetmeliklerle özendirilmeye çalışılmaktadır. İmam hatip okullarına her mahalleye açarak nicel olarak arttırmaktansa az sayıda açıp nitelik olarak artırılmanın yoluna gidilmeledir.

3- Öğrenciler asla zorlamayla İmam Hatip Okullarına tercih yapmak zorunda bırakılmamalı.

4- Son zamanlarda özellikle ilimizde yapılan çalışmalara baktığımızda İmam Hatip Okulları diğer okullara göre daha ayrıcalıklı okul haline getirilmeye çalışılmakta buda haklı olarak diğer okul idarecilerin tepkisini çekmektedir. Bu tür ayrıcaluıklardan vazgeçilmelidir.

5- Ders programlarının yanında öğrencide güven ve sorumluluk duygusu geliştirmeye, yeni ilgi alanları oluşturmaya ve beceriler kazandırmaya yönelik bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin tümüne sosyal kulüp denir.14 Bu sebeple öğrencilerin her yönlü gelişmesi için İHO’ların sosyal kulüplere eğilmesi gerekir. Gezi, Yayın ve İletişim, Kültür-Edebiyat, Spor Kulüpleri gibi öğrencilerin aktif olarak görev alabilecekleri kulüpler kurularak bu kulüplerde öğrencilerin özgüvenlerini geliştirecek çalışmalar yapılmalıdır.

6-İHO’lar öğrencilerin ibadet yapmalarını sağladıkları kadar sağlıklı spor faaliyetleri yapmak için yeterli imkânlar sağlanmalı ve sağlıklı beslenmeleri sağlanmalıdır.

7-İHO öğrencilerinin tarafından okul çevreye ve akran gruplarına İHO’nun amacı, sadece dini eğitim değil aynı zamanda diğer okul derslerininde öğretrildiği, İHO’nun diğer ortaokullardan dinî ağırlıklı derslerin dışında bir farkının olmadığı anlatılmalıdır.

8-İHO’ların okul dışındaki dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları (Beyağaç İmam Hatipliler Dernegi ve Diğer Sivil toplum Kuruluşları) gibi kurumlarla sıkı iletişim kurması sağlanmalı ve bu kurumlarda kendi alanına etkin kişilerin İHO’larda zaman zaman öğrencileri bilgilendirici seminer, konferans vermesi sağlanmalıdır.

9-Gönüllü kuruluşlar İmam-Hatip Ortaokullarına kütüphane, laboratuar, spor tesisleri, eğitim araç ve gereçlerinin temininde yardımcı olmalıdır. Bu okullar çağın teknolojisi ile donatılmalıdır.

10-İmam-Hatip Ortaokullarında okutulan ders kitapları, yardımcı ders kitapları ve müfredatı özel komisyon çalışmaları ile gözden geçirilmeli yanlış bilgiler çıkarılmalıdır.

11-Dini ağırlıklı derslerin eğitimi belli yaşlarda daha kolay olduğu göz önünde bulundurularak öğrencilerin bu eğitimi daha küçük yaşta görebilecekleri bir eğitim ortamı hazırlanmalıdır. Bu ortam ortaokul 5. 6. ve 7. Sınıflarında oluşturulabilir.

13-Özellikle öğrenciler Türk Eğitim Sisteminin amaçların doğrultusunda öğrencilerin geleceğe ve bir üst öğrenime hazırlama amacı doğrultusunda, sadece üst öğrenim amaç edinilmemeli hayata da hazırlama amaçları doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır.

KAYNAKLAR

Altunsaray, Musa (2000) İmam-hatip liselerine talebi (istemi) etkileyen etmenler, Ankara Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara Bozan, İ. (2007) Devlet İle Toplum Arasında: Bir Okul: İmam Hatip

Liseleri Bir Kurum: Diyanet İşleri Başkanlığı TESEV Yayınları

Dündar, Fatma Gonca. (2008) Çocuklarını İmam Hatip Liselerine Gönderen Anne Babaların İmam Hatip Liselerini Tercih Nedenleri ve Beklentileri (Yozgat İli Örneği) Ankara Üniversitesi, Ankara

