• Sonuç bulunamadı

BULGULAR VE YORUM

ÖNERİLER

Araştırmadan elde edilen bulgulardan varılan sonuçlar doğrultusunda aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir;

1. Araştırma bulguları öğrencilerin, öğretmenlik mesleğine gerçekten değer verdiğini ancak öğretmenlik mesleğine bir tutku derecesinde sevgi duymakta ve uyum sağlamada bir ölçüde tereddüt içerisinde olduklarını göstermektedir. Bu tereddüt ve benzer konulardaki tereddütlerin ortadan kaldırılabilmesi veya en aza indirilebilmesi için öğretmenlik mesleğinin daha cazip hale getirilmesi yönündeki çabalar artırılmalıdır.

2. Giyim öğretmen adaylarının mesleğe yönelik tutumlarını tamamen olumlu bir şekle dönüştürebilmek için öğretmenlik formasyon dersleri,

öğretmenliğe karşı olumlu tutum geliştirmede daha etkin hale getirilmeli, bu derslerin sayısı ve süreleri arttırılmalı. Alan bilgisi eğitimi verilirken derslerin ortaöğretimdeki öğretmenlikle ilgisi ve bağı üzerinde önemle durulmalı ve bu derslerin öğretim elemanları, öğretmenlik meslek bilgisi yeterliliği yönünden yetiştirilmelidir.

3. Giyim öğretim elemanlarının genel kültür, alan ve meslek bilgisi derslerine giren öğretim elemanları seçilirken daha da fazla dikkat edilmeli, okul deneyimi olmayan ve pedagojik formasyona sahip olmayan öğretim elemanları bu derslere verilmemelidir.

4. Öğretmen adaylarının atanma ve yer değiştirmelerinde, tutumları da kriter olarak dikkate alınmalı, adayların tutumlarını ölçme ve değerlendirmeye yönelik sistemler geliştirilmelidir.

5. Tutumların öğretilmesinde yöntem, teknik, ortam ve materyal zenginliği önem taşımaktadır. Bu yüzden giyim öğretmenlerinin yetiştirildiği öğrenme ortamları öğretmenliğe yönelik olumlu tutumlar kazandıracak şekilde düzenlenmeli, zengin teknoloji, materyal, yöntem ve teknikler kullanılmaya dikkat edilmelidir.

6. Bu araştırmada, ilk tercihlerinde öğretmenliğe yer veren adayların son tercihleri arasında yer verenlere oranla mesleğe yönelik tutumları daha olumlu bulunmuştur. Bu nedenle, öğretmenliği ilk tercihleri içerisinde seçen adaylara (atanması, yer değiştirmesi vb.) avantaj tanıyıcı, teşvik edici düzenlemeler yapılabilir.

7. Giyim öğretmen adaylarının daha olumlu tutuma sahip olanları, mesleği öğretmenlerinden etkilendikleri için tercih etmektedirler. Bu yüzden İlk ve ortaöğretim kademelerindeki öğretmenlerin iyi bir model

oluşturabilmeleri için hizmet içi eğitim yoluyla sürekli eğitilmelerine yönelik fırsatlar oluşturulmalıdır.

8. Bayan öğretmen adayları, erkeklere oranla mesleğe yönelik daha olumlu tutumlara sahiptirler. Bu yüzden mesleki eğitim fakültelerinde öğretmenlik formasyonu sürecinde erkek giyim öğretmen adaylarına bu eksiklikleri dikkate alınarak ilave eğitim ya da rehberlik faaliyetleri düzenlenebilir, bu davranışları daha fazla kazanabilmeleri için ekstra rol ve sorumluluklar verilebilir.

