• Sonuç bulunamadı

Yer Alma ve Takım Çalışması

Belgede Oyun Kuralları (sayfa 185-196)

Yer Alma, Hareketlenme ve Takım Çalışması

2. Yer Alma ve Takım Çalışması

(GK)

Savunmacı Hücumcu Hakem

Disiplin konularında yardımcı hakemin hakemle göz teması kurması ve basit bir gizli el işareti vermesi yeterli olabilir. Doğrudan bilgi paylaşımına ihtiyaç olduğunda, eğer gerekliyse yardımcı hakem oyun alanı içine 2-3 metre kadar girebilir. Konuştukları sırada hakem ve yardımcı hakemin yüzleri başkaları tarafından duyulmalarını önlemek, oyuncuları ve oyun alanını gözlemek için oyun alanına dönük olmalıdır.

Köşe Vuruşu

Bir köşe vuruşu sırasında yardımcı hakemin konumu, kale çizgisiyle aynı hizada ve köşe bayrağının arkasında olmalıdır ancak yardımcı hakem köşe vuruşunu kullanan oyuncuyu engellememelidir ve topun köşe alanına doğru bir şekilde yerleştirildiğini kontrol etmelidir.

186

(GK)

(GK)

Savunmacı Hücumcu Hakem Savunmacı Hücumcu Hakem

Serbest Vuruş

Bir serbest vuruş için yardımcı hakemin konumu ofsayt çizgisini kontrol etmek için sondan ikinci savunma oyuncusu ile aynı hizada olmalıdır. Ancak eğer kaleye doğrudan bir şut olursa yardımcı hakem taç çizgisinden köşe bayrağına doğru hareket ederek topu takip etmek için hazır olmalıdır.

187 (GK)

(GK)

Oyun Kuralları 2021/22 Savunmacı Hücumcu Hakem

Savunmacı Hücumcu Hakem

188

(GK)

Savunmacı Hücumcu Hakem

Bir gol atıldığında ve kararda hiçbir şüphe olmadığında, hakem ve yardımcı hakem göz teması kurmalıdır ve sonrasında yardımcı hakem süratle orta çizgiye doğru taç çizgisi boyunca 25-30 metre bayrağını kaldırmadan koşmalıdır.

Golün atıldığı ancak topun hala oyunda gözüktüğü (şüpheli) durumlarda yardımcı hakem önce hakemin dikkatini çekmek için bayrağını kaldırmalı, sonra ortaya çizgiye doğru taç çizgisi boyunca 25-30 metre süratle koşarak normal gol prosedürünü yerine getirmelidir.

Topun tamamının kale çizgisini geçmediği ve bir gol atılmadığı için oyunun devam ettiği durumlarda; hakem ile yardımcı hakem göz teması kurmalı ve gerekirse gizli bir el işaretini kullanarak haberleşmelidir.

189 1

2 (GK)

Oyun Kuralları 2022/22 Savunmacı Hücumcu Hakem

Kale Vuruşu

Yardımcı hakem öncelikle topun kale alanı içinde olduğunun kontrolünü yapmalıdır. Eğer top doğru şekilde yerleştirilmemişse, yardımcı hakem yerinden hareket etmemelidir ve hakem ile göz göze gelerek bayrağını kaldırmalıdır. Top kale alanı içine doğru bir şekilde yerleştirildiğinde yardımcı hakem ofsayt çizgisini kontrol etmek için yer almalıdır.

Ancak ilave bir yardımcı hakem varsa, yardımcı hakem ofsayt çizgisinde yer almalıdır ve ilave yardımcı hakem kale alanı ile kale çizgisinin kesiştiği yerde ve topun kale alanı içine yerleştirildiğini kontrol etmek için pozisyon alır. Eğer top doğru şekilde yerleştirilmemişse, ilave yardımcı hakem bunu hakeme bildirmelidir.

