• Sonuç bulunamadı

V. BÖLÜM : SONUÇLAR VE ÖNERĠLER

5.2. Öneriler

Bu araĢtırmanın bulguları doğrultusunda elde edilen ve yukarıda belirtilen sonuçlar çerçevesinde cep telefonu üreticilerinin ve gsm operatörlerinin pazarlama bölümü yetkililerine yönelik olarak sunulabilecek öneriler maddeler halinde aĢağıdaki gibi özetlenebilir :

Yakınlarıyla haberleĢme ihtiyacının karĢılanması için her kullanıcının ihtiyacını karĢılayacak birçok tarife seçeneği sunulmalıdır.

HaberleĢme ihtiyacının kesintisiz devam edebilmesi için uzun süre tekrar Ģarj etmeye ihtiyaç duyulmadan kullanılabilecek cihaz seçenekleri sunulmalıdır.

HaberleĢme amacı dıĢında radyo dinlemek amaçlı kullanıldığı görülen cep telefonlarının radyo kullanımını destekliyor olması önemlidir. Radyo frekanslarını güçlendiren, kaliteli ses özelliği olan cep telefonları sunulmalıdır.

Sesli görüĢmenin yanında diğer servislerin de kullanımı için tanıtım, bilgilendirme çalıĢmaları yapılmalı ve algılanan riskin azaltılması için kampanya çalıĢmaları yapılmalıdır.

Erkeklerin daha çok görüntülü konuĢma ve müzikindir servisini kullandığı dikkate alınarak görüntülü konuĢma ve müzikindir servisini bir arada uygun ücretle sunan bir paket seçeneği sunulmalıdır.

Faturalı hatların pahalı olduğuna dair oluĢan yaygın kanının ortadan kaldırılması için faturalı tarifeler çeĢitlendirilmeli ve kullanımı yaygınlaĢtırılmalıdır.

Kısa mesaj servisleri yoğun olarak kullanıldığı için hızlı yazım veya renkli karakterlerle yazım vb. özellikleri olan ürünler sunulmasına odaklanılmalıdır. Bununla birlikte uygun ücretle kısa mesaj göndermeye imkan sunan paket seçenekleri sunulmalıdır.

Günlük hayatın vazgeçilmezi haline gelen cep telefonlarının enerji tasarrufu yaparak bekleme süresinin uzatılması sağlanmalıdır.

Kullanıcıların çoğunluğunun fikirlerini üreticilerle paylaĢmadıkları görülmektedir. Kullanıcıların fikir ve görüĢlerini paylaĢmalarını sağlayacak platformlar oluĢturulmalı ve kullanıcılar bu yönde teĢvik edilmelidir.

Kullanıcıların cep telefonu zararlarına dair endiĢeleri olduğu görülmektedir. Kullanıcılar cep telefonunun zararlarına dair bilinçlendirilmeli ve bu zararların en aza indirgenebilmesi için çözüm yolları aranmalıdır.

Kullanıcıların cinsiyet ve kiĢisel özelliklerinin kullanım tercihlerini etkilediği sonucuna ulaĢıldığından cep telefonu üreticileri ve gsm hat sunucuları

cinsiyet ve farklı kiĢilik özelliklerine sahip kullanıcılar için ürün ve kampanya sunmalıdırlar.

KAYNAKÇA

AKAY, D. (2005). Kullanıcı Merkezli Ürün Tasarımı İçin Bütünleşik Bir Zeki Model: Cep Telefonları Üzerine Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

AKSOY, H. (2008). Eğitim Kurumlarında Teknoloji Kullanımı ve Etkilerine İlişkin Bir Çözümleme, Ankara.

ARIDURU, A., Duru G. (2001). Bilim ve Teknolojiye Yöneliş, I. Teknoloji Kalite ve Üretim Sistemleri Kongresi, Adapazarı.

ASLAN, Ö. (2005). Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Gerçekten Verimli mi? Verimlilik Paradoksu Üzerine Bir Değerlendirme, Çukurova Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Dergisi, Adana.

ATABEK, Ü. (2001). İletişim ve Teknoloji. Ankara: Siyasal Kitabevi.

ATEġ, M. R. (2007). İnovasyon Hayat Kurtarır. Ġstanbul: Doğan Yayıncılık. BARUTÇUGĠL, Ġ. (2002). Bilgi Yönetimi. Ġstanbul: Kariyer Yayıncılık.

