• Sonuç bulunamadı

Öğrenciler, veliler ve araştırmaya konu olan okullarda görevli öğretmenlerin katılımı sağlanarak beslenme eğitimi konusunda okulların yol haritası belirlenebilir.

Öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren beslenme ve besin bilgisi konusunda eğitimler verilmeli ve bu eğitimlerin sürekliliği, takibi sağlanmalıdır. Okullarda verilen öğünlerde verilen besin çeşitliliği artırılmalıdır. Öğrencilerin tek yönlü beslenmesinin önüne geçilmelidir. Öğün atlama, kahvaltı yapmama gibi olumsuz beslenme davranışları öğrencilerin ders başarısını etkilediği vurgulanmalıdır.

Öğrencilerin fiziksel aktivite alanlarının geliştirilerek etkin katılımı sağlanmalıdır. Ödüllendirme yöntemiyle öğrencilerin teşviki sağlanmalıdır.

Büyüme ve gelişim özellikleri dikkate alınarak öğrencilerin boy kilo ölçümleri belirli aralıklarla yapılmalı ve bu bilgiler takip edilmelidir.

Öğretim tekniklerinden yararlanarak farklı yöntemlerle beslenme eğitimi okul kültürü haline getirilmelidir.

Aile bireylerinin ve öğretmenlerin öğrencilere rol model olmaları öğrencilerin kalıcı beslenme davranışlarına etkisi noktasında paydaşlar bilgilendirilmelidir.

Okulda yemek yapımında kullanılan ya da gıda satışı yapılan alanların denetimi sürekli olmalıdır. Bu alanlar konunun uzmanı tarafından denetlenmelidir.

Beslenme konusunda velilerin bilinçlendirilmesi açısından Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla uzmanlar tarafından seminer, kurslar düzenlenebilir.

Beslenme eğitimlerinin etkili olabilmesi bireyler üzerinde kalıcılığın artırılması için; temel eğitimde beslenme derslerinin yaygınlaştırılmalıdır. Sağlıklı beslenmeyi okul kültürü haline getirerek öğrenciler bilinçli yetiştirilebilir.

Okullarda beslenme köşeleri etkin kullanılmalı, Beslenme konulu gazete vb. yayınların çıkarılması desteklenmelidir.

Öğrencilerin beslenme konusunda merak ettikleri bilgiler konusunda aktif bir platform oluşturulmalı, öğrencilerin beslenme bilgilerini artırıcı faaliyetler yapılmalıdır.

KAYNAKÇA

Abdollahi, Mohammad, Amini, Marzieh, Kianfar, Hormoz, Piraghag, M Dadkhah, Amirabadi, Maryam Eslami, Zoghi, Taghi, Assasi, Nazilla, Kalantari, Narjes (2008). Qualitative Study on Nutritional Knowlwdge of Primary-School Children and Mothers in Tehran. East Mediterr Health Journal, 14(1), 82-9.

Akça, Hale (2018). İlkokulda Beslenme Eğitiminin Beslenme Davranış ve Bilgi Düzeyine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü, Amasya.

Aktaş, Nazan (1979). Hollanda’daki Türk İşçi Ailelerin Beslenme Alışkanlıklarını Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ev Ekonomisi Kürsüsü, Ankara.

Arı, Zeki ve Süzek, Hüseyin (2008). Muğla Merkez Köylerindeki Bir Grup İlköğretim Okulu Öğrencisinde Serum Lipit Profili ve Obezite Taraması. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 9(2) : 11 – 16.

Arslan, Müge (2018). Beslenme Alışkanlıkları ve Fiziksel Aktivite Düzeylerinin Analizi: Marmara Üniversitesi Öğretim Üyeleri Üzerine Bir Çalışma.

Dicle Tıp Dergisi, 45(1), 59-69.

Ataman, Ümmü (2009). Okul Öncesi Beslenme Eğitiminde Çocuktan Çocuğa

Eğitim. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Aydoğan, Ayşegül (2011) Ordu İli Yoğunoluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Pansiyonunda Kalan ve Taşımalı Gelen Öğrencilerin Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü . Ankara.

