8.SINIF LGS TÜRKÇE DENEME SINAVI VE CEVAP ANAHTARI (4)

Tam metin

(1)

EVDE KAL TÜRKÇE

8.SINIF TÜRKÇE DENEMESİ

4.DENEME

(2)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

1 ve 2. SORUYU METNE GÖRE CEVAPLAYINIZ

SORU 1 62 EVDE KAL TUNCELİ

1. İbn-i Sina da bir salgın sonucunda bu deneyi yapmıştır.

2. Zihnimizdeki olumsuz düşünceler bizim için olumsuz sonuçlar doğurabilir. 3. Virüslerin ve bütün hastalıkların en önemli başlangıcı stres ve kaygıdır. 4. İçinde bulunduğumuz bu durumun üstesinden maneviyatla geleceğiz.

Bu parçadan yukarıdakilerden hangisini tam olarak çıkarabiliriz? A) 3-4 B) 2-3 C) 1-3 D) 2-4

METİN METE

SORU 2 63 EVDE KAL ŞANLIURFA

Başlangıçta fiil olan bir sözcüğe çeşitli ekler getirildiğinde bunlar isim, sıfat veya zarf görevinde kullanılıyorsa orada fiilimsinin varlığından söz edebiliriz.

Buna göre yukarıda altı çizili olarak verilen sözcüklerin hangisi fiilimsinin farklı bir türünü temsil etmektedir?

A) zarar vereceğinden B) yaşadığımız C) kurdu görmeyen D) yaşadığı METİN METE

İbn-i Sina bir deney yapar. İki kuzuyu, iki ayrı kafese koyar. Kuzular; aynı yaşta, aynı kiloda, aynı cinstedir ve aynı yemlerle beslenir. Yani tüm şartlar eşittir.

Ancak, yan kafeste bir de kurt vardır ve kurdu sadece kuzulardan biri görebilmektedir. Aylar sonra kurdu gören kuzu; huzursuz, zayıf ve çelimsiz olduğundan ölür. Kurt, kuzuya bir şey yapmamasına rağmen kuzu yaşadığı korku ve stres yüzünden ölmüştür. Kurdu görmeyen diğer kuzu ise oldukça huzurlu olduğundan besili ve kilolu kalmıştır.

Bu deneyde İbn-i Sina, zihinsel etkinin sağlık ve bünye üzerindeki olumlu ve olumsuz etkisini göstermeye çalışmıştır.

Bugünlerde yaşadığımız durum da buna benzer bu durumdur. Gereksiz korku, endişe, kaygı, stres insan bünyesine zarar vereceğinden virüse de koz vermiş olacağız. Tabii ki tamamen kaygısız da olun demiyoruz ama duyduğumuz her şeye inanıp da kendimizi korkumuzun esiri etmeyelim. Bugünleri de inşallah moral düzeyi en yüksek bir şekilde atlatacağız…

(3)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 3 64 EVDE KAL UŞAK METİN METE

Kilim dokumacılığı Anadolu'da yüzyıllardır süren geleneksel Türk el sanatlarından biridir. Anadolu kilimleri yapıldığı köy, kasabanın ya da dokunduğu desenlerden birinin adını alır. Uşak'ın Eşme ilçesinde dokunan kilimler de Eşme kilimleri olarak anılmaktadır. Eşme kilimleri kendine has desen, renk bakımından Anadolu'nun diğer kilimlerinden ayrı bir özelliğe sahiptir. Eşme kilimleri, kök boya ve atkısı, çözgüsü yün olan pastel donuk renklerden oluşmaktadır. Eşme ve köylerinde dokunan kilimlerde yün, pamuk, kıl, tiftik, gibi liflerden elde edilen iplikler kullanılmaktadır. Kırmızı, yeşil, mavi, siyah, beyaz, kahverengi ve lacivert Eşme kilimlerinde en yaygın kullanılan renklerdir. Eşme kilimlerinde yeşil murat, mavi ümit, kırmızı tutkulu sevgi, mor keder, anlamına gelmektedir.

Her kilim ayrı bir öyküyü anlatır.

Eşme kilimlerinin çözgüleri orta kalınlıkta yün ve pamuktandır. Kenarları küçük dolgu motifleri ile bezelidir. Renkler soluk gri, yeşil, pastel kırmızı ve bazen bordürle r de siyahtır. Eşme kilimleri, Batı pazarlarının gözde kilimlerindendir.

Bu parça ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi tam olarak çıkarılamaz?

A) Kilimlerde kullanılan her rengin bir anlamı vardır ve her kilimin bir hikayesi vardır. B) Bu kilimlerin bazı özelliklerinden dolayı diğer kilimlerden ayrılan özellikleri vardır. C) Anadolu’da dokunan kilimlerin dokunduğu yerin ismini alma gibi bir özelliği vardır.

D) Eşme kilimlerinin dış pazarda en çok tercih edilen ve en çok gelir getiren bir özelliği vardır. SORU 4 65 EVDE KAL VAN

Van Gölü’nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayabilen, endemik bir balık türüdür. Adı kefal olmasına rağmen, aslında o sazangillerin bir üyesidir. Son yıllara kadar, göl çevresinde yaşayan insanlar ve bazı bilim insanları dışında hiçkimse varlığından haberdar değildi. Çünkü o, iç sularımızda bulunan onlarca türden sadece birisiydi. Halen birçok coğrafya, zooloji ve balık sistematiği kitaplarında Van Gölü’nde yaşamadığı, sadece akarsuların göle dökülen kısımlarında yaşadığı iddia edilir. Van Gölü, sularının taşmasıyla, efsane canavarıyla sık sık gündeme geldi ama balığı ile ancak yeni yeni duyulmaya başlandı. Her yıl inci kefalinin adına Erciş’te "Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali" düzenlenmektedir. Festivalde kapsamlı etkinliklerin yanı sıra inci kefalinin dans gösterilerine benzeyen, görsel şölene dönüştürdükleri üreme göçleride izlenmektedir. İnci kefali göçü, Nisan ayı sonlarından haziran ayı sonlarına kadar devam etmektedir.

Yukarıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı doğru olarak verilmiştir? A) Nisan ayı B) Van Gölü’nde C) hiçkimse D) göçleride METİN METE

(4)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 5 66 EVDE KAL YOZGAT

Bütün Türkiye’nin merak ettiği bir yemekten, yani arabaşı yemeğinden bahsetmek istiyoruz. Arabaşı, çorba ve hamur olmak üzere iki aşamadan oluşan bir yemektir.

Çorba için : Hamuru için :

Hamurun Hazırlanışı

1. Öncelikle tenceremize 6 su bardağı suyu ve 2 tatlı kaşığı tuzu ekleyip kaynamasını bekliyoruz.

2. Başka bir kapta 4 su bardağı suyu ve unu güzelce çırpıyoruz ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş ve aynı zamanda karıştırarak döküyoruz.

3. Kaynadıktan sonra 15-20 dakika sürekli karıştırarak pişiriyoruz.

4. Daha sonra önceden ıslattığımız tepsimize döküyoruz ve soğuması için soğuk bir alana koyuyoruz. 5. Servis edeceğiniz zaman hamuru istediğiniz şekilde kesebilirsiniz.

Çorbanın Hazırlanışı

1. Çorba için ilk olarak tavuğumuzu parçalayıp düdüklü tencerede 20-25 dakika pişiriyoruz. 2. Pişirilen tavuğun etlerini küçük parçalar halinde ayrı bir kaba alıyoruz.

3. Ayrı bir tencerede sıvıyağı, tereyağı ve salçalar eritilip üstüne haşladığımız tavuğun suyunu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.

4. Ayrı bir kapta da kavrulmuş unu soğuk su ile eriyene kadar karıştırıyoruz.

5. Tencerede kaynayan suya erittiğimiz kavrulmuş unu yavaş yavaş karıştırarak ilave ediyoruz, tuz ve baharatını ekleyip kaynamaya bırakıyoruz…

AFİYET OLSUN :) Afiyet olsun ama hamurları çiğnemeden yutmanız gerekiyor.

Buna göre arabaşı yemeğinin çorbası ve hamurunun ortak özelliği aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) Her ikisinde de kavrulmuş un kullanılması ortak bir özelliktir.

B) Her ikisinde de yağ kullanılması ortak bir özelliktir. C) Her ikisinde de soğumaya bırakılması ortak bir özelliktir.

D) Her ikisinde de belirli bir miktarda tuz kullanılması ortak bir özelliktir.

