• Sonuç bulunamadı

Amaç: Bu formun amacı, uygulamacının uygulamış olduğu “Abaküs Eğitimi”nin hazırlanmış olan öğretim planlarına ne ölçüde uygunluk gösterdiğini belirlemektir. Kullanım yönergesi: Bu formda, uygulayıcının gerçekleştirmesi planlanan davranışlar tabloda belirtilmiştir. Uygulamacının bu davranışlarını izleyerek uygunsa evet bölümüne uygun değil ise hayır bölümüne “+” işareti yazınız.

Planlanan Araştırmacı Davranışları

Gözlenen Araştırmacı Davranışları

Giriş

Öğretim Süreci Evet Hayır

Araştırmacı öğrencilere çalışmanın adını söyler.

Araştırmacı televizyon programlarındaki yarışmalara katılan çocuklardan bahsederek bir video izletir.

Araştırmacı toplama ve çıkarma işlemlerini doğru ve hızlı yapmanın öneminden bahseder.

Genel Abaküs

Bilgisi

Araştırmacı kendi soroban abaküsünü gösterir. Araştırmacı katılımcılara soroban abaküslerini verir. Araştırmacı abaküsteki boncukları tanıtır.

Araştırmacı abaküsün bir şeritle ayrılmış iki kısmını açıklar Araştırmacı abaküsü eldeki kalemle birlikte tutma şeklini gösterir.

Araştırmacı abaküsü sıfırlamayı gösterir.

Araştırmacı ekleme- çıkarma parmaklarını gösterir. Araştırmacı yengeç hareketini gösterir.

Abaküs ve Rakamlar

Araştırmacı abaküste 1’den 9’a kadar rakamları oluşturur. Araştırmacı katılımcılardan abaküs üzerinde tüm rakamları oluşturmalarını ister.

Araştırmacı çalışma kağıdındaki soroban dilinde yazılmış sayıları rakam olarak altlarına yazar.

Araştırmacı öğrencilerden de soroban dilinde yazılmış sayıları kendi çalışma kağıtlarında rakamlara dönüştürmelerini ister. Araştırmacı çalışma kağıdındaki rakamları soroban dilinde yazar.

Araştırmacı katılımcılardan çalışma kağıtlarındaki rakamları soroban dilinde yazmalarını ister.

Abaküsle Ritmik Sayma

Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 1 ekleyip çıkarma işlemini (1’er ritmik sayma) en fazla 30 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 2 ekleyip çıkarma işlemini (2’şer ritmik sayma) en fazla 20 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 3 ekleyip çıkarma işlemini (3’er ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 4 ekleyip çıkarma işlemini (4’er ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 5 ekleyip çıkarma işlemini (5’er ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 6 ekleyip çıkarma

146

işlemini (6’şar ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 7 ekleyip çıkarma işlemini (7’şer ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 8 ekleyip çıkarma işlemini (8’er ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı abaküste tüm basamaklara 9 ekleyip çıkarma işlemini (9’ar ritmik sayma) en fazla 10 sn de yapar. Araştırmacı katılımcılardan abaküste 1’den 9’a kadar ritmik sayma yapmalarını ister.

Araştırmacı çalışmasını tamamlayan katılımcılara gülen yüz çıkartması verir. Abaküsle Toplama ve Çıkarma İşlemi

Araştırmacı abaküste toplama ve çıkarma işlemlerini çalışma kağıdındaki örneklerle gösterir.

Araştırmacı katılımcılardan 1, 2, 3 ve 4 rakamlarıyla alt alta 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 30 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 8 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 5 rakamını da içeren alt alta 2, 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 40 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 10 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 6 rakamını da içeren alt alta 2, 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 40 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 10 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan7 rakamını da içeren alt alta 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 40 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 10 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 8 rakamını da içeren alt alta 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 40 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 10 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 9 rakamını da içeren alt alta 3, 4 ve 5 adet sayı yazarak oluşturulan 40 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküsle en fazla 10 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı çalışma kağıtlarını tamamlayan katılımcılara gülen yüz çıkartmaları verir.

Abaküs Kartı ile Toplama Ve Çıkarma İşlemi

Araştırmacı abaküs kartını tanıtır.

Araştırmacı katılımcılara da birer tane abaküs kartı verir. Araştırmacı örnek olarak abaküs kartı ile toplama ve çıkarma işlemleri yapmayı katılımcılara gösterir.

Araştırmacı katılımcılardan 1,2, 3 ve 4 rakamlarıyla alt alta 3 adet sayı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 1, 2, 3 ve 4 rakamlarıyla alt alta 4 adet sayı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 5 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 6 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 2 ve 3 adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada

147 yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan7 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 8 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 9 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini abaküs kartı ile en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı çalışma kağıtlarını tamamlayan katılımcılara gülen yüz çıkartmaları verir.

Mental Aritmetik ile Toplama ve Çıkarma İşlemi

Araştırmacı abaküs ve kart olmadan çalışma kağıdındaki işlemleri parmaklarını sanki abaküsü görüyormuşçasına hareket ettirerek zihinden yani mental olarak yapar.

Araştırmacı katılımcılardan 1, 2, 3 ve 4 rakamlarıyla alt alta 3 adet sayı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 1, 2, 3 ve 4 rakamlarıyla alt alta 4 adet sayı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister. Araştırmacı katılımcılardan 5 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 6 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 2 ve 3 adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 7 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 8 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı katılımcılardan 9 rakamının da içinde bulunduğu alt alta 3adet sayıyı yazarak oluşturulan 10 tane toplama ve çıkarma işlemini mental olarak en fazla 2 dakikada yapmalarını ister.

Araştırmacı çalışma kağıtlarını tamamlayan katılımcılara gülen yüz çıkartmaları verir ve uygulama oturumlarına geçer.

148

Benzer Belgeler