9. Sınıf değişkeni, hem bu araştırmada hem de yapılan pek çok araştırmada mesleğe yönelik tutum üzerinde etkili bulunmamaktadır. Aslında dört yıl boyunca eğitim aldıkları için 4. sınıf öğrencilerinin 1. sınıflara göre mesleğe yönelik tutumlarının daha olumlu olması gerekmektedir. Giyim öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğu atanmadığı için tutumlarındaki beklenen bu değişim gerçekleşmemektedir. Ortaöğretimdeki katsayı probleminin çözümlenmesi, mesleki teknik eğitimin yaygınlaşmasına, giyim öğretmeni ihtiyacının artışına ve dolayısıyla öğretmen adaylarındaki umut artışına, yeniden motivasyonun yükselmesine ve daha olumlu bir tutum kazanmalarına yol açacaktır.

10. Tutum gibi doğrudan ölçülmesi zor olan duyuşsal davranışlarda nitel yönteme dayalı çalışmaların da yapılması yararlı olacaktır.

11. Benzer çalışmalar sadece öğretmenlik mesleği için değil, diğer öğretim alanları içinde yapılmalı, öğretim programlarına işlenmeli ve işlevsel hale getirilmelidir.

KAYNAKÇA

Abak, Handan (2009). Gençlerin İşsizlik Sorunu ve Mesleki Eğitimin Önemi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

Aktan, Can Coşkun (1997). “Bilgi Çağında Yönetim” Üçüncü Bin Yıla

Girerken Değişim 97, Türk Metal Sanayicileri Sendikası, Ankara.

Aşkar, Petek ve M. Erden.(1986). Öğretmen Adaylarının Mesleğe Yönelik

Tutumları, Marmara Üniversitesi I.Ulusal Eğitim Kongresi, İstanbul.

Akyüz, Y. (1983). Türk Eğitim Tarihi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları No:160, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara. Aslan, D. ve Akyol, A.K. (2006). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları ve Mesleki Benlik Saygılarının İncelenmesi, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 15, Sayı 2:51-60.

Aşkar, P. Ve Erden, M., (1986). Öğretmen Adaylarının Mesleğe Yönelik Tutumları, Marmara Üniversitesi I. Ulusal Eğitim Kongresi. İstanbul. Ataünal, Aydoğan (2003). Niçin ve Nasıl Bir Öğretmen?, Milli Eğitim Vakfı

Yayınları, Ankara.

Aydın, Oktay (1993). Sınıf Öğretmeni Adaylarının Psikolojik İhtiyaçları İle

Öğretmenlik Tutumları Arasındaki İlişki, Marmara Üniversitesi. Sosyal

Bilimler Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

Aysu, B. (2007), Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine

Karşı Tutumlarının İncelenmesi, A.Ü. Fen Bil. Ens., (Yayınlanmamış

Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

Baron, A. R., Byrne, D. (1979). Exploring Social Psychology, 2nd Edition, Boston :Allyn And Bacon Inc.

Baysal, A. Can (1981). Sosyal ve Örgütsel Psikolojide Tutumlar, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İstanbul.

Bedel, Emine Ferda (2008). “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları ve Bazı Kişisel Özellikleri Arasındaki İlişkiler”, Eğitimde Kuram Ve Uygulama (Journal Of Theory And

Practice in Education), 4 (1):31-48.

Bilgin, Hülya. (1996). Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin

Öğretmenlik Tutumlarının İncelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans

Tezi), Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Bulut, H. & Doğar, Ç. (2006). “Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumlarının İncelenmesi”, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: (8) Sayı: (1). 13-27.

Burden, Paul B. (1982). Implications of Teacher Career Development: New

Roles For Teachers, Adminisrators And Professors, U.S. Kansas.

Büyükalan Filiz, S. (2004). Eğitimle İlgili Temel Kavramlar, (Edt: Çağatay Özdemir), Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Asil Yayın Dağıtım, 2. Baskı, Ankara.

