• Sonuç bulunamadı

5.1 Sonuç Ve Tartışma

5.1.4 Öğretmen Adaylarının Artırılmış Gerçeklik Öğrenme Materyaline Yönelik

uygulamasının genel olarak eğlenceli, ilgi çekici, etkili, motive edici, gerçekliği arttıran konuyu somutlaştıran, yenilikçi olarak değerlendirdikleri görülmüştür. Benzer sonuçlar faklı çalışmalarda da gözlenmektedir (DiSerio, Ibanéz ve Kloos, 2012; Küçük, 2015; Yazıcı ve Kültür, 2013).

Deney grubundaki arttırılmış gerçeklik stop motion (AG-SM) uygulamaları ile, öğrenmeye yönelik görüşlerinde demografik özelliklerinin de etkili olabileceği düşünüldüğünden buna yönelik verilerde yorumlanmıştır. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu android işletim sistemini tercih ettiklerini, akıllı telefonları ile internette 4 saatten fazla zaman geçirdiklerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak; öğretmen adaylarının teknolojiye yatkınlıklarının ve ilgilerinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu durum, yeni çıkan teknolojilerin, internet ve çevrim içi ortamların dijital yerlilerin hayatının merkezinde olduğunu (Prensky, 2010) doğrular niteliktedir.

Öğretmen adaylarının büyük bir çoğunluğu daha önce AG uygulamasını kullanmadıkları ve AG uygulamalarını görmedikleri, AG-SM ders içeriği için ayırdıkları süre incelendiğinde 5 saat ile 1 saat arasında zaman harcadıklarını, AG uygulamalarının kavram yanılgılarını azaltacağını, konuyu öğretmeyi kolaylaştırdığını belirten görüşler ortaya koymuşlardır. Sonuç olarak öğretmen adaylarının değişen teknolojiyi yakalamaya ve öğrendiklerini anlamlandırmaya eğilimli oldukları söylenebilir. Bu durum, Demiralay, Bayır ve Gelibolu (2016), Örün vd.(2015), Çuhadar, Bülbül ve Ilgaz’ın (2013) elde ettiği çalışmaların bulgularıyla örtüşmektedir. Ölçekte, demografik bilgiler bölümünden sonra öğrencilerin görüşlerini ortaya çıkarmaya yönelik maddeler yer almıştır. Bu bölüm 8 alt boyuttan oluşmuştur. Her bir boyuta yönelik elde edilen veriler aşağıda tartışılmıştır.

5.1.4.1 AG-SM öğrenme materyalinin eğitsel etkililiği. AG-SM’ye göre hazırlanan ölçekte öğrenme materyalinin eğitsel etkililiğinden elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adaylarının AG-SM öğrenme materyalinin konuları öğrenmeyi kolaylaştırdığı, soyut kavramları somutlaştırdığı, yaratıcılıklarını arttırdığı ve kullanılmasının kolay olarak tanımladıkları görülmüştür. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının küresel ısınma konusundaki kavramlar gibi soyut kavramlar içeren eğitim süreçlerinin zenginleştirilmesinde farklı uygulamaların etkili olabileceği yönünde görüş belirtmeleri, AG-SM uygulama materyalinin sağladığı 3 boyutlu görselleştirme sayesinde öğretmen adaylarının günlük yaşantı içinde çok fark edilemeyen küresel ısınma konusunu daha kolay biçimde anlayabildiklerini düşündürmektedir. Bu durum, Lee (2012), Buluş, Kırıkkaya ve Şentürk (2018), Fallon (2014), Gün (2014), İbili ve Şahin (2013), Frank ve Kapila (2017), Lajevardi, Narang, Nadine, Marcus, ve Ayres’in (2016) yaptıkları çalışma bulgularıyla desteklenmektedir.

5.1.4.2 AG-SM öğrenme materyalinin sağladığı fayda. AG-SM’ye göre hazırlanan ölçeğin, öğrenme materyalinin sağladığı fayda alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde öğretmen adaylarının motivasyonunu arttırma, derse aktif katılım sağlama, derse karşı ilginin artması, bireyler arası etkileşimi arttırması, kazanımlara ulaşmayı kolaylaştırma, öğrenme performansını arttırma, öğretmene zaman kazandırmada fayda sağladığı yönünde düşündükleri görülmektedir. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının öğrenme ortamında yeni teknolojilerin kullanımına yönelik olumlu görüş belirtmelerinde, küresel ısınma konusunun gösterildiği resmin AG teknolojisi ile canlandırılarak, 3B animasyona dönüştürülüp gerçeklik hissi oluşmasında etkili olduğu düşünülmektedir. Çalışılan konunun 2B resim ve 3B maketlerden anlaşılması zor olan ve gözle görülmesi mümkün olmayan ortamlar içermektedir. Bu nedenle konunun 3B animasyonlar içeren AG-SM uygulamalarıyla desteklenmiş olmasının konuyu somutlaştırmada etkili olduğu düşünülmektedir. Bu durum, Azuma (1997), Carmigniani vd.(2010), Küçük (2015), Wu vd.(2013), Ibara vd.(2017) elde ettiği bulgularla örtüşmektedir.

5.1.4.3 AG-SM öğrenme materyalinin kullanım kolaylığı. AG-SM ‘ye göre hazırlanan ölçeğin, öğrenme materyalinin kullanım kolaylığı alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adaylarının AG-SM öğrenme materyalini telefonda hem kendilerinin hem de bir çok kişinin rahatlıkla kullanabilmesi, uygulamanın telefona kurulmak istenmesi, derse karşı endişelerini azaltma olanağını sağladığını düşündüklerini göstermektedir. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının kolaylıkla ulaşabileceği teknolojik araçları sınıf ortamına entegre ederek, öğrenmede bireysel farklılıklar doğrultusunda daha emin davranma eğiliminde olduklarından söz edilebilir. Bu durum, Manuguerra ve Petocz (2011), Russel, Geist ve Maffett (2013), Crichton, Pegler ve White (2012), Özarslan (2013), Taşkıran vd.(2015), Tian vd.’nin(2014) çalışmalarındaki benzer sonuçlarla uyuşmaktadır.

