• Sonuç bulunamadı

: YUKARIDA VERİLEN BAŞLIKLARA GÖRE TEMİN EDİLEN BİLGİLERİN

110

BÖLÜM 6 : YUKARIDA VERİLEN BAŞLIKLARA GÖRE TEMİN EDİLEN BİLGİLERİN TEKNİK OLMAYAN BİR ÖZETİ

İstanbul Yumurtacılık Tavukçuluk Gıda Üretim Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. (Ek 1) tarafından Çankırı İli, Eldivan İlçesi, Seydi Köyü, Karaçalılık Mevkii, 111 ada, 30 parsel içerisindeki 8.427,85 m2 alanda (Ek 2) 175.000 adet yumurta tavuğu kapasiteli “Yumurta Tavukçuluğu Tesisi” kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır. Proje Alanın Ülke ve Bölge İçerisindeki Yeri Şekil 2.1.’de, Proje Alanı ve Çevresini Gösteren Uydu Fotoğrafları Şekil 2.2.’de, Proje Alanı ve Çevresini Gösteren Fotoğraflar Şekil 2.3.’de, Proje Sahası ve Çevresini Gösteren 1/25.000 Ölçekli Topografik Harita ve Vaziyet Planı ise ekler bölümünde sunulmuştur.

Tesiste Türk gıda sektörünün ihtiyaç duyduğu kalitede ürün üretilecek, bunlara ek olarak tesis, bünyesinde yaratacağı iş istihdamı nedeniyle bölge ekonomisine katkıda bulunacaktır. Ayrıca tesiste işlenen hammaddelerin tedarikçileri, taşımacılar ve yararlanılacak çeşitli yan hizmetler de düşünüldüğünde, dolaylı olarak da birçok kişiye istihdam yaratılacaktır.

Proje kapsamında; 2 Adet Tavuk Kümesi, 4 Adet Yem Silosu, 1 Adet Yumurta Deposu, 2 Adet Fosseptik, 1 Adet Ölü Hayvan Çukuru, 1 Adet Yedek Gübre Biriktirme Havuzu ve 1 Adet Gübre Biriktirme Havuzu yer alması planlanmaktadır. Faaliyet alanı ve çevresel etki alanı içersinde peyzaj değeri yüksek yerler, benzersiz özellikteki jeolojik ve jeomorfolojik oluşumların bulunduğu alanlar bulunmamaktadır.

Tesisin ekonomik ömrü 30 yıl olarak planlanmıştır. Her yıl periyodik bakım çalışmaları düzenli olarak gerçekleştirilecek olup gerekli revizeler yaptırılacaktır. Ekonomik ömrünü tamamlayan veya teknolojik gelişmelere bağlı olarak veyahut mevzuatlar çerçevesinde revize edilmesi gereken araç ve ekipmanlar yenilenerek veya bakımları yapılarak tesisin uzun yıllar yöreye ve ülkeye hizmet etmesi planlanmaktadır.

Kurulması planlanan tesiste inşaat aşamasında 10, işletme aşamasında ise 5 personelin çalışması planlanmaktadır. İnşaat aşamasında 120 gün boyunca günde 8 saat çalışma yapılacak olup; işletme aşamasında ise günde 24 saat ve yılda 365 gün (330 gün üretim, 35 gün temizlik ve bakım) çalışma yapılacaktır.

111

Yumurtlayan bir tavuğun geçirdiği hayat devreleri gözden geçirilecek olursa;

21 günlük embriyonal gelişme devresinden sonra yumurtadan çıkmasıyla başlamaktadır.

0 ila 6 haftalık dönem civciv, 6 ila 18 -20 haftalık dönem piliç, 18 - 20 ile 70-80 haftalık dönem yumurtlama devresi olarak adlandırılır. 18 haftalık yaşa erişen piliç cinsel olgunluğunu tamamlayarak yumurta üretimine geçer ve ergin tavuk adını alır. Yumurtlama devresi yaklaşık 1 yıl sürer daha sonra ya reforme tavuk olarak elden çıkarılır ya da 50 ila 60 haftalık yaşta, yapay tüy dökümüne sokularak ikinci verim yılı için tutulur.

Başarılı yumurta tavukçuluğu öncelikle sağlıklı civciv temini ile başlar. Civcivler;

güvenilir, Tarım Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış ve sertifikalandırılmış damızlık işletmelerinin kuluçkahanelerinden temin edileceklerdir. Civciv kümeslerinin çevresi ve kümes içi ve kümes ekipmanları (yemlik, suluk vs.) temizlenip, dezenfekte edilecek, kümesler en az 1-2 hafta boş bırakılacaktır. 0-1 hafta arasında civciv kümesine alınan civcivler 18. haftadan sonra tavuk kafeslerine alınacak burada ekonomik ömürleri dolana kadar, 70. haftaya kadar yumurta üretmeleri sağlanacaktır. Tesis açısından ekonomik ömürleri dolan yumurta dönemini tamamlayan tavuklar, piyasada bu konuda çalışan alıcılara iç piyasada satılacaktır.

