• Sonuç bulunamadı

3.4. Sözleşmeye Uyarınca Yapılacak İşlemler

3.4.2. Örnek 184 Formun Hazırlanması

Sözleşmenin 6.maddesine göre, tüm dünyada Sözleşmeye üye devletler bakımından yeknesaklığı sağlayabilmek amacıyla sözleşmenin ekinde bulunan tebliğ talepnamesinin, usulüne uygun olarak doldurulması gerekmektedir. Uygulamada tebliğ talepnamesine, “184 form” ya da “örnek 184 form” denilmektedir132. Bu form Sözleşmenin ekinde yer aldığı gibi, Adalet Bakanlığı tarafınca matbu olarak basılmış ve adliye yazı işleri müdürlüklerinden temin edinilebilir. Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel

Müdürlüğünün 2011 Tarihli 63/3 No.lu Genelgesinin ekinde de bu form yer almaktadır133.

Talepnamenin dijital ortamda hazırlanması hâlinde daha sağlıklı sonuç elde

edilecektir134. Bu nedenle günümüzde uygulamada dijital olarak hazırlanmakta ve

ilgililerin ıslak imzasına sunularak, ülkemizde Adalet Bakanlığı Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğüne gönderilmektedir.

3.4.2.1. Örnek 184 formu ve içeriği

Örnek 184 formu dört sayfadan oluşmaktadır. Birinci sayfa; “talepname sayfası”, ikinci sayfa;” tasdikname sayfası”, üçüncü sayfa; “tebliğ edilecek evrakın özeti” ve dördüncü sayfasında ise “muhatabın kimliği ve adresi” bulunmaktadır.

131 T.C. Adalet Bakanlığı, Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün 16.11.2011 Tarihli, B.03.0.00.06/010.06.02/1-3 Sayılı, “Hukuki alanda Adli Tebligat İşlemleri” Konulu 63/3 Nolu Genelge, s.2/8. Web; https://www.adalet.gov.tr/Genelgeler/genelge_pdf/63-3.pdf, Son Erişim Tarihi: 10.12.2018.

132 Toker, 2011, a.g.d., s.117. 133 Bakınız: Aşağıda EK-2.

3.4.2.1.1. Talepname sayfası

Talepnamenin birinci sayfasında; “talep edenin kimliği ve adresi” başlığına; talep eden mercii mahkeme ise, mahkemenin adı, icra müdürlüğü, noterlik gibi merciin adı, bulunduğu yer ve dosya numarası yazılmalıdır.

“Muhatap makamın adresi” başlıklı talepnamenin birinci sayfasında sağ üst köşeye, tebliğ edilecek evrakın tebliğ edileceği muhatabının açık adresi yazılır.

“Kimlik ve Adres” başlıklı kısmına, yabancı ülkede bulunan ve kendisine tebliğ yapılacak olan muhatabın (gerçek ya da tüzel kişi) adı, soyadı, kimliğini belirten bilgiler ve adresi yazılır.

“Tebliğ şekli”; kısmına ise Sözleşmenin 5.maddesinde yer alan tebliğ şekillerine göre “a” ya da “b” şıkkı işaretlenir. 63/3No.lu Genelgede, tebliğ şekli olarak, “a” şıkkı işaretleneceği belirtilerek, “b” şıkkı işaretlenmemesi gerektiği belirtilmiştir. 5. Maddedeki tebliğ şekillerinden “a” şıkkına göre tebliğ usulü, tebliğ talep edilen yabancı devletin kabul ettiği tebliğ usulüdür.

“Evrak Listesi” başlıklı kısma ise, talepnamenin eki niteliğinde olan ve tebliğ edilecek belgelerin neler olduğu liste hâlinde yazılır135.

“Talep Eden Makamın Adı ve Adresi” başlıklı kısma, tebliğ talep eden makamın bulunduğu yer, adresi, talep eden mercii mahkeme ise hâkimin, icra müdürlüğü ise icra müdürünün, noter ise noterin sicil numarası, imzası ve o merciin mührü basılır ve düzenlenme tarihi yazılır.

3.4.2.1.2. Tasdikname sayfası

Tasdikname sayfası ya da tebliğ tasdiknamesi, tebliğ edilmesi istenen evrakın tebliğ edildiğini bildiren ve tebliği gerçekleştiren ülkenin, tebliğde uyduğu usul ile tebliğin yapıldığı yer ve tarihi gösteren belgedir136. Tasdikname, tebligatın yapıldığını veya, herhangi bir sebeple yapılamamışsa bunun sebebini gösteren belgedir. Tebligat işlemi talep edilen devlet, Sözleşmenin ekindeki formüllere uygun olarak, tebliği yapmakla görevli mercii tarafından bu kısım doldurulacaktır. Bu nedenle 63/3 No.lu Genelgede bu kısmın boş bırakılacağı yazılmıştır.

135 Mahkemeler talepname sayfası doldururken ekler kısmına, “EK 1: Örnek 184 Formu” yazmaktadırlar. Burada doldurulması gereken ekler, 184 formu dışındaki ekteki evrakdır. Bu şekilde doldurulan talepnameler Türkiye merkezî makamı ya da gönderilen ülkenin merkezî makamları tarafından iade edilmektedir.

