• Sonuç bulunamadı

/ 73 zaman da yeni maden ocağı aramaları, depo temini gibi konularda da

kendisine yardımcı olundu.

Şu an 3 milyon TL yatırım yapan ve desteklerimiz sayesinde faaliyete geçen yatırımcı gelecek sene ek yatırımlar yaparak faaliyetlerini arttırmayı planlamaktadır.

Ticaret Borsası İle İş Gezisi: Ticaret Borsasının yapmayı planladığı iş gezisi için Hollanda İş Adamları Derneği (HOTİAD) ve Belçika İş Adamları Derneği (BETİAD) ile görüşmeler yapılmıştır. Çeşitli organizasyonlar ve firmalarla görüşülerek gezinin planlaması yapılmıştır. İş gezisine katılım sağlanarak toplantı ve karşılıklı görüşmelerin yapılması sağlanmıştır.

Burdur’da Hayvancılık Yatırımı: Bir otel zincirinin Burdur’a kurmayı planladığı 1.000 başlık hayvancılık tesisi yatırımı konusunda Burdur YDO’da firma yetkilisi ile bir toplantı yapılmıştır. 12 Nisan 2011 tarihinde firma ile ikinci kez toplantı yapılmıştır. Mayıs ayında Milli Emlak Müdürlüğü’nde yapılacak olan arazi ihalesinin kendileri tarafından müspet sonuçlanması durumunda tesis inşasına başlayacakları belirtilmiştir.

Firmanın çalışmaları devam etmektedir.

Burdur’da Mermercilik Yatırımı: Mermercilik alanında faaliyet gösteren bir firmanın Burdur ili Çavdır ilçesine kuracakları mermer işleme tesisi için Burdur YDO’ya müracaatı üzerine, tesisin kuruluşuna ilişkin yasal prosedürlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli işlemler başlatılmıştır.

Yatırım Destek Ofisleri tarafından 2011 yılı içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlere yönelik istatistiki bilgiler Tablo 19’da sunulmuştur.

Tablo 19: Yatırım Destek Ofisi Faaliyetleri

Yatırım Destek Ofisi Antalya Isparta Burdur Toplam

Yatırım Destek Ofislerinde verilen

danışmanlık hizmeti sayısı 320 289 138 747

Yerinde ziyaret edilen firma, kamu

kurumu, STK 153 63 126 342

İlçelerde yapılan toplantı sayıları 57 15 18 90 Firmaların yatırım destek ofisleri

aracılığı ile çözümlenen sorun sayısı 14 18 5 37 Bölgeye çekilen yatırım tutarı 90

Milyon TL

Sayfa 63 / 73 c. Tanıtım Materyalleri Hazırlanması

2011 yılında da, daha önceki dönemde olduğu gibi ulusal ve uluslararası yatırımcılara hitap eden görsel ve yazılı birçok yayın hazırlanmıştır. Tanıtım filmleri, turizm ve yatırım katalogları, sektör raporları, DVD’ler, broşürler ve daha birçok çalışma hayata geçirilmiştir.

Hazırlanan yayınlarda dil çeşitliliğine, sektör raporlarıyla nokta atışı yatırım olanaklarına ve bölgenin tanıtımının en üst düzeyde yapılmasına önem verilmiştir. Katılım sağlanan ve düzenlenen organizasyonlarda büyük ilgi uyandıran çalışmalar, bölgeye yönelik yatırım yapmayı düşünenlerin en önemli rehberi haline gelmiştir. Bu kapsamda hazırlanan yayınların bazıları şunlardır:

Sektör Raporları: Bölgede öne çıkan kilit sektörlere ilişkin yatırımcıyı yönlendirmek, yatırımcılara sektördeki fırsatları sunmak ve ulusal ve uluslararası platformlarda bunların tanıtımını yapabilmek amacıyla sektör raporları hazırlanmıştır. Hazırlanan sektör raporlarında sektörün önce Dünya, Türkiye ve bölgedeki mevcut durumu analiz edilmiş, ardından sektörün sunduğu fırsatlar tek tek ortaya konularak iş adamlarının bu yönde yatırım yapmaları teşvik edilmiştir. Ayrıca hazırlanan raporlar İngilizceye de tercüme edilip yabancı yatırımcıların istifadesine sunulmuştur.