Aytekin Özer, Kamile (2013). Aile İçi Etkileşim ve Masallar İle Desteklenmiş Beslenme Eğitiminin 5-6 Yaş Çocukların Beslenme Biçimlerine Etkisinin İncelenmesi. Doktara Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Avan Mehmet (2006). Mardin İli Kızıltepe İlçesindeki Merkez İlköğretim Okullarında okuyan 6. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Babaoğlu, Kadir ve Hatun, Şükrü (2002). Çocukluk Çağında Obezite. Sted, 11(1), 8-10.

Banos, Rosa Maria, Cebolla, Ausias, Oliver, Elia, Alcañiz, Mariano, Botella, Cristina (2012). Efficacy and Acceptability Of An Internet Platform To İmprove The Learning Of Nutritional Knowledge İn Children: The ETIOBE Mates. Health Education Research; 28(2):234-248.

Batmaz, Hilal (2018). Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği

Geliştirilmesi ve Geçerlilik-Güvenirlik Çalışması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Başkale, Hatice (2010). Okul Öncesi Çocuklara Verilen Beslenme Eğitiminin

Çocukların Beslenme Bilgisine, Davranışlarına ve Antropometrik Ölçümlerine Etkisi. Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Baysal, Ayşe (2009). Beslenme. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.

Baysal, Ayşe (2007). Beslenme. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.

Baysal, Ayşe (2003). Sosyal Eşitsizliklerin Beslenmeye Etkisi. CÜ Tıp

Fakültesi Dergisi, 25(4), 66-72.

Bekar, Gül (2006). Yatılı ve Gündüzlü İlköğretim Okulunda Öğrenim Gören Kız Adölesanların Antropometrik Ölçümleri, Beslenme Durumları, Beslenme Alışkanlıkları ve Diyet Örüntülerinin Tespiti. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bilgen Sivri, Birsen ve Özpulat, Funda (2015). İlkokuldaki Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıkları ve Annelerinin Beslenmeye İlişkin Bilgi Düzeyi.

Uluslararası Aile Çocuk ve Eğitim Dergisi, 19-41.

Çakır Eren, Ebru (2008). Çocuklarda Yaş Gruplarına ve Cinslerine Göre

Anemi ve Demir Eksikliği Anemisi Sıklığının İncelenmesi. Aile Hekimliği Uzmanlık

Tezi, Türkiye.

Çalıştır, Bennur, Dereli, Feyza, Eksen, Murseyettin ve Aktaş Sadettin (2006). Muğla Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Konusunda Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi. Journal of Human Sciences, 2(2), 1-8.

Cambaz Ulaş, Seval, Günay, Türkan, Aydın, Adem ve Aksakoğlu Gazanfer (2016). İlköğretim Öğrencilerine Verilen Sağlık Eğitiminin Beslenme Davranışı ve Bilgisine Etkisi. Uluslararası Hakemli Beslenme Araştırmaları Dergisi, Sayı: 08, 19- 33.

Can, Abdullah (2014). SPSS İle Bilimsel Araştırma Sürecinde Bilimsel Veri Analizi. Ankara: Pegem Akademi.

Çelik Kayapınar, Fatma ve Aydemir, Recep (2014). Lise Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıklarının İncelenmesi (Kars Digor Anadolu Lisesi Örneği). International Journal of Science Culture and Sport, 2(2), 21-38.

Çelik Emel (2012) Tokat İl Merkezinde İlköğretim 6, 7, 8. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Alışkanlıkları ile Obezite Sıklığını Etkileyen Faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tokat.

Çetiner, Bengi (2013). Bursa Özel Tan İlköğretim Okulu Öğrencilerinde Beslenme Eğitimi Müdahale Çalışması. Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çetinkaya, Melike (2013). Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Öğrencilerinin Yatılı

İlköğretim Bölge Okullarının İşleyişine İlişkin Görüşleri (Kahramanmaraş İli Örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri

Enstitüsü, Ankara.

Cohen, J. F., Richardson, S., Austin, S. B., Economos, C. D. ve Rimm, E. B. (2013). School Lunch Waste Among Middle School Students: Nutrients Consumed and Costs. American Journal Of Preventive Medicine, 44(2), 114-121.