Büyükkaragöz, S., Sünbül, A. M. (1997). “Öğretmen Adayı Öğrencilerin Öğretmenlik Yeterlik Düzeyleri ve Mesleki Tutumları ile Bunlar Arasındaki İlişkiler”, Eğitim Sempozyumu Bildirileri, 167-179, İzmir. Can, G. (1987). “Öğretmenlik Meslek Anlayışı Üzerine Bir Araştırma”,

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:2, (1)

Cevat Alkan, Hıfzı Doğan ve S. İlhan Sezgin (2001). Mesleki ve Teknik

Eğitimin Esasları, Nobel Yayın Dağıtım.

Çakır, Ö. (2005). Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı (İÖLP) Ve Eğitim Fakülteleri İngilizce Öğretmenliği Lisans Programı Öğrencilerinin Mesleğe Yönelik Tutumları Ve Mesleki Yeterlik Algıları. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (6).

Çapa, Y., Çil, N. (2000). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi.

Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,16.

Çapri, B. ve Çelikkaleli, Ö. (2008). Investigation Of Pre-Service Teachers’ Attitudes Towards Teaching And Professional Self-Efficacy Beliefs According To Their Gender, Programs, And Faculties. İnönü

Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(15), 33-53.

Çelenk, Süleyman.(1988). Eğitim Yüksekokulu Öğrencilerinin Öğretmenlik

Mesleğine İlişkin Tutumları. Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Çeliköz, Nadir (2000). “G.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Sertifikası Programına Yönelik Tutumları”, On Sekiz Mart

Üniversitesi Eğitim Fakültesi II. Ulusal Öğretmen Yetiştirme

Sempozyumu, 10-12 Mart, Çanakkale.

Çeliköz, Nadir (2003).Bir Meslek Olarak Öğretmenlik Ve Etiği.(Editör: M. Çağatay Özdemir). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.

Çeliköz, N., Çetin, F. (2004). Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarını Etkileyen Etmenler. Milli

Eğitim Dergisi, 162.

Çetin, Şaban (2003). Anadolu Öğretmen Lisesi Ve Düz Lise Çıkışlı Eğitim

Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Karşılaştırılması. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), G.Ü.E.B.E., Ankara.

Çetinkaya, Ramazan (2007). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yeterlilik Algıları

ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, S.Ü.S.B.E.,

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya.

Dalgan, Zuhal (1998). Okul Öncesi Ve Sınıf Öğretmenlerinin İş Tatmini ve

Öğretmen Tutumlarının Karşılaştırılması. İstanbul: Marmara Üniversitesi

Eğitim Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Demirci, Cavide (1996). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilimleri

Bölümü 1. Ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Öğrencilere Ait Bazı Değişkenler Açısından Belirlenmesi.

Ankara: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Demirel, O.N. (1995). Öğretmelik Mesleğine Yönelen Eğitim Fakültesi

Öğrencilerinin Sosyo-Ekonomik, Psikolojik Ve Kültürel Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul

Derman, A. ve Diğerleri (2008). Kimya Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik

Mesleğine Yönelik Tutumlarının Bazı Değişkenlere Göre

İncelenmesi,Teknik-Online Dergi Cilt 8, Sayı:2.

Derman, Ayşegül, (2007). Kimya Öğretmeni Adaylarının Öz Yeterlik Algıları

ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları S.Ü.S.B.E.

(Yayımlanmamış Doktora Tezi), Konya.

Dilmaç, B. ve Arkadaşları (2009). “Teknik Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleklerine İlişkin Tutumlarının Yordayıcısı Olarak Mesleki Benlik

Saygısı”, Teknik-Online Dergi Cilt 8, Sayı:2-2009.

Dirgar, E. (2009). Konfeksiyon Sanayiinde Çalışan Kadınların Demografik Özellikleri ve İstihdam Yapısı Üzerine Bir Araştırma, Tekstil ve

Konfeksiyon, İstanbul.

DPT (2007). 2007 Yılı Programı:190, Ankara.

