• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.3. Öğrencilerin Çalıştıkları Eğitsel Arayüz Ajanı Bulunan ve Eğitsel Arayüz

4.3.1. Öğrencilerin Müze Ortamlarına İlişkin Memnuniyet Durumları ve

Eğitsel arayüz ajanının bulunduğu ve bulunmadığı sanal müze ortamından yararlanan öğrencilerin görüşlerine ilişkin yapılan analiz sonuçları Tablo 26’da verilmiştir.

Tablo 26. Öğrencilerin Çalıştıkları Ortama İlişkin Memnuniyet Durumları Öğrenci Görüşleri

(Olumlu görüş bildiren öğrencilerin frekans ve yüzdeleri)

E.A.A Destekli Sanal Müze Ortamı

(N=41)

E.A.A Desteksiz Sanal Müze Ortamı

(N=26)

F % f % Enerji Parkı Sanal Müzesinde

gezinmek hoşunuza gitti mi? 39 95.12 24 92.30

Enerji parkı sanal müzesinden ileride tekrar yararlanmayı düşünür

müsünüz?

39 95.12 24 92.30 Diğer derslerinizin de Enerji Parkı

Sanal Müzesine benzer bir ortamda gerçekleştirilmesini ister misiniz?

38 92.68 24 92.30 Sizce Enerji Parkı Sanal Müzesine

benzer ortamlarda ders işlemek başarınızı artırır mı?

37 90.24 24 92.30

Eğitsel arayüz ajanı desteği sağlanan Enerji Parkı Sanal Müzesinden yararlanan öğrencilerin %95.12’si ortamdan memnun kaldıklarını belirtmişlerdir. Bu durum öğrencilerin büyük bir çoğunluğu tarafından ortamın kabul gördüğünü göstermektedir. Ortamdan daha sonrada yararlanmayı düşünenler, %95.12 gibi oldukça yüksek bir orandadır. Diğer derslerinde de Enerji Parkı Sanal Müzesinin tasarlandığı şekilde tasarlanmış ortamda ders işlenmesi isteyen öğrencilerin oranı ise %92.68’dir. Öğrencilerin %90.24’ü Enerji Parkı Sanal Müzesi ortamına benzer şekilde tasarlanan ortamların başarılarını artıracağını düşünmektedirler.

Eğitsel arayüz ajanı desteği sağlanmaksızın tasarlanan Enerji Parkı Sanal Müzesinden yararlanan öğrencilerin %92.30’u ortamdan memnun kalmışlardır. Yine

öğrencilerin %92.30’u, ortamı daha sonra tekrar kullanmayı düşünmekte, diğer derslerinin de sanal müzeye benzer bir ortamda gerçekleştirilmesini istemekte ve bu tür ortamların başarılarını olumlu olarak etkileyeceğini ifade etmektedirler.

Gulz (2005) tarafından yapılan çalışmada, sanal karakterlerin elektronik öğrenme ortamlarına katkısı ve eğitsel arayüz ajanlarının elektronik öğrenme ortamına sağlamış olduğu sosyal boyutun yararlarıdır. Araştırmanın örneklemi İsveç’teki bir ortaokulda güzel sanatlar dersi alan 12–15 yaşları arasında 90 tane öğrenciden oluşturulmuştur. Senaryo tabanlı çoklu öğrenme ortamı için iki farklı ortam geliştirilmiştir. Birinci ortamda ajan öğretmen rolünü, ikinci ortamda ise öğrenme arkadaşı rolünde yani eş öğrenendir. Eğitsel arayüz ajanlarını öğrenme ortamının içermesine ilişkin görüşleri alınan öğrencilerin %80’i olumlu görüş bildirmişlerdir. Geri kalan kısmı ise nispeten daha olumsuz görüş bildirmişlerdir. Öğrencilerin 21’i eğitsel arayüz ajanlarının öğrenme ortamını daha eğlenceli ve ilginç yaptığını ifade etmişlerdir. 11’i ise öğrenme içeriğinin öğrenilmesinde eğitsel arayüz ajanı kullanımını avantaj sağlayacağını yani ajan kullanımıyla daha çok öğreneceklerini belirtmişlerdir. Yedi öğrenci ise ajan kullanımı ile öğrencinin yalnız olmasının önüne geçileceği şeklinde görüş belirtmişlerdir.

Eğitsel Arayüz Ajanı Destekli Sanal Bilim ve Teknoloji Müzesinden yararlanan öğrencilerin, kullandıkları ortamdan memnun kaldıkları özelliklere ilişkin görüşlerinin dağılımı Tablo 27’de gösterilmektedir.