Eğitim Öğretim Faaliyetlerinde Fiziksel Mekân, Milli Eğitim Dergisi, Sayı 153- 154, 2002

Güleç (2014) İmam Hatip Öğrencilerinin İmam Hatip Ortaokuluna Tercih Nedenleri, Pamukkale Üniversitesi, Denizli

Karateke, Tuncay. (2010) İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinin Sorun ve Beklentileri (Batman İli Örneği) Fırat Üniversitesi, Elazığ

Kaymakcan, R., Aşlamacı, İ. (2011) İmam Hatip Liseleri Üzerine Bibliyografik Bir İnceleme, Değerler Eğitimi Dergisi, Cilt: 9 s: 71 Koç, Ali Coşkun (2013) Öğrencilerin Sosyoloji Bölümünü Tercih Nedenleri,

Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir

http://www.imamhatipokullari.org/tarihce. http://dinogretimiokulları.meb.gov.tr/ https://www.facebook.com/mahmut-bayram-hoca-kimdir http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0mam_hatip_lisesi http://www.baskabirdunya.net/imam-hatip-okullarinin-tarihi-seruveni.html http://www.hurriyet.com.tr/gundem/24510354.asp

EKLER

İMAM-HATİP ORTAOKULUNU ÖĞRENCİLERİN TERCİH ETME NEDENİ ANKETİ Değerli Öğrenciler; bu anket İmam-Hatip Ortaokulunda okuyan öğrencilerin bu okulları neden tercih ettiğini tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesidir. Bireyi hayata hazırlayan eğitimi, onun tercihine göre değişiklik gösterecektir.

Bu tercihlerin hangi sebeplerden kaynaklandığı konusunda görüşleriniz büyük önem arz etmektedir.

Katkılarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Mehmet ÖZYİĞİT Bölüm 1 (Kişisel Bilgiler)

Cinsiyetiniz : Kadın Erkek

Ailenizin Geliri : Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek

Bölüm 2 (İmam Hatip Ortaokulunu Tercih Nedenleri)

No Maddeler Ke sin likle Katılm ıy o ru m Katılm ıy o ru m Katılıy o ru m Tam am en Katılıy o ru m

1 İmam-Hatip Ortaokuluna kendi isteğimle geldim.

2 İmam-Hatip Ortaokuluna ailemin tavsiyesiyle geldim.

3 İmam-Hatip Ortaokuluna bir yakınımın tavsiyesiyle geldim.

4 İmam Hatip Ortaokuluna, ilkokuldan sınıf arkadaşlarımın da geleceğini bildiğim için geldim.

5 İmam Hatip Ortaokulunu, değerlerime uygun olduğundan tercih ettim.

6 İmam Hatip Ortaokulunu, ailemin değerlerine uygun olduğundan tercih ettim.

7 İmam Hatip Ortaokuluna, dinimi en iyi şekilde öğreneceğimi düşündüğümden geldim.

8 İmam Hatip Ortaokulunu, derslerde fazla zorlanmayacağımı düşündüğümden tercih ettim.

9 İmam Hatip Ortaokulu’nun, amaçlarını benimsediğimden tercih ettim.

10 İmam Hatip Ortaokulunu, okul yönetiminin öğrencilere değer vereceğini düşündüğümden tercih ettim.

11 İmam Hatip Ortaokulunu, öğretmenlerin bize olumlu yaklaşacağını düşündüğümden tercih ettim.

12 İmam Hatip Ortaokulunu, okulda demokratik bir ortam olacağını düşündüğüm için tercih ettim.

13 İmam Hatip Ortaokulunu, fiziki yapısından (bina, oda, ısı, ışık) memnun olacağımı düşünerek tercih ettim.

14 İmam Hatip Ortaokulunu, okul içi etkileşimin olumlu olacağını düşündüğümden tercih ettim.

15 İmam Hatip Ortaokulunu, boş zamanlarımı da okulda değerlendirebileceğimi düşündüğümden tercih ettim.

16

İmam Hatip Ortaokulunu, ders dışı etkinliklere (sınavlara hazırlık kursu, kitap okuma saati vb.) yeterince önem verildiğini

düşündüğümden tercih ettim.

