• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.1.1 Yeraltı Hastanesi SWOT Analizi

Yeraltı Hastanesi modeli için uygulanan SWOT analizi aşağıdaki tabloda gösterilmiştir (Tablo 4.1.);

93

Tablo 4.1 : Yeraltı Hastanesi SWOT Analizi tablosu.

Yeraltı Hastanesi SWOT Analizi

SWOT Analizinde Güçlü Yönler SWOT Analizinde Zayıf Yönler 1 - Olumsuz iklim koşuları gibi şartlara karşı

tamamen korunaklı bir yapıdadır.

1 - Yeni bir proje olduğu için bilgi ve tecrübe eksikliği vardır.

2 - Hastane yapısı olduğu için merkezi yerdedir ve ulaşım sorunu yoktur.

2 - Maliyeti arttırıcı bir etken olduğu için her proje için KBRN’ye karşı mücadele altyapısı uygulanamaz.

3 - Mevcut hastanenin ünitelerini (ameliyathane, laboratuvar, yoğun bakım gibi)

kullanabileceğinden daha fazla hastaya yatış ve tedavi imkanı verir.

3 – Taşınabilir (mobil) değildir. Sadece bulunduğu alan/bölge için hizmet verebilir.

4 - Dış yardım gelene kadar mevcut hastanenin sarf malzemelerini ve kaynaklarını kullanarak kendine yetebilme imkanı vardır.

5 - Aktive olması halinde tedavi sürecine hemen yanıt verebilir.

6 - Bir savaş durumuna karşılık gizli ve korunaklı olarak inşa edilebilirler.

7 - Hastanenin bilinirliği fazla olduğu için, buraya gelmek isteyecek yaralılar ile daha fazla yaralıya sağlık hizmeti verme imkanı olur. 8 -Mevcut hastane altyapısını kullanacağı için tüm sistemler hazır olacaktır.

9 - Mevcut hastanelerin otopark ve rezerv alanlarında da projelendirme imkanı vardır.

SWOT Analizinde Fırsatlar SWOT Analizinde Tehditler

1 - Otopark gibi rezerv alanlar, bir afet anında kullanılır; ilave alan yaratmaya gerek kalmaz.

1 - Proje maliyetinin yüksek olması.

2 - Doğa kaynaklı afetler sonrası

kullanılabileceği teknik olarak ispatlanıp kabul edilmiş hastanelere, sadece elektrik/mekanik altyapılarında ilaveler ve revizeler yapılarak kısa sürede geniş alanlar elde edilebilir.

2 - Kapalı ve yer altında bir alan olduğu için deprem gibi bir doğa kaynaklı afet sonrası girmek istemeyen sağlık personeli ve hastalar olabilir.

3 - Afet riski arttıkça, afetle mücadelede toplumsal bilincin artması.

4 - Hastane yapılarının genellikle merkezi ve ulaşımının kolay lokasyonda olması.

94

Yeraltı hastanesinin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditler SWOT analizi uygulanarak aşağıda tartışılmıştır.

Güçlü yönler için birinci olarak yeraltı hastanesinin ortaya çıkan en güçlü yanı,

yerleşim merkezlerinde planlanacağı için daha fazla hastaya ulaşma imkanı olmasıdır. Afet sonrası sağlık hizmetlerinin devamlılığı için daha fazla alan yaratma konusunda doğru bir çözüm olacaktır. Yeraltı hastanesinin uygulanacağı hastanelerin veya otopark alanlarının merkezi konumlarda bulunması sebebiyle ulaşım sorunu da en az seviyede olacak ve yeraltı hastanelerine daha çabuk ulaşma imkanı sunacaktır. İkinci olarak, afet ve acil durumun kış aylarında yaşanması, sağlık hizmetinin bir çok yerde durmasına veya çok ciddi aksaklıklar yaşanmasına sebep olacaktır. Ancak yeraltı hastanesinin kapalı bir alan olması, tüm olumsuz hava şartları karşısında sağlık hizmetine devam etme imkanı vermektedir. Üçüncü olarak da, bir afet ve acil durumda lojistik hizmeti aksamasıdır. Ancak, yeraltı hastanesi modelinde dış yardım gelene kadar mevcut hastanenin sarf malzemelerini ve kaynaklarını kullanma imkanı vardır.