Yumurta Tavukçuluğu Tesisinde kümesler kapalı sistem ve tam otomasyonlu olacaktır.

Tesiste kullanılacak kümesler kafes tipi kümesler olacaktır. Bu tip kümesler, yumurta üretimi yapan çiftlikler için idealdir. Kafes sisteminde yem kaybı azdır. Yumurtalar kendiliğinden yumurta kanallarına birikir. Fazla iş gücü gerektirmeyen bir sistemdir. Tavuklar kafesin içinde bir kaçı bir arada bulunur. Yem ve su önlerinde sürekli olarak hazırdır. Tüm işlemler otomatik olarak yapılacaktır. Yumurtalar kümeslerden otomatik yumurta toplama bantlarıyla toplanarak yumurta tasnif ve viollere yerleştirilmeleri yapılacak ardından soğuk zincirle kapalı kasa kamyonlarla Çankırı ve çevre illerde piyasaya sürülecektir.

Kafes sisteminde beslenen tavukların dışkılarının toplanarak kümes dışına aktarılmasını sağlamak amacıyla bant sistemi kurululacaktır. Kafesler içerisinde yer alan tavukların günlük yaşamları gereğince açığa çıkan dışkıları, kafeslerin altında ilerleyen bant sistemine düşmekte ve bandın üzerinde kurumaktadır.

Sürekli ilerleyen hareketli bant sistemine düşen tavuk dışkıları, bandın hareketi ile kümes dışında yer alan konteynırlara aktarılacaktır. Sızdırmasız konteynırlarda biriken gübreler tesis içerisinde bulunan drenaj sistemi olan ve sızdırmasızlığı sağlanmış temizlenebilir ve yıkanabilir nakliye güzergâhından toprak yola çıkarılarak Eldivan İlçesi, Çiftlik köyü, Banpınarı Mevkii, 239 ada ve 5 parsel içerisinde yapılması planlanan gübre biriktirme havuzuna gönderilecektir.

112

İnşaat ve İşletme aşamalarında oluşacak evsel ve endüstriyel nitelikli atık su alan için 19.03.1971 tarih ve 13783 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş "Lağım Mecrası İnşası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik" hükümlerine

uygun olarak yapılacak 2 adet sızdırmasız fosseptik tankta depolanacaktır. Fosseptik tanklar 3m x 3m x 6m: 54 m3 kapasitelidir.

Fosseptik tankların %80 doluluk oranına erişmesi durumunda içindeki atık suyun bertarafında hizmet verebilecek kurum ve kuruluşların imkânlarından yararlanılacaktır.

Fosseptik ilgili Belediye’ye ait vidanjör ile ücret mukabili boşalttırılacaktır. Bu konuda ilgili kurum ile “Su Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” gereğince protokol yapılacaktır.

Faaliyet kapsamında 31.12.2004 tarihli ve 25 687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan

“Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve 13.02.2008 tarihli ve 26 786 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”

hükümlerine uyulacaktır.

Çalışacak personelden kaynaklanacak olan evsel nitelikli katı atıklar santiye sahası içerisine çeşitli yerlere yerlestirilecek olan ağzı kapalı çöp bidonlarında toplanacaktır.

Buradan Katı Atıklar Kontrol Yönetmeliği’nin 18. maddesi ve 20. maddesine göre kapaklı çöp konteynırlarında toplanarak bertarafında hizmet verebilecek kurum ve kuruluşların imkânlarından yaralanılacaktır.

Kullanılacak malzemelerin paketleri, karton, kağıt, çuval ve hatalı üretimden kaynaklanan atıklar kimyasal özellikleri göz önünde tutularak sınıflandırılacak ve birikip belirli miktarlara ulaştığında evsel atıklarla birlikte değerlendirilecektir. Bu malzemelerin 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “ Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”nin hükümlerine uyulacaktır.

Proje alanında inşaat-montaj-çevre düzenlemesi kapsamında hafriyat atığı oluşumu söz konusu olacaktır. Buradan çıkacak hafriyat, inşaatın dolgusu, alan içindeki ulaşım yolları ve yeşil alanların düzenlenmesi için kullanılacaktır. Faaliyet kapsamında 18.03.2004 Tarih ve 25406 sayılı “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ilgili maddelerine riayet edilecektir.

113

Kümeslerde oluşabilecek diğer katı atıklar ise kırık ve çatlak yumurtalardır. Kafeslerde kırılan ve çatlayan yumurtalar bantların altında bulunan galvaniz tavaların üzerinde kalmaktadır. Ancak asansörlü yumurta toplama sistemi ile yumurtalar güvenle, kırık ve çatlak oranı minimum düzeyde tutularak toplanır. Bir yumurtanın ortalama ağırlığı 60 gr’dır. Günlük maksimum 100 yumurta kırıldığında 6000 gr; 6 kg atık yumurta ortaya çıkacaktır.

Bölüm 1.3.2.’de Bir periyotta gerçekleşecek ölüm miktarı; 5.250 adet/dönem olarak hesaplanmıştır. Tesiste oluşması muhtemel tavuk ölüleri, görevli personelce gerekli sağlık tedbirleri alındıktan sonra faaliyet alanı içerisinde hayvanların bertarafı amacıyla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nca yapılması zorunlu tutulan gömme çukurlarına gömülecektir.

Tesiste özellikle üretim periyodu bitiminde kafeslerin bakım ve temizlik dönemlerinde bakım-onarımdan kaynaklı az miktarda atık yağ oluşumu söz konusu olacaktır. Tesiste oluşabilecek atık yağlar 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Madde 2’deki ve yönetmelikteki tüm hükümlere ve ayrıca 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyularak yapılacaktır. Zorunlu olmayan durumlarda ise araçların bakımları ve yağ değişimleri servis istasyonlarında yapılacaktır.

Tehlikeli atıkların oluşması durumunda bu atıklar 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”

gereğince; lisanslı taşıyıcılar vasıtasıyla, lisanslı bertaraf tesislerine gönderilerek bertaraf edilecektir ve yönetmeliğin hükümlerine riayet edilecektir.

03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Ek -2 ‘de “Mevcut ve yeni kurulacak tesislerin bacalarından veya baca dışından atmosfere verilen emisyonların saatlik kütlesel debileri, mevcut tesisler için bacalarda ölçülerek, baca dışından atmosfere verilen emisyonlar ile yeni kurulacak tesisler için emisyon faktörleri kullanılarak tespit edilir.

Saatlik kütlesel debi (kg/saat) değerleri Tablo 2.1’de verilen değerleri aşması halinde, tesis etki alanında emisyonların Hava Kirlenmesi Katkı Değeri (HKKD) mümkünse saatlik, aksi takdirde, günlük, aylık ve yıllık olarak hesaplanır.” hükmü bulunmakla birlikte emisyon faktörleri kullanılarak toplam Tesis alanı toplam toz emisyon debisi 0,1908 kg/saat, Gübre Biriktirme Havuzu toplam toz emisyon debisi 0,0887 kg/saat olarak hesaplanmıştır..

Hesaplanan bu değer “Ek-2 Tablo 2.1” Kütlesel Debilerde verilen 1 kg/saat’lik sınır değerini aşmadığından dolayı toz yayılım modellemesi yapılmamıştır.

114

Tesis inşaat aşamasında esnasında sadece iş makineleri sebebiyle egzoz gazı emisyonu oluşması beklenmektedir. Bölüm 1.3.1’de hesaplanarak verilmiştir. Araçların yakıt sistemleri sürekli kontrol edilerek, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan 08.07.2005 tarih ve 25869 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Trafikte Seyreden Motorlu Kara Taşıtlarından Kaynaklanan Egzoz Gazı Kontrolüne Dair Yönetmelik”

hükümlerine uyulacaktır.

Faaliyet süresince 05.05.2009 tarihli 27219 sayılı Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik değişikliklerini içeren 06.06.2008 tarihli ve 26898 sayılı “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği”nde verilen sınır değerler aşılmayacak ve 03.07.2009 tarihli ve 27277 sayılı “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği"belirtilen esaslara ve 13.04.2012 tarih ve 28263 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ne uyulacaktır.

Gürültü Kirliliği:

Proje alanında tesis alanında inşaat aşamasında yapılacak faaliyetler sırasında oluşacak gürültüden etkilenebilecek en yakın mesken yaklaşık olarak 1220 m mesafedeki Seydiköy Köyü, gübre biriktirme havuzunun inşaat aşamasında gürültüden etkilenebilecek en yakın mesken ise yaklaşık olarak 610 m mesafedeki Çiftlikköy Köyü’dür. Söz konusu meskenlerde oluşacak gürültü düzeyleri aşağıda verilmiştir.

Lgündüz (dBA) Tesis Alanı Yerleşim Birimi

(1220 m) 34,0

Gübre BiriktirmeHavuzu

Yerleşim Birimi (610 m) 41,1

Yukarıda verilen sonuçlar incelendiğinde görüleceği üzere yerleşim biriminde inşaat faaliyetleri sırasında oluşacak gürültü düzeyleri düşük mertebelerdedir. Bu nedenle yerleşim birimlerinin tesiste yapılacak faaliyetlerden dolayı oluşacak gürültüden olumsuz etkilenmeyeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca gürültü düzeyleri hesaplanırken tüm ekipmanın aynı anda çalışacağı varsayımı yapılmış ve en kötü hal senaryosu değerlendirilmiştir. Ancak gerçekte makinelerin hepsinin aynı anda çalışması söz konusu olmayacaktır.Bütün bu değerlendirmeler ışığında yerleşim yerlerinde hesaplanan gürültü düzeyleri daha düşük mertebelerde hissedilecektir.

115

Gürültülü ortamda çalışacak personele ise 22.05.2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu ile İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği ’nin öngördüğü hükümlere uyulacaktır. Faaliyet

“Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” ne göre çevre izninin gürültü kontrol izninde muaftır. 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” nde belirtilen bütün esaslara faaliyet süresince riayet edilecek ve gerekli görüldüğü takdirde ölçümler yapılacaktır.

Yumurta Tavukçuluğu Tesisi 29.04.2009 tarih ve 27214 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe “Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliği”nin Ek-2’sinde yer alan “ * ” işareti bulunan tesisler kapsamında olduğundan, 4 Haziran 2010 tarih ve 27601 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Çevresel Gürültünün Değerlendirmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği” hükümleri gereğince “planlanan faaliyeter için akustik rapor” hazırlanması gerekmemektedir.

Bunun yanında proje alanında 26.04.2006 tarih ve 5491 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile yeniden düzenlenen 2872 Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden çıkarılan tüm mevzuat hükümlerine uyulacaktır.

116 NOTLAR VE KAYNAKLAR

ACADEMIC PRES INC., 1986: Air Pollution, Third Edition, Volume 7.

AKMAN, Y., 1990: İklim ve Biyoiklim, Palme Yayın Dağıtım, Ankara.

BENEFIELD, L., RANDALL, C.: Biological Prosess Design for Wastewater Treatment, 1980.

BİRAND,H.,1952:Türkiye Bitkileri. Ank. Üniv. Fen Fak. Yayını, Ankara.

BOISSIER, E., 1867-1888:Flora orientalis, 1i6, Geneve et Basel.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI: Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği, Ankara.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI: Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Ankara

ÇIRPICI, A., 1987: Türkiye’nin Flora ve Vejetasyonu üzerindeki çalışmalar. Doğa, TÜBİTAK, Cilt II, Sayı:2,217-233.

ÇOLAK,Prof.Dr.E.veArkadaşları;KETENOĞLU,Prof.Dr.O.;KURT,Doç.Dr.L.;YİĞİT,Prof.Dr.N.;‘

Çevresel Etki Değerlendirme – ÇED 2002’

DAVIS, P.H., 1965-1988: Flora of Turkey and The East Aegean Islands. Vol.I-X Edinb.Univ.Press.

DAVIS,P.H.,1975: Turkey Present State of Floristic Knowledge. Coll. Int. C.N.R.S. 235 La flore du Bassin Mediterranean: Essai de Systematique,93-113.

DEMİRSOY, Prof.Dr.A., ‘Omurgalılar/Amniyota-1992’, ‘Genel Zoocoğrafya ve Türkiye Zoocoğrafyası-2002’ , Çevre Bakanlığı, Ankara

DONNER,J.,1990:Distribution Maps to P.H.Davis “Flora of Turkey” 1-10,Linzer Biol. Beitr.

22/2, 381-515.

EKİM,Prof.Dr. T. ve Arkadaşları,2000: ‘Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’

117

EKİM,T., KOYUNCU, M., ERİK,S. ve İLARSLAN, R.,1989: Türkiye’nin Tehlike Altındaki Nadir ve Endemik Bitkileri. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği. Yayın No.18,Ankara.

ERZ, 1977; HEINWALD et all., 1981; BAYERISCHE STAATSMINISTEIUM 1982 a and b;

GEEP 1984; “Red Data Book”

KİZİROĞLU, İ., 1989: Türkiye Kuşları, Orman Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayınları, Ankara.

MUSLU, Y.,1985: Su Temini ve Çevre Sağlığı, Cilt III, İstanbul.

MUSLU, Y.,1990: Kullanılmış Suların Tasfiyesi, Cilt I, İstanbul.

MÜEZZİNOĞLU, A.,1987: Hava Kirliliğinin ve Kontrolünün Esasları, İzmir.

ÖZGÜVEN, N.,1986: Endüstriyel Gürültü Kontrolü, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yayın No: 118, Ankara.

RESMİ GAZETE, 1984: Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarını koruma sözleşmesi, 20.2.1984 tarih ve 18318 sayı

http://www.cevreorman.gov.tr / http://www.yerelnet.org.tr / http://www.die.gov.tr http://www.deprem.gov.tr / http://www.mta.gov.tr / http://maps.google.com http://www.multimap.com / http://tr.wikipedia.org