• Sonuç bulunamadı

2. İLGİLİ ALAN YAZIN

2.1. Kuramsal Çerçeve

2.1.3. Örgütsel Vatandaşlık Davranışı

2.1.3.3. Örgütsel Vatandaşlık Davranışına Benzer Kavramlar

ÖVD, işgörenlerin biçimsel çalışma yöntemlerinin dışındaki örgüte katkı sağlayan çalışmalarını tanımlamamıza yardımcı olmuştur. Yine bu konu yönetimin farklı alanları ve farklı disiplinleri tarafından büyük bir hızla kabul görmüş ve yazında çok fazla işlenmiştir. Söz konusu davranışların yazında bu kadar çok işlenmesinin nedeni, örgütler için öneminin fazla olmasından kaynaklanmaktadır (Türker, 2006:3).

ÖVD, bir çalışanın örgütün biçimsel yolla belirlediği zorunlulukların ötesine geçerek, istenenden daha fazlasını yapmasıdır. ÖVD temel olarak ikiye ayrılmaktadır: Birinci tür ÖVD, örgütsel yapı, uygulamalar ve hedeflere aktif bir şekilde katılım ve katkı şeklinde ortaya çıkmaktadır. İkinci tür ise, uygulamalar ve hedeflere zarar verecek her türlü davranıştan uzak kalma şeklinde ortaya çıkan edilgen davranışlarla kendini göstermektedir. Bu iki tür arasında belirgin bir farklılık vardır. Örgüte katkı şeklinde ortaya çıkan türde, bireylerin örgüt için aktif bir şekilde örgüt hayatının içinde yer alması gerekir. Bu tür davranış gösteren çalışanlar etkindir, üretkendir ve çalışkandır. Buna karşın, zararlı davranışlardan kaçınma şeklinde ortaya çıkan davranışlarda ise, temel mantık, örgüte katkıda bulunmak değil, örgüte zarar vermemektir.

Bu tür davranışlar ise edilgen davranışlar şeklinde tanımlanır (Erdoğan, 2010:23). Etkin ve edilgen davranışları anlamak, ÖVD ile benzer kavramları anlamada bize yardımcı olacaktır.

ÖVD kavramını tanımlamak ve geliştirmek daha sonraki çalışmalarda bu tanımsal eksiklikleri araştırmaya ve çözmeye yönelik girişimlerin başlamasına neden olmuştur. Bahsedilen bu çalışmalar ise iki şekilde yapılmıştır. İlk olarak, araştırmacılar ÖVD’ye içerik olarak benzeyen örgütsel spontanlık ve prososyal örgütsel davranışlar gibi alternatif yapılar tanımlamışlardır. İkincisi olarak ise bazı araştırmacılar ÖVD’nin yapısını tanımlamaya çalışmışlardır (Bolino, Turnley ve Niehoff, 2004:231). Bu bölümde, yazında oldukça geniş yer alan ve ÖVD’ye içerik olarak benzeyen örgütsel spontanlık ve örgütsel prososyal davranışlar üzerinde durulacaktır.

ÖVD Prososyal Spontan Davranışlar Davranışlar H A : Ödüllendirilmemiş davranışlar B : Ödüllendirilen davranışlar C : Rol davranışları

D : Ekstra rol davranışları E : Aktif davranışlar F : Pasif davranışlar

G : İşlevselliği olan davranışlar H : İşlevselliği olmayan davranışlar

Şekil 2.6. Örgütsel Vatandaşlık, Prososyal ve Spontan Davranışların Örtüşen ve Ayrışan Tarafları

Sözü edilen bu üç kavram birbiriyle iç içe geçmiş benzer ve farklı yanları olan davranışlardan oluşur. Şekil 2.6.’da bu kavramların kesiştikleri ve

A

G, C, F E

D B

birbirinden ayrıldıkları davranış biçimleri gösterilmiştir. Şekil 2.6’dan anlaşılacağı gibi ÖVD’yi prososyal ve spontan davranışlardan ayıran en önemli özellik ödüllendirmemiş davranışları içermesidir. Prososyal davranışları diğerlerinden ayıran en önemli özellik, işlevselliği olmayan davranışlar ve spontan davranışları diğerlerinden ayıran en önemli özellik, ödüllendirilen davranışları içermesidir. Her üç davranış biçiminin ortak özelliği ise ekstra rol davranışlarından oluşmasıdır.

2.1.3.3.1. Örgütsel Spontanlık

Bir kişi için spontanlık, doğal eğilimleri uyarınca dürüst, sınır tanımayan ve özgür davranış özelliklerini açıkça ortaya koyma, şeklinde tanımlanabilir (Kipper, Green ve Prorak, 2010:39). Felsefe alanında spontanlık kavramı ise, kişinin görüşü veya düşüncelerinin yaşam şeklinden yansımasıdır. Kişinin hayatının herhangi bir yaşam anından yararlanarak bu durumu üstünlüğe çevirmedeki genel durumudur. Yani spontanlığın özellikle açık fikirliliği artırıcı ve çekingenliği azaltıcı özelliği ile birinin psikolojik olarak iyi olması durumuna yardımcı olan iyileştirici tarafı olduğuna inanılır (Kipper ve Hundal, 2005:119). Örgütsel alanda spontanlık ise, kişinin özgür iradesine ve gönüllüğe dayalı olan, rol tanımlarında yer almayan ancak örgütsel hedeflere ulaşmayı destekleyen davranışlar, şeklinde tanımlanabilir (Saylı, 2010:7).