190

(GK)

Savunmacı Hücumcu Hakem

Yardımcı hakem ceza alanının kenarı ile aynı hizada yer almalıdır ve kalecinin ceza alanı dışında topa elle müdahale edip etmediğini kontrol etmelidir. Kaleci topu elinden çıkardığında, yardımcı hakem ofsayt çizgisini kontrol etmek için pozisyon almalıdır.

191 (GK)

Oyun Kuralları 2021/22 Savunmacı Hücumcu Hakem

Başlama Vuruşu

Yardımcı hakemler sondan ikinci savunma oyuncusu ile aynı hizada olmalıdır.

192

İlave Yardımcı Hakem Yok

(GK) (GK)

Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar

Bir yardımcı hakem kale çizgisi ve kale alanının kesiştiği noktada yer almalıdır.

Diğer yardımcı hakem oyuncuları kontrol etmek için orta yuvarlakta bulunmalıdır.

İlave yardımcı hakemler maçta görevli ise; bunlar sırasıyla kalenin sağındaki ve solundaki, kale alanının kale çizgisi ile kesiştiği yerlerde bulunmalıdır, ancak yalnızca bir ilave yardımcı hakeme ihtiyaç olan Gol Çizgisi Teknolojisinin kullanıldığı durumlar istisnadır. Bu durumda, 2. ilave yardımcı hakem ve 1. yardımcı hakem orta yuvarlaktaki oyuncuları izlemelidir, 2. yardımcı hakem ve dördüncü hakem teknik alanları izlemelidir

193 (GK)

(GK) (GK)

Oyun Kuralları 2021/22 Savunmacı Hücumcu Hakem

Savunmacı Hücumcu Hakem

Penaltı Vuruşu

Yardımcı hakem kale çizgisi ve ceza alanının kesiştiği noktada yer almalıdır.

Maçta ilave yardımcı hakemler görevli ise; ilave yardımcı hakem kale alanının kale çizgisi ile kesiştiği yerde, yardımcı hakemler ise penaltı noktasının(aynı zamanda ofsayt çizgisi) hizasında yer almalıdır.

194

Bu tür durumlarda en yakın yardımcı hakem, hakeme yardımcı olmak için oyun alanına girebilir. Diğer yardımcı hakem olayı gözlemlemelidir ve detaylarını kayıt altına almalıdır. Dördüncü hakem, teknik alanların çevresinde bulunmalıdır.

Bir serbest vuruş yardımcı hakeme çok yakın mesafede verildiyse, yardımcı hakem oyuncuların toptan 9,15 metre (10 yds) uzakta olduğundan emin olmak için oyun alanına girebilir (genellikle hakemin talebi doğrultusunda olacaktır).

Bu durumda hakem oyunu tekrar başlatmadan önce yardımcı hakemin yerine geri dönmesini beklemelidir.

Eğer maçta dördüncü hakem yoksa, yardımcı hakem oyuncu değişikliğine yardımcı olmak için orta çizgiye gitmelidir; bu durumda hakem oyunu tekrar başlatmadan önce yardımcı hakemin yerine geri dönmesini beklemelidir.

Eğer maçta dördüncü hakem görevli ise, dördüncü hakem oyuncu değişikliğini yerine getirdiği için yardımcı hakemin orta çizgiye gitmesine gerek yoktur.

Ancak aynı anda birden fazla oyuncu değişikliği yapılıyor ise, yardımcı hakem dördüncü hakeme yardımcı olmak için orta çizgiye gidebilir.

195

196

Hakem

Beden dili hakemin aşağıdakiler için kullandığı bir araçtır:

• maçı kontrol etmesine yardımcı olmak,

• otoritesini ve iradesini ortaya koymak

Beden dili, bir kararın açıklanması amacı ile kullanılmaz.

İşaretler

İşaret gra ikleri için bkz. Kural 5

Belgede Oyun Kuralları (sayfa 185-196)