Zayıf yönler için birinci olarak en zayıf yön yeraltı hastanesinin yatırım maliyetinin

yüksek olmasıdır. Projeye KBRN ile mücadele eklenmesi durumunda, özel bir altyapı sistemine ihtiyaç duyulacağı için maliyet daha da artacaktır. Bu sebeple her projeye uygulanma imkanı olmayacaktır. Ancak, doğru planlama yapılmaması ve riskler karşısında önlem alınmaması sonucu, afet sonrası öngörülemeyen maliyetler ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu maliyetler, riskler karşısında alınabilecek önlemlerin yatırım maliyetlerinin kat ve kat üzerinde olabilir. Yatırım maliyetlerinin karşılanarak yeraltı hastanesinin uygulanabilir hale getirilmesi zayıflık yaratan maliyet miktarlarını en aza indirebilir. İkinci zayıf nokta için yeraltı hastanesi modeli yerleşik bir yapıda olduğu, taşınabilir (mobil) olmadığı için sadece uygulandığı bölge için hizmet verebilmesi kabul edilebilir. Ancak, mobil sağlık hizmetinin sağlanamadığı durumlar için çözüm getirmektedir.

Fırsatlar için birinci olarak doğa kaynaklı afetler sonrası kullanılabileceği teknik

olarak ispatlanıp kabul edilmiş olan mevcut hastanelerin otopark veya rezerv alanlarına da yeraltı hastanesi projelendirilmesinin mümkün olması, afet ve acil durumlarda daha fazla yaralıya ulaşma imkanını artırması kabul edilebilir. Bu şekilde afetlerle mücadele için önemli bir çözüm sunmaktadır. İkinci olarak fırsat, otoparklar gibi rezerv alanlarda da yeraltı hastanesi projesinin teknik olarak uygulanabilirliğinin

95

mümkün olması, afetlerde sağlık hizmetinin devamı için katkı sunmasıdır. Üçüncü olarak yeraltı hastanesinin uygulanabileceği hastanelerin ve otopark alanlarının merkezi konumlarda olması afetle mücadelede uygun bir çözüm olarak değerlendirmesi için bir fırsat oluşturmasıdır. Dördüncü fırsat da, ülkemizde artan doğa ve insan kaynaklı afet riskine karşı toplum bilinci artmasına dayanmaktadır. Yeraltı hastanesi modelinin, kısa süre içinde afetle mücadele için çözüm sunması proje kabul edilebilirliğini artıracaktır.

Tehditler için ilk olarak afetlerden önce doğru planlama yapılmaması, afet sonrası

sağlık hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında kontrolsüz bir maliyete sebep olması kabul edilebilir. Yeraltı hastanesinin yatırım maliyetinin yüksek olması, sadece belirli bir alan ve bölgeye hitap edecek olması da projelendirilmesi yönündeki en büyük tehdittir. Ancak, yeraltı hastanesi modelinin oluşturulması ve yanıt vereceği hasta sayısının tahmin edilebilir olması, maliyet hesabının yapılmasını kolaylaştıracaktır. Bu şekilde eldeki kaynaklar etkin ve verimli kullanılarak daha geniş çaplı bir sağlık hizmeti sunulabilir. İkinci tehdit olarak da yeraltı hastanesinin kapalı ve yer altında konumlanması sebebiyle deprem gibi bir doğa kaynaklı afet sonrası bu alana girmek istemeyen sağlık personeli ve hasta olmasıdır. Bu da sağlık hizmetinin aksaması yönünde bir tehdit oluşturabilir.

Benzer Belgeler