Tablo 27. Eğitsel Arayüz Ajanı Destekli Sanal Müzeden Yararlanan Öğrencilerin Ortamda

Memnun Oldukları Özelliklere İlişkin Görüşleri

Özellik f %

Ders anlatılması 15 31.91

Test çözmek 5 10.64

Müzede gezmek 4 8.51

Dolmuştaki şarkı 3 6.38

Dersin sesli olarak anlatılması 3 6.38

Müzenin geneli 2 4.26

Bilgiyi eğlenceli bir şekilde aktarması 2 4.26

Nükleer enerji konusu 2 4.26

Bilgisayarda çalışmak 2 4.26

Ortamın eğlenceli olması 2 4.26

Pil arkadaş eğitsel arayüz ajanı 1 2.13

Fen bilgisini ve yakıt türlerini öğrenmek 1 2.13

Pil arkadaş ders anlatması 1 2.13

İçeriğin görsel olarak anlatılması 1 2.13

Bilgi verdikten sonra soru sorması 1 2.13

Kullanılan görseller 1 2.13

- 1 2.13

Deney grubunda yer alan öğrencilerin bazıları ortamın birden fazla özelliğini beğendiklerini belirttikleri için frekans toplamı 41’den fazla çıkmıştır. Eğitsel arayüz ajanı destekli ortamda çalışan öğrenciler müzede en çok ders anlatılmasını (%31.91), test çözmeyi (%10.64), müzede fiziksel olarak gezebilmeyi (%8.51), giriş animasyonunda kullanılan şarkıyı (%6.38) ve dersin sesli olarak anlatılmasını (%6.38) beğendiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin müzenin en çok beğendikleri özelliklerine ilişkin görüşlerinden bazıları aşağıda verilmiştir.

“Güzel bir şekilde ders anlatıyor.”

“Otobüste giderkenki şarkı hoşuma gitti.”

“İçinde bilmediğimiz bilgiler var ve benim bu bilgileri öğrenmek çok hoşuma gidiyor. Bana yararı olduğunu düşünüyorum.”

“Bizlere bilgi vermesi hoşuma gidiyor. Çünkü bir şeyler öğreniyoruz ve enerji parkına girmemiz bize çok yararlı oluyor bence.”

“Eğitici ve öğretici olması eğlendirici olması” “Sanal müzede gezmeyi çok sevdim.”

“Herşeyin görüntülü olarak anlatılması.” “Bütün konular olup sesli dinleme.”

“Çok eğlenceli ve bilgileri bizlere söyledikten sonra soru sorması.” “Şarkısını çok sevdim.”

“Anlatımları ve görsel öğeleri”

“Çocuklar için eğlenceli bi şekli olması kendimiz yürütmemiz hoşuma gitti.”

Eğitsel arayüz ajanı desteği sağlanmayan sanal bilim ve teknoloji müzesinden yararlanan öğrencilerin, kullandıkları ortamın memnun kaldıkları özelliklere ilişkin görüşlerinin dağılımı Tablo 28’de gösterilmektedir.

Tablo 28. Eğitsel Arayüz Ajanı Desteği İçermeyen Sanal Müzeden Yararlanan

Öğrencilerin Ortamda Memnun Oldukları Özelliklere İlişkin Görüşleri

Özellik f %

Ders anlatılması 14 46.67

Müzede gezmek 5 16.67

Test çözmek 4 13.33

Müzenin geneli 2 6.67

İçeriğin görüntülü olarak anlatılması 1 3.33

Bilgisayarda çalışmak 1 3.33

Eğlendirmesi 1 3.33

Sınavlara hazırlaması 1 3.33

Renkli olması 1 3.33

Eğitsel arayüz ajanı desteği sağlanmayan ortamda çalışan öğrenciler müzede en çok ders anlatılmasını (%46.67), müzede gezmeyi (%16.67), test çözmeyi (%13.33), müzenin genelini (%6.67) beğendiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin müzenin en çok beğendikleri özelliklerine ilişkin görüşlerinden bazıları aşağıda verilmiştir.

“Çok güzel benim anlamadığım yerlerde bana yardımcı oluyor. Ben bu siteyi çok beğendim. Yeni yeni şeyler öğrendim. Çok fazla bilgi var.”

“Derslerimize ve öğrenmemize sınavlarımıza yardım ediyor.” “Her şeyi çok güzel eğlendirici ve öğretici”

“Renkli olduğundan eğlence ile çözdüm. Bilgi edindim.” “Anlatımı çok güzel.”

“Müzeyi gezmek.”

Deney ve kontrol grubunda bulunan öğrencilerin, müzeye ilişkin memnun oldukları özelliklerin büyük oranda benzeştiği görülmektedir. Müze içeriğin anlatılması her iki ortamda da oldukça yüksek beğenilme oranına sahiptir. Bunun yanında ortamlarda bulunan uygulama bölümündeki test soruları da oldukça beğenilmiştir. Aynı zamanda her iki ortamda da öğrencilerin eğitsel arayüz ajanı kullanarak ya da kullanmadan müzeyi fiziksel olarak gezebilmesi, müzenin öğrencilerin beğenisini kazanan bir diğer özelliğidir. Bunun yanında müzenin görsel açıdan zengin bir şekilde hazırlanmış olması da öğrencilerin beğenilerini artırmıştır.