METİN METE 1 adet bütün tavuk

5 yemek kaşığı kavrulmuş un

Bir miktar tereyağı, bir miktar zeytinyağı Bir yemek kaşığı biber salçası, iki yemek kaşığı domates salçası

Bir miktar, karabiber ve kırmızı pul biber

10 su bardağı su 2 su bardağı un 2 tatlı kaşığı tuz

Sorgun’a, Yerköy’e, Sarıkaya’ya, A.Madeni’ne ve Yozgat’ın bütün ilçelerine selamlar…

(5)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 6 67 EVDE KAL ZONGULDAK

Yukarıdaki verilenlerle ilgili aşağıdakilerden hangisini söylemek tam olarak doğru olmaz? A) En fazla bisiklet ihracatımız 2018 yılında gerçekleşmiştir.

B) Avrupa ülkeleri dünyada en fazla bisikletin kullanıldığı yer arasındadır. C) Türkiye’de sayı olarak en fazla bisiklet kullanımı 20-34 yaş aralığındadır. D) Dünyanın en büyük bisiklet parkı Hollanda sınırları içerisinde yer alır. METİN METE

(6)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 7 68 EVDE KAL AKSARAY

METİN METE

Ülkemizin bölünmez bütünlüğü için ordumuzla canla başla, fedakârca çalışan bir kesimden söz etmek istiyoruz. Aslında siz onları çok iyi biliyorsunuz. Babanız, anneniz, abiniz veya yakın bir akrabanız bu mesleğin içinde yer almakta ve sizleri gururla temsil etmektedir. Kurulduğu 10 Nisan 1845 tarihinden günümüze kadar ülkemizin asayişinde önemli bir yeri olan bu meslek kuruluşu trafikte, sokakta, meydanlarda ve güven duygusunu hissettiğimiz her yerde bizimle beraberdir. Onlar için bir hafta yapılacak etkinlik azdır, hatta yılın bütün günlerini vermek bile az gelir aslında. Bizler evimizde, okulumuzda, çarşıda, pazarda güvenli bir şekilde hareket ediyorsak onların sayesindedir. Hele de ülkemizin içinde bulduğu salgın günlerinde büyük fedakarlıklara imza atan bu değerli insanları unutmak olmazdı. Bu değerli meslek grubunun bu haftasını tekrar tekrar kutluyoruz. Allah onları başımızdan eksik etmesin…

Bu parçada söz edilen meslek grubu aşağıdakilerden hangisi olabilir? A) B)

C) D)

SORU 8 69 EVDE KAL BAYBURT

Dolaylı tümleç veya namı değer yer tamlayıcısı olan öge ismin “e,de,den” hal ekini alır. Sadece sözcüğün veya söz grubunun bu ekleri alması önemli değildir, bu ögeyi bulmak için sorulan soruların da bu eki alması gerekir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinde dolaylı tümleç kullanılmıştır?

A) Bayburt Kalesi’nden görünen güzelliklerin hepsini bizimle paylaşıyordu. B) Çoruh Nehri, Bayburt’ta can katan önemli güzelliklerin arasındadır.

C) Bayburt Ulu Cami, günümüzde de şehre güzelliklerini katmaya devam ediyor. D) Akşama kesme çorbası çıkar umuduyla Bartın’ın yolunu tutmuştuk.

(7)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 9 70 EVDE KAL KARAMAN

“Yapmak” sözcüğü, numaralanmış cümlelerde aşağıdaki anlamlardan hangisiyle kullanılmamıştır?

A) Onarmak, tamir etmek B) Olmasına yol açmak

C) Davranmak, hareket etmek

D) Bir düşünceyi, bir davranışı, bir isteği işe dönüştürmek, gerçekleştirmek MUSTAFA DOĞAN

SORU 10 71 EVDE KAL KIRIKKALE

Yukarıda verilen açıklamadan da hareket ederek aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma bir sözcük kullanılmıştır?

A) Uzaktaki çiftlikten atların kişneme sesleri geliyordu.

B) Sahilde uzanmış, ayın şavkına hayretlerle bakıyor ve hayalden hayale koşuyordu. C) Şu iki adamın bulunduğu yerde mırıltı eksik olmazdı.

D) Şehirdeyken hasret kaldığım şeylerden biri de eşeklerin anırmasıydı.

MUSTAFA DOĞAN I. Uyumuş gibi yaparak konuşulanları dinlemeye çalışıyordu.

II. Bozulan musluğunu yapacak bir usta bulamıyordu.

III. Devletine ve milletine destek olmak için evde maske yapmaya başlamıştı. IV. Durgun sular sıtma yapar.

Yansıma sözcükler, doğadan alınan seslerin taklit edilmesiyle dilimize yerleşmiş kelimelerdir. Burada önemli olan bir sesin taklit edilmesidir.

(8)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 11 72 EVDE KAL BATMAN

1. Uyku için ayrılan süre diğer sürelere göre daha çoktur. 2. Akşam yemeği süresi kahvaltı süresinden daha fazladır. 3. Mektep süresi gün içerisinde farklı saatlere yayılmıştır. 4. İki defa mutalea süresi vardır.

5. Oyun süresi de farklı etkinliklerle gün içerisine yayılmıştır.

1930 ‘lu yıllara ait okullara ve yurtlara asılan “Bir Mektep Çocuğunun 24 Saatlik Programı” ile ilgili verilen bilgilerden hangisine kesinlikle ulaşılamaz?

A) 1-5 B) 2-5 C) 2-4 D) 3-4

(9)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 12 73 EVDE KAL ŞIRNAK

1. Biz bütün doktorlar omuz omuza verdik ve hastamızı bu dünyaya bağlamaya çalışıyoruz. 2. Bu virüs çukurundan bizleri doktorlar ve sağlık çalışanları kurtaracaktır.

3. Sağlık çalışanları virüslerle kapalı alanları açarak bizi hayata bağlamaya çalışan kişilerdir.

4. Bir eliyle virüslerin gelmesini engelleyen, diğer eliyle de hayatımızda çiçekler açtıran kimsedir doktor. Filimsilerin başlangıçta fiil olup aldıkları ekle isim, sıfat veya zarf olduğunu öğrenen bir öğrenciye içerisinde fiilimsi olan ve aşağıdaki görsellere alakalı cümle örnekleri verilmiştir.

Buna göre bütün fiilimsi örneklerinin bulunduğu cümleyi temsil eden görsel aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) B)

C) D)

SORU 13 74 EVDE KAL BARTIN

1. Yarından sonra hiçbir zaman dışarı çıkmamayı düşünüyoruz. 2. Virüslerle, hastalıklarla yaşamaya alıştık artık.

3. Her geçen gün ülkemizin bu hastalığa karşı direnci artıyor. 4. Bizim doktorların çalışmaları gerçekten taktir edilecek türdedir.

Aşağıdakilerden hangisinin örneği yukarıda verilen cümlelerden biri değildir? A) Geçekleşmemiş beklenti B) Kanıksama

C) Aşamalı durum D) Beğeni

(10)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 14 75 EVDE KAL ARDAHAN

Metin Bey, öğrencilere sürekli deneme hazırlayan bir Türkçe öğretmenidir. Cep telefonunu sürekli kullandığı için şarjı uzun giden, depolama alanı yüksek, kamera çözünürlüğü yüksek bir telefona ihtiyacı vardır.

Metin Bey, aşağıdaki telefonlardan hangisini alırsa bu koşulların hepsini tam olarak karşılayan en

iyi telefon almış olur?

SORU 15 76 EVDE KAL IĞDIR

1.Bu olay ilk kez Çin Wuhan'da görüldü ve oradan bir süre sonra bütün dünyanın korkulu rüyası olmaya başladı.

2. Bu felakete dur demek için siz siz olun yetkilerin koyduğu kurallara uyun, evinizden gerekmediği sürece dışarı çıkmayın, çıkarsanız da maske takın ve sosyal mesafeye dikkat edin!

3.Koronavirüs, hayatımızın içine öyle bir giriş yaptı ki kimse bir şey anlamadan evlerine kapanmak zorunda kaldı.

4.İlk görülmeye başlandığı yerlerde kontrol atına alınan ama diğer yerlerde etkisini devam ettiren kâbus oldu hem de.

5.Gerekli önlemler alınmazsa dünyanın birçok yerinde etkisini devam ettirecek ve büyük bir felaketle insanları karşı karşıya getirecektir.

Yukarıdaki verilenlerden bir paragraf oluşturulmak istense sondan 3. cümle hangisi olurdu? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2

METİN METE

TELEFON MODELİ ŞARJ DURUMU DEPOLAMA

ALANI

KAMERA ÇÖZÜNÜRLÜĞÜ

A) SARI MAVİ KÜRŞAD 2018 5000 mAH

(14 saat)

64 GB 13 MP arka 7 MP

ön

B) SARI MAVİ OSMAN 2015 4800 mAH

(14 saat)

128 GB 13 MP arka 7 MP

ön

C) SARI MAVİ METİN 1982 4500 mAH

(12 saat)

128 GB 13 MP arka 7 MP

ön

D) SARI MAVİ OĞUZ 2020 5000 Mah

(14 saat)

32 GB 13 MP arka 7 MP

(11)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

Maske üretimi için başlatılan çalışmalar hızla üretime dönüştü. Hem N95 standardında maske hemde basit cerrahi maske üretimi için 14 pilot il seçilmişti. Özellikle piyasada maske bulunmadığı bu günlerde meslek liselerinin bu adımı üzerine seçilen okullara yoğun talep geldi ve üretim kapasitesinin artırılmasına karar verildi. Belirlenen illerin dışında farklı illerde de üretim başladı. Bazı illerde müdürler; yöneticiler ve öğretmenlerin büyük heyecan duyduğunu, ülkemizin bu zor günlerinde destek olmak için gece gündüz demeden üretim hatlarını kurmaya başladıklarını söylediler. Bu süreç te MEB tarafından yakından takip ediliyor.

16, 17 VE 18. SORUYU METNE GÖRE CEVAPLAYINIZ. PERİHAN SARIKABAK

SORU 16 77 EVDE KAL YALOVA

Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Geçiş ve bağlantı ifadelerine yer verilmiştir.

B) Dolaylı anlatımdan yararlanılmıştır. C) Tanımlamadan yararlanılmıştır. D) Bir durum gerekçesiyle verilmiştir.

SORU 17 78 EVDE KAL KARABÜK

Metnin son cümlesi ile ögelerin sıralanışı özdeş olan cümle aşağıdakilerden hangisidir? A) Tüm iller hızla maske üretimi ile ilgileniyor.

B) Tüm yöneticiler maske üretimini kesinlikle destekliyor. C) Maske üretimi günden güne okullarda artıyor.

D) Bakanlık, belirlenen illerdeki üretimi yakından izliyor.

SORU 18 79 EVDE KAL KİLİS Metinde geçen yazım yanlışının sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir ? A) Kurum veya kuruluş isminin yanlış yazılması

B) Bağlacın veya bağlaçların yanlış yazılması C) Özel isim veya isimlerin yanlış yazılması D) Sayı veya sayıların yanlış yazılması

(12)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 19 80 EVDE KAL OSMANİYE

ASUMAN HAFIZOĞLU Yukardaki cümlede "aralık" sözcüğü kaç farklı anlamda kullanılmıştır?

A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

SORU 20 81 EVDE KAL DÜZCE

Elmacık eteğinde, göçmen kuşlar uğrağı, Efteni Gölü’dür bu ve o tatlı suları... Gelene kucak açar, Güzeldere Şelâle; Ağaçlardan bir anıt, sanırsın Samandere! Akçakoca Çayağzı, Karaburun Edilli, Kumsalın güzelliği, Karadeniz’den belli... Melen ağzı bir liman, doğallığı özünden,

Gelip bir kez görürsen, sakınırsın gözünden... NEVZAT BİLGİÇ (ALINTI) Yukarıdaki şiirde hangi söz sanatlarına yer verilmiş olabilir?

A) Konuşturma- Kişileştirme B) Benzetme-Kişileştirme

C) Benzetme-Konuşturma D) Mübalağa-Konuşturma

METİN METE

Bir aralık kapı aralığından gördüğü şeye inanacak gibi oldu ama bu garip düşüncelere artık kapılmamak konusunda bir aralık akşamı yaşadığı ruhsal sarsıntıdan sonra kendi kendine söz vermişti. İbrahim düşündü, bulunduğu yer -evin aralığı- aslında güvenli ve huzurlu bir yerdi. Burası geçmişiyle bugününe aracılık yapıyordu bir bakıma, bu yüzden huzur vericiydi onun için. Tüm bunları aralıksızca düşünebilmesi cesaretini artırmıştı.

(13)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

Bu deneme çalışması değerli Türkçe öğretmeni arkadaşlarımızla ülkemizin zor günlerinde ülkemize ve öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla gönüllülük esasına göre yapılmıştır. Her soru biri ili temsil etmekte ve evde kalmamızı vurgulayan niteliktedir. Bu süreçte evlerimizden zorluluk halleri dışında çıkmamak kendimize ve çevremize büyük faydalar sağlayacaktır. Bu beladan ancak birlik ve beraberlik içinde bize düşen görevleri yerine getirerek kurtulmak mümkün olacaktır. Allah, ülkemizi bu girdaptan kurtarsın, aydınlık günlere eriştirsin…

Bu 4.denememizdi. Bütün illere sesleneceğimiz 4 deneme düşünüyoruz. Destek olmak isteyen arkadaşları da sorularıyla bekliyoruz. Bu denemede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.

@öğretmenlerherzamanbuülkeninaydınlıkyüzüdür.@ CEVAP ANAHTARI

EVDE KAL TÜRKİYE’M EVDEKİ GURBAN OLDUĞUM EVDE HAYAT VAR

BU DENEMELERİMİZİN HEPSİ VATAN SEVDASIYLA YAZILMIŞ OLUP İSTEYEN HERKESE ÜCRETSİZ OLARAK GÖNDERİLMEKTEDİR.

BİZİ METİN METE FACEBOOK KİŞİSEL SAYFASI VEYA LGS TÜRKÇE “TAM” DESTEK GRUBUNDAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ…. 1. D 2. A 3. D 4. B 5. D 6. C 7. B 8. C 9. D 10. C 11. C 12. B 13. A 14. B 15. B 16. C 17. A 18. B 19. C 20. B

(14)

EVDE KAL TÜRKÇE

8.SINIF TÜRKÇE DENEMESİ

3.DENEME

(15)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 1 41 EVDE KAL KOCAELİ ERCAN ALTIN

Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdakilerden hangisinde adlaşmış sıfat fiil kullanılmıştır? A) Geziye katılacak öğrencilerin ismi teker teker okundu.

B) Taha sokaktaki hayvanlara yiyecek verdi. C) Söylenenleri yaparsanız oyun oynayabilirsiniz. D) Ayakkabıyı giyebilmek için çekecek kullandı.

SORU 2 42 EVDE KAL KONYA

Virüs olayları ülkemizin gündemine geldiği günden beri herkesin sevgisini kazanan değerli Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı tanıyalım.

KOCA YÜREKLİ FAHRETTİN KOCA (SAĞLIK BAKANI)

BU VATAN SEVDALISI İÇİN EVİNDE KAL TÜRKİYE…

1965'te Konya'da doğan, ilk ve orta öğrenimini doğduğu kentte, liseyi Bursa Erkek Lisesinde bitiren Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini 1988'de tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak 1995'te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Koca, çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu.

İngilizce bilen Koca, evli ve dört çocuk babası.

Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

A) Fahrettin Koca, 55 yaşında bakanlık görevine getirilmiş ve halen bu görevi sürdürmektedir. B) Okuduğumuz parça, bir otobiyografi parçası olarak değerlendirilecek bir parçadır.

C) Bakanımız, lise ve üniversiteyi doğduğu şehrin dışında tamamlamıştır.

D) Bakanımızın eşi de sağlık sektöründe hizmette bulunan değerli bir insandır. METİN METE Sıfat fiiller de sıfatlar gibi niteledikleri isim düştüğünde bir isim gibi kullanılabilir. Buna adlaşmış sıfat fiil denir.

(16)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 3 43 EVDE KAL KÜTAHYA

Abartma, anlatımı güzel ve etkili kılmak için bir varlığı olduğundan üstün ya da aşağı gösterme sanatıdır.

GÖRSEL : DR.KEREM KÖSEOĞLU (ALINTI)

Bu bilgilere göre aşağıdakilerin hangisinde abartma sanatına başvurulmuştur? A) Gözlerim uykuyla barıştı sanma,

Sen gittin gideli dargın sayılır. B) Ben de bir zamanlar sevildim ama Seninki düpedüz vurgun sayılır. C) Armağan ettiğin kutsal mendile, Akarken içimi dağlayan çile,

D) Manavgat denilen çağlayan bile, Benim gözyaşımdan durgun sayılır.

ABDULHAKİM KAVAK

SORU 4 44 EVDE KAL MALATYA

Metin, Rukiye, Osman Kağan, Oğuz Kürşad, Yusuf, Burak ve Eren bir lokantada yemek yemeye karar verdiler.