BAYKAL, B. (2007). İnovasyon ve Sürdürülebilir Kalkınma İlişkisi: Türkiye, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

BĠNGÖL, M. (2006). İşletmelerde Bilişim Teknolojileri ve Yenilikçilik: Erzurum; Erzincan ve Bayburt’taki İmalat İşletmeleri Üzerine Bir Çalışma, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

BÜLBÜL, H., GÜLEġ, H. K. (2004). Yenilik ĠĢletmeler Ġçin Stratejik Rekabet Aracı, Ankara: Nobel Yayınları.

BÜLBÜL, H. Ġ., GÜRBÜZ, R. (2004). Bürolarda Teknoloji Kullanımı. Ankara: Nobel Yayıncılık.

ÇAĞLIYAN, V. (2009). Yenilik, Tedarikçi Katılımı ve İşletme Performansı Üzerine Değer Zincir Yönetimi Temelli Bir Yaklaşım: Otomotiv Sektöründe Görgül Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Konya. ÇAMLIDERE, M. (2004). Medya ve İletişim Teknolojileri, Ġstanbul: Salyangoz

Kitabevi.

ÇAMLIDERE, Ö. (2005). Konjoint Analizi ve Cep Telefonları Tercihleri Üzerine Bir Uygulama, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

ÇELĠK, N. (2009). Gelişmekte Olan Ülkelerin Sanayileşme Süreçlerinde Teknolojik Öğrenme Deneyimleri: Güney Kore ve Çin Örneğinin Yetişme Çabaları, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Ġstanbul.

ÇELĠKTAġ, H. (2008). İnovasyon Yönetimi: Çukurova Bölgesinde Faaliyet Gösteren Işletmelerde İnovasyon Uygulamalarının Tespitine Yönelik Bir Araştırma, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana. ÇITAK, N., Tengilimoğlu D. (2003) : Yönetici Sekreterliği, Siyasal Kitabevi, Ankara. ÇĠFTÇĠ, H. (2004). Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Yazılım Sektörü ve Dış Kaynak

Kullanımı, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Adana. DEĞĠRMENCĠOĞLU, Ç. (2006). Kobilerde Organizasyonel Becerilerin Yenilik

Performansına Etkisi, Ġstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

DURNA, U. (2002). Yenilik Yönetimi, Ankara: Nobel Yayınları.

ERDEM, A., M. IĢık (2008). Tüm Yönleriyle Medya ve İletişim, Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.

EREN, E. (1982). İşletmelerde Yenilik Politikası, Ġstanbul: Formül Matbaası.

ERSAN, A. (2009). Kalite Yönelimli Firmalarda Yenilik ve Örgütsel Öğrenmenin Firma Performansı Etkisinde Pazar Dalgalanması ve Rekabet Yoğunluğunun Rolu, Gebze Ġleri teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Gebze.

ERTEM, F. (2006). Cep Telefonu Kullanımının İnsan İlişkilerine Etkisi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

GÜLEġ, H. K. (2004). Yenilikçilik: İşletmeler İçin Stratejik Rekabet Aracı. Ankara: Nobel Yayınları.

HUBER, J. (2004). New Technologies and Environmental İnnovation, Cheltenham.

KARAATA, S. (2002). İnovasyonun Önemi Teknoloji ve Girişimci Finansmanı. Ġstanbul:IĢık Üniversitesi ĠĢletme Kulübü Yayınları.

KARABAĞ, S. F. (2005). Bilgi Yönetiminde Donanım ve Yazılım Teknolojileri, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Adana.

KARAHAN, M. (2001). Eğitimde Bilgi Teknolojileri, İnönü Üniversitesi Eğitim

Fakültesi Böte Ders Notları, Malatya,

http://web.inonu.edu.tr/~mkarahan/calismalarim/egtbilgitek.pdf, 05.10.2009.

KARLILAR, G. (2009). Yeni Nesil Cep Telefonları ve Uygulamaları, Bilim ve Teknik Dergisi, Yıldız Takımı Eki, 11, 21-30.

KAVAK, Ç. (2009). Bilgi Ekonomisinde İnovasyon Kavramı ve Temel Göstergeleri, Akademik BiliĢim‟09 XI. Akademik BiliĢim Konferansı Bildirileri, Harran Üniversitesi, ġanlıurfa.

KELLECĠ, M. (2008). İnternet, Cep Telefonu, Bilgisayar Oyunlarının Çocuk ve Gençlerin Ruh Sağlığına Etkileri, Cumhuriyet Üniversitesi, HemĢirelik Meslek Yüksekokulu, Sivas.

KINIKOĞLU, N. G. (2004). Gelişmekte Olan Ülkelerde ve Ülkemizde Yenilikçiliğe (İnovasyon) Engeller ve Teşvikler, Üniversitelerin ve Araştırma Birimlerinin Rolü, I. Ulusal Mühendislik Kongresi, Ġzmir.

