• Sonuç bulunamadı

4. ġĠRKETLERDE EĞĠTĠM VE GELĠġTĠRĠLMENĠN GELECEĞĠ

4.1 GELECEKTE EĞĠTĠMĠ ETKĠLEMESĠ BEKLENEN FAKTÖRLER

4.1.2 Yeni Teknolojilerin Eğitim Ve GeliĢtirilme Amacıyla Kullanımı

Teknoloji, idari verimliliği artırarak Ġnsan Kaynakları‟nın daha az çalıĢan ile daha fazla katma değer yaratabilmesini sağlar. Bu Ģekilde genel olarak aracısızlaĢan Ġnsan Kaynakları için teknoloji, sadece yazılım desteğiyle iĢ yükünü azaltan bir araç olmaktan öteye geçecektir.

Boyett vd. (2001) tarafından paylaĢılan, yirmi bir ĠK profesyonelinin Ġnsan Kaynakları Yönetimi‟ndeki tüm fonksiyonları ve dolayısıyla eğitim ve geliĢtirilmeyi de etkilediklerini belirttikleri teