• Sonuç bulunamadı

Mert YILDIZ Tarafından Yapılan Kısımlar

Raporun bu kısımda projede Mert YILDIZ tarafından geli¸stirilen sayfalar ve bu sayfaların kullanımları hakkında detaylı olarak bilgilendirme yapılacaktır.

1.2.1 Altbilgi

Fig. 1.1: Sayfalarda Bulunan Altbilgi Kısmı Altbilgide bulunan ö˘geler

3

• ¸Sirket ismi ve Kurulu¸s Yılı: 2016 ˙I¸steSen,Inc

• Gizlilik: Sitenin gizlilik politikasına ula¸smayı sa˘glayan bir link

• ˙Ileti¸sim : Site yöneticileri ile ileti¸sime geçebilmek ve ¸sirketin ileti¸sim bilgilerini görüntülemek amacıyla olu¸sturulan sayfaya yönlendiren bir link

• Yerler : Sistemde kayıtlı olarak bulunan yerleri görüntülemek ve ekleme, seçme gibi i¸slemlerin yapılabildi˘gi sayfaya yönlendiren bir link

• Back to top : Sayfanın en ba¸sına yönlendirmek için kullanılan bir link

1.2.2 Üniversiteler Sayfası

Fig. 1.2: Üniversiteler Sayfasına Eri¸sim

Sitenin “Kategoriler” bölümünden “Üniversiteler” seçene˘gine tıklanarak sistemdeki üniversiteler hakkında çe¸sitli bilgilerin edinilebilece˘gi ve kullanıcıların ekleme, güncelleme, silme ve seçme gibi i¸slemler yapabilecekleri bu sayfaya eri¸smeleri mümkündür.

Fig. 1.3: Üniversiteler Sayfası Ekleme ve Seçme Fonksiyonları

harfinin büyük harfle ba¸slaması gerekti˘gidir.

Seçme ˙I¸slemi

Üniversiteler içinden “ ¸Sehir” ve “Tür” kriterlerine göre seçme i¸slemi yapılabilir. Bunun için sayfada bulunan

“Üniversite Seç” kısımdaki “ ¸Sehir” kısmına görüntülenmek istenen ¸sehrin ismi yazılmalı ve altındaki kontrol kutuları kullanılarak ise “Özel” yada “Devlet” tipi üniversitelerden hangilerinin seçilmek istendi˘gi belirtilmelidir.

Bu ¸sekilde kriterler belirtildikten sonra Seç butonuna basılır ve istenen özelliklere sahip olan üniversiteler ayrı bir sayfada listelenmi¸s olarak gösterilir. Örne˘gin, Ankara ilindeki devlet üniversiteleri seçilmek istenirse sonuç ekranı a¸sa˘gıdaki ¸sekildeki gibi olacaktır.

Bu kısımda da dikkat edilmesi gereken husus ¸sehir yazılırken ilk harfinin büyük olması gerekti˘gidir.

Fig. 1.4: Seçilen Üniversitelerin Gösterildi˘gi Ekran

Güncelleme ˙I¸slemi

Herhangi bir üniversite güncellenmek istendi˘ginde sayfada yer alan üniversitelerin listelenmi¸s oldu˘gu tabloda ilgili üniversitenin “Güncellensin mi?” sütunu altında bulunan “Güncelle” linkine tıklanmalıdır.

Fig. 1.5: Üniversite Güncelleme

Bu ¸sekilde güncellenmek istenen üniversitenin linkine tıklandıktan sonra seçilen üniversiteye ait bilgilerle dolu halde olan metin kutularının oldu˘gu yeni bir güncelleme sayfası açılır. Burada üniversiteye ait istenen bilgiler yenileriyle istenilen ¸sekilde de˘gi¸stirildikten sonra sayfanın sonunda bulunan Güncelle butonu tıklanmalıdır. Bu i¸slemden sonra üniversiteler sayfasına geri dönülecek ve güncellenmek için seçilmi¸s olan üniversite yeni hali ile listenin sonunda görülebilecektir.

1.2. Mert YILDIZ Tarafından Yapılan Kısımlar 5

Fig. 1.6: Üniversite Güncelleme Sayfası

Silme ˙I¸slemi

Herhangi bir üniversite silinmek istendi˘ginde sayfada yer alan üniversitelerin listelenmi¸s oldu˘gu tabloda ilgili üniversitenin “Silinsin mi?” sütunu altında bulunan kontrol kutusu i¸saretlenmelidir.