Bu yemek ile ilgili bilinenler :

* Lokantada Adana kebap, tavuk şiş, mercimek çorbası, ciğer şiş, köfte ve karışık ızgara seçenekleri vardır.

* Lokantadaki menü alfabetik sıraya göre verilmiştir. * İki kişi aynı tür yemek seçmiştir.

* 3.sıraki Oğuz Kürşad seçmiştir.

* Rukiye 1.sıradaki yemeği,Metin de 5. Sıradaki yemeği seçmiştir.

* 6. sıradaki yemeği sadece bir kişi seçmiştir. Yusuf, çorba olan seçeneği seçmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?

A) Osman Kağan’ın tercihi ciğer şiş olmuştur. B) Burak’ın tercihi köfte olmuştur.

C) Oğuz Kürşad’ın tercihi karışık ızgara olmuştur.

(17)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 5 45 EVDE KAL MANİSA

OKUL SADECE DÖRT YANI DUVARLA ÇEVRİLİ TEPESİNDE DAM OLAN YER DEĞİLDİR. OKUL HER YERDİR.

MAHMUT HOCA

Yıllarca önce Münir Özkul, bir sıkıntıdan dolayı bu sözü söylemiş ve bu güzel söz günümüze kadar gelmiştir.

Aşağıdaki görsellerden hangisi ülkemizin son günlerde yaşadığı sıkıntılı günlerin bu sözden farklı bir şekilde dile getirilmiş hali olabilir?

A) B)

C) D)

METİN METE SORU 6 46 EVDE KAL K.MARAŞ

METİN METE

1. Bağlaç olan “ki”, “ illaki,sanki,oysaki,mademki,belki,halbuki,çünkü,meğerki” ayrı yazılır. 2. Bağlaç olan “de,da” her zaman ayrı yazılır, “ te,ta” ve kesme işaretli hali yoktur.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde bu iki kuraldan birine uymamaktan kaynaklı bir yazım yanlışı vardır?

A) Ülkemizdeki birçok insan bu sıkıntı anında yardımlarını kimseden esirgemiyor. B) Kahramanmaraş’ta “Evde Kal Türkiye” çağrılarına uymaya özen gösteriyordu.

C) Göksun’da dışarıdan gelen araçların kontrolü yapılarak şehre şüpheli girişler engelleniyor. D) Tekir, o kadar çalışıyor ki bunu görenler bu olay karşısında hayranlıklarını gizleyemiyordu.

(18)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 7 47 EVDE KAL MARDİN

Bu görseli en iyi açıklayan metin aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Sanayileşme ile birlikte doğamız yok olmakta ve her geçen gün canlılığını kaybetmektedir. Her gün binlerce atık doğamızı kirletmekte ve doğaya, canlılara zarar vermektedir…

B) İnsanlar, canlılara ve doğaya zarar vermektedir. Doğa, insanların müdahaleleriyle yok olmakta ve yaşanabilir güzelliğini kaybetmektedir…

C) Şimdiki nesil kendinden sonraki nesilleri düşünmeden doğal kaynakları bilinçsizce tüketiyor. Bu dünya hepimizin, ona sahip çıkmalıyız…

D) Akıllı bir varlık olmamıza rağmen dünyaya verdiğimiz zarar her geçen gün arttığı için artık verdiğimiz zarar kendimize ve insanlığa dönmektedir…

YUNUS DOĞAN& METİN METE& TANER BULCA& ALTIN ERYILMAZ

SORU 8 48 EVDE KAL MUĞLA

Kanıksama, bir durumun sürekli yapılmasından o duruma alışma, umursamama anlamına gelen bir sözcüktür.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde bu durumu örnekleyen bir durum söz konusudur?

A) Bugünlerde bizimle olan muhabbetinizin seyrekleşmesine çok üzüldük. B) Onun bu davranışlarını artık tepki falan göstermiyorduk.

C) Keşke, bu durumu bir daha gözden geçirmiş olsaydık!

D) Ben de onun bu durum karşında aynı şeyler hissedeceğini sanmıştım.

(19)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

Bireyin dış dünyadaki uyarıcıları algılamasını ve algıladığı bilgileri düzenleyerek kullanabilmesini etkileyen otizm rahatsızlığı, yaşam boyu süren bir gelişimsel bozukluktur. Otizm rahatsızlığının kaynağı psikolojik değildir. Beynin işlev bozukluklarına bağlı olan otizm rahatsızlığı nörolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta bireyler temastan kaçınırlar. Bu nedenle bu çocuklara gerekli destek sağlanarak evde eğitim verilebilir.

9 ve 10. SORUYU YUKARIDAKİ PARÇAYA GÖRE CEVAPLAYINIZ

SORU 9 49 EVDE KAL MUŞ

Buna göre aşağıdaki etkinliklerden hangisi kesinlikle otizmli çocuklara evde verilebilecek eğitimlerden birisi olamaz?

A) Yerde Yüzme Etkinliği B) Minder Etkinliği

C) Top Yuvarlama D) Körebe

ALTIN ERYILMAZ

SORU 10 50 EVDE KAL NEVŞEHİR ALTIN ERYILMAZ

Fiilimsiler, başlangıçta fiil olmasına rağmen aldıkları eklerin sayesinde isim, sıfat, zarf görevinde kullanılırlar.

Buna göre yukarıdaki parçada altı çizili olarak verilen sözcüklerden hangisi zarf görevinde kullanılan bir fiilimsidir?

(20)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 11 51 EVDE KAL NİĞDE

Mustafa Bey, öğrencilerine yukarıdaki görseli göstermiş ve bu görselin vermek istediği ana fikri öğrencilerinin bulmasını istemiştir. Öğrencilerinden bazılarının verdiği cevaplar şunlardır:

Arda: Bir hedefe ulaşmak istiyorsak birlikte hareket etmeyi öğrenmeliyiz. Birlikte hareket etmezsek başarısızlığa uğrarız.

Zeynep: Önümüze çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirmezsek başarısızlığa uğrarız.

Mevlüt: Bir işte başarılı olmanın ilk şartı insanın öncelikle kendini düşünmesi ve başkalarından önce hareket etmesidir.

Gülendam: Büyük işleri başarmak sanıldığı kadar kolay değildir. Büyük işleri başarmak için sabır gerekir, acılara katlanmak gerekir.

Mustafa Bey’in sorduğu soruya doğru yanıt veren öğrenci hangisidir?

A) Arda B) Zeynep C) Mevlüt D) Gülendam

MUSTAFA DOĞAN SORU 12 52 EVDE KAL ORDU

Bir cümlenin en önemli ögeleri yüklem ve öznedir. Bunlar bulunmadıkça diğer ögelere geçmek bizleri yanıltabilir, çünkü nesnenin sorularıyla öznenin soruları birbirine benzemektedir.

Buna göre aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde özne yanlış tespit edilmiştir? A) Kürşad’ın gördüğü rüya, onun gelişimine katkı sağlamıştı.

B) Osman Kağan, bana yardım etmeyi çok severdi. C) İki kilo elma almıştı köydeki annesi ve babasına. D) Bu köpek, dünyanın en güzel varlıklarından biridir.

(21)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 13 53 EVDE KAL RİZE

4 Nisan’da Ankara’nın puslu havasında tüm sevenleri onun son istirahat edeceği mekandaydı. Aslında bu son yolculuk değildi, asırlarca sürecek bir yolculuğun ufak bir molasıydı. Ölümü sadece Ankara’yı değil yurdun dört bir yanını bir matem havasına bürümüştü. Varlığında onun dizinin dibinden ayrılmayanlar, yokluğunda onun bıraktığı ayak izlerini takip edecek ve bu yolculuğu dünyanın sonu gelene kadar devam ettirecekti. Öyle de oldu ve aramızdan ayrılalı 23 yıl olmasına rağmen her geçen gün sağlamlaşan bu ülkü, ileriye doğru sağlam adımlarla giden bir ülkü haline geldi. Varlığında genciyle, yaşlısıyla tüm Türkiye’nin sevdiği kişiler arasında olan bu değerli insan, yokluğunda da gören ve görmeyen herkesin sevdiği bir insan haline geldi ve “nisanlar” onun sevgisiyle dolup taştı. Biz seni çok sevdik Türklük sembolü koca çınar. Ruhun şad, mekanın cennet olsun!