Duran, Orhan (2009). Anadolu Öğretmen Liselerinde Öğrenim Gören Son

Sınıf Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Yeditepe

Üniversitesi S.B.E. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul. Durmuş, Aslan ve Aysel Köksal Akyol, (2006). Okul Öncesi Öğretmen

Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Ve Mesleki Benlik Saygılarının İncelenmesi, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 15, Sayı 2, S.51-60

Dülger, İlhan,(1989). “Mesleki Yaygın Eğitim ve Türkiye”, XIII. Milli Eğitim

Şurası, Ankara.

Erdem, A. R. ve Anılan, H. (2000). “PAÜ. Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları”, Pamukkale

Erdem, A.R., Gezer, K., Çokadar, H. (2005). “Ortaöğretim Fen-Matematik Ve Sosyal Alanlar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları”, 14. Ulusal Eğitim Bilimleri

Kongresi Bildirileri, 28- 30 Eylül 2005, Pamukkale Üniversitesi, Denizli,

471-477

Erden, M. (1998). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Alkım Yayınları, İstanbul. Erişen, Yavuz (2001). Öğretmen Yetiştirme Programlarına İlişkin Kalite

Standartlarının Belirlenmesi ve Fakültelerin Standartlara Uygunluğunun Değerlendirilmesi, A.Ü.S.B.E. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Ankara.

Erden, Münire, (1995). “Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Sertifikası Derslerine Yönelik Tutumları”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, Cilt: 11, (99).

Eskicumalı, A.(2002 ).“Eğitim, Öğretim ve Öğretmenlik Mesleği”, Öğretmenlik

Mesleğine Giriş, Ed.:Özden, Y., Pagem Yayıncılık, Ankara, ss.1-31.

Gedikoğlu, Tokay, (2005). “Avrupa Birliği Sürecinde Türk Eğitim Sistemi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, Cilt 1,Sayı 1.

Good, V.C. (1959). Dictionary Of Education, Mc Graw Hill Book Company, London-Newyork,Torango.

Gerek, Resul (2006). Düziçi Anadolu Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, S.İ.Ü.S.B.E. (Yayınlanmamış

Y. Lisans Tezi) Kahramanmaraş.

Gözütok, Dilek (1988). Öğretmen Eğitiminde Meslek Formasyonu

Öğretiminin Öğretim Elemanlarının Davranışlarına Yansıması

(Yayımlanmamış Doktora Tezi).Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Güçlü, Nezahat ve Mustafa Bayrakçı (2004). “Amerika Birleşik Devletleri Eğitim Sistemi ve Hiçbir Çocuğun Eğitimsiz Kalmaması Reformu”, Gazi

Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:5, Sayı 2.

Güdek, Bahar (2007). Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 1. Ve 4.

Sınıf Öğrencilerinin Müzik Öğretmenliği Mesleğine Yönelik Tutumlarının

Öğrenciye Ait Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi.

(Yayınlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Gür, Bekir S. ve Zafer Çelik (2009). Türkiye’de Millî Eğitim Sistemi Yapısal Sorunlar ve Öneriler, SETA RAPOR (Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı), Ankara.

Gürbüz, Hasan ve Kışoğlu, Mustafa (2007). “Tezsiz Yüksek Lisans Programına Devam Eden Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları (Atatürk Üniversitesi Örneği)”, Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:9 Sayı:2. Hacıoğlu, Fatma ve C. Alkan (1997). Öğretmenlik Uygulamaları, Alkım

Yayınevi, İstanbul.

Hewitt, Patricia B. (1993). Effects of Non-Instructional Variables on Attrition

Rate of Beginning Teachers: A Litarature Review. Paper Presented At

The Anual Meeting of The Mid-South Educational Reseach Association, New Orleans.

Hollensteiner, Bewerly June Rada. (1989). The Effect Of Years Of Experience And Other Selected Variables On Attitudes Of Teachers Toward Aspects Of The Teaching Profession. Montana State Universty.

Hoşgörür, Vural, Çiğdem Kılıç ve Hakan Dündar (2002). “Kırıkkale Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Programı Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumları”, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim

Bilimleri Dergisi, Sayı 16, Sayfa 91-100

Joerger, Richard M. C.D. Bremer (2001). Teacher Induction Programs: A

Strategy For Improving The Professional Experience Of Beginnig Career And Technical Education Teachers. National Dissemination Center For Career And Tecnical Education, Columbus, Ohio.

