• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇ, TARTIŞMA VE ÖNERİLER

5.2. ÖNERİLER

Bu bölümde araştırma sonuçları doğrultusunda, yapılacak diğer çalışmalara faydası olacağı düşünülen öneriler sunulmuştur.

1.Etkileşimli tahta ile uyumlu öğrenciyi teşvik edici ve rahat kullanılan yazılımlar geliştirilebilir.

2.Çalışmada ön test ve son test olarak çoktan seçmeli sorulardan oluşan test uygulanarak öğrenci başarısı ölçülmüştür. Çoktan seçmeli testleri kullanmanın sonuçlarından olan şans başarısını azaltmak için farklı ölçme değerlendirme yöntemlerine yer verilebilir.

3.Çalışma fen bilimleri dersi 6. sınıf öğretim programında yer alan vücudumuzdaki sistemler ünitesi kapsamında yapılmıştır. Farklı ünitelerde de uygulamalar yapılarak etkileri gözlemlenebilir.

4. Çalışma Kırıkkale İli Merkez İlçesinde yer alan iki ortaokuldaki iki sınıfta yapılmıştır. Çalışma farklı bölgelerde öğrenim gören öğrencilerle uygulanabilir.

5.Çalışma 7 haftalık bir süreci kapsamaktadır. Daha etkili sonuçlar almak için bu çalışma 1 yıllık eğitim öğretim sürecine yayılabilir.

166 KAYNAKLAR

Açıkgöz Ün, K. , Aktif Öğrenme Bilişim Eğitim, İzmir, 2011.

Adıgüzel, T., Gürbulak, N., Sarıçayır, H., Akıllı Tahtalar Ve Öğretim Uygulamaları.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 8 (15), 457- 471, 2011.

Akdemir, E., Akıllı Tahta Uygulamalarının Öğrencilerin Coğrafya Ders Başarıları Üzerine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Zonguldak, 2009.

Akgün, Ö. E., Gökmen, Ö. F., Öğretmen Adaylarının FATİH Projesine Yönelik Görüşleri: Farkındalık, Öngörü Ve Beklentiler. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37, 28-46, 2016.

Akpullukçu, S., Fen Ve Teknoloji Dersinde Araştırmaya Dayalı Öğrenme Ortamının Öğrencilerin Akademik Başarı, Hatırda Tutma Düzeyi Ve Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2011.

Alkış, S., İlköğretim Öğrencilerinin Yağış Kavramını Algılamaları Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 2006.

Alouf, J. L., Bentley, M. L. (2003). Assessing The Impact Of Inquiry-Based Science Teaching In Professional Development Activities, PK-12. Annual Meeting Of The Association Of Teacher Educators. Jacksonville:FL, February 17, ERIC Number: ed475577.

Anagün Ş. S., Duban N., Fen Bilimleri Öğretimi. Anı Yayıncılık, Ankara, 2014.

167

Ayas, A., Fen Bilimlerinde Program Geliştirme Ve Uygulama Teknikleri Üzerine Bir Çalışma: İki Çağdaş Yaklaşımın Değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 11, 149-155, 1995.

Aydoğan, S., Güneş, B., Gülçiçek, Ç., Isı Ve Sıcaklık Konusunda Kavram Yanılgıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (2), 111-124, 2003.

Bacanak, A., Karamustafaoğlu, O., Köse, S., Yeni bir Bakış:Eğitimde Teknoloji Okuryazarlığı. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2 (14), 191-196, 2003.

Bacanak, A., Küçük, M., Çepni, S., İlköğretim Öğrencilerinin Fotosentez Ve Solunum Konularındaki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi:Trabzon Örneklemi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 17, 67-

80, 2004.

Bağcaz, E., Sorgulayıcı Öğretim Yönteminin Öğrencilerin Akademik Başarısı Ve Fen Ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya, 2009.

Banoğlu, K., Madenoğlu C., Uysal, Ş., Dede, A., FATİH Projesine Yönelik Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi (Eskişehir İli Örneği). Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4 (1), 39-58, 2014.

Baştürk, S., Eğitimde Ölçme Ve Değerlendirme. Nobel Yayıncılık, Ankara, 2014.