Çongar, Oğuzhan ve Özdemir, Levent (2004). Sivas İl Merkezinde Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Genel Beslenme ve Sporcu Beslenmesi İle İlgili Bilgi Düzeyleri. CÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 26(3), 113-118.

Dağlı, Abidin ve Gündüz, Huriye (2008). Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin Tükenmişlik Düzeyleri (Diyarbakır İli Örneği). DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 10, 12-35.

Dalan, Hüseyin (2010). Liselerde Obezite ve Sağlıklı Beslenme Konularında Öğrencilerin Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Demirezen, Esma ve Coşansu, Gülhan (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8), 174-178.

Demireli, Orhan, Şahin, Tahir Kemal, Kayhan, Şirin (2000). Konya„da İki Yetiştirme Yurdunda Barınan Adölesanların Beslenme Durumları. Beslenme ve Diyet Dergisi,29(2):25–33.

Dener, Beraat (2018). Voleybol Oyuncularının Beslenme Bilgi Düzeyi İle

Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi ve Beslenme Eğitiminin Etkisi. Yüksek

Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Durmaz, Hisamettin, Sağun, Emrullah ve Tarakçı Zekai (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi,13 (12), 69-73.

Durmaz Süoğlu, Özlem. (2004). Çocukluk Çağında Beslenme: Okul Çocuğunun Beslenmesi. İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Sağlıkta ve Hastalıkta Beslenme Sempozyum Dizisi, No: 41, 157-164.

Dündar, Yenal, Evliyaoğlu, Olcay ve Hatun, Şükrü (2000). Okul Çocuklarında Boy Kısalığı Ve Obezite: İhmal Edilen Bir Sorun. Türkiye Klinikleri Journal of

Pediatrics, 9(1), 19-22.

Ersoy, Gülgün ve Hasbay, Aylin (2008). Sporcu Beslenmesi. Sağlık Bakanlığı

Yayın No: 726. Ankara: Klasmat Matbaacılık.

Fahlman, M. Mariane, Dake, Joseph A, McCaughtry, Nate and Martin, Jeffrey (2008). A Pilot Study To Examine The Effects Of A Nutrition İntervention On Nutrition Knowledge, Behaviors, And Efficacy Expectations İn Middle School Children. Journal Of School Health, 78(4), 216-222.

Gümüşler, Ayşe (2006). Rize Çayeli İlçesindeki Lise Öğrencilerinde Obezite Sıklığı ve Beslenme Alışkanlıkları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.

Günlü, Zafer (2010). Okul Çağı Çocuklarının Besin Seçimi Ve Beslenme Davranışları Üzerinde Reklamların Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Gürel, F.Serdal, Gemalmaz, Ayfer ve Dişçigil, Güzel (2004). Bir Grup İlköğretim Öğretmeninin Beslenme Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Bilgi Kaynakları ve Fizik Aktivite Durumları. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 5(3) ,21 – 26.

Gürel, F. Serdar ve İnan, Gülten (2001). Çocukluk Çağı Obezitesi Tanı Yöntemleri, Prevalansı ve Etyolojisi. ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi, 2(3) ,39 – 46.

Hacettepe Üniversitesi (2015). Ankara: Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) Hacettepe Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara 2016.

İnal, Sevil ve Canbulat, Nejla (2013). Çocukluk Çağı Bekitesine Genel Bakış. Journal of Current Pediatrics/Guncel Pediatri, 11(1), 27-31.

İsmailoğlu, Dilara (2015). Çocuklarda Su Tüketimi.

http://www.dilaraismailoglu.com/2015/11/18/cocuklarda-su-tuketimi/ Erişim tarihi: 22.03.2019.

İrcal Sümbül, Emel (2009). 4-6 Yaş Arasındaki Öğrencilerin Okul Dönemindeki Yetersiz Ve Dengesiz Beslenme Alışkanlıklarının Saptanması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Işkın, Merve ve Sarıışık, Mehmet (2017). Öğrencilerin Besin Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 33- 42.