İlk etapta 9 adet rapor hazırlanıp, baskısı yapılmıştır. Hazırlanan raporların listesi aşağıdaki gibidir:

1. Güneş Enerjisi Sektör Raporu 2. Golf Turizmi Sektör Raporu 3. Sağlık Turizmi Sektör Raporu 4. Eğirdir İlçesi Turizm Potansiyeli 5. Meyve Suyu Sektör Raporu 6. Gül Sektörü Raporu

7. Süt ve Süt Ürünleri Sektör Raporu 8. Doğaltaş Sektör Raporu

9. Antalya – Konya Hızlı Tren Hattı Raporu

Yayına giren bu dokuz adet sektör raporuna ek olarak Biyokütle, Su Ürünleri, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Orman ve Orman Ürünleri, Kongre Turizmi, Eko Turizm, Deri, Yazılım, Isıtma ve Soğutma Sistemleri, Tarım Makinaları ve Tıbbi ve Medikal Araçlar sektörlerine ilişkin 11 adet sektör raporunun çalışmaları devam etmektedir.

Bölge Turizm Kataloğu: Antalya, Isparta ve Burdur illerinin doğal ve tarihi güzelliklerini anlatan çalışmayla, özellikle turizm fuarlarında bölgenin tanıtımına katkıda bulunmak amacı güdülmektedir. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan katalog, ayrıca Almanca ve Rusçaya da tercüme edilerek CD ortamına aktarılmıştır.

Sayfa 64 / 73 Tanıtım Filmi: Ajansı, bölgeyi ve bölgenin yatırım fırsatlarını anlatan tanıtım filmi çekilmiştir. Filmde bölge illerinin kısa bir tanıtımının ardından bölgede öne çıkan sektörlerle ilgili doyurucu bilgiler yer almaktadır. Yaklaşık yarım saat süren film, Türkçe, İngilizce, Arapça olmak üzere üç dilde hazırlanmıştır.

Gül Filmi: Isparta’nın simgesi olan gül, aynı zamanda bölgede önemli bir ekonomik hareketlilik oluşturmaktadır. Dünya gülyağı üretiminin

%60’ını gerçekleştiren Isparta’da, gülden elde edilen katma değerin artırılmasına yönelik olarak çalışma başlatılmış, gül turizminin bu konuda önemli bir mihenk taşı olabileceği kanaati hâsıl olmuştur. Bu kapsamda, bölgede üretilen gülü ve gül bahçelerini tanıtmak amacıyla film hazırlanmış, hazırlanan film İngilizce ve Japonca seslendirmeleri de yapılarak DVD ortamına aktarılmıştır.

Yatırım Fırsatları CD’si: Sektör raporları, tanıtım filmi ve bölgede iş kurmak isteyenlerin ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiyi barındıran rehber bir CD’de derlenerek, yerli ve yabancı yatırımcıların istifadesine sunulmuştur.

d. Ajans Tarafından Düzenlenen Uluslararası Organizasyonlar

Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı:

05-07.04.2011 tarihleri arasında Antalya, Isparta ve Burdur’da BAKA’nın ev sahipliğinde Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Kuveyt, Ürdün ve Irak’tan 80 kadar iş adamının katılımı ile Körfez Ülkeleri Yatırım, İşbirliği Fırsatları ve Eşleştirme Toplantıları düzenlenmiştir.

Bölgemiz iş adamlarının yoğun katılımı ile gerçekleşen 3 günlük program; paneller, ikili görüşmeler ve bölgenin tanıtımına yönelik gezilerle zenginleştirilmiş ve karşılıklı iş sözleşmeleri yapılmıştır.

Tur Operatörleri Tanıtım Gezisi Programı: Uzun süreli konaklama yapan, alışveriş alışkanlıkları yüksek ve nitelikli, Körfez ülkelerinden turistleri çekmek amacıyla Suudi Arabistan’ın en büyük 18 tur operatörü firmasının temsilcisi TR61 Düzey 2 Bölgesine getirilmiştir.

4 gün süren programda Tur Operatörlerine, Arap turistlere hitap edecek Antalya, Isparta ve Burdur’daki altarnatif turizm merkezleri gezdirilmiştir. Programın son gününde bir çalıştay yapılarak TR61 Düzey 2 Bölgesinde faaliyet gösteren seyahat acentaları, tur operatörleri ve konaklama tesislerinin yetkilileri Suudi tur operatörleri ile biraraya getirilmiştir.

Hindistan Programı Hazırlıkları: 2012 yılının Ocak ayında yapılması planlanan Hindistan & Türkiye Yatırım ve İşbirliği Fırsatları toplantısına yönelik hazırlık çalışmaları sürdürüldü. Bu kapsamda ilk olarak

Sayfa 65 / 73