Fig. 1.7: Üniversite Silmek için ˙I¸saretleme ˙I¸slemi

Bu ¸sekilde silinmek istenen her üniversitenin kontrol kutusu i¸saretlendikten sonra sayfanın sonunda bulunan Sil butonu tıklanmalıdır. Bu i¸slemden sonra sayfa yenilenecek ve i¸saretlenmi¸s olan üniversiteler sayfadan ve arka planda veri tabanından kaldırılmı¸s olacaklardır.

Fig. 1.8: Üniversite Silme ˙I¸slemi

˙Istisnalar

*Seçme i¸slemi sırasında istenen özelliklere sahip üniversite yok ise bo¸s sayfa açılır.

*˙I¸slemler için yanlı¸s girdi de˘gerleri girilirse, örne˘gin seçme i¸slemi için sistemde olmayan bir ¸sehir girilirse, veya

¸sehir hatalı girilirse, bu durumlar için hazırlanmı¸s özel hata sayfası açılır.

• Seçme i¸slemi için “Tür” kısmında “Devlet” ve/ya “Özel” seçeneklerinden en az biri seçilmi¸s olmalıdır,

Fig. 1.9: Üniversite Bo¸s Seçme ˙I¸slemi

Fig. 1.10: Hata Sayfası

1.2.3 ¸ Sirketler Sayfası

Fig. 1.11: ¸Sirketler Sayfasına Eri¸sim

Sitenin “Kategoriler” bölümünden “ ¸Sirketler” seçene˘gine tıklanarak sistemdeki ¸sirketler hakkında çe¸sitli bilgilerin edinilebilece˘gi ve kullanıcıların ekleme, güncelleme, silme ve seçme gibi i¸slemler yapabilecekleri bu sayfaya eri¸smeleri mümkündür.

Ekleme ˙I¸slemi

Sisteme yeni bir ¸sirket eklemek için sitede tasarlanan form içindeki “ ¸Sirket Adı”,” ¸Sehir”, ve “Çalı¸san Sayısı”

bilgileri eksiksiz olarak girilmelidir. Bu alanlar doldurulduktan sonra Ekle butonuna basıldı˘gında yeni ¸sirket arka planda veri tabanındaki tablolara ve sayfada da alt kısımda bulunan tablonun son satırına eklenmi¸s oldu˘gundan buradan görülebilir.

Burada yeni bilgilerin girilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken husus, ¸sehir bilgisi girilirken özellikle ilk harfinin büyük harfle ba¸slaması gerekti˘gidir.

1.2. Mert YILDIZ Tarafından Yapılan Kısımlar 7

Fig. 1.12: ¸Sirketler Sayfası Ekleme ve Seçme Fonksiyonları

Seçme ˙I¸slemi

¸Sirketler içinden “ ¸Sehir” veya “˙Isim” kriterlerine göre seçme i¸slemi yapılabilir. ˙Isme göre seçim yapmak için sayfada bulunan “ ¸Sirket Seç” kısımdaki “ ¸Sirketin ismine göre ara” kısmına görüntülenmek istenen ¸sirketin ismi yazılmalı ve yanında bulunan Seç butonuna basılmalıdır. Yada e˘ger ¸sehir kriterine göre arama yapılmak isteniy-orsa “ ¸Sirketin ¸sehrine göre ara” kısmına görüntülenmek istenen ¸sehir bilgisi girilmeli ve ardından Seç butonuna basılmalıdır. Bu ¸sekilde kriterler belirtildikten ve Seç butonuna basıldıktan sonra istenen özelliklere sahip olan

¸sirketler ayrı bir sayfada listelenmi¸s olarak gösterilir. Örne˘gin, Ankara ilindeki ¸sirketler seçilmek istenirse sonuç ekranı a¸sa˘gıdaki ¸sekildeki gibi olacaktır.

Bu kısımda da dikkat edilmesi gereken husus ¸sehir yazılırken ilk harfinin büyük olması gerekti˘gidir.

Fig. 1.13: Seçilen ¸Sirketlerin Gösterildi˘gi Ekran

Güncelleme ˙I¸slemi

Herhangi bir ¸sirket güncellenmek istendi˘ginde sayfada yer alan ¸sirketlerin listelenmi¸s oldu˘gu tabloda ilgili ¸sirketin

“Güncellensin mi?” sütunu altında bulunan “Güncelle” linkine tıklanmalıdır.

