• Sonuç bulunamadı

7. TÜRKÇE ÖĞRETĠM PROGRAMI

7.2.2. Öğretim Programının Uygulanması

Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın Uygulanması genel baĢlığı altında, programın özel amaçları, öğrenme öğretme yaklaĢımı, ölçme ve değerlendirme yaklaĢımı ve uygulamada dikkat edilecek hususlar ile ilgili bilgiler verilmiĢ ve açıklamalar yapılmıĢtır.

Türkçe Dersi Öğretim Programının Özel Amaçları

Türkçe Dersi Öğretim Programında; öğrencilerin hayat boyu kullanabilecekleri dinleme/izleme, konuĢma, okuma ve yazma ile ilgili dil becerilerini ve zihinsel becerileri kazanmaları, bu becerileri kullanarak kendilerini bireysel ve sosyal yönden geliĢtirmeleri, etkili iletiĢim kurmaları, Türkçe sevgisiyle, istek duyarak okuma ve yazma alıĢkanlığı edinmelerini sağlayacak Ģekilde bilgi, beceri ve değerleri içeren bir bütünlük içinde yapılandırılmıĢtır.

Öğrenme Öğretme YaklaĢımı

Öğrencilere dört temel dil becerisinin kazandırılması sırasında, yalnız bir öğrenme öğretme yaklaĢımı yerine farklı öğretim yöntem ve teknikleri bir arada ve orantılı bir biçimde kullanılmalıdır. Öğretim yöntem ve teknikleri ile öğrencilerin,

51

hazır bulunuĢluk düzeyleri, öğrenme stilleri, öğrenme ihtiyaçları ve sosyokültürel farklılıklar gibi bireysel farklılıkları göz önüne alınmalıdır.

Ölçme ve Değerlendirme YaklaĢımı

2018 Türkçe dersi öğretim programında, öğrencilerin programla kazandırılması amaçlanan bilgi ve becerileri hangi oranda kazandığının belirlenmesinde kullanılan ölçme ve değerlendirme uygulamaları süreklilik içermelidir. Öğretim öncesinde gerçekleĢtirilen değerlendirme, öğrenci hakkında bilgi sahibi olunmasını ve öğrenme hedeflerinin saptanmasını; öğretim esnasında yapılan değerlendirme, öğrenci ve öğretmene geri bildirim sağlanmasını; öğretim sonunda gerçekleĢtirilen değerlendirme ise öğrenme hedeflerinin ulaĢılıp ulaĢılmadığını ve belirli alanlarda değiĢikliğe gidilip gidilmemesi hakkında karar vermeyi sağlayacaktır. Sürekli değerlendirme, öğrenme güçlüğü yaĢayan öğrencilerin ilerleyiĢlerinin belirlenebilmesi için de gereklidir.

Program, 4-8. sınıflarda sürecin yanı sıra sonuç odaklı ölçme ve değerlendirme yaklaĢımının da benimsenmesi gerekliliğini vurgulamaktadır. Bu sınıf seviyelerinde biliĢsel becerilerin ölçülmesinde yazılı sınavlardan faydalanılır. Yazılı sınavlar hazırlanmasında kullanılan maddelerin öğretim programı kazanımlarının bilgi, beceri tür ve düzeyleri ile uyumlu olması gerektiğini belirtir. Yazılı sınavlar yapılandırılması sırasında, öğrencilerin üst düzey biliĢsel becerilerin kullanılmasına olanak tanıyan farklı madde türlerinden yararlanılmalıdır. Hazırlanan maddeler, olabildiğince yazılı (kısa metin, Ģiir, tablo, grafik vb.) ve görsel unsurlar (karikatür, fotoğraf, resim vb.), grafik düzenleyiciler (kavram haritaları, zihin haritaları vb.) gibi öncüllere yer verilerek zenginleĢtirilmeli ve bunların aktif kullanımlarını gerektirmesini belirtmektedir

Uygulamada Dikkat Edilecek Hususlar

Programda 1.sınıf düzeyinde, okuma ve yazma süreci tamamlanması,2.sınıf düzeyinde öğrencilere okuma yazma becerilerini geliĢtirmeye yönelik çalıĢmalar yaptırılması, 3 ve 4. Sınıf düzeyinde ise öğrencilerin kendine has yazı alıĢkanlığı edinmesi doğrultusunda yazı çalıĢmaları yaptırılmasını belirtilmiĢtir.