Kaplan, Bahriye (2011). Nevşehir İli Özkonak Kasabasında Bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu Öğrencilerine Verilen Beslenme Eğitiminin Etkinliğinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Karaağaoğlu, Nilgün (2012). İlköğretim Çocukları İçin Sağlıklı Beslenme. Ankara: Reklam Kurdu Ajansı Org. Tan. Tas. Rek. San. Tic. Ltd. Şti.

Karadağ, Gülendam (2011). İlköğretim Yedinci Sınıf Öğrencilerine ve Ailelerine Verilen Beslenme Eğitiminin Beslenme Bilinci Geliştirmeye Etkisi. Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.

Karahan, Fadime Figen (2015). Erzincan İl Merkezi’nde Öğrenim Gören Ortaokul Öğrencilerinde Obezite Prevalansı ve Etkili Faktörler. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Kaşıkçı, Seçil (2010). Edirne İli Merkez İlköğretim Okullarında Okuyan 6., 7.

ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma.

Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.

Karayormuk, Nurhayat Özpınar (2002). Beslenme Dersi Alan ve Almayan Afyon Kocatepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüksek lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Kazu, İbrahim Yaşar ve Aşkın, Zehra (2011). Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının Etüt Saatlerinde ve Boş Zaman Etkinliklerinde Karşılaşılan Sorunlar (Elazığ İli Örneği). Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 1(3), 39-46.

Kırımoğlu, Hüseyin, Çokluk Filazoğlu, Gülşen ve Yıldırım, Yunus (2010). Yatılı İlköğretim Bölge Okulu 6. 7. Ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Spor Yapma Durumlarına Göre Yalnızlık ve Umutsuzluk Düzeylerinin İncelenmesi (Hatay İli Örneği). Spormetre: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(3), 101-108.

Kobal, Sercan (2017). Beslenme Alışkanlıklarının İlköğretim İkinci Kademedeki Öğrencilerin Başarıları Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Küçükali, Rıdvan (2006). Çocuklarda Beslenme Bozuklukları ve Beslenmenin Okul Çocuklarının Üzerindeki Etkileri. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim

Fakültesi Dergisi, 14, 223-239.

Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, Şanlıer, Nevin, ve Arlı, Mine (2003). Besinlerin Hazırlanmasında Sağlık ve Temizlik Kuralları. Anne ve Çocuk Beslenmesi (2.Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, Şanlıer, Nevin, ve Arlı, Mine (2010). Okul Çağı Döneminde Beslenme. Anne ve Çocuk Beslenmesi (4. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, Şanlıer, Nevin ve Arlı, Mine (2017). Besinlerin Hazırlanmasında Sağlık ve Temizlik Kuralları. Anne ve Çocuk Beslenmesi (8. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Lee, Y. M. Lee, M. J. and Kim, S. Y. (2005). Effects of Nutrition Education through Discretional Activities in Elementary School: Focused on İmproving Nutrition Knowledge And Dietary Habits İn 4 (th)-, 5 (th)-and 6 (th)-Grade Students. Journal of the Korean Dietetic Association, 11(3), 331-340.

Manios, Yannis, Moschandreas, Joanna, Hatzis, Christos and Kafatos, Anthony (1999). Evaluation Of A Health and Nutrition Education Program in Primary School Children Of Crete Over A Three-Year Period. Preventive Medicine, 28(2), 149-159.

Mei, Zuguo , Grummer-Strawn, Laurence, Pietrobelli, Angelo, Goulding, Ailsa, Goran, Michael, H Dietz, William (2002). Validity of Body Mass Index Compared with Other Body-Composition Screening Indexes for the Assessment of Body Fatness in Children and Adolescents. The American Journal Of Clinical Nutrition. 75. 978-85.

Meydanlıoğlu, Ayşe (2016). Çocukların Besin Tüketimi ve Beslenme Davranışlarının Akademik Başarılarına Etkisi. Journal of Research in Education and

Teaching, 5(4), 368-376.

Milli Eğitim Bakanlığı (2013). Çocuk Gelişimi ve Eğitimi. Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı (2011). Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri. Besin Ögeleri ve Besin Grupları. Ankara.

