• Sonuç bulunamadı

Uygulamadan önce katılımcılara u açıklamalarda bulunulmu tur:

“Bu bilgisayar ekranda üçten geriye do ru sayacak ve piyanonun ses sınırları içerisindeki bir notayı rastlantısal olarak gösterecektir. Sizden istenen notayı gördü ünüzde acele etmeden notanın hangi nota oldu unu anladıktan sonra ilk önce piyano klavyesi üzerinde orta do tu una, daha sonra aynı elinizle mümkün olan en kısa sürede ekranda gördü ünüz notaya ait tu a basmanızdır. Her verilen cevaptan sonra cevap do ru ya da yanlı da olsa bilgisayar size sorulacak olan bir sonraki notayı gösterecektir. Lütfen notayı gördükten sonra ilgili piyano tu larına sadece bir kere basın. Bilgisayar ilk iki bastı ınız notayı de erlendirecektir. Uygulamaya ba lamadan önce deneme amaçlı olarak altı adet notayı cevaplamanız istenmektedir”

Bu uygulamada sorulan notaların sırası önceden belirlenmi olup, katılımcılara notaların tesadüfi bir sırada sorulaca ı söylenmi tir. Belirlenen bu notalar Ek-3’te gösterilmi tir. Katılımcılar, bu ekilde altısı deneme olmak üzere toplam otuz altı adet nota cevaplamı , verdikleri cevaplar ve cevaplama süreleri ise bilgisayar tarafından kaydedilmi tir.

Bu ölçümle, katılımcıların verdikleri cevaplar ve cevaplama süreleri üç kategoride incelenmi tir.

lk kategoride, bir katılımcı tarafından verilen tüm do ru cevaplardan en kısa süreye sahip ilk K1 cevabın süre ortalaması, toplam süresi ve toplam aralık de eri elde edilmi tir. Toplam sürenin toplam aralı a olan oranı ise bir de i ken olarak dikkate alınmı tır.

Bu uygulamada soruların bazıları onlu veya daha büyük aralık içermektedir. kinci kategoride, bu sorulara verilen do ru cevap sayısı, verilen do ru cevapların süre ortalaması, toplam süresi ve toplam aralık de eri elde edilmi tir. Verilen do ru cevapların toplam süresinin toplam aralı ına oranı ve verilen do ru cevapların sürelerinin medyanı ise birer de i ken olarak dikkate alınmı tır. Ayrıca bu kategoride 10'lu veya daha büyük aralı a sahip atlama içeren sorulara verilen do ru cevap sayısının verilen tüm cevapların sürelerinin toplamına bölünerek, verilen yanlı cevapların da olumsuz yönde etkiye sahip oldu u bir de i ken de olu turulmu tur.

Üçüncü kategoride ise, verilen tüm do ru cevapların süre ortalaması, toplam süresi ve toplam aralık de eri elde edilmi tir. Verilen do ru cevapların toplam süresinin toplam aralı ına oranı ise bir de i ken olarak dikkate alınmı tır. kinci kategoride oldu u gibi, bu kategoride de sorulara verilen do ru cevap sayısının verilen tüm cevapların sürelerinin toplamına bölünerek, verilen yanlı cevapların da olumsuz yönde etkiye sahip oldu u bir de i ken olu turulmu tur.

3.6.3 Ölçüm 3 : Tril Hızı

Bu ölçümde katılımcıların piyano klavyesi üzerinde yaptıkları trilin hızının belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Ölçümü gerçekle tirmek için MAX yazılımı kullanılarak bir modül olu turulmu tur. Bu modül, katılımcılar tarafından yapılan trilde ardı ık her iki nota arasındaki süreleri kaydetmektedir. Modül, üçten geriye do ru saydıktan sonra “ba layabilirsiniz” ibaresi ile katılımcının tril yapmaya ba layabilece i belirtmekte ve kayıda ba lamaktadır. Belirlenen süre doldu u zaman ise modül kaydetmeyi durdurmaktadır.

Uygulamadan önce katılımcılara u açıklamalarda bulunulmu tur:

“Bu uygulamada sizden istenen bilgisayarın i aretiyle ba layarak 15 sn. süreyle sa elde birinci ve üçüncü parmakları kullanarak orta do'nun bir oktav üzerindeki do'da yapabildi iniz kadar hızlı tril yapmanızdır. 15 sn. dolduktan sonra bilgisayar tekrar sıfırlanacaktır Hazır oldu unuzda sizden bu kez üçüncü ve dördüncü parmakları kullanarak aynı nota üzerinde 15 sn boyunca yapabildi iniz kadar hızlı tril yapmanız istenmektedir.”

Bu ekilde katılımcılardan ilk önce sa elde birinci ve üçüncü parmakları kullanarak tril yapmaları istenmi ve ölçüm yapılmı tır. Daha sonra katılımcılardan, üçüncü ve dördüncü parmakları kullanarak aynı ekilde tril yapmaları istenmi ve tekrar ölçüm yapılmı tır.

Ölçüm 3’ten elde edilen veriler üç kategoride incelenmi tir:

1. Katılımcı tarafından birinci ve üçüncü parmaklar kullanılarak yapılan trildeki

de erler

2. Katılımcı tarafından üçüncü ve dördüncü parmaklar kullanılarak yapılan trildeki

de erler

3. Katılımcı tarafından yapılan her iki trilin de erlerinin ortalaması

Bu ölçümde tüm katılımcıların ölçümlerinde 15 saniye boyunca en az sayıda nota çalabilen katılımcının çaldı ı nota sayısı kadar nota dikkate alınmı tır. Buna göre katılımcıların yaptıkları her iki tril sırasında çalınan ardı ık her iki nota arasındaki süreler (IOI) elde edilmi tir. Daha sonra L, 15 saniye boyunca en az sayıda nota çalabilen katılımcının çaldı ı nota sayısı olmak üzere, her kategoriye göre ilk L notanın toplam süresi, ilk L notanın sürelerinin standart sapma de eri ve medyanı birer de i ken olarak analize dahil edilmi tir.

3.6.4 Ölçüm 4 : Akor Algılama Düzeyi

Bu ölçümde katılımcıların kendilerine kısa bir süreli ine gösterilen akorlarda, gördükleri kısmın belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Ölçümü gerçekle tirmek için MAX yazılımı kullanılarak bir modül olu turulmu tur. Bu modül, önceden belirlenmi tek ses, çift sesten olu an notalarla, de i ik geni lik ve da ılımdaki üç, dört, be ve altı sesli akorları belirlenen sırada ve belirlenen süre boyunca ekranda göstermektedir. ekil 8’de katılımcının gördü ü ekran görüntüsü yer almaktadır.