Bu ¸sekilde güncellenmek istenen ¸sirketin linkine tıklandıktan sonra seçilen ¸sirkete ait bilgilerle dolu halde olan metin kutularının oldu˘gu yeni bir güncelleme sayfası açılır. Burada ¸sirkete ait istenen bilgiler yenileriyle istenilen

¸sekilde de˘gi¸stirildikten sonra sayfanın sonunda bulunan Güncelle butonu tıklanmalıdır. Bu i¸slemden sonra ¸sir-ketler sayfasına geri dönülecek ve güncellenmek için seçilmi¸s olan ¸sirket yeni hali ile listenin sonunda görülebile-cektir.

Silme ˙I¸slemi

Herhangi bir ¸sirket silinmek istendi˘ginde sayfada yer alan ¸sirketlerin listelenmi¸s oldu˘gu tabloda ilgili ¸sirketin

“Silinsin mi?” sütunu altında bulunan kontrol kutusu i¸saretlenmelidir.

Bu ¸sekilde silinmek istenen her ¸sirketin kontrol kutusu i¸saretlendikten sonra sayfanın sonunda bulunan Sil butonu tıklanmalıdır. Bu i¸slemden sonra sayfa yenilenecek ve i¸saretlenmi¸s olan ¸sirketler sayfadan ve arka planda veri tabanından kaldırılmı¸s olacaklardır.

Fig. 1.14: ¸Sirket Güncelleme

Fig. 1.15: ¸Sirket Güncelleme Sayfası

Fig. 1.16: ¸Sirket Silmek için ˙I¸saretleme ˙I¸slemi

1.2. Mert YILDIZ Tarafından Yapılan Kısımlar 9

Fig. 1.17: ¸Sirket Silme ˙I¸slemi

• Seçme i¸slemi sırasında istenen özelliklere sahip ¸sirket yok ise bo¸s sayfa açılır.

Fig. 1.18: ¸Sirket Bo¸s Seçme ˙I¸slemi

• ˙I¸slemler için yanlı¸s girdi de˘gerleri girilirse, örne˘gin seçme i¸slemi için sistemde olmayan bir ¸sehir girilirse, veya ¸sehir hatalı girilirse, bu durumlar için hazırlanmı¸s özel hata sayfası açılır.

Fig. 1.19: Hata Sayfası

1.2.4 Yerler Sayfası

Sitenin “Altbilgi” bölümünden “Yerler” linkine tıklanarak sistemdeki yerler hakkında çe¸sitli bilgilerin edinilebile-ce˘gi ve kullanıcıların çe¸sitli i¸slemler yapabilecekleri bu sayfaya eri¸smeleri mümkündür.

Bu sayfada amaç sistemde kayıtlı olarak bulunan yerleri görüntüleyebilmek ve istenirse yeni yerler ekleyebilmek-tir. Çünkü bu bilgiler di˘ger sayfalarda bazı i¸slemleri yapabilmek için gerekli olabilmektedir. Hali hazırda Türkiye’nin tüm illeri plaka kodlarına göre sisteme eklenmi¸s haldedir.

Ekleme ˙I¸slemi

Sisteme yeni bir yer eklemek için sitede tasarlanan form içindeki “Yer numarası”,” ¸Sehir”, ve “Ülke” bilgileri eksiksiz olarak girilmelidir. Bu alanlar doldurulduktan sonra Ekle butonuna basıldı˘gında yeni yer arka planda veri tabanındaki tablolara ve sayfada da alt kısımda bulunan tablonun son satırına eklenmi¸s oldu˘gundan buradan

Fig. 1.20: Yerler Sayfasına Eri¸sim

Fig. 1.21: Kayıtlı Yerler

Fig. 1.22: Yerler Sayfası Ekleme Fonksiyonu

1.2. Mert YILDIZ Tarafından Yapılan Kısımlar 11

Burada yeni bilgilerin girilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken husus, ¸sehir bilgisi girilirken özellikle ilk harfinin büyük harfle ba¸slaması gerekti˘gidir.

Di˘ger ˙I¸slemler

Yerler varlı˘gı için ekleme i¸slemi dı¸sında, silme, ve güncelleme i¸slemleri bu varlı˘gın di˘ger varlıklara ba˘glı olması nedeniyle kısıtlanmı¸stır. Bu nedenle sayfada da bu fonksiyonlar için bir arayüz tasarlanmamı¸stır.

Seçme i¸slemi ise zaten tablonun ba˘glı oldu˘gu di˘ger varlıkların sayfalarında( ¸Sirketler ve Üniversiteler gibi) yapılıyor olup, ayrıca bu sayfada da kayıtlı olan yerleri göstermek için kullanılmı¸stır.

Benzer Belgeler