5.1.4.4 AG-SM öğrenme materyalinde algılanan memnuniyeti. AG-SM‘ye göre hazırlanan ölçeğin, öğrenme materyalinde algılanan memnuniyet alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adaylarının, AG-SM öğrenme materyalinde algılanan memnuniyet AG-SM öğrenme materyalini ders içi ve dışında da kullanmaktan memnun oldukları, derste öğretmenle olan etkileşimden,dersin daha eğlenceli hale gelmesinden, uygulamayı deneyimlemekten memnun, uygulamayı ilerde de kullanmada ise istekli oldukları görülmektedir. Sonuç olarak, öğretmen adayları yeni bir öğrenme aracının birden fazla duyu organını destekleyen diğer araçlara göre daha ilgi ile karşıladıkları ve geleceğe dönük öğrenme-öğretme eğilimlerinin yüksek olduğu söylenebilir. Bu durum, Mayer (2001), Craig (2013), İçen ve Bal’ın (2017) çalışmalarıyla da desteklenmektedir.

5.1.4.5 AG-SM öğrenme materyalinde kendi kendine öğrenme. AG-SM’ye göre hazırlanan ölçeğin, öğrenme materyalinde kendi kendine öğrenme alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adayları, AG ortamında aktif öğrenebilme, kendi bilgisini yaratmada daha fazla fırsat elde etme, çevrim içi talimatlarla öğrenme motivasyonunun artması, başkalarıyla aktif olarak görüşebilme, talimatları aktif olarak okuyabilme, aktif olarak bilgi bulabilme şeklinde düşüncelerini paylaşmışlardır. AG-SM öğrenme materyalini oluşturmak amacıyla kullanılan

yazılımlardan ve konuyla sağladığı etkileşimi kolay kullanılabilmesi için uygulama öncesi öğretmen adaylarına teknik destek sağlamış olması bu sonuçta etkili olduğu söylenebilir. Bu durum, Dunleavy vd., (2009), Alessi ve Trollip (2001), Khan ve Masood (2013), Özmen ve Özdemir (2016), Sırakaya ve Alsancak Sırakaya’nın (2018) çalışmalarıyla örtüşmektedir.

5.1.4.6 AG-SM öğrenme materyalinin etkili öğrenme ortamı sağlaması AG-SM’ye göre hazırlanan ölçeğin, öğrenme materyalinin etkili öğrenme ortamı sağlaması alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adayları, AG- SM öğrenme materyalinin, düşünme becerilerini geliştirme, problem çözme becerilerini geliştirme, sorunları çözmede çeşitli yön sunma şeklinde düşüncelerini paylaşmışlardır. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının alternatif problem çözme yollarını denemeye istekli oldukları şeklinde yorumlanabilir. Bu durum, Prensk’in (2010) yaptığı çalışma sonuçlarıyla uyum göstermektedir.

5.1.4.7 AG-SM çoklu öğrenme ortamı olarak öğrenme materyali. AG-SM’ye göre hazırlanan ölçeğin, çoklu öğrenme ortamı olarak öğrenme materyali alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adayları, AG-SM öğrenme materyalinde, talimatların renkli resimlerden oluşması, videolarla öğrenme, çevrim içi talimatları beğendikleri yönünde düşüncelerini belirtmişlerdir. Sonuç olarak, öğretmen adayları öğrenmelerini kolaylaştırıcı işaret, imge ve sözel uyarıların öğrenme ve uygulamalarına devam edebilmede yardımcı olduğunu, öğretmen adayları tarafından kolayca benimsendiği sonucu çıkarılabilir. Bu durum, Park, Plass ve Brüken (2014), Berney ve Bétrancourt (2016), Töpper, Glaser ve Schwan (2014), Fazel ve Izadi’nin (2018) bulgularıyla örtüşmektedir.

5.1.4.8 AG-SM öğrenme materyalinde eğitici tarafından yönlendirme. AG- SM’ye göre hazırlanan ölçeğin, AG-SM öğrenme materyalinde eğitici tarafından yönlendirme alt boyutundan elde edilen veriler incelendiğinde, öğretmen adayları, eğiticinin uygulama ortamındaki yardım ve önerisini beğenme, öğretmenin açıklamalarını beğenme, eğiticinin çoklu öğrenme ortam eğitimini beğenme yönünde

düşüncelerini belirtmişlerdir. Bu sonucun ortaya çıkmasında, AG öğrenme materyali geliştirme aşamasında teknik yeterlilikler hakkında alan uzmanlarından görüş alınması, AG-SM öğrenme materyali hakkında yönergeler içeren kullanım rehberi ve hazırlanan videoların etkili olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak, öğretmen adaylarının öğrenmelerine doğru ve yerinde rehberlik edilmesinin, öğrenme süreçlerini onlar için daha kolaylaştırıcı ve memnun edici olduğu söylenebilir. Bu durum, Kant, Scheiter ve Oschatz (2017), Jeřábek, Vladimír ve Wildov (2014), Taşkesen ve Yılmaz’ın (2018) çalışmalarıyla örtüşmektedir.

5.2 Öneriler

Bu araştırma sonucunda öneriler, araştırmacılara ve uygulayıcılara olmak üzere iki başlık altında sunulmuştur.

5.2.1 Araştırmacılara öneriler. Bu araştırma, eğitim fakültesi sınıf