Karasar, Niyazi (1995). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti., Ankara.

Keeves, Jhon P. (1997). Educational Research Methodology And

Measurement, An İnternational Handbook. Flinders Universty of South

Australia.

Kenar Necdet (2005). “Mesleki Eğitimde Gelişmeler”, Mercek Dergisi, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası, Yıl:10, Sayı:37, İstanbul.

Kılıç, Figen.(1997). İlköğretim Okullarına Sınıf Öğretmeni Olarak Atanmakta

Olan Adayların Öğretmenlik Meslek Bilgisi Düzeyleri İle Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Eskişehir.

Kırbıyık, H. (1995). Fen Ve Matematik Öğretmenlerinin Eğitimi, Uluslararası Dünya Öğretmen Eğitimi Konferansı Bildirileri, 27 Ağustos-2 Eylül 1995. Ankara.

Köğce, D., M. Aydın, C. Yıldız (2008) Birinci ve Dördüncü Sınıf Matematik

Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumlarının Karşılaştırılması, Http://Oc.Eab.Org.Tr/Egtconf/Pdfkitap/Pdf/566.Pdf

Köksal-Akyol, A. ve Aslan, D. (2006). Research On Education. Editor: Giannakakis, M.S.

Papanizas, G.T. Pazis, Y. Richards J. K. Athens Institute For Education And Research. P. 361-370. Athens.

Köksal-Akyol A. ve Aslan, D. (2007). Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları ve Mesleki Benlik Saygıları Üzerine Bir Araştırma, Avrupa Birliği Sürecinde Okul Öncesi Eğitimin

Bugünü ve Geleceği Sempozyumu (Uluslararası Katılımlı) 27-30 Haziran,. S. 201-214, Kıbrıs.

Kuran, Kezban (2002). Öğretmenlik Mesleği (Niteliği ve Önemi). (Ed: .Adil Türkoğlu). Ankara: Mikro Yayınları.

Küçükahmet, Leyla. (1976). Öğretmen Yetiştiren Kurum Öğretmenlerinin

Tutumları. Ankara Üniversitesi.Eğit.Fak.Yayınları, Ankara:

Küçükahmet, Leyla (2003). Öğretmenlik Mesleğine Giriş, Nobel Yayın Dağıtım, 4. Baskı, Ankara.

Küçükahmet, Leyla (1993). Öğretmen Yetiştirme. Ankara: G.Ü.İletişim Fakültesi Matbaası.

Kütük, Metin.(1992). Öğretmen Lisesi Öğrencilerinin Yükseköğretime İlişkin

Yönelimleri. A.Ü.Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek

Lisans Tezi), Ankara.

Lapido, Betty.(1984). Motivational Factors And Attitude Changes In

Lamester, Fredrick Alan.(1981). The Relationships Between Teachers

Stress, Attitudes Toward The Profession And Organizational Climate,

Oklahama State Universty, USA

Lubis, Syahron.(1988). Attitude Toward The Teaching Profession of Students

Of The Vocational And Tecnical Teacher Education College, Padang,

İndonesia, The Ohio State Universty, USA.

Mack, Faite R-P, Jakson Thomas.(1990). High School Students Attitudes

About Teacher As A Career Choice. Education Of Teacher Educators.

February 5-8.

M.E.B. (1983), Cumhuriyet Döneminde Eğitim, Bilim ve Kültür Eserleri Dizisi, Atatürk Kitapları, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.

M.E.B. Strateji Geliştirme Başkanlığı (2008). Avrupa’da Genel Eğitim Mesleki

Eğitim ve Yetişkin Eğitimi Sistemlerinin Yapısı, Ankara.

M.E.B. (2008). Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programı, Ankara.