17 İmam Hatip Ortaokulunu, maddi olarak bana destek olacağını düşünerek tercih ettim.

18 İmam Hatip Ortaokulunu, okul saatleri içinde ibadetimi aksatmayacağım için tercih ettim.

19 İmam Hatip Ortaokulunu, evime yakın olduğu için tercih ettim.

20 İmam Hatip Ortaokulunu, sportif başarıları iyi olduğu için seçtim.

21 İmam Hatip Ortaokulunu, mahalledeki arkadaşlarım da gittiği için seçtim.

22 İmam Hatip Ortaokulunu, yemekleri güzel olduğu için seçtim.

23 İmam Hatip Ortaokulunu, ileride ilahiyat fakültesine gitmek istediğim için seçtim.

24 İmam Hatip Ortaokulunu, daha kolay iş bulabilmek için seçtim.

25 İmam Hatip Ortaokulunu, burs almamda yardımcı olacağı için seçtim.

26 İmam Hatip Ortaokulunu, sosyal faaliyetlerinin çok olmasından dolayı seçtim.

27 İmam Hatip Ortaokulunu, Öğretmen kadrosunun kaliteli olmasından dolayı seçtim.

28 İmam Hatip Ortaokulunu, kıyafet serbestliği bulunduğu için seçtim.

29 İmam Hatip Ortaokulunu, geçmiş başarılarından (şöhretinden) dolayı seçtim.

30 İmam Hatip Ortaokulunu, kardeşlerim de bu okullarda okuduğu için seçtim.

31 İmam Hatip Ortaokulunu, bu okullardan mezun olanların başarılarını gördüğümden dolayı seçtim.

32

İmam Hatip Ortaokulunu, okul yönetiminin bir üst eğitime geçebilmeleri için öğrencilere akademik yardımlarda bulunduğu

için seçtim.

33 İmam yöneticilerimin yönlendirmesiyle seçtim. Hatip Ortaokulunu, ilkokul öğretmenimin veya

ANKET İZNİ

mehmet özyiğit Pzt 24.11.2014, 11:13

Sayın hocam, yüksek lisan projesi için "öğrencilerin imam hatip ortaokuluna tercih nedenleri" anketini izin verirseniz kullanmak istiyorum.

Gereği için saygılarımı sunarım. Mehmet ÖZYİĞİT

Yüksek lisans öğrencisi.

Muhammet Güleç<kursat_83@hotmail.com> Sal 25.11.2014, 14:50

Sayın Mehmet ÖZYİĞİT, benden talep ettiğiniz ve kullanma izni istediğiniz "Öğrencilerin İmam Hatip Ortaokullarını Tercih Nedenleri" isimli anketi yüksek lisans projesi çalışmanızda kullanmanız konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Muhammet GÜLEÇ

Kişisel Bilgiler

Adı Mehmet

Soyadı ÖZYİĞİT

Doğum Yeri ve Tarihi Kale – 01.09.1968

Uyruğu T.C

İletişim Adresi ve Telefonu Yeni Mah. Gül Sok. No:18

Beyağaç/DENİZLİ

mozyigit@windowslive.com 0506 457 8294

Eğitim

İlköğretim Kızılcaağaç Köyü İlkokulu

Ortaokul Beyağaç Ortaokulu

Lise Tavas Lisesi

Yükseköğretim (Ön Lisans) 1-Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim

Fakültesi Demirci Eğitim Yüksek Okulu Sınıf Öğretmenliği.

Yükseköğretim (Lisans) 2-Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf

Öğretmenliği.

Yükseköğretim (Yüksek Lisans) 1-Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Planlaması, Denetimi ve Ekonomisi Yabancı Dil

Yabancı dil adı Sınav adı

Sınavın yapıldığı ay ve yıl

Alınan puan

Varsa Mesleki Deneyim

Yıl (lar) Mesleki Deneyim

1991-1993 Sınıf Öğretmeni

1993-1996 Sınıf Öğretmeni.

1996-2003 Sınıf Öğretmneliği

2003-2010 Okul Müdürlüğü

2010-2014 Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Benzer Belgeler