• Sonuç bulunamadı

Çalışma Grubu Dışında Engelli Kardeşin Bakımı ve Eğitimi İle İlgilenen İki Kiş

4.9. Araştırmanın Alt Problemleri İle Evliliğe Yönelik Tutumlar Arasındaki İlişki

4.9.19. Çalışma Grubu Dışında Engelli Kardeşin Bakımı ve Eğitimi İle İlgilenen İki Kiş

Yönelik Tutumları İle İlişkisi Açısından Karşılaştırılması

Kendileri dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitim ile ilgilenen iki kişinin olduğunu belirten katılımcılar ile kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen üç ya da daha fazla kişinin olduğunu belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumları arasında anlamlı bir farkın olup olmadığına bakılması için Mann Whitney-U Testi uygulanmıştır. Tablo 52. Çalışma Grubu Dışında Engelli Kardeşin Bakımı ve Eğitimi İle İlgilenen İki Kişi Olması Durumu İle Üç ve Daha Fazla Kişi Olması Durumunun Katılımcıların Evliliğe Yönelik Tutumları İle İlişkisi Açısından Karşılaştırılması

Çalışma Grubu Dışında Engelli Kardeşin Bakımı ve

Eğitimi İle İlgilenen Kişi Sayısı N ss

Sıra Ortalaması Sıra Toplamı Mann Whitney-U p 2 52 9,638 35,64 1853,50 3+ 20 7,820 38,73 774,50 475,500 0,575 p>0,05

Yapılan istatistiksel analiz sonucunda katılımcıların, kendileri dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen iki kişinin olduğunu belirten katılımcılar ile kendileri dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen üç ya da daha fazla kişinin olduğunu belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark gözlemlenmemiştir (p>0,05).

BÖLÜM 5

SONUÇ

Engelli kardeşe sahip olan 18-30 yaş arası bireylerin evliliğe yönelik tutumları ile bazı değişkenler arasındaki ilişkinin incelendiği bu araştırmada aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir:

Engelli kardeşe sahip kadın katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının erkek katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu bulgulanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların yaş grupları ile evliliğe yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip kardeşleri arasında yaşı en büyük olan katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının kardeşleri arasında yaşı en büyük olmayan katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu saptanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumları ile sahip oldukları kardeş sayısı arasında anlamlı düzeyde bir ilişki gözlemlenmemiştir (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların eğitim düzeyleri ile evliliğe yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulgulanmamıştır (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip olan anne ve babası birlikte yaşayan katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının anne ve babası birlikte yaşamayan katılımcılara göre anlamlı düzeyde daha olumlu olduğu saptanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumları ile sahip oldukları engelli kardeşin cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların sahip oldukları engelli kardeşin yetersizlik türü ile evliliğe yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulgulanmamıştır (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumları ile sahip olunan engelli kardeşin yetersizlik derecesi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmiştir. Yetersizlik derecesi ağır düzeyde olan bir kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, yetersizlik derecesi orta ve hafif düzeyde olan katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca yetersizlik derecesi orta düzeyde olan bir engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, yetersizlik derecesi hafif düzeyde olan bir engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu da saptanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların evliliğe yönelik tutumları ile ailelerinin aylık gelirleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir (p>0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcılardan engelli kardeşinin bakımı ile ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, engelli kardeşinin bakımı ile ilgilenmediğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu bulgulanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcılardan engelli kardeşinin eğitimi ile ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, engelli kardeşinin eğitimi ile ilgilenmediğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu bulgulanmıştır (p<0.05).

Engelli kardeşe sahip katılımcıların kendileri dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen kişi sayısı ile evliliğe yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Buna göre kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen başka birinin olmadığını belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile bir kişinin ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu bulgulanmıştır. Ayrıca kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilenen bir kişinin olduğunu belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarının, kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile iki kişinin ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumlarına göre anlamlı düzeyde daha olumsuz olduğu da gözlemlenmiştir (p<0.05). Bu bulguların aksine kendisi dışında engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile iki kişinin ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumları ile kendisi dışında üç ve daha fazla kişinin engelli kardeşin bakımı ve eğitimi ile ilgilendiğini belirten katılımcıların evliliğe yönelik tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulgulanmamıştır (p>0.05).

TARTIŞMA

Bu bölümde araştırma sonunda elde edilen bulgular var olan alanyazın doğrultusunda tartışılmaktadır. Ortaya çıkan bulgulardan literatürdeki bulgular ile benzerlik gösteren ve uyuşmayan bulgular alanyazın ile karşılaştırılmaktadır.