Bu parçada yer alan kişi ile ilgili ; 1. Önemli bir devlet adamı olduğu, 2. Ankara’da toprağa verildiği,

3. Kendisini takip edenlerin çoğunun hayatta olduğu, 4. 1997 yılında aramızdan ayrıldığı,

hangilerini söylemek kesin olarak doğru olacaktır? A) 1-2 B) 1-3 C) 2-3 D) 2-4

METİN METE

SORU 14 54 EVDE KAL SAKARYA

Dünyanın bugünlerde başı virüsle beladır. Bu bela o kadar sardı ki dünyayı kapımızı açıp dışarı adımımızı attığımız anda biz ve sevdiklerimiz tehdit altındadır. Dünya ve bizler bunlarla imtihan halindeyiz. Ya bana bulaşırsa ne olacak? Bulaşsın tamam da bizimle beraber hasta ettiğimiz en az otuz kişi ne olacak? Gerçekten insanlar bugünlerde bencillikten bir nebze olsun sıyrılıp biz demeye başladı… Keşke, virüs bittiğinde de ben değil de biz demeyi ilke edinmiş olsak ne güzel olurdu değil mi? Bu virüsün bize kazandırdığı en büyük değer belki bu olacaktır…

Bu parçanın anlatım biçimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir? A) Bilgi verici bir metin olduğu için açıklama metnidir.

B) Tartışma havası taşıdığı için tartışma metnidir. C) Bir olay aktarıldığı için öyküleme metnidir.

(22)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 15 55 EVDE KAL SAMSUN SEYİTHAN KARA

Selçuk Öğretmen, İstiklal Marşı’ndaki anlamı bilinmeyen kelimeleri öğrencilerine daha kalıcı bir şekilde öğretmek amacıyla Asım’ın Nesli İstiklâl Yolculuğunda adlı bir oyun tasarlamıştır. Bu oyun, her bir karesinde anlamı bilinmeyen bir kelimenin bulunduğu 41 karelik bir tablodan oluşmaktadır. Oyun araçları; oyun tablosu, çark ve piyonlardan oluşmaktadır. Amaç, üzerinde 1’den 6’ya kadar sayılar bulunan çarkta gelen sayı doğrultusunda basamaklar arasında ilerleyerek 41. basamakta yer alan “İstiklal” karesine ulaşmaktır. Oyun, en az iki kişi ile oynanmaktadır. Oyunda ödüllü ve cezalı kareler bulunmaktadır. İstiklal Marşı’nda olumlu anlam taşıyan kelimeler oyuncuyu yükseltirken olumsuz anlam taşıyan kelimelerin bulunduğu kareler oyuncuyu düşürmektedir. Ödüllü kareler için siyah ok işaretleri, cezalı kareler için ise kırmızı ok ve şimşek görseli kullanılmıştır. Ödüllü kareye denk gelen oyuncu okun ucunun gösterdiği kareye kadar yükselebilirken kırmızı ok ve şimşek görselindeki herhangi bir kareye denk gelen oyuncu okun ve şimşeğin işaret ettiği kareye direkt düşmektedir. Oyunda 7 ödüllü, 5 cezalı kare bulunmaktadır. İstiklâl karesine ilk ulaşan oyuncu oyunu kazanmaktadır.

Bu metinde Asım’ın Nesli İstiklâl Yolculuğunda adlı oyuna ilişkin verilen bilgilerden hareketle aşağıdaki görsellerden hangisinin oyuna ait olduğu söylenebilir?

(23)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 16 56 EVDE KAL SİİRT

Yukarıdaki görselden hareketle aşağıdaki seçeneklerden hangisi kesinlikle söylenemez?

A) Doktorlarımız hastaları için ellerinden geleni gece gündüz demeden yaparak görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır.

B) Sağlık çalışanları hastanede görevlerini yaparken hem kendileri hem de hastaları için gerekli gerekli tedbirleri almaktadır.

C) Doktorlar bir mum misali çevresindeki insanları her daim aydınlatır ve bilgileriyle çevresine örnek olmaktadır.

D) Sağlık çalışanları yaptıkları fedakârlıkla hastaların ve insanlığın gizli melekleri olarak görev yapmaktadır.

ALTIN ERYILMAZ SORU 17 57 EVDE KAL SİNOP

ABDULLAH KOCAŞAHAN

Karacaoğlan’ın şiirlerindeki lirik söyleyişinin özünde, halkının duyuş ve düşünüş özellikleri görülür. Göçebe yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan doğa, onun şirinin başlıca temalarından biridir. Yaşadığı, gezip gördüğü yörelerin doğasını görkemli bir biçimde dile getirmiştir. Dost, kardeş bildiği, sevgilisiyle eş gördüğü, iç içe yaşadığı bu doğa, onun için sadece bir mekân olmaktan ötedir.

Bu metne göre aşağıdaki dizelerden hangisi Karacaoğlan’a ait olamaz? A) Ala gözlü nazlı dilber

Sen d(e) olasın benim gibi Zülfün dökük boynun bükük Sen d(e) olasın benim gibi

C) Yaz gelip de beş ayları dolunca

Açılmış bahçenin gülleri güzel Yaktı beni Fadime'nin nazarı Zülüften ayrılmış telleri güzel

D) Ne varlığa sevinirim

Ne yokluğa yerinirim Aşkın ile avunurum Bana seni gerek seni

B) Koyun meler kuzu meler

Sular hendeğine dolar Ağlayanlar bir gün güler Gamlanma gönül gamlanma

(24)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 18 58 EVDE KAL SİVAS PERİHAN SARIKABAK

Noktalama işaretlerinden virgül türlü görevlerde kullanılır.

Virgülün aşağıdaki görevlerinden hangisinin metinde örneği yoktur? A) Sıralı cümleleri ayırmak için konur.

B) Birbiri ardına sıralanan eş görevli kelimelerin arasına konur. C) Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur.

D) Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur.

SORU 19 59 EVDE KAL TEKİRDAĞ

Türkçede bir sözcüğün birden fazla anlama gelebileceğini bilmekteyiz. Yani bir sözcüğün cümleden cümleye anlam değiştirebilme özelliğin vardır.

Görmek sözcüğünün anlamını inceleyecek olursak ; 1. Gözün görmesi yoluyla bir şeyin varlığını seçmek 2. Yanına gidip konuşmak, görüşmek

3. Karşılaşmak, rastlaşmak

4. Çok değer vermek, çok düşkünü olmak 5. Öyle kabul etmek, herhangi bir şey saymak… Bu anlamları daha da artırmamız mümkündür.

Buna göre görmek sözcüğünün yukarıda verilen anlamlarının dışında kullanılan bir anlamı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Bu virüs olayı bitince onu görmek istiyorum. B) Bu durumun kötüye gittiğini görmek zor değildi. C) Bu insanları büyük görmek işi çıkmaza sokar. D) Bu çocukların gözü ancak oyun oynamayı görür.

METİN METE

Hoca Ahmed Yesevi, bir aksiyon adamıydı. Her alanda milleti için, vatanı için, inancı için yaşadı.Ömrü boyunca çalıştı,çabaladı.Timur, Ahmed Yesevi’ye ve diğer Hak adamlarına saygıda kusur etmemiştir. Timur Yesevi’ye karşı beslediği derin saygısını Türkistan’da yaptırdığı türbe örneğinde göstermiştir. Onun için Ahmed Yesevi ideal bir şahsiyettir.

(25)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 20 60 EVDE KAL TOKAT SÜLEYMAN SAKÇI

Son yıllarda hayatımıza giren emojiler sayesinde artık yeni bir mesajlaşma dili oluştu. Emoji kelimesi, Japoncadaki e (resim) ve moji (karakter) kelimelerinden oluşuyor. 1990’lı yılların sonunda Japonya’da geliştirilen minik ifadeler, akıllı telefon uygulamaları ile birlikte büyük bir popülarite kazanmış oldu. Günümüzde sosyal medyada veya anlık mesajlaşma uygulamalarında kullandığımız duygularımızı destekleyici bu emojileri önceden harf, sayı ve çeşitli sembollerle ifade ederdik. Şimdi tek tıklamayla ulaşabildiğimiz emojileri birkaç sayı, harf, sembol ile kombine ederek yazılarımızın içinde yer verirdik. Bu emojilerden bazılarının ifade edilme şekilleri aşağıdaki gibidir:

Bu emojilerin kullanıldığı örnek bir diyalog da aşağıda verilmiştir.

Verilen diyalogdaki kullanılan emojilerin sembollerle ifadeleri göz önüne alındığında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Annenin kullandığı emojilerde kızının kullandıklarına göre daha çok harf yer almaktadır. B) Annenin kullandığı emojilerin ifadesinde “ ) ” sembolü birden fazla kullanılmıştır.

C) Kızın kullandığı emojilerin ifadesi için harflerle birlikte toplam 4 sembol gerekirken annenin kullandığı emojilerde toplam 10 sembol gerekmektedir.