Eğitsel arayüz ajanı destekli sanal bilim ve teknoloji müzesinden yararlanan öğrencilerin, kullandıkları ortamın memnun kalmadıkları özelliklerine ilişkin görüşlerinin dağılımı Tablo 29’da gösterilmektedir.

Tablo 29. Eğitsel Arayüz Ajanı Destekli Sanal Müzeden Yararlanan Öğrencilerin,

Ortamda Memnun Kalmadıkları Özelliklerine İlişkin Görüşleri

Özellik f %

Yok 31 75.61

Sınırlı olması 4 9.76

Pil arkadaş 3 7.32

Anket 2 4.88

Alıştırmaların sabit sorulardan oluşması 1 2.44

Eğitsel arayüz ajanı destekli ortamda çalışan öğrencilerin 31’i (%75.61) müzenin beğenmedikleri herhangi bir yanının olmadığını belirtmişlerdir. Bunun yanında dört

öğrenci yazılımın sınırlı olmasını, üç öğrenci ise pil arkadaşı beğenmediklerini belirtmişlerdir. Deneysel işlem sonunda doldurulması gereken anket ve müzenin uygulama bölümünde öğrencilere sorulan test sorularının sabit sorular olması ortamın diğer beğenilmeyen özellikleridir. Öğrencilerin müzenin beğenilmeyen yönlerine ilişkin dile getirmiş oldukları bazı görüşler aşağıda verilmiştir.

“Hoşuma gitmeyen yönleri yok. Ama daha ayrıntılı ve daha fazla bilgi olsa daha iyi.”

“Benim hoşuma gitmeyen hiçbir şey yok. Bence sanal müzedeki bilgilerin hepsi yararlı bilgiler.”

“Her zaman aynı soruları çözdük.”

“Daha kapsamlı olmalı. Bütün dersler böyle site şeklinde olmalı.” “Pil arkadaşın yavaş yürümesi.”

Eğitsel arayüz ajanı desteği bulunmayan sanal bilim ve teknoloji müzesinden yararlanan öğrencilerin, kullandıkları ortamın memnun kalmadıkları özelliklerine ilişkin görüşlerinin dağılımı tablo 30’da gösterilmektedir.

Tablo 30. Sanal Müzeden Yararlanan Öğrencilerin, Ortamda Memnun Kalmadıkları

Özelliklerine İlişkin Görüşleri

Özellik f %

Yok 20 76.92

Sınırlı olması 3 11.54

Müze girişinin zor olması 1 3.85

Şarkısı 1 3.85

Sontestin zor olması 1 3.85

Eğitsel arayüz ajanı destekli ortamda çalışan öğrencilerin 20’si (%76.92) müzenin beğenmedikleri herhangi bir yanının olmadığını belirtmişlerdir. Üç öğrenci müzenin kapsamının sınırlı olmasını, birer öğrenci ise “Müze girişinin zor olmasını”, “Şarkısı” ve “Son testin zor olmasını” beğenmediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin müzenin beğenilmeyen yönlerine ilişkin görüşlerinden bazıları aşağıda verilmiştir.

“Herşeyi hoşuma gitti.” “Yok her şeyi çok güzel.” “Hemen bitmesi.”

“Testte zorlandım.”

“Enerji park müzesine zor girmek.”

Deney grubundaki öğrencilerin %75.61’i, kontrol grubundaki öğrencilerin ise %76.92’si müze ortamı ile ilgili beğenmedikleri herhangi bir yönünün bulunmadığını belirtmişlerdir. Ortamın sınırlı olması, deney grubundan dört kontrol grubundan ise üç öğrencinin belirtmiş oldukları müzenin beğenilmeyen bir yönünü oluşturmuştur. Ancak müzenin sınırlı olması, sanal ortamın müzedeki içeriği yansıtacak şekilde tasarlanmaya çalışılması ve deneysel ortama eklenecek ajanın etkisinin belirlenmeye çalışılması ile ilgilidir. Bundan sonraki araştırmalarda ortamı zenginleştirecek şekilde uygulamaların çeşitlendirilmesi ve öğrencilere ortama her girdiklerinde farklı uygulamalar sunulması, video ya da kısa animasyonlar gibi içeriğin farklı sunum formlarının kullanılması öğrencilerin belirtmiş oldukları eksikliklerin giderilmesine yardımcı olabilir.

4.4. Deney Grubu Öğrencilerinin Eğitsel Arayüz Ajanına İlişkin Görüşleri ve

Benzer Belgeler