KĠPER, M. (2004). Teknoloji. Ankara.

KÖSETORUNU, A. (2005). Türkiye’de Enerji Sektörünün Geleceği, Ekonomik AraĢtırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü.

MCQUAĠL, D., W. Sven (1997). Kitle İletişim Modelleri, Ġmge Kitabevi. MISIRLI, Ġ. (2003). Genel İletişim, Ankara: Detay Yayıncılık.

NADĠR, P. (1999). Rekabet Üstünlüğünün Kaynağı Olarak Teknolojik Yenilikler, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir.

ONAĞ , A. O. (2009). Örgütsel Kültür İle Yenilik Odaklı Örgütsel Faktörler Arasındaki İlişki, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Manisa.

OSKAY, Ü. (1992). İletişimin ABC’si, Ġstanbul : Simavi Kitabevi.

ÖZALP, ġ. (1993). Bilgi Teknolojisinin Ticari Bankaların Yönetim Şekli ve Organizasyon Yapısı Üzerine Etkileri, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir.

ÖZÇAĞLAYAN, M. (1996). Yeni İletişim Teknolojileri ve Değişim, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

PETERS, T. (2008). İnovasyon Çemberi: İhtişama Giden Yolu Kısaltamazsınız. Ġstanbul: Ledo Yayıncılık.

SABUNCUOĞLU, Z., M. Tüz (2003) : Örgütsel Psikoloji. Bursa : Furkan Ofset.

SELÇUK, F. C. (2008): Mobil İletişim Sektöründe İnovasyonların Yayılım Süreci : Türkiye Örneği, Ġstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul. SERBEST, H. (2001). Mühendislik ve Teknoloji, Üniversite ve Toplum Dergisi.

Ġstanbul.

ġENEL, A. (2006): Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi. Ankara: Ġmge Kitabevi.

TEKĠN M. G., A. Öğüt (2003). Teknoloji Yönetimi. Ankara: Nobel Yayınları.

TENGĠLĠMOĞLU, D., N. Çıtak (2003). Yönetici ve Tıp Sekreterliği. Ankara:Seçkin Kitabevi.

TENGĠLĠMOĞLU, D., H. Tutar (2003). Çağdaş Büro Yönetimi. Ankara: Gazi Kitabevi. TERZĠOĞLU, T. (1994). Küreselleşen Dünya, Bilim ve Teknik, Sayı 322.

TĠMUSĠ, N. (2003). Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi. Ankara: Dost Kitabevi. TUNÇ, B. (2007). İşletmelerde Yaratıcılık Yenilikçilik Girişimcilik Yenilikçilik

Girişimcilik Yönetimi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ġzmir.

TURAN, S., C. Esenoğlu (2006). Bir Meşrulaştırma Aracı Olarak Bilişim ve Kitle İletişim Teknolojileri: Genel Bir Bakış, Osmangazi Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Dergisi, EskiĢehir.

TÜRKOĞLU, Y. (2005). Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Yazılım Sektörü ve Dış Kaynak Kullanımı, BaĢbakanlık DıĢ Ticaret MüsteĢarlığı Ġhracatı GeliĢtirme Etüd Merkezi, Ankara.

ULUÇ, G. (2006). Küreselleşen Medya: İktidar ve Mücadele Alanı Olanaklar Sorunlar Tartışmalar. Anahtar Kitaplar Yayınevi.

ULUKAN, C. ( 2005). Büro Teknolojileri. EskiĢehir:Anadolu Üniversitesi.

UNAT, Y. (2006). Cumhuriyet Dönemi Türk Teknoloji ve Mekanik Tarihi Çalışmaları, II. Türk Bilim ve Teknoloji Tarihi Kongresi, Isparta.

UYGUR, A., H. Koç (2003). Sekreterlik Teknikleri, Ankara: Detay Yayıncılık.

WESTLAND, J. Christopher (2008). Global İnnovation Management: A Strategic Approach, Basingstoke.

VURAL, V. (2008). Cep Telefonu Sektör Analizi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Pazarlama Yönetimi Ödevi, Sakarya.