Tebliğ işleminin talep edildiği devletin tebliğ yapmakla görevli makamı, bu kısma hangi usul kullanılarak tebliğ edildiği, tebliğ tarihini ve saatini yazacaktır. Aynı şekilde tebliğ edilememişse niçin tebliğ edilemediği tasdiknameye yazılacaktır. (Sözleşme m.6/I-II).

Türkiye’den yurtdışına yapılacak tebliğlerde, örnek 184 formun ikinci sayfasında tasdikname sayfası bulunmaktadır. Tebliğ talep edilen devletin merkezî makamı veya bir adlî mercii tarafından doldurulmamışsa, tebliğ talep eden, tebliğ talep edilen devletin bu makamlarından biri tarafından tasdiknamenin doldurulmasını isteyebilir. (Sözleşme m. 6/III). Tebliğ tasdiknamesi doğruca tebliğ talebinde bulunana gönderilir. (Sözleşme m. 6/IV).

Sözleşmenin 21/a maddesine göre, âkit devletler, tasdikname düzenleyecek makamın tayinini Hollanda Dışişleri Bakanlığı’na bildirir.

3.4.2.1.3. Tebliğ edilecek evrakın özeti

Tebliğ isteğinin Sözleşmede ekli bulunan formüle göre düzenlenmiş ve tebliğ edilmesi istenen asıl belgenin esas unsurlarını içeren kısımdır. Bu kısım belge ile birlikte muhataba tebliğ edilir ve örnek 184 formun üçüncü sayfasında bulunur. Bu kısımda belgeler adlî evrak ve gayri adlî evrak olmak üzere sınıflandırılmıştır.

“Tebliğ eden makamın adı ve adresi”: tebliğ edilecek evrakın özet kısmında yer alır. Buraya tebliğ isteyen makamın adı ve adresi yazılır.

“Tarafların kimlikleri”: dava veya işin taraflarının ad ve soyadları ile adresleri yazılır.

Adlî evrak için;

“Evrakın mahiyeti ve niçin gönderildiği”: adlî evrak gönderilmesi söz konusu ise buraya adlî evrakın içeriği ve niçin gönderildiği yazılır. Örneğin dava dilekçesi ise dava dilekçesi, karar ise karar olduğu ve bunların tebliği gibi.

“Davanın mahiyeti ve amacı ile var ise ihtilaf konusu meblağ”: Dava dilekçesi var ise bunun konusu örneğin alacak davası, tazminat davası gibi. Ve söz konusu davanın varsa mahiyeti örneğin icra takibi ise bunun miktarı.

“Duruşmanın yeri ve tarihi”: Duruşmanın yapılacağı mahkemenin adı, yeri ve zamanı yazılır.

“Kararı veren mahkeme”: Eğer bir karar tebliği söz konusu ise kararı veren mahkemenin adı yazılmalıdır.

“Karar tarihi”: Verilen kararın tarihi yazılır.

“Evrakta belirtilen müddetler”: Kararın tarihi bakımından varsa yasal yolların süresi de eklenmelidir. İstinaf yasa yolu süresi ya da temyiz yasa yolu süresi gibi ya da icra ödeme emri tebliği söz konusu ise itiraz süresi yazılmalıdır.

Gayri adlî evrak için;

“Evrakın mahiyeti ve niçin gönderildiği” adlî nitelikte olmayan belgenin içeriği ve niçin gönderildiği yazılır. Sözleşme adi ve gayri adlî belge ayrımı yapılmamıştır. Bu husus lex fori’ye göre belirlenecektir.

“Evrakta belirtilen müddetler”: İlgili evraka ilişkin bir süre söz konusu ise yazılır.

3.4.2.1.4. Muhatabın kimliği ve adresi

Talepnamenin son sayfasında tebliğ yapılacak olan muhatabın kimlik bilgileri ve tebligatın yapılacağı yurtdışı adresi yazılır.

3.4.2.2. Talepnamede (örnek 184 form) kullanılan dil

Sözleşmenin 7.maddesinde ekli formüldeki terimlerin İngilizce veya Fransızca olarak düzenlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Örnek 184 formun boş kalan kısımların ise muhatap devletin dili ile ya da İngilizce veya Fransızca düzenlenmelidir. Sözleşmenin bu maddesine devletler çekince koyması hâlinde formun kendi resmî diline veya dillerinden birinin kullanılarak doldurulmasını veya bu dillerde tercüme edilmiş bir örneğinin eklenmesini isteyebilir. Almanya, Kanada, İngiltere gibi ülkeler bu hususta maddeye çekince koyarak gönderilecek talepnamenin kendi dillerinde doldurulmasını veya bu evrakın kendi dillerinde tercüme edilmiş bir örneğinin talepnameye eklenmesini istemişlerdir. İskandinav ülkeleri; Finlandiya, Norveç, İsveç gibi ülkeler evrakın kendi dilinde olmaması hâlinde, evrakı iade etmekte ve kendi dillerinde tercümelerini talep etmektedirler137.