Borazan, İ., Kavram Yanılgısı Ve Çoklu Zeka Alanlarının İlişkilendirilmesine Dayalı Bir Öğretimin Kavram Yanılgılarının Giderilmesindeki Etkisinin İncelenmesi:Dolaşım Sistemi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, 2008.

Borich D.G., Etkili Öğretim Yöntemleri Araştırma Temelli Uygulama. Çev. Ed. Acat, B. Nobel Yayınları, Ankara, 2014.

168

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F., Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem A Akademi, Ankara, 2018.

Büyüköztürk, Ş., Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Pegem A Akademi, Ankara, 2014.

Coştu, B., Ayas, A., Ünal, S., Kavram Yanılgıları Ve Olası Nedenleri: Kaynama Kavramı. Kastamonu Eğitim Dergisi, 15 (1), 123-136, 2007.

Çelik, K., Canlılarda Üreme, Büyüme Ve Gelişme Ünitesinin Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yöntemi İle İşlenmesinin Öğrencilerin Akademik Başarılarına, Bilimsel Süreç Becerilerine Ve Fen Ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2012.

Çepni S., Kuramdan Uygulamaya Fen Ve Teknoloji Öğretimi. Pegem A Akademi, Ankara, 2014.

Demirkıran, Z. A., Fen Bilimleri Dersinde Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Uygulamaların Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul, 2016.

Dhindsa, H. S., Emran, S. H., Use Of Interactive Whiteboard In Constructivist Teaching For Higher Student Achivement. Proceedings Of The Second Annual Conference For The Middle East Teachers Of Science, Mathematics, And Computing, 175-188, 2006.

Doğan, D., Çınar, M., Seferoğlu, S. S., Her Çocuğa Bir Bilgisayar Projeleri Ve FATİH Projesi: Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. SDU International Journal of Education Studies, 3 (1), 1-26, 2016.

169

Duban, N., İlköğretim Fen Ve Teknoloji Dersinin Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımına Göre İşlenmesi: Bir Eylem Araştırması. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, 2008.

Emrem, Y., Astronomi Ve Uzay Bilimleri Dersi Gökküresi Konusunun Akıllı Tahta İle Uygulamalarının Öğrencilerin Görsel Düşüncelerindeki Gelişime Etkisi.

Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2014.

Erdem E., Demirel, Ö., Program Geliştirmede Yapılandırmacılık Yaklaşımı.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, 81-87,2002.

Erduran, A., Tataroğlu, B., Eğitimde Akıllı Tahta Kullanımına İlişkin Fen Ve Matematik Öğretmen Görüşlerinin Karşılaştırılması. 9. Uluslararası

Eğitim Teknolojisi Konferansı (IETC2009), 8, 2009.

Evrekli, E., Fen Ve Teknoloji Öğretiminde Zihin Haritası Ve Kavram Karikatürü Etkinliklerin Öğrencilerin Akademik Başarılarına Ve Sorgulayıcı Öğrenme Beceri Algılarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2010.

Fansa, M., Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yönteminin İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Maddenin Değişimi Ve Tanınması Ünitesindeki Akademik Başarı, Fen Dersine Karşı Tutum Ve Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay, 2012.

Fuller, J. L., An Integrated Hands-On Inquiry Based Cooperative Learning Approach: The Impact Of The PALMS Approach On Student Growth.

Annual Meeting Of The Association of Teacher Educators, Seattle: WA, April 10-14, ERIC Number: ED453176, 2001.

Gülcü, İ., Etkileşimli Tahta Kullanımının Avantajları Ve Dezavantajlarına Yönelik Öğretmen Görüşleri. XVI. Akademik Bilişim-AB, 5-7, 2014.

170

Güney, T., Sorgulamaya Dayalı Simülasyon Destekli Fen Laboratuvarı Uygulamalarının Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisi: Kuvvet Hareket Ünitesi Örneği. Yüksek lisans tezi, Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale, 2015.

Huyugüzel Çavaş, P., İlköğretim Fen Bilgisi Dersinde Yer Alan Yaşamımızı Yönlendiren Elektrik Ünitesinin Öğrenme Döngüsüne Göre İşlenmesi.

Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir, 2004.

İpek, İ., Sözcü, Ö. F., Preferences And Attitudes For Using Interactive Whiteboards In Different Courses And Learning. European Journal Of Contemporary Education, 15 (1): 173-184, 2016.

Kaplan Parsa, M. İşbirlikli Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Ortamının Yaratıcı Düşünmeye, Sorgulayıcı Öğrenme Becerilerine, Fen Ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutuma Etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2016.

Kaya, F., Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarında Fotosentez Ve Bitkilerde Solunum Konularında Görülen Kavram Yanılgılarının Giderilmesinde Bilgisayar Destekli Kavramsal Değişim Metinlerinin Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Denizli, 2010.

Koray, Ö., Tatar, N., İlköğretim Öğrencilerinin Kütle ve Ağırlık İle İlgili Kavram Yanılgıları Ve Bu Yanılgıların 6., 7. Ve 8. Sınıf Düzeylerine Göre Dağılımı.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (1), 187-198, 2003.

Köse, S., Coştu, B., Keser, Ö. F., Fen Konularındanki Kavram Yanılgılarının Belirlenmesi: TGA Yöntemi Ve Örnek Etkinlikler. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13 (13), 43-53, 2003.

Köseoğlu, F., Kavak, N., Fen Öğretiminde Yapılandırmacı Yaklaşım. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21 (1), 139-158, 2001.

171

Kula, Ş. G., Araştırmaya Dayalı Fen Öğrenmenin Öğrencilerin Bilimsel Süreç Becerileri, Başarıları, Kavram Öğrenmeleri ve Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul, 2009.

Lord, T., Travis, H., Magill, B., King, L., Comparing Student-Centered And Teacher-Centered Instruction In College Biology Labs. Indiana,PA: Indiana University of Pennsylvania, 2005.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Öğretmen Kılavuz Kitabı, MEB Yayınları, Ankara, 2012.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, MEB Yayınları, Ankara, 2013.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı, MEB Yayınları, Ankara, 2018.

Sarı, U., Bakır Güven, G., Etkileşimli Tahta Destekli Sorgulamaya Dayalı Fizik Öğretiminin Başarı Ve Motivasyona Etkisi Ve Öğretmen Adaylarının Öğretime Yönelik Görüşleri. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen Ve Matematik Eğitimi Dergisi, 7 (2), 110-143, 2013.

Sakız, G., Özden, B., Aksu, D., Şimşek, Ö., Fen Ve Teknoloji Dersinde Akıllı Tahta Kullanımının Öğrenci Başarısına Ve Dersin İşlenişine Yönelik Tutuma Etkisi.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18 (3),257-274, 2014.

Saruhan, S., Müzik Derslerinde Akıllı Tahta Kullanımına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2015.

Seyitoğlu, E., Akıllı Tahta Kullanılan Matematik Dersinden Yansımalar. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, 2014.

172 Şaşan, H., Yapılandırmacı Öğrenme. Yaşadıkça Eğitim 74(75), 49-52, 2002.

Şengül, N., Yapılandırmacılık Kuramına Dayalı Olarak Hazırlanan Aktif Öğrenme Yöntemlerinin Akan Elektrik Konusunda Öğrencilerin Fen Başarı Ve Tutumlarına Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, 2006.

Şensoy, Ö., Fen Eğitiminde Yapılandırıcı Yaklaşıma Dayalı Araştırma Soruşturma Tabanlı Öğretimin Öğretmen Adaylarının Problem Çözme Becerileri, Öz Yeterlik Düzeyleri Ve Başarılarına Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2009.

Talib, O., Matthews, R., Secombe, M., Computer Animated Instruction And Students’ Conceptual Change In Electrochemistry:Preliminary Qualitative Analysis. International Education Journal, ERC2004 Special Issue, 5(5), 29- 42, 2005.

Taşkın, Ö., Fen Ve Teknoloji Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar. Pegem A Akademi, Ankara, 2012.