Milli Eğitim Bakanlığı (2008). Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim(2007- 2008). Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Oktar, İlhan ve Şanlıer, Nevin (1999). İlköğretim Okullarında Uygulanan Beslenme Programları ve Öğrencilerin Beslenme Davranışları ile İlgili Öğretmen ve Yöneticilerin Görüşleri. Mesleki Eğitim Dergisi, 1, ( 2 ): 55-63.

Onbaşı, Zeki Çağın (2017). Adölesan Voleybol Oyuncularının Beslenme Bilgi

Düzeyleri, Beslenme Durumları İle Sıvı Tüketimlerine Beslenme Eğitiminin Etkisi.

Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Özata, Metin (2009). Guatr Tedavisi – Basit Guatr.

https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_2651.htm Erişim tarihi: 22.03.2019. Özcebe, Hilal ve Bosi Bağcı, Tülay (2013). Çocukluk Çağında Obezite Araştırması (Cosı-Tr). Ankara.

Özdoğan, Yahya (2006). Konya İl Merkezinde Farklı Sosyoekonomik Düzeylerdeki İlköğretim Okullarına Devam Eden Çocukların Kahvaltı Yapma Alışkanlıklarının Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Özdemir, Günay (2010). Spor Dallarına Göre Beslenme. Spormetre Beden

Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 8(1), 1-6.

Özgen, Zübeyde Ezgi (2018). Okul Çağındaki Fazla Kilolu Ve Obez Çocuklarda Renkli Piramit Beslenme Eğitimi Programı ve Nintendo Wii Oyununun Kilo Kaybı ve Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Özilbey, Pelin ve Ergör, Gül (2015). İzmir İli Güzelbahçe İlçesi‟nde İlköğretim Öğrencilerinde Obezite Prevalansı ve Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi, 13(1), 30-39.

Öztek, Zafer , Aslan, Dilek , Yardım, Mahmut, Bağcı, Tülay, Can, İlknur, Tokel, Nurcan, Turgut, Fatma ve Yinanç Berna (1999). Ankara Yunus Emre Sağlık Ocağı Bölgesinde 8- 14 Yaş Çocukların, Annelerinin ve Kendi İfadelerine Göre Gıda tüketim Sıklıklarının İncelenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28(1): 15-20.

Samur, Gülhan (2008). Vitaminler Mineraller ve Sağlığımız. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 727. Ankara: Klasman Matbaacılık.

Pırouznıa, Mahshid (2001). The İnfluence Of Nutrition Knowledge On Eating Behavior The Role Of Grade Level. Nutrition & Food Science, 31: 2, 62-67.

Prelip, M., Kinsler, J., Le Thai, C., Erausquin, J.T. ve Slusser, W (2012). Evaluation Of A School-Based Multicomponent Nutrition Education Program To

Improve Young Children‟s Fruit And Vegetable Consumption. Journal Of Nutrition Education And Behavior, 44 (4); 310-318.

Sabbag, Çiğdem (2003). İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin

Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeyleri. Yüksek Lisans Tezi. Ankara

Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Sabbağ, Çiğdem (2009). İlköğretim 5. Ve 6. Sınıf Öğrencilerine Verilen

Beslenme Eğitiminin Beslenme Bilgi, Tutum ve Davranışlarına Etkisinin Değerlendirilmesi. Doktora Tezi, Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Ankara

Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Saksvig, Brit I., Gittelsohn, Joel, Harris, Stewart B., Hanley, Anthony J., Valente, Tom,W., Zinman, Bernard (2005). A Pilot School-Based Healthy Eating and Physical Activity İntervention İmproves Diet, Food Knowledge and Self- Efficacy For Native Canadian Children. J Nutr; 135(10):2392-2398.

Savaşhan, Çağatay, Erdal, Muhammed, Sarı, Oktay ve Aydoğan, Ümit (2015). İlkokul Çağındaki Çocuklarda Obezite Görülme Sıklığı ve Risk Faktörleri. Türkiye Aile Hekimliği Dergisi, 19(1), 14-21.