52

Programa göre 3 ve 4. Sınıflarda yazıçalıĢmalarının Türkçe dersinin haftada bir ders saatinin yazı çalıĢmalarına ayrılması gerekmektedir. Program bu amaç doğrultusunda, öğrencilerin düzgün, temiz ve okunaklı yazılar yazmasını, harflerin asıl ve ilave unsurlarını kavramasını, bunları yazılarında uygulaması ve ikinci Ģahıslar tarafından okunabilir düzeyde yazma yetisini kazanması beklenmektedir. Yazı çalıĢmaları ile öğrencilerin bu düzeyde kendilerine özgü yazma becerisi edinmeleri ve geliĢtirmeleri beklenmektedir.

Sonrasında 2018 Türkçe Dersi Öğretim Programı içinde yer alan temalar, metin sayısı ve metin türleri, ders kitaplarında yer alacak metinlerin özellikleri ve Türkçe ders kitabı forma sayıları ve ebatlarına iliĢkin açıklamaların yapıldığı kısımlar yer almaktadır. 2018 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nın uygulanması sürecinde Programda on altı tema yer almaktadır. Bu temalardan “Erdemler”, “Millî Kültürümüz”, “Millî Mücadele ve Atatürk” temalarının her sınıf düzeyinde iĢlenmesi zorunlu olup diğer on üç tema (Birey ve Toplum, Okuma Kültürü, ĠletiĢim, Hak ve Özgürlükler, KiĢisel GeliĢim, Bilim ve Teknoloji, Sağlık ve Spor, Zaman ve Mekân, Duygular, Doğa ve Evren, Sanat, VatandaĢlık, Çocuk Dünyası) seçmelidir.Her sınıf seviyesinde 8 tema iĢlenmesi öngörülmektedir. Bu açıklamanın devamında 16 temanın açıklamasına ve bu temalara yönelik konu önerileri verilmiĢtir (MEB, 2018).

Türkçe dersinde temel dil becerilerinin kazandırılmasında metinlerden yararlanılacağı ifade edildikten sonra, metinlerin seçiminde dikkate alınması gereken hususlar sıralanmıĢ ve sınıf düzeylerine göre metin türlerinin dağılımı tablo hâlinde verilmiĢtir:

2018 Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda 1-8. sınıflardan her sınıf seviyesinde 8 tema ve her temada 4 metin kullanılacağı belirtilmektedir. Bu metinlerin 3’ünün okuma metni 1’inin de dinleme/izleme metni olması gerektiği ve böylelikle 32 okuma ve dinleme/izleme metnine yer verilmesi vurgulanmıĢtır. Ayrıca her sınıf seviyesinde temalara uygun ve eĢit dağıtılması kaydıyla 8 serbest okuma metnine yer alarak ders kitabında toplamda 40 metin bulunacağı açıklanmıĢtır.

Devamında ise ders kitaplarında yer alacak metintürleri bilgilendirici, hikâye edici, Ģiir olmak üzere 3 ana biçimde belirlenmiĢtir.Hangi temada, hangi metin

53

türlerinin yer alacağıyukarıda belirtilen metin sayıları içinde kalmak Ģartıyla ders kitabı yazarının/yazarlarının tercihine bırakılmıĢtır.

Ayrıca programda1-4.sınıflarda metin türü öğretimi olmayıp, 5-8. Sınıflarda metin türlerinin öğretiminde ayrıntıya girilmeyeceği, metin türünün belirleyici özellikleri etkinlikler yoluyla kavratılacağı vurgulanmıĢtır.

Metin türlerinin dengeli bir Ģekilde dağıtılması amacıyla sınıf seviyelerine uygun olarak biçimler altındaki türler, kazanımlar göz önünde bulundurularak ders kitabında kullanılması için tablo verilmiĢ ve Türkçe ders kitaplarına alınacak metinlerin nitelikleri maddeler halinde sıralanmıĢtır.