Taşkoyan, S. N., Fen Ve Teknoloji Öğretiminde Sorgulayıcı Öğrenme Stratejilerinin Öğrencilerin Sorgulayıcı Öğrenme Becerileri, Akademik Başarıları Ve Tutumları Üzerindeki Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 2008.

Tatar, N., İlköğretim Fen Eğitiminde Araştırmaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımının Bilimsel Süreç Becerilerine, Akademik Başarıya Ve Tutuma Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2006.

Tercan, İ., Akıllı Tahta Kullanımının Öğrencilerin Fen Ve Teknoloji Dersi Başarı, Tutum Ve Motivasyonuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya, 2012.

173

Tezbaşaran, A., Likert Tipi Ölçek Hazırlama Kılavuzu.

https://www.academia.edu/1288035/Likert_Tipi_%C3%96l%C3%A7ek_Haz

%C4%B1rlama_K%C4%B1lavuzu?auto=download (Erişim tarihi:

05.06.2017).

Tiryaki, A., 6.Sınıf Kuvvet Ve Hareket Ünitesinde Akıllı Tahta Kullanımının Öğrenci Başarısına ve Tutumuna Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, 2014.

Tunç, T., Akçam, H. K., Dökme, İ., Üç Aşamalı Sorularla Sınıf Öğretmeni Adaylarının Bazı Temel Fen Kavramları Hakkında Sahip Oldukları Kavram Yanılgıları. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (2), 817-842, 2011.

Türel, Y. K. (2012). Öğretmenlerin Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Olumsuz Tutumları: Problemler Ve İhtiyaçlar. İlköğretim Online, 11(2), 423-439.

Türkoğlu, T., Fen Ve Teknoloji Öğretiminde Akıllı Tahta Kullanımının 6.Sınıf Öğrencilerinin Akademik Başarı, Tutum ve Görüşleri Üzerine Etkileri.

Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, 2014.

URL 1: Milli Eğitim Bakanlığı FATİH Projesi., http://fatihprojesi.meb.gov.tr/etkilesimli-tahta/, (Erişim tarihi: 20.03. 2017).

URL 2: Proje Bileşenleri,

http://fatihprojesi.meb.gov.tr/tr/icerikincele.php?id=5, (Erişim tarihi: 09.03.

2017).

URL 3: Milli Eğitim Bakanlığı FATİH Projesi,

http://fatihprojesi.meb.gov.tr/etkilesimli-tahta/, (Erişim tarihi: 20.03.2017).

URL 3: Milli Eğitim Bakanlığı FATİH Projesi.,

http://fatihprojesi.meb.gov.tr/etkilesimli-tahta/, (Erişim tarihi: 3.10.2017).

174 Ünal, K., Ortaöğretim Kurumlarında Tarih Öğretiminde Akıllı Tahta Kullanımına

Yönelik Öğrenci Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara, 2015.

Wu, H.K., Krajcik J. S., Inscriptional Practices In Two Inquiry-Based Classrooms: A Case Study Of Seventh Graders’ Use Of Data Tables And Graphs. Journal Of Research In Science Teaching, 43(1), 63-95, 2006.

Yağbasan, R., Gülçiçek, A. G. Ç., Fen Öğretiminde Kavram Yanılgılarının Karakteristiklerinin Tanımlanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(13), 102-120, 2003.

Yaşar, Ş., Duban, N., Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Yaklaşımına Yönelik Öğrenci Görüşleri. İlköğretim Online Dergisi, 8(2), 457- 475, 2009.

Yiğit, N., Devecioğlu, Y., Ayvacı, H. Ş., İlköğretim Fen Bilgisi Öğrencilerinin Fen Kavramlarını Günlük Yaşamdaki Olgu ve Olaylarla İlişkilendirme Düzeyleri.

V. Ulusal Fen Bilimlerve Matematik Eğitimi Kongresi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Ankara, 2002.

Zengin, F. K., Kırılmazkaya, G., Keçeci, G., Akıllı Tahta Kullanımının Fen Ve Teknoloji Dersindeki Başarı Ve Tutuma Etkisi. E-Journal Of New World Sciences Academy, 7(2), 526-537, 2012.

175 EKLER