1964’de Katz’ın çalışmasına dayanarak, örgütsel spontanlık davranışı gönüllü olarak sergilenen, örgütün etkililiğini artıracak ekstra rol davranışlar olarak tanımlanabilir. Bu noktada açıklık kazandırmak gerekir ki, örgütsel spontanlık ve ÖVD’nin birbiriyle ilişkili ancak farklı yapılar olduğunu vurgulamakta yarar vardır. Şekil 2.6.’da, ÖVD’yi örgütsel spontan davranışlardan ayıran özellikler görülmektedir. ÖVD’nin işe devam etme ve zamanında işinin başında olma gibi rol davranışları olduğu, spontanlığın ise sadece ekstra rol davranışlarını içerdiği görülmektedir. ÖVD edilgen ve etkin davranışları içerirken örgütsel spontanlık sadece aktif davranışları içerir. Pasif davranışlara örnek olarak şikâyet etmekten kaçınma verilebilir. ÖVD

örgütün ödüllendirme sistemi tarafından tanınmazken, örgütsel spontanlık ödüllendirilen davranışları içerir (George ve Jones, 1997:155).

2.1.3.3.2. Prososyal Örgütsel Davranışlar

Yardımlaşma, paylaşma, işbirliği kurma ve gönüllü olma gibi davranışlar, prososyal davranış şekilleridir. 1960 – 1970 yılları arasında, pek çok davranış ve sosyal bilimci bu konuya özel ilgi göstermiş, fakat prososyal davranışla ilgili bulguların örgütsel davranışa ilişkin çalışmalara uyarlanması, ancak 1980’li yıllarda mümkün olmuştur (Brief ve Motowidlo, 1986:710).

Prososyal örgütsel davranışlar; örgüt üyelerinin, örgütsel rollerini yerine getirirken etkileşim içinde oldukları birey, grup veya örgütün huzurunu sağlamaya yönelik olarak sergiledikleri davranışlardır. Başka bir deyişle, bu tür davranışlar, bireyin, etrafındaki kişilerin birlikteliğini ve huzurunu sağlamak ve korumak amacıyla sergilediği olumlu sosyal davranışlardır (Brief ve Motowidlo, 1986:711; İşbaşı, 2000:4). Bir başka tanıma göre prososyal davranış; paylaşım, yardım etme, destekleme ve koruma yolu ile diğerlerinin yararına olması için amaçlanan gönüllü davranışlardır (Çalık, Özbay, Özer, Kurt ve Kandemir, 2009:556).

ÖVD ile yakın ilişkili yapısı olan prososyal örgütsel davranışlar (Coleman ve Borman, 2000:26), ÖVD’nin içerdiği “diğerlerine yardımcı olma” unsurunun geniş bir yelpazesidir ve prososyal örgütsel davranışlar, örgütte bir bireye yardımcı olabilecek davranışları içerir. Ayrıca burada önemli olan konu, bu tür bireysel faydaların sözleşme ile garanti edilmemesidir. Bu tür davranışlar örgütün sosyal mekanizmasını işler hale getirirken, çoğu önceden tahmin edilemeyen koşulların gerektirdiği esnekliği de sağlar. Bir başka anlatımla, prososyal örgütsel davranışı, bir örgütte işgören tarafından yerine getirilen, bir birey veya gruba doğru yönlendirilmiş ve bireyin, grubun veya örgütün refahını artırma yolunda gerçekleştirdiği davranışlar olarak tanımlanabilir. Prososyal örgütsel davranışlar, ÖVD’de görülen ekstra rol davranışının kapsamı içindedir (Altıntaş, 2001:1).

Prososyal örgütsel davranışlar, örgütsel açıdan önem taşırlar. Başkalarıyla işbirliği kurma, örgütü geliştirici fikirler ortaya atma, beklenmeyen tehlikelere karşı örgütü koruma vb. prososyal davranışlar örgütün etkinliğini arttırırlar. Ancak, yine de bu tür davranışlar her zaman etkinliği arttırıcı nitelik taşımayabilirler (İşbaşı, 2000:15). Ayrıca prososyal örgütsel davranışların örgütsel spontan davranışlardan da farklılığı vardır. Şekil 2.6.’da görüldüğü gibi prososyal davranışlar örgüt için işlevselliği olmayan, ancak şekil 2.7.’de görüldüğü gibi arkadaşlarına yardım etmeye dönük davranışları da içerir (George ve Jones, 1997:155).

Şekil 2.7.’de görüldüğü gibi, farklı prososyal davranış tipleri arasında önemli ayrımlardan söz edilebilir.

Şekil 2.7. Prososyal Örgütsel Davranış Kapsamında Örgütsel Vatandaşlık Davranışı

Kaynak: İşbaşı, Janset Özen, (2000), Çalışanların yöneticilerine duydukları Güvenin ve Örgütsel Adalete İlişkin Algılamalarının Örgütsel Vatandaşlık Davranışının Oluşumundaki Rolü: Bir Turizm Örgütünde Uygulama, Akdeniz Üniversitesi,

Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi.