• Sonuç bulunamadı

2.7. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.7.1. Yurt İçinde Yapılan Araştırmalar

1.“Okul Güvenliği Sorunu ve Okul Yöneticisinin Rolü” isimli çalışmasında Dönmez (2001:63) çeşitli sosyoekonomik etmenlerle yurdumuzda günbe gün ehemmiyet arz eden okul güvenliği meselesine dikkatleri çekmeye ve yurt dışında gerçekleştirilen araştırmalardan hareketle soruna yaklaşımlar bulmaya ve okul yöneticilerinin rollerini ve mesuliyetinden söz ederek birtakım tavsiyeler vermiştir. Netice olaraktehdit oluşturan varolan sorunların önlenebilmesi için, planlamada da uygulanmada da yani tüm süreçte okul idarecileri büyük role sahip olduğu tespiti yapılmıştır.

2.Dönmez ve Güven (2002:59), “Ortaöğretim Öğrencilerinin Okul Güvenliğine İlişkin Algı ve Beklentileri” isimli analizini Malatya kent merkezindeki 7 genel liseyi işaret ederek ve burda okuyan1., 2., 3. sınıf öğrencilerinin 492’si kız ve 727’si erkek olan toplamı 1219 öğrenciyi dahil edip araştırmacıların geliştirdiği bir anketi uygulamışlardır. Anketler göstermiştir ki, öğrencilerin %40.3’ ü, okulda yaşanılan en mühim güvenlik sorunlarının aslında öğrenci kavgalarının olduğunu söylemişlerdir .

3.Türkmen (2004:61)“Orta Öğretim Kurumlarında Okul Güvenliği ile İlgili Yaşanan Sorunlar”isimli çalışma yapmıştır. Ortaöğretim okullarına devam eden öğrencilerin, okul güvenliği hususundaki fikirlerini öğrenmek ve asıl sıkıntıların saptanılmasına çalışılmıştır. Çalışmanın sonunda, kız öğrencilerin de erkek öğrencilerin de kendilerini fiziki manada güvende hissetmediklerini hatta erkek öğrencilerin kızlara nazaran daha çok fiziki olarak sıkıntı yaşadıklarını belirlemişlerdir.

4.Kişioğlu, Demirel ve Öztürk (2005:141) Ispartada ki 37 resmi ilköğretim okulunun iç yapısını, okul güvenliği bakımından irdeleme maksatlı inceleme yürütmüşlerdir. Bulgulardan varılan sonuç ise şöyledir; okulların % 97,3’ünde kömürlü ısınma donanımlarının olduğu fakat hiçbirinde okulda ki donanımın sebep teşkil edeceği yaralanmaların önüne geçecek koruma düzeneğinin bulunmadığı gözlemlenmiştir.

5.Geyin (2007:iv) yaptığı“Genel Liselerde Okul Güvenliği Algılarının İncelenmesi” araştırmasında öğretmenlerin ve öğrencilerin düşüncelerine dayalı genel liselerdeki okul güvenliği algılarını saptamayı istemiştir. Sonuçlar göstermiştir ki okulların yaşadığı vahim güvenlik sıkıntıları öğrencilerin kesici ve delici aletler taşıması ve okul içinde öğrenci kavgaları olarak sıralanırken, gasp, hırsızlık ile silahlı eylemlerin de meydana geldiği öğrenilmiştir.

6.Kütük (2008:Vd.)“Liselerde Okul Güvenliğine Yönelik Bir Çalışma”da liselerde görevli okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin okuldaki güvenlik derecesinin ölçülmesi ve mevcut halin okul tipi ve okuldaki öğrenci mevcudu değişkeniyle ilgisini incelemeyi düşünmüştür. Okulların genellikle fiziki olarak güvenlik tedbirleri aldığını kritik durumlarda yeteri kadar tedbirlerin bulunmadığı sonucuna varmıştır.

7.Yaman ve Ayar’ın (2009:147) yaptığı “Okul Güvenliğine Farklı Bir Yaklaşım: Okul Polisi Uygulaması” isimli incelemede Bursa şehrindeki ilk ve orta öğretim okullarında vazifeli okul polisleriyle inceleme grubu teşkil edilmiş ve bu polis memurlarıyla görüşülmüş ve okul polisleri ve okul idarecilerinin okul güvenliğine ve okul polisliğiyle alakalı algıları karşılaştırmalı şekilde değerlendirilmiştir. Okul polisleri ile okul idarecilerinin okul güvenliği ile okul polisi uygulamalarına dair algılarının birbirlerine paralel ve benzer yönde oluşu dikkat çekerken, diğer bulgularda ise okul polislerinin okullarla alakalı herhangi bir eğitim almadıkları okul müdürlerinin de okul polisi uygulamaları üzerinde detaylı bilgilerinin olmadığı göze çarpmıştır.

8.Akpınar ve Köksalan’ nın (2010:151) çalışmasında olağandışı duruma hazırlanma ve olağandışı vaziyetlerin bertaraf edilmesi, mühim vazife ve sorumlulukları bulunan okulların, bu vazifeyi ne ölçüde ifa ettiğini belirlemek maksadıyla betimsel tarama modelinde ifa edilen“Olağanüstü Haller ve Okul” isimli inceleme dahilinde Elazığ kent merkezindeki ilk ve orta öğretim okullarında rastgele olarak belirlenmiş 56 okul müdürü irdelenmiştir. Okulda muhtemel felaketlere hazırlık anlamında, okul müdürlerinin %14’ü tümüyle, %54’ü orta seviyede ve %32’side düşük seviyede hazırlıklı olduklarını ifade etmişlerdir.

9.Özdemir, Sezgin, Şirin, Karip ve Erkan (2010:213) yaptıkları“İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Okul İklimine İlişkin Algılarını Yordayan Değişkenlerin İncelenmesi“ isimli incelemede öğrencilerin bireysel vasıfları, okulun fiziki olanakları, akademik programlardan tatmin, güdüleyici idareci ve öğretmen tutumları, okuldaki şiddet algısı ve okula bağlılık hissiyatıyla okul iklimine dair fikirleri arasında manalı ilişkilerin varlığı ele alınmıştır. Buna göre, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin desteği ile akademik programlardan memnun olma seviyesi yükseldikçe okul ikliminin destekleyici biçimde algılanma seviyesi de yükselmektedir. Aynı zamanda , okuldaki şiddet algısı yükseldikçe, okul ikliminin destekleyici olarak algılanma derecesi ise düşüşe geçmektedir.

10.Dönmez ve Özer (2010:215) “Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi” isimli inceleme Malatya kenti merkez semtlerinde gözetleme tertibatlarının olduğu ilköğretim ve ortaöğretim kuruluşlarında görevli 89 idareci ve 434 öğretmen üzerinde irdelenmiştir. İrdelemeye göre; idareci ve öğretmen beyanları arasında, görev türü değişkenine göre istatistiksel manada farklılık

olduğu gözlenmiştir. Yani, okul idarecileri öğretmenlere nazaran kamera ekipmanlarının güvenlik ve disiplini sağlamada faydalı olduğu şeklinde görüş beyan etmiştir.

11.Turhan ve Turan’nın (2012:121) yurdumuzdaki ortaöğretim kurumlarının güvenliğine dair öğretmen, öğrenci, yönetici ve velilerin fikirlerini belirlemek maksadıyla“Ortaöğretim Kurumlarında Güvenlik” isimli araştırma Elazığ, Yozgat ve Mardin kent merkezlerinin ortaöğretim kurumlarında görevli öğretmen, öğrenci, idareci velilerden şeçkisiz örnekleme vasıtasıyla araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma neticesinde, okul kantinlerinde ile okulun çevresinde satılan yiyecek-içeceklerin tamamıyla güvenili olmadığını ve kantinlere yapılan kontollerin yetersiz kaldığını, okuldaki güvenlik görevlilerinin güvenliği sağlamada yetersiz kaldıklarını ve okulun çevresinde yaralanma, darp,gasp, haraç kesme gibi hadiselerin yoğun yaşanıldığını, okulların herhangi bir kriz durumunda luzum eden hazırlıkta olmadığını, okullardaki bazı fiziki unsurların tehlike arz ettiğini ve alkol sigara tarzı maddelerin yaş sınırının altında okul muhitinde bariz şekilde satışının yapıldığı sonucunu belirtmişlerdir.

12.Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ile CSG (City Security Group) Güvenlik firmasının, İKSARA Araştırma firmasıyla yaptığı“Türkiye’de Okul Güvenliği”’nin (2013) sonuçlarına göre birçok velinin, çocuğu okulda bulunduğu zamanlarda güvenlik hususunda endişelendiği yargısına varılmıştır. Araştırma sonuçları göstermiştir ki veliler yalnızca okul güvenliğinden yana şikayetçi değildir. Aynı zamanda Velilerin % 64’ü çocuklarının okul yolunda da güvende olmadığını belirtmişlerdir.

13.Çankaya, Yücel, Tan ve Demirkol (2014:65) “Lise Müdürlerinin Görüşlerine Göre Okul Güvenliği Açısından Kampüs Okulların Önemi”araştırmasında 20 lise müdürü üstünde çalışılmıştır. Araştırma neticesinde, 20 müdürden 18’i aynı tarz liseler kampüs halinde inşa edilmeli söylerken, 2’si okullar bulundukları binalarda kalırsa çok iyi olabilir diye fikir beyan etmişlerdir.

Benzer Belgeler