D) Kızın kullandığı emojilerdeki sembollerden bazıları annenin kullandıklarıyla aynıdır.

(26)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 20+1 61 EVDE KAL TRABZON

Pazarlama alanında uzun yıllardır yapılan birçok çalışmanın sonucunda, günümüzde farklı kavramlar herkes tarafından benimsenmiş durumdadır. Pazarlama alanındaki faaliyetler düşünüldüğünde, genelde çok büyük ve küresel çaptaki işletmelerin tutundurma çalışmaları ve pazarlama stratejileri konuşulmaktadır. Fakat pazarlama, yalnızca büyük şirketlerin değil, küçük çaptaki işletmelerin de konusu olmalıdır. Özellikle bölgesel pazarlama, tam da küçük boyutlardaki işletmelerin kullanabileceği türden bir pazarlama çeşididir ve son derece önemlidir.

Peki, bölgesel pazarlama nedir?

Bölgesel pazarlama, adından da anlaşılacağı üzere belirli bir bölgedeki insanların ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik pazarlama biçimidir. Yakın bir örnek olarak kırsal alanlarda güneş enerji sistemleri, zirai amaçlı kullanılan kimyasallar ve motorlu taşıtlar verilebilir. Bu örnekte, şehir hayatı içerisinde belki de hiçbir zaman gözle görmeyeceğiniz, hiçbir zaman önemsemeyeceğiniz ve hatta haberinizin bile olmayacağı ürünlerden bahsedilmektedir.

Bu pazarlama modelinde en temel unsurlardan biri müşteriyi iyi tanımaktır. Bu nedenle özellikle yerel firmaların şansı çok daha yüksektir. Bulunduğu bölge halkını iyi tanıyan ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde belirleyebilen işletmeler, kazanmaya daha yakın olacaklardır. Bunun için de öncelikle sağlam bir pazar araştırması yapmak gereklidir.

Erzurum, 750.000 nüfusu ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin önde gelen kayak merkezine sahip, denizden 2.000

metre yükseklikte bir şehirdir. Günümüzde bu şehir turistler için kayak ve kış sporlarında popüler bir sığınaktır. Palandöken Dağı şehrin hemen yakınında olup Türkiye’deki en iyi kış eğlence aktivitelerini sunmaktadır ve burada nisan ortalarına kadar kayak yapmak mümkündür.

Gaziantep, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi arasında bulunur. Güneydoğuda şehir

olarak en fazla nüfusu barındırır. Sanayi ve gelişmişlik bakımından birincidir. Gaziantep’in simgeleri arasında Gaziantep Kalesi, baklava ve antepfıstığı sayılabilir. Konumu sebebiyle Gaziantep'te Akdeniz iklimi ve karasal iklimin bir karışımı görülmektedir. Hava özellikle haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında çok sıcaktır. Aralık, ocak ve şubat aylarında ise çok soğuktur. Gaziantep'te ölçülen en yüksek sıcaklık 42 °C, en düşük sıcaklık ise -13 °C'dir. Haziran-eylül arasında Gaziantep, en az yağışı alır. En çok yağışı ise aralık-şubat arasında alır. Mevsim değişirken gündüz ve gece arasında çok büyük bir sıcaklık farkı vardır. Denize kıyısı olmaması sebebiyle kentte nem oranı çok düşüktür. Bu yüzden hava çok sert değildir.

Aydın; Türkiye'nin tarım, sanayi ve dış ticaret ile turizm faaliyetlerinin bir arada bulunduğu, ekonomisi en

gelişmiş bölgelerden olan Ege Bölgesi içindedir. Aydın ili ilk çağlardan beri verimli toprakları, elverişli, iklimi, ticaret yolları üzerinde bulunması nedeniyle önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. Günümüzde de tarımsal faaliyetlerin yoğunluğu ve çeşitliliği, turizm olanaklarına sahip bulunması ilin önemini giderek artırmaktadır. Anadolu'nun batısında yer alan Ege Denizi’ne kıyısı olan şehirlerimizden biri olan Aydın’a Akdeniz iklimi hüküm sürer. Şehirde yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve ılık geçer. Senelik sıcaklık ortalaması 17-18°C'dir. Kar yağışı çok nadir görülür.

Rize, Kuzeydoğu Anadolu'da Doğu Karadeniz kıyı şeridinin doğusunda; batıda Trabzon, güneyde Bayburt ve Erzurum,

Doğuda Artvin illeri, kuzeyde ise Karadeniz ile çevrilidir. Güneyinde yer alan dağlar sahilden itibaren yükselmeye başlar. Yüksek dağ eteklerinden doğarak, yaklaşık 80 km uzunluğundaki kıyı şeridinden Karadeniz'e akan akarsuların yoğunluğu nedeniyle engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Arazinin bu yapısından dolayı bölgede çay üretimi dışında ekili dikili arazi yok denecek kadar azdır. Karadeniz Bölgesi'nin iklim özelliklerine sahip Rize'de kış ayları kıyı kesimlerde ılıman ve yağmurlu, dağlık kesimlerde soğuk ve kar yağışlı; yaz ayları ise genellikle ılıman geçer.

Bilgisi verilen bölgesel pazarlama stratejileri göz önüne alındığında, üstte bazı özellikleri verilen şehirlerdeki pazarlama girişimlerinden hangisi doğru bir strateji sayılmaz?

A) Bir spor giyim markasının Erzurum’da kış sporları giysi ve ekipmanlarından oluşan şubesini açması

B) Antep’te oto yedek parça dükkânının sonbaharın sonunda antifriz, buz çözücü ve kışlık lastikleri stoklarını artırması

C) Bir beyaz eşya şirketinin Aydın’da yaz aylarına doğru klima vb. soğutucu reklamlarına ağırlık verip her bütçeye uygun çeşitli ürünler getirtmesi

(27)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

Bu deneme çalışması değerli Türkçe öğretmeni arkadaşlarımızla ülkemizin zor günlerinde ülkemize ve öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla gönüllülük esasına göre yapılmıştır. Her soru biri ili temsil etmekte ve evde kalmamızı vurgulayan niteliktedir. Bu süreçte evlerimizden zorluluk halleri dışında çıkmamak kendimize ve çevremize büyük faydalar sağlayacaktır. Bu beladan ancak birlik ve beraberlik içinde bize düşen görevleri yerine getirerek kurtulmak mümkün olacaktır. Allah, ülkemizi bu girdaptan kurtarsın, aydınlık günlere eriştirsin…

Bu 2.denememizdi. Bütün illere sesleneceğimiz 4 deneme düşünüyoruz. Destek olmak isteyen arkadaşları da sorularıyla bekliyoruz. Bu denemede emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum.

@öğretmenlerherzamanbuülkeninaydınlıkyüzüdür.@ CEVAP ANAHTARI

EVDE KAL TÜRKİYE’M EVDEKİ GURBAN OLDUĞUM EVDE HAYAT VAR

BU DENEMELERİMİZİN HEPSİ VATAN SEVDASIYLA YAZILMIŞ OLUP İSTEYEN HERKESE ÜCRETSİZ OLARAK GÖNDERİLMEKTEDİR.

BİZİ METİN METE FACEBOOK KİŞİSEL SAYFASI VEYA LGS TÜRKÇE “TAM” DESTEK GRUBUNDAN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ…. 1. C 2. C 3. D 4. C 5. B 6. B 7. D 8. B 9. D 10. A 11. A 12. C 13. C 14. B 15. A 16. C 17. D 18. C 19. B 20. D

20+1

D

(28)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

(29)

METİN METE

EVDE KAL TÜRKÇE

SERCAN AKDENİZ

LEVET ERAY

8.SINIF TÜRKÇE DENEMESİ

ABDULKADİR ERDEM

HATİCE SOYDEMİR

2. DENEME

ABDULLAH KOCAŞAHAN BÜLENT AVCI ERCAN ALTIN ÖMER ÖZBEY FATİH GÜLŞEN ALTIN ERYILMAZ MUSTAFA DOĞAN

(30)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 1 21 EVDE KAL DİYARBAKIR

8.sınıfta okuyan Nazlı, Zeynep ve Aycan adlı öğrencilerin hafta sonu sinemada izledikleri filmlerle ilgili şunlar bilinmektedir:

Nazlı: Tarih konulu filmleri izlemeyi seviyorum. İzleyeceğim film beni tarih konusunda bilgilendirip aynı zamanda beni toplumsal meseleler hakkında düşündürmelidir.

Zeynep: Baştan geçen ilginç ve serüven dolu filmleri izlemeyi severim. Serüven içerikli filmleri izlerken heyecanlı olaylar ve kahramanların sürekli keşif yapması beni filme bağlar.