YAYLA, Y. (2007). Enformasyon ve İletişim Teknolojileri ve Türkiye, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

YAZICI, M. S. (1990). Yenilik Kavramı ve Kamu Örgütlerinde Yenilikçi Özelliklerin Araştırılması, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. YELOĞLU, O. H. (2004). Örgüt, Birey, Grup Bağlamında Yenilik ve Yaratıcılık

Tartışmaları, BaĢkent Üniversiteleri, Fen Edebiyat Fakültesi Dergisi, Ankara. ZERENLER, M., N. TÜRKER (2006). Küresel Teknoloji, Araştırma-Geliştirme ve

İnternet Kaynakları http://www.avea.com.tr (29.09.2009 10.34). http://www.btk.gov.tr (29.09.2009 11.00) http://www.ekonometridernegi.org/bildiriler/o1s2.pdf (28.09.2009 03.00). http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/971.html (30.03.2010 20.32) http://old.mo.org.tr/mimarlikdergisi/index.cfm?sayfa=mimarlik&DergiSayi=290&Recl D=1702 ((01.04.2010 02.40) http://www.ptt.gov.tr (12.03.2010 11.12) http://www.trt.net.tr (15.03.2010 03.02) http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye'de_elektri%C4%9Fin_tarihi (15.03.2010 14.50) http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye'de_bilgisayar%C4%B1n_ge%C3%A7mi% C5%9Fi (15.03.2010 15.00)

EK

Sayın Katılımcı,

Bu anket yüksek lisans tezine veri toplamak amacıyla düzenlenmiĢtir. Vereceğiniz cevaplar bilimsel bir araĢtırmada kullanılacaktır. Anketi cevaplamanız sizin en fazla beĢ dakikanızı alacaktır.

Ġlginize ve katkınıza teĢekkür ederim.

Songül ERYAġAR

G. Ü. Büro Yönetimi Eğitimi Yüksek Lisans Öğrencisi

A. Kişisel Bilgiler

1. Cinsiyetiniz?

Kadın Erkek

2. Bölümünüz?

Büro Yönetimi Eğitimi Muhasebe Eğitimi Konaklama ve Seyahat Eğitimi Pazarlama Eğitimi

3. Aşağıdakilerden hangisi size daha uygundur?

(Size en uygun olan bir tanesini iĢaretleyiniz)

Yalnızlığı severim.

ArkadaĢlarımla olmayı severim. Yeni arkadaĢlıklar kurmayı severim. Ailemle ilgilenmeyi severim.

Hobilerimle vakit geçirmeyi severim.

B. Hipotezlerle İlgili Bilgiler

4. Cep telefonu kullanıyor musunuz? Evet Hayır

5. 4. soruya cevabınız “Hayır” ise, cep telefonu kullanmama nedeniniz nedir? (Sizce en önemli bir tanesini iĢaretleyiniz)

Sağlığıma zararlı olduğu için Cep telefonu kullanmak pahalı Faturamı ödeyemedim

Bana ulaĢılsın istemiyorum Telefonda konuĢmayı sevmiyorum

Diğer (Belirtiniz……...………..………)

6. 4. soruya cevabınız “Evet” ise, cep telefonunu hangi amaçla kullanıyorsunuz? (En önemli nedene “1”, ikinci nedene “2”, üçüncü nedene “3” rakamını yazınız) Ailemle haberleĢmek için

ArkadaĢlarımla haberleĢmek için Fotoğraf çekmek için

Radyo dinlemek için Oyun oynamak için

BoĢ zamanlarımı değerlendirmek için

7. Cep telefonunuzun konuşma dışında hangi özelliklerini kullanıyorsunuz? Hiç (1) Nadiren (2) Ara Sıra (3) Sık (4) Çok Sık (5) Fotoğraf Video Radyo Müzikçalar Televizyon Ġnternet Oyun Kısa mesaj Diğer...

8. Cep telefonunuzda hangi servisleri kullanıyorsunuz? Hiç (1) Nadiren (2) Ara Sıra (3) Sık (4) Çok Sık (5) Bilgi Paketleri Sesli GörüĢme Görüntülü KonuĢma Müzikindir Çalarken Dinlet Diğer…

9. Sizce cep telefonu kullanımı hangi durumda daha ucuzdur? Faturasız Faturalı

10. Cep telefonu kullanmadan kaç gün geçirebilirsiniz?

1 gün 2 gün 1 hafta

11. Cep telefonu üreticileriyle ürünlerine dair fikir ve görüĢlerinizi paylaĢtınız mı?

Evet Hayır

12. 11. soruya cevabınız “Evet” ise hangi üreticiyle hangi fikir ve görüĢünüzü paylaĢtınız? (Belirtiniz………..………)

13. Cep telefonunun sağlığa zararlı olduğu söyleniyor. Bu konuda kendiniz için tedbir aldınız mı?

Evet (Belirtiniz...) Hayır

Benzer Belgeler