• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde, araĢtırmada elde edilen bulguların ortaya koyduğu sonuçlar değerlendirilecek ve bunlara iliĢkin öneriler yer alacaktır.

SONUÇLAR

Bu araĢtırmadan alt problemlerin sıralanıĢına göre, aĢağıdaki sonuçlar elde edilmiĢtir:

1. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algıları, = 1,74 ortalama ile „‟Hiçbir Zaman‟‟ düzeyindedir.

2. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin en fazla yabancılaĢma hissettikleri boyutlar sırasıyla Güçsüzlük ( =19,99), YalıtılmıĢlık ( =17,39) ve Anlamsızlıktır ( =16,48). Bu boyutlardan;

Güçsüzlük alt boyutu ile Anlamsızlık ( %66,8) ve YalıtılmıĢlık (% 53,6) alt boyutları arasında pozitif yönlü orta güçte anlamlı bir iliĢki; Güçsüzlük alt boyutu ile ile ĠĢe YabancılaĢma ölçeği arasında %87,1 oranında pozitif yönlü güçlü anlamlı bir iliĢki;

Anlamsızlık alt boyutu ile YalıtılmıĢlık alt boyutu arasında %56 oranında pozitif yönlü orta güçte anlamlı bir iliĢki; Anlamsızlık alt boyutu ile ĠĢe YabancılaĢma ölçeği arasında %86,1 oranında pozitif yönlü güçlü anlamlı bir iliĢki ve YalıtılmıĢlık alt boyutu ile ĠĢe YabancılaĢma ölçeği arasında %82,2 oranında pozitif yönlü güçlü anlamlı bir iliĢki vardır (p<0,01).

3. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında cinsiyet değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Cinsiyet değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük” ve “Anlamsızlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamakta fakat “YalıtılmıĢlık” alt boyutunda bulunmaktadır.

ĠĢe yabancılaĢmanın “YalıtılmıĢlık” alt boyutunda kadınların ( = 53,35 ) yalıtılmıĢlık düzeyi, erkeklerden ( = 54,37) anlamlı derecede daha düĢüktür. Erkekler kadınlara göre kendilerini daha fazla yalıtılmıĢ ve yabancılaĢmıĢ hissetmektedirler.

4. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında branĢ değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmaktadır. Sınıf öğretmenlerinin iĢe yabancılaĢma düzeyi ( = 50,89) , branĢ öğretmenlerinden ( =56,52) anlamlı derecede daha düĢüktür. BranĢ öğretmenleri sınıf öğretmenlerine kıyasla iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

BranĢ değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük” ve “Anlamsızlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmakta fakat “YalıtılmıĢlık” alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Güçsüzlük alt boyutunda, branĢ öğretmenlerinin ( =21,14) iĢe yabancılaĢma düzeyi sınıf öğretmenlerine ( = 18,70 ) kıyasla daha yüksek bulunmuĢtur.

Anlamsızlık alt boyutunda, branĢ öğretmenlerinin ( =17,61) iĢe yabancılaĢma düzeyi sınıf öğretmenlerine ( = 15,23) kıyasla daha yüksek bulunmuĢtur.

5. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında medeni durum değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Medeni durum değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük, Anlamsızlık ve YalıtılmıĢlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

6. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında mesleki kıdem değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Mesleki kıdem değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük” ve

“Anlamsızlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmakta fakat “YalıtılmıĢlık” alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Güçsüzlük alt boyutunda, mesleki kıdemi 6-10 yıl ( : 21,06) ile 21 yıl ve sonrası ( : 19,07) olan öğretmenlerin yabancılaĢma düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık vardır.

Mesleki kıdemi 6-10 yıl olan öğretmen grubu mesleki kıdemi 21 yıl ve daha fazla olan öğretmen grubuna göre iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

Anlamsızlık alt boyutunda, mesleki kıdemi 1-10 yıl ile 21 yıl ve sonrası olan öğretmenlerin yabancılaĢma düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık vardır. Mesleki kıdemi 1-10 yıl olan öğretmen grubu mesleki kıdemi 21 yıl ve daha fazla olan öğretmen grubuna göre iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

7. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında öğrenim durumu değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Öğrenim durumu değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük” ve

“Anlamsızlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmakta fakat “YalıtılmıĢlık” alt boyutunda anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır.

Güçsüzlük alt boyutunda, Ön lisans ( : 18,56) mezunu olan öğretmen grubunun lisans ( :20,27) ve lisansüstü ( : 21, 32) mezunu olan öğretmen grubuna göre iĢe yabancılaĢma düzeyleri daha düĢük bulunmuĢtur. Lisans ve lisansüstü öğrenime sahip öğretmenler ön lisans mezunu öğretmenlere göre iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

Anlamsızlık alt boyutunda, Ön lisans ( : 15,40) mezunu olan öğretmen grubunun lisans ( : 16,71) ve Lisansüstü ( : 17, 03) mezunu olan öğretmen grubuna göre iĢe yabancılaĢma düzeyleri daha düĢük bulunmuĢtur. Lisans ve lisansüstü öğrenime sahip öğretmenler ön lisans mezunu öğretmenlere göre iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

8. Ġlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeylerine iliĢkin algılarında okul büyüklüğü değiĢkeni açısından anlamlı bir farklılık bulunmaktadır.

Büyük okullarda ( :56,14), görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeyinin, orta büyüklükteki ( : 51,93) ve küçük okullarda ( :52,42) görev yapan öğretmenlere göre anlamlı derecede daha yüksektir. Büyük okullarda görev yapan öğretmenler orta büyüklükteki ve küçük okullarda görev yapan meslektaĢlarına göre iĢlerine daha fazla yabancılaĢmıĢtır.

Okul büyüklüğü değiĢkeni açısından, iĢe yabancılaĢmanın “Güçsüzlük, Anlamsızlık ve YalıtılmıĢlık” alt boyutlarında ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin algıları arasında anlamlı bir farklılık bulunmaktadır.

Güçsüzlük alt boyutunda, büyük okullarda ( : 20,78) görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeyleri orta büyüklükteki ( : 19,15) ve küçük ( :19,97) okullarda görev yapan öğretmenlerin yabancılaĢma düzeylerine kıyasla daha yüksek bulunmuĢtur. Orta büyüklükteki okullarda görev yapan öğretmenler büyük ve küçük okullarda görev yapan meslektaĢlarına göre kendilerini iĢlerinde daha güçlü hissetmektedirler.

Anlamsızlık alt boyutunda, büyük okullarda ( : 17,23) görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeyleri orta büyüklükteki ( : 15,83) ve küçük ( : 16, 06) okullarda görev yapan öğretmenlerin yabancılaĢma düzeylerine göre daha yüksek bulunmuĢtur. Büyük

okullarda görev yapan öğretmenler orta büyüklükteki ve küçük okullarda görev yapan meslektaĢlarına göre iĢlerini daha anlamsız bulmaktadırlar.

YalıtılmıĢlık alt boyutunda, büyük okullarda ( : 18,13) görev yapan öğretmenlerin iĢe yabancılaĢma düzeyleri küçük ( : 16,39) ve orta büyüklükteki ( : 16, 95) okullarda görev yapan öğretmenlerin yabancılaĢma düzeylerine göre daha yüksek bulunmuĢtur. Büyük okullarda görev yapan öğretmenler kendilerini iĢ ortamından daha fazla yalıtmakta ve yabancılaĢmayı daha çok hissetmektedirler.