Aycan: Duygu içerikli filmleri izlemek hoşuma gider. Film beni etkileyip bende duyguları harekete geçirmelidir. Hayatın acıklı yönleri birçok filmde ele alınmalıdır.

Bu bilgilerden hareketle aşağıdakilerden hangisi öğrencilerin izlediği filmlerden biri olamaz?

A) B) C) D) SERCAN AKDENİZ Kara Murat

1972 yılında çekilen film, Osmanlının Bizans ile yaptığı mücadeleyi anlatır. Türk köylerine yapılan baskınları gören Kara Murat adlı kahraman, intikam için Bizanslılarla amansız bir mücadeleye girişir.

Fırtına

Issız adaya düşen dört kişinin yaşam mücadelesi anlatılır. Adaya alışan kahramanlarımız, kestikleri ağaçlarla tekne yapmaya çalışırlar. Adayı keşfe çıkarak etrafı tanımaya çalışırlar.

Selvi Boylum Al Yazmalım Bir şoförün köylü kızıyla evlenmesi anlatılır. Bir süre sonra İlyas, Köylü kızı Asya’yı terk eder. Bu sırada çocukları olur. Yıllar sonra Asya ile karşılaşan İlyas eşine kavuşmak istemektedir ancak Asya İlyas’ı sevmesine rağmen ona dönmez. Gözyaşları içinde film sona erer.

A

Hayat Sevince Güzel

Film, köyden kasabaya taşınan Ayşe’nin kasabadaki insanların hayatlarında yarattığı değişimleri anlatır. Ayşe cana yakınlığıyla kısa sürede herkesin sevdiği birisi haline gelir. Organize ettiği yardım kampanyası ile çocuklara yardımcı olur.

(31)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 2 22 EVDE KAL EDİRNE

Türk Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre Türkiye'de uluslararası standartlar açısından en kirli havaya sahip il Iğdır olarak açıklanırken; en temiz ilin ise 1900 metre rakımlı Ardahan olduğu belirtildi. Ardahan'ın tarihte de bölgenin en temiz havaya sahip yerleşim yeri olduğu ifade edilirken, Doğu'nun Çukurova'sı olarak bilinen Iğdır'da kirliliğin sebebinin kalitesiz kömür ve hava sirkülasyonunun az olması olarak gösterildi.

Yukarıdaki bir araştırma sonucunun verildiği haber metni yer almaktadır. Verilen bilgilerden hareketle seçeneklerdeki fotoğrafın hangisinin Ardahan’a ait olduğu söylenemez?

A) B) C) D) LEVENT ERAY

SORU 3 23 EVDE KAL ELAZIĞ

Aşağıdaki örneklerden hangisi yukarıdaki açıklamalardan farklı kullanılmıştır? A) EBA ’da a’dan z’ye bütün bilgiler mevcuttur.

B) Mahmut Efendi’ye gerekli bilgiler verildi. C) Başvurular 17 Aralık’a kadar sürecektir.

D) Yazar 2015’te Nobel ödülünü kazanmıştı. BÜLENT AVCI

KESME İŞARETİ

Kişi adlarından sonra

gelen saygı ve unvan

sözcüklerini ayırmak

için konur.

Belirli bir tarih

bildiren ay ve gün

adlarına gelen ekleri

ayırmak için konur.

Bir harf ve ekten

sonra gelen ekleri

ayırmak için konur.

(32)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 4 24 EVDE KAL ERZİNCAN

Atasözleri ,atalarımızın engin tecrübelerine dayanan özlü ve öğüt verici sözlerdir. Atasözleri konularına göre farklılık gösterir. Örneğin:

I. Körle yatan şaşı kalkar. II. Ay ışığında ceviz silkelenmez. III. Bakarsan bağ , bakmazsan dağ olur. IV. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın.

Aşağıdaki kavramlardan hangisi yukarıdaki atasözlerini çağrıştırmaz?

A) Duyarlılık B) Etkilenme C) Uygun zaman D) Çalışmak

BÜLENT AVCI

SORU 5 25 EVDE KAL ERZURUM

1. Başlangıçta fiil olan bir sözcük çeşitli ekler alarak isim, sıfat veya zarf oluyorsa buna fiilimsi denir. 2. Fiil; isim, sıfat veya zarf olmuyor ve kip ve şahıs ekleriyle yoluna devam ediyorsa buna çekimli fiil denir.

3. Sıfat fiilin iki görevi vardır: Sıfat tamlaması ve adlaşmış sıfat fiil. Sıfat tamlaması şeklinde olanlar normal olanlar yani yanlarında isim olanlardır. Adlaşmış sıfat fiil ise yanlarındaki isimlerin düşmesi ortaya çıkan bir durumdur.

Buna göre bu şiirde yukarıda söz edilenlerden hangisine yer verilmemiştir?

A) Adlaşmış sıfat fiil B) Zarf fiil C) Çekimli fiil D) Sıfat fiil

HATİCE SOYDEMİR

EVDE KAL DEDEM! SENİN TECRÜBELERİNE İHTİYACIMIZ VAR….

Parlayan güneşin ışıkları devam ettikçe Bu sarayın içinde sevinçli yaşamını eksik etme Susamış İshak Paşa senin lütfuna,

(33)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 6 26 EVDE KAL ESKİŞEHİR

(I) “Divan” başlangıçta belli bir konu üzerine düzenlenmiş şiirlerin toplandığı eserlerin adı olmuş, sonraları bir şairin şiirlerini topladığı eserlere divan denmiştir. (II) Bu edebiyatın ortaya çıkmasında Arap ve İran edebiyatının etkisi büyüktür. (III) Divan edebiyatı, Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinden sonra 13. yüzyıldan itibaren Anadolu’da İslam etkisinde gelişen ve 19. yüzyılın ikinci yarısından itiba- ren yerini Batı etkisinde gelişen Türk edebiyatına bırakan edebiyattır.(IV) Divan kelimesi zamanla bu dönem edebiyatının adlandırılmasında kullanılmıştır.

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerden hangilerinin yeri değiştirilse anlam bütünlüğü sağlanmış olur?

A) I ve IV B) II ve IV C) I ve III D) III ve IV

ABDULKADİR ERDEM

SORU 7 27 EVDE KAL GAZİANTEP

* Yıllardır aynı şehirde yaşıyoruz, bir kez olsun evimize gelmedin. * Kardeşim birden babamın elini bırakıp ana yola doğru koşmasın mı? * Keşke param varken arabamı yenileseydim.

* Bu dergi bu yılın en iyi dergisi seçilecektir.

Aşağıdakilerden hangisi, bu cümlelere hâkim olan duygulardan biri değildir? A) Şaşırma B) Ön yargı C) Sitem D) Aşamalı durum

ABDULKADİR ERDEM

SORU 8 28 EVDE KAL GİRESUN

Bir ilgi veya benzetme sonucu sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlamlara mecaz anlam denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “karanlık” sözcüğü mecaz anlamı dışında kullanılmıştır? A) Fahri'nin gözlerinde karanlık bir ifade var, umutsuzluk, öfke karışımı bir şey.

B) Karanlıkta duyduğumuz çam kokularına artık yakınlaştığımız denizin rutubeti karışıyordu. C) Demiştim ya, bütün memleketi bir yas karanlığı kaplamıştı.

D) Bu karanlık işlerin hesabını sorarlar

(34)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

Göktürk Alfabesi

38 harflidir. 4 ünlü ve 34 ünsüz harften oluşur. Sağdan sola doğru yazılır. Göktürkler çağında yaygınlaşan bu ilk Türk alfabesi, yazıtlar dışında yazma eserlerde de kullanılmıştır. Doğu Türkistan Yazmaları diye adlandırılan eserler bunu kanıtlamaktadır. Bu alfabenin Göktürklerden sonra gelen Uygurlar döneminde de bir süre kullanıldığı görülmektedir. 759-760 yıllarında dikilen Şine-Usu yazıtı ile son yıllarda bulunan Taryat Yazıtı bunu göstermektedir. Bunun dışında Göktürk alfabesi, bazı değişikliklerle Bulgarlar, Hazarlar, Peçenekler ve Sekeller tarafından da kullanılmış ve böylece Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar yayılmıştır.

9 ve 10. SORUYU YUKARIDA VERİLENLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ

SORU 9 29 EVDE KAL GÜMÜŞHANE

Aşağıdakilerden hangisi Göktürk Alfabesi metninden çıkarılamaz? A) Alfabenin büyük bir bölümünü sessiz yani ünsüz harfler oluşturmaktadır. B) Alfabeyi kullananlar kendilerinden sonrakilere de aktarmışlardır.

