• Sonuç bulunamadı

Öğretmenlerin Öğretim İçeriği İle İlgili Düzenleme Yaptıkları Çalışmalara

4.1. Öğretmenlerin Öğretim İçeriğini Düzenleme İle İlgili Görüşlerine İlişkin Bulgular

4.1.2. Öğretmenlerin Öğretim İçeriği İle İlgili Düzenleme Yaptıkları Çalışmalara

Bu temada, meta-senteze dâhil edilen tezlerin çalışma gruplarında yer alan öğretmenlerin öğretim içeriği ile ilgili düzenleme yaptıkları çalışmalara ilişkin örnek görüşleri yer almaktadır.

A3 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 28 fen ve teknoloji öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

"Ünitelendirilmiş yıllık plandaki kazanımlardan temel kazanımlara yer veriyorum" (K6)

" Görme engelli öğrenciler için görsel içerikli kazanımları daha az kullanıyorum, zihinsel yetersizliği olan öğrencilerde kazanım sayısını azaltıyorum" (K13)

"Öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyine göre hazırlıyorum" (K18) "Öğrencinin kaynaştırma raporuna dikkat ediyorum" (K3)

" Öğrencinin engel türünü göz önünde bulunduruyorum" (K11)

A6 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 25 İngilizce öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Seviyesine uygun, basit kavramlar öğretiyoruz. Beş soruluk, daha basit sorulardan oluşan ayrı sınav hazırlıyoruz; puntoları biraz daha büyük ve koyu oluyor tabi diğer öğrencilere göre ve boşluk doldurma sorularında daha çok görsele yer veriyoruz.” (M.Ö.)

“Proje ve performans ödevlerinde daha basit şeyler vermeye çalışıyorum.” (Ş.Ö.)

“Daha basit kavramlardan oluşan BEP planı hazırlıyorum ve onlara uymaya çalışıyorum.” (İ.Ö.)

“Ayrı bir zamanda, işte teneffüslerde, nöbetçiyken, fazladan zaman ayırıp oturup bir şeyi onlara öğretiyorum. Ders içinde çağırmak, onları daha çok rencide ediyor. Ders içinde onlarla ayrı ilgilenmemi istemiyorlar.” (B.Ö.)

A9 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 30 sınıf öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Plan hazırlamıyorum açıkçası ben bu konuda bir eğitim almadım ben özel eğitim öğretmeni değilim. Hatta hatta da Fransızca öğretmeniyim. Ama ben on yıldan beride ilkokul öğretmenliği yapıyorum. Normal zekadaki öğrencilere eğitim verme konusunda kendimi iyi görüyorum ama özel eğitim alanın da ne teknik bilgim var sadece ben kendi iç güdülerimle onların psikolojilerini düşünerek topluma yararlı insanlar olmaları için eğitilmeleri gerektiğine inanıyorum. Topluma kazandırılmaları ileride zararlı insanlar olmamaları için hepsi bu kadar. Hiçbir uygun yöntem ve teknik konusunda yorum yapacak biri değilim ben özel eğitim alıp bu isin uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılmasını düşünüyorum. Ben onların eğitimini normal sınıf öğretmeninin yapmamasını savunduğuma göre araç gereç seçimini uzman öğretmenlerin karar vermesi gerektiğini düşünüyorum”. (öğretmen 7)

A11 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 18 sınıf öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Diğerleri için normal bir amacı ona uygulamıyorum daha kolay ve basit hale getiriyorum.” (A.)

“İlköğretim programında belirtilen özellikle hayat bilgisi kazanımlarında uyarlama yaptım. Ama matematikte imkân sız bu. Amaçlarda farklılaştırma azaltmalar yaptım. Ona uygun olanları seçtim.” (H.)

“Aynı amaçları onun için de uyguluyorum ayrı bir şey yapmıyorum.” (S.) “Daha çok onlarda eğitimin genel amaçlarına kilitleniyorum. En çok üzerinde durduğum şey kendini ifade edebilmesi iste sınıfa girmeden evvel derse hazırlama bakımından özellikle pazartesi ilk saatlerde diğer günlerde ilk saatlerde oluyor.” (H.)

“Onun amaçlarını düşürdüm. Amaçlarda farklılaştırma, kolaylaştırma yapıyorum. Yapabileceği amaçlar belirliyorum. Ama kâğıt üzerinde bir şey yok.” (A.)