Sarıdağ Devran, Betül (2018). Lise Öğrencileri ve Ebeveynlerine Verilen Beslenme Eğitiminin Beslenme Bilgi ve Davranışları Üzerine Etkisinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Soylu, Tuğce (2017). Kırıkkale'de Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam

Eden Çocukların Şeker ve Şeker İçeren Besin Tüketimleri İle Obezite Durumlarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Doğu Akdeniz Üniversitesi. KKTC.

Şanlıer, Nevin, Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, ve Arlı, Mine (2003). Beslenme ve Besin Öğeleri. Anne ve Çocuk Beslenmesi (2. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Şanlıer, Nevin, Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, ve Arlı, Mine (2010). Malnütrisyon Ve Şişmanlık. Anne ve Çocuk Beslenmesi (4. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Şanlıer, Nevin, Küçükkömürler, Saime, Yaman, Melek, ve Arlı, Mine (2017). Beslenme ve Besin Öğeleri- Malnütrisyon Ve Şişmanlık. Anne ve Çocuk Beslenmesi (8. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Şanlıer, Nevin, ve Ersoy, Yasemin (2003). Çocuk ve Beslenme (1.Baskı). Ankara: Morpa Kültür Yayıncılık.

Şanlıer, Nevin, ve Ersoy, Yasemin (2005). Beslenme Prensipleri (1.Baskı). Ankara: Morpa Kültür Yayıncılık.

Şenol, Dolunay ve Yıldız, Sıtkı. (2009). Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Öğrenci-Öğretmen ve Aile Etkileşimi-Diyarbakır ve Erzurum Örneği. Çukurova

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 359-376.

Şimşek, Işıl, Yabancı, Nurcan ve Turan, Şemsi (2009). Okul Çağı Çocuklarının Beslenme Çantalarının Değerlendirilmesi. Sosyal Politika Çalışmaları

Dergisi, 19(19), 99-112.

Taşdemir, Aysun (2019). İlköğretim Öğrencilerinde Beslenme Eğitimi Üzerine Bir Araştırma. Sağlık Akademisi Kastamonu, 4(1): 34.

T.C. Sağlık Bakanlığı (Mart 2019). Okul Çağı Çocuklarında Beslenme. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/1050-okul çağı çocuklarında beslenme. Erişim Tarihi: 26.03.2019.

T.C. Sağlık Bakanlığı (2013). Okul Öncesi ve Okul Çağı Çocuklara Yönelik

Beslenme Önerileri ve Menü Programları. Ankara: Koza Matbaacılık.

T.C. Sağlık Bakanlığı (2011). Türkiye de Okul Çağı Çocuklarında (6-10 Yaş

Grubu) Büyümenin İzlemesi (TOÇBİ) Projesi Araştırma Raporu. Ankara: Kuban

Matbaacılık Yayıncılık.

T.C. Sağlık Bakanlığı (2004). Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi, Yeterli ve

Dengeli Beslenme. Ankara.

Tayar, Mustafa ve Haşıl Korkmaz, Nimet (2007). Beslenme ve Sağlıklı Yaşam (2.Baskı). Ankara: Noel Yayıncılık.

Tokuç, Burcu, Berberoğlu, Ufuk ve Ekuklu, Galip (2009). Reklam ve Çocuklar: Çocukların Gıda Markalarını Tanıması, Beslenme Alışkanlıklarını ve Gıda Tercihlerini Etkiliyor mu? TAF Preventive Medicine Bulletin, 8(6), 459-469.

Tolluoğlu, Hilal (2009) . Başkent Üniversitesi Kolej Ayşe Abla Okullarında İlköğretim Üçüncü Sınıf Öğrencilerine Verilen Beslenme Eğitiminin Etkinliğinin Saptanması. Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tuncay, Beyza (2017). 11-14 Yaş Grubu Çocukların Beslenme Bilgi Düzeyleri Ve Debq İle Yeme Bozukluklarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Uyanık, Gülce (2019). Beden Kütle İndeksi (BKİ) 18,5 ’İn Altında Olan Üniversite Öğrencilerinin Yeme Tutumları ile Sağlık ve Beslenme Durumları

Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Uzşen, Hatice (2016). Okul Çağı Çocuklarının Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi ve Oyunla Beslenme Eğitiminin Beslenme Alışkanlıklarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi,Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

World Health Organization (WHO) (2006). Global Database on BMI. www.who.int.