C) Günümüzde Bulgarlar, Peçenekler, Hazarlar ve Sekeller kullanmaktadır.

D) Dikilen yazıtlarda da bu alfabenin varlığından söz etmek mümkündür. METİN METE SORU 10 30 EVDE KAL HAKKARİ

Yukarıdaki alfabe ile “pandemi,korona,ateş,öksürük” yazmak isteyen bir aşağıdakilerden hangi- sinde hata yapmış olabilir?

A)

��𐰢𐰀

��𐰀

��

B) ��𐰀

��𐰀

C)

�𐰀𐰣𐰆

��𐰆𐰸

C)

�𐰜�

��

��

𐰾𐰜

(35)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 11 31 EVDE KAL HATAY

* Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş olan özneyi belirtmek için konur.

* Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başına ve sonuna konur.

* Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur.

* Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelime veya kelime gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için kullanılır.

Yukarıda verilen kurallara aşağıdaki cümlelerden hangisi örnek gösterilemez?

A) Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak, aydınlık ve sevimli odanın havasında erir gibi oldum.

B) Saniye Hanımefendi, merdivenlerde oğlunun ayak seslerini duyar duymaz; hasretlisini karşılamaya atılan bir genç kadın gibi koltuğundan fırlamış ve ona kapıyı kendi eliyle açmaya gelmişti.

C) Zemin bu kadar koyu bir kırmızıya dönüşünce, bir an için de olsa, belirginliğini yitiriverdi sivilceleri. D) Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli bakarak konuştu

ABDULKADİR ERDEM SORU 12 32 EVDE KAL ISPARTA

‘’Isparta ’EVDE KAL’ çağrısına uymak için döner dükkanlarını, dolmuş duraklarını, dondurma salonlarını, lokantaları, kafeleri kapattı. Kapattı kapatmasına da anlamadığım bir şey var: Sadece dükkanları kapatmak yetecek mi? Neden ortalarda dolaşmayı bırakmıyoruz? Haydi Isparta’m güzel günler için evde kalmalıyız.’’

Yukarıdaki paragrafla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bazı sıfat fiiller kalıplaşarak kalıcı ad olmuş ve fiilimsi özelliğini kaybetmiştir. B) Tüm fiilimsi türlerinden en az birer tane kullanılmıştır

C) Üç tane kalıcı ad vardır.

D) Dört tane isim fiil kullanılmıştır. ÖMER ÖZBEY SORU 13 33 EVDE KAL MERSİN

Yüklemi fiil olan cümlelerde vurgu yüklemden önceki ögedir.

“ Evde kalarak virüsün yayılmasını engelleyebiliriz.” cümlesinde vurgulanan öge nesnedir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir öge vurgulanmıştır? A) Corona virüs salgını Çin’de ortaya çıkmıştır.

B) Salgın dünyada yüz seksen iki ülkede görülmüştür

C) Yapılan testler sonucunda her geçen gün vaka sayısı artmıştır.

(36)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 14 34 EVDE KAL İSTANBUL

*Anlatımı kuvvetlendirmek, sözün etkisini artırmak için aralarında değişik yönlerden ilgi bulunan iki şeyden zayıf olanın kuvvetli olana benzetilmesine benzetme denir.

Yukarıdaki açıklamalara göre birçok şairin şiirine konu olan İstanbul için yazılmış şiirlerden hangisinde “benzetme ” vardır?

Altın ERYILMAZ A) Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!

Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer. Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul! Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer. Yahya Kemal Beyatlı / Başka Bir Tepeden

B) İstanbul'u Dinliyorum

İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı; Önce hafiften bir rüzgâr esiyor;

Yavaş yavaş sallanıyor Yapraklar ağaçlarda; Uzaklarda, çok uzaklarda

Sucuların hiç durmayan çıngırakları; İstanbul'u dinliyorum gözlerim kapalı. Orhan Veli Kanık / İstanbul'u Dinliyorum

C) Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar; Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar. İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim; O benim, zaman, mekân aşıp geçmiş sevgilim. Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur;

Necip Fazıl Kısakürek / Canım İstanbul D) Sevgisi içimde yaşayıp duran

Nazlı güzellerin şirin İstanbul Hayali kafamda hükümler süren Görmez gözlerime görün İstanbul. Âşık Veysel Şatıroğlu / Sevgisi İçimde

(37)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 15 35 EVDE KAL İZMİR MUSTAFA DOĞAN

Belirli nesneler veya durumlar karşısında duyulan olağan dışı güçlü korku ya fobi adı verilir. Çok çeşitli fobiler vardır. Bazı fobi çeşitleri ve isimleri şunlardır:

Aşağıda bazı kişilerin yaşadıkları korku durumu ve bu fobinin adı verilmiştir.

Buna göre yukarıdaki bilgilerden hareketle eşleştirmelerden hangisi tam olarak birbirine uyum sağlayamamaktadır?

A) Yirmi katlı bir binanın en üst katına çıkmak zorunda kalan Sema’nın korkusu- Akrofobi B) Bindiği asansörde elektrik kesilince korkan Hatice’nin korkusu- Klostrofobi

C) Dişleri ağrımasına rağmen dişçiye gitmekten korkan Arda’nın korkusu- Dentofobi

D) Evine giden kısa yolda köpekler olduğu için yolunu değiştiren Harun’un korkusu- Kinofobi

SORU 16 36 EVDE KAL KARS

Hayvansal kaynaklı protein tüketiminin arttırılması ucuz üretim ile mümkündür. Kanatlı etleri ise bu bakımdan ucuza mal edilebilen hayvansal bir protein kaynağıdır. Su kaynakları bakımından kendine yeterli olan ülkemiz, kaz yetiştiriciliğine son derece elverişlidir. Ülkemizde yapılan kaz yetiştiriciliği de genellikle Kars, Erzurum, Ağrı ve Van gibi doğu vilayetlerimizde yapılmaktadır. Yapılan kaz yetiştirici- liği tamamen köy koşullarında olup sadece ailenin kendi et ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yönelik olmaktadır. Bu yüzden kaz eti satarak bundan para kazanan üreticiye rastlamak pek mümkün değildir. Farklı bir yetiştiricilik kolu olarak kaz yetiştiriciliği ülkemizde çok fazla bilinmemekle birlikte dünyada pek çok ülkede önemli bir yer tutmaktadır.

Kazcılık dünyada ve ülkemizde kanatlı hayvan yetiştiriciliği içerisinde son sıralarda yer almaktadır. Bunun başlıca nedeni, kazların üreme yeteneklerinin diğer kanatlılara göre geri olmasıdır. Ülkemizde 2007 TUİK verilerine göre kaz varlığımız yaklaşık olarak 1.000.000 adettir.

Yukarıdaki parçadan aşağıdakilerden hangisi kesin olarak çıkarılamaz? A) En çok kaz yetiştiriciliği ve tüketimi Kars ili ve ilçelerinde yapılmaktadır.

B) Kaz yetiştiriciliği tamamen doğal koşullarda yani köy koşullarında yapılmaktadır. C) Kaz yetiştiriciliği ülkemizin dışında da yapılan önemli uğraşlar arasındadır.

D) Diğer kanatlılara göre kaz yetiştiriciliği son sıralarda yer almaktadır. METİN METE Akluofobi: Karanlıkta kalma korkusu

Akrofobi: Yükseklik korkusu

Klostrofobi: Kapalı ve basık yerlerden (asansör gibi) korkma Dentofobi: Dişçiden korkma

(38)

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİYLE 8.SINIF

TÜRKÇEYE “TAM” DESTEK EVDE KAL TÜRK EVDE KAL TÜRKÇE

SORU 17 37 EVDE KAL KASTAMONU

BİR AİLENİN KİTAP OKUMA GRAFİĞİ FATİH GÜLŞEN

Yukarıda yer alan grafikte, bir ailenin yıllara göre kitap okuma grafiğine yer verilmiştir. 2019 yılında;

* Metehan, 2015 yılına göre daha fazla kitap okumuş ve ayrıca 2019’da annesi Yasemin’den daha fazla kitap okumuştur.

* Fatih, 2017 yılına göre kızı Su’dan daha az kitap okumuş ama kitap okuma sayısını 2016 yılına göre 2 adet artırmıştır.

* Aileden bir kişi hariç diğerleri kitap okuma sayılarını 2018 yılına göre artırmıştır.

Bilgilerden hareketle 2019 yılına ait bu ailenin kitap okuma grafiği aşağıdakilerden hangisi olabilir? 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 2015 2016 2017 2018 Metehan Su Fatih Yasemin

Şekil

Updating...

Benzer konular :