“Bedensel engelli öğrencim ve okuma yazma bilmeyen öğrencim için farklı amaçlar belirliyorum. Bedensel engelli öğrencim yazı yazmakta zorlandığı için tahtada yazdırıyorum. Onların amaçlarını sosyal beceriler kazanma, iletişim kurma, kendine güven sağlaması için amaçlar belirliyoruz.” (L.)

A20 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 10 rehber öğretmenin/psikolojik danışmanın örnek görüşleri şu şekildedir:

“BEP konusunda aileleri bilgilendiriyorum” (O.Ö.)

“Yıl boyunca yapılacak çalışmalar hakkında ailelere bilgi veriyorum” (M.Ö.)

A21 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 100 sosyal bilgiler öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“… Şahsım adına ben hiç bir şey yapmıyorum.” (33)

A22 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 41 sosyal bilgiler öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Sosyal bilgiler dersini planlarken öğrencinin kaynaştırmaya konu olan engeli, seviyesi ve davranışları göz önüne alarak bir planlama yapıyoruz.” (K-4, E, 19)

“Kaynaştırma öğrencisinin düzeyine göre ya konuları daha basit düzeyde ya da sosyal bilgiler dersi ile ilgili belli başlı konulara yer vererek planlıyorum.” (K-22, K, 14)

“BEP planları uygulanıyor. Daha önceki öğretmeninden veya rehberlik servisinden tavsiye alınarak, planlama yapılıyor.” (K-33, E,20)

“Ekstra bir şey yok. Dersi anlamayınca soyut şeyleri anlamıyor. Kavram la öğreniyor ezberle. Kavram ödevleri veriyorum. Onları yapıp geliyor. Çalışma kitapları var ondan çalışıyor.” (K-40, K, 22)

“Sene başında öğrencinin seviyesini belirlemek için hazırbulunuşluk testi uygulayıp seviyesine uygun BEP hazırlıyorum. RAM’dan gelen rapor doğrultusunda planı şekillendiriyorum.”(K-20,K,2)

“Kaynaştırma düzeyine göre ya da öğrenme yeteneğine göre basitte zora doğru konular belirlenip uygulamaya konuluyor.” ( K-33, K, 20 )

“…Çok basit, mesela diyelim Osmanlı devletinin kurucusu kimdir? Osman Bey. Yani işte Osman Bey’in neler yaptığı ya da işte nereleri fethetti gibi sorulara, detayına girmeden çok basit, belli kavram, kurucusu kimdir, başkenti neresidir. Mesela bazen Sultan Mehmet ne yapmıştır derim. Yükselme dönemine girmiştir, İstanbul’u almıştır. Çok basit ve kısa, öz cümlelerle vermeye çalışıyorum.” (K-36, K, 2)

A25 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 11 sınıf öğretmeninin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Ona farklı etkinlikler veriyorum. O daha birinci sınıf düzeyinde. Okuma yazma öğrenmeye çalışıyor hala…” (Öğretmen 3)

“Birinci sınıf derslerini veriyorum onun seviyesine uygun, bayağı bir geri olduğu için. O şekilde uygulamalar yapıyorum. Diğerlerine ikinci sınıf testi verirken ona birinci sınıftan başlayıp kademe kademe veriyorum.” (Öğretmen 6) “Onu farklı tutuyorum zaten diğerlerinden. Ona göre tabii ki de. Ben diğer 3’lere verdiğim gibi ağır problem olayı zaten vermiyorum. Sadece toplama-

çıkarma-çarpma-bölme veriyorum. Toplama-çıkarma ağırlıklı ona göre onun yapabileceği seviyede.” (Öğretmen 10)

A31 kodlu tezin çalışma grubunda bir araya getirilen 62 karma öğretmenin örnek görüşleri şu şekildedir:

“Destek hizmetleri olarak beceri ve kavram öğretimi yapıyoruz. RAM’dan gelen modüllerdeki amaçlara göre ders işleniyor. 45 dk. ders süresi esnek değerlendiriliyor. İlk önce modülde yazılan amaç işleniyor. Daha sora diğer amaçlar yani ailenin istediği amaçlar çalışılıyor.” (Y4)

4.1.3. Öğretmenlerin Öğretim İçeriğini Düzenlenmede Karşılaştıkları