Oral, Behçet (2004). “Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine İlişkin Tutumları”, Eurasian Journal of Education Research, C.15. 88-98. Osgood Charles, G. Suci and P. Tannenbaum (1975). The Measurment of

Meaning, Üniversity of Illinois.

Özgür, Nezihe (1994). Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutum, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi), İstanbul

Özsoy, Ceyda (2007). Türkiye’de Mesleki Ve Teknik Eğitimin İktisadi

Kalkınmadaki Yeri ve Önemi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü, (Doktora Tezi), Eskişehir.

Özyar, Aydın (2001). “Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Politikaları”, Bilim ve

Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi. Kasım Sayısı.

Parıltı, Cemalettin (1998). İlköğretimde Öğretmenlik Eğitimi Alan ve Almayan

Öğretmenlerin Mesleki Tutum ve Davranışları, Gazi Üniversitesi Eğitim

Bilimleri Enstitüsü. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara. Pehlivan, Kevser Baykara (2008). “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sosyo-

Kültürel Özellikleri Ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Üzerine Bir Çalışma”, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 4, Sayı 2, Aralık, ss. 151-168.

Ross, George Stephen (1987). The Attitudes of Georgia Public Scholl

Teachers Toward The Teaching Profession. Universty of Georgia, USA.

Sağlam Çiçek, A (2008). “Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları Yüzüncü Yıl Üniversitesi”,

Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:V, Sayı:I, 59-69.

Sağlam, A.Ç. (2008). “Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları”, Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi. Cilt:V, Sayı:I, 59-69.

Saracaloğlu, S.A. (1991). Fen ve Edebiyat Fakülteleri Öğrencilerinin

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, 1. Eğitim Kongresi Bildirileri

(25-26-27 Kasım), D.E.Ü. Buca Eğitim Fakültesi Yayınları, 565-569. İzmir.

Saraç, C. (2001). Türk Dili ve Edebiyatı/ Türkçe Öğretmeni Adaylarının

Yeterlilikleri Ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları,

Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Saracaloğlu, A.S., Bozkurt, N., Serin, O. ve Serin, U. (2004). “Öğretmen Adaylarının Mesleğe Yönelik Tutumlarını Etkileyen Faktörler”, Çağdaş

Eğitim Dergisi, 311, 16- 27.

Saraç, C. (2001). Türk Dili ve Edebiyatı/ Türkçe Öğretmeni Adaylarının

Yeterlilikleri ve Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları

(Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Sayın, Saime (2005). “Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumları ve Mesleki Benlik Saygılarının İncelenmesi”, Eurasian Journal

of Education Research, C.19. 272-281

Savickar, M.L., Briddick, W.C., Watins, C.E. (2002). “The Relation Of Career Matur Ty To Personality Type And Social Adjustment”, Journal Of

Career Assessment.

Semerci, Ç. ve Nuriye Semerci (2004). “Türkiye’de Öğretmenlik Tutumları”,

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 1, Sayfa: 137-

146, Elazığ.

Senemoğlu, N., ve Özçelik, D., A. (1989). “Öğretmen Adaylarına Öğretmenlik Bilgisi Kazandırma Bakımından Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Etkililiği”, Çağdaş Eğitim Dergisi, 142, 18-21

Sezgin, S. İ. (1994). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme, Gazi Büro Kitabevi, 3. Baskı, Ankara.

Sözer, Ersan (1992). Eğitim Fakülteleri Öğrencileri İle Öğretmenlik Sertifikası

Programı Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları,

Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

Sunay, Hakan (1995). Ortaöğretim Kurumlarına Öğretmen Yetiştirmede

Üniversite Öğretiminin Önemi. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.

Sunja, M.C.Wuemeka.(1990). An Exemination of Teacher Stress And

Burnout Concerning Teachers’ Opinions Toward Teaching As A Profession, Texas Southern Universty, USA.

Sürücü, Abdullah (1997). Öğretmenlik Formasyonu Alan Öğrencilerin

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Selçuk Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Konya.