Yabancı, Nurcan (2011). Okul Sağlığı ve Beslenme Programları. TAF

Preventive Medicine Bulletin, 10(3), 361-368.

Yağcı Seda (2010). Van İlinde Lise Son Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Cinsiyetlerinin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ.

Yaman, Melek, Küçükkömürler, Saime, Şanlıer, Nevin ve Arlı, Mine (2003). Diyet Planlama İlkeleri. Anne ve Çocuk Beslenmesi (2. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık, 49-58.

Yaman, Melek, Küçükkömürler, Saime, Şanlıer, Nevin ve Arlı, Mine (2017). Diyet Planlama İlkeleri. Anne ve Çocuk Beslenmesi (8. Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.

Zembat, Rengin, Kılıç, Zeynep, Ünlüer, Esra, Çobanoğlu, Ayşe, Usbaş, Hande ve Bardak, Musa (2015). Çocuğun Beslenme Alışkanlığını Kazanmasında Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının Yeri. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri

EKLER EK-1

ANKET FORMU

I. ÖĞRENCĠLER HAKKINDA GENEL BĠLGĠLER 1. YaĢınız……….

2.Cinsiyetiniz a) Kız b) Erkek 3.Boy uzunluğunuz: ...cm 4.Vücut ağırlığınız: ... kg 5. Okuduğunuz sınıf: ...

6.Anne ve babanızın yaĢını yazınız. Anne Baba

Yaş(yıl) …... …… 7.Annenizin eğitim durumu nedir?

( ) Okur-yazar değil ( ) Okur-yazar ( ) İlköğretim ( ) Lise ( ) Üniversite 8.Babanızın eğitim durumu nedir?

( ) Okur-yazar değil ( ) Okur-yazar ( ) İlköğretim ( ) Lise ( ) Üniversite 9.Annenizin mesleği nedir?

( ) Ev hanımı ( ) Memur ( ) Esnaf-Serbest meslek ( ) Emekli ( ) Diğer…………. 10.Babanızın mesleği nedir?

( ) İşsiz ( ) İşçi ( ) Memur ( ) Çiftçi ( ) Emekli ( ) Diğer…………..

11.Daha önce beslenme eğitimi aldınız mı?

a) Evet b) Hayır c) Kısmen aldım

12.Cevabınız evet/kısmen ise nereden aldınız?

a) Okuldan b) Televizyondan c) Kitaplardan

d) Öğretmenlerimizden e) Gazete ve dergilerden f) İnternetten 13.Beslenme konusundaki bilgilerinizi yeterli buluyor musunuz? a) Çok yeterli b)Yeterli c) Yetersiz c) Hiç bilgim yok

II. Öğrencilerin Beslenme AlıĢkanlıkları ve Besin Tüketim Sıklıkları ile Ġlgili Sorular

a1. Günde kaç öğün yemek yersiniz?

a. 1 veya 2 öğün b. 3 öğün c. 4 öğün d. 5 veya daha fazla

a2. Genelde hangi öğünü atlarsınız? ( ) Sabah ( ) Öğle ( ) Akşam Eğer 1 veya 2 öğün yemek yiyorsanız öğün atlama nedeniniz nedir? a. Alışkanlık b. Zaman olmadığı için c. Zayıflamak için

d. Okula geç kaldığım için e. İştahım olmadığı için f. Canım istemediği için

g. Kahvaltı hazır olmadığı için h. Sabah geç kalktığım için i.Diğer……….

a3. Öğün aralarında besin tüketir misiniz? a. Evet b. Hayır

Cevabınız evet ise en çok hangi yiyecek ve içecekleri tüketirsiniz? (1’den fazla cevabı iĢaretleyebilirsiniz)

a. Çay-kahve, şekerli b. Çay-kahve, şekersiz c. Süt-ayran d. Meyve suyu

e. Kolalı içecekler f. Kek-pasta-börek-simit vb. g. Meyve h. Kuruyemiş

Benzer Belgeler