Şahin, Nimet (1992). Arifiye Anadolu Öğretmen Lisesi 3.Sınıf Öğrencilerinin

Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları, Hacettepe Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

Şenel, E. Aysın (1999). Öğretmenlik Sertifikası Programına Katılan Öğretmen

Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarına Öğretim Uygulamalarının Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

(Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.

Şişman, Mehmet (2000). Öğretmenliğe Giriş, Pegem A Yayıncılık, Ankara. Tavşancıl, Ezel (2005). Tutumların Ölçülmesi ve SPSS İle Veri Analizi, Nobel

Yayınları, Ankara.

Tan, Ş. ve Erdoğan A. (2004). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme, Pegem A Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara.

Tanrıöğen, A. (1997). “The Attitudes of The Students At Buca Faculty of Education Towards Teaching Profession”, Pamukkale Üniversitesi

Eğilim Fakültesi Dergisi, 3, 55-67.

Tekstil Paneli (2003). Vizyon 2023 Teknoloji Öngörüsü Projesi, İstanbul. Temel, Ali (1990). “Fen-Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Öğretmenlik

Mesleğine İlişkin Tutumları”, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, C.3. S.1.

Temizkan, M. (2008). “An Evaluation On The Attitudes Of Turkish Teacher Candidates Their Professions”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(3), 461- 486.

Turgut, M. Fuat Ve Y. Baykul (1992). Ölçekleme Teknikleri.ÖSYM Yayınları, Ankara

TURKKONFED (2006). Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Politika Analizi Ve Öneriler, İstanbul.

Uçar, Rezzan ve İbrahim Halil Uçar, “Japon Eğitim Sistemi Üzerine Bir İnceleme: Çeşitli Açılardan Türk Eğitim Sistemi İle Karşılaştırma”,

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Elektronik Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt:1,

Sayı:1

Varış, Fatma (1988). Eğitimde Program Geliştirme, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, Ankara.

Veznedaroğlu, H. Mine (2005). Senaryo Temelli Öğrenmenin Öğretmen

Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ve Öz Yeterlilik Algısına Etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara

Weenman, Simon (1984). “Perceived Problems Of Beginning Teachers”,.

Review Of Educational Research.

Yıldırım, M. Meral (2002). Öğretmenlerin Mesleklerine Yönelik Tutumlarının

Ölçülmesi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü

(Yayımlanmamış Yüksel Lisans Tezi), İstanbul.

Yumuşak, A., Aycan, N., Aycan, Ş., Çelik, F., Kaynar, H. Ü. (2006). Muğla

Üniversitesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı İle Eğitim Fakültesi Lisans Programı Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ve Endişelerinin Karşılaştırılması. 15. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi

Ek – 1 Tutum Ölçeği

T.C.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

AÇIKLAMA: Değerli Öğrenci,

Bu ölçek, Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Eğitimi Bölümü Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarını ölçmek amacıyla hazırlanmıştır. Ölçek iki bölümden oluşmaktadır; birinci bölümde kişisel bilgiler, ikinci bölümde ise “öğretmenlik mesleğine” yönelik tutumlarınızı belirlemek amacıyla hazırlanmış tutum ölçeği yer almaktadır. Ölçek sonuçları, bu konudaki tutumları belirlemek amacıyla kullanılacaktır.

Bu ölçekte 35 adet ifade bulunmaktadır. Cevaplama süresi tahmini 10- 15 dakikadır.

Her ifadeyi okuduktan sonra, buna ne derecede katıldığınızı ya da katılmadığınızı ifadenin yanındaki kutucuklardan yalnızca bir tanesinin içini (X) şeklinde doldurarak belirtiniz.

Lütfen işaretsiz ifade bırakmayınız ve size verilen ölçek üzerine herhangi bir kimlik bilgisi yazmayınız.

Yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim.

Öğretim Görevlisi

Mine ÇELİKÖZ

KİŞİSEL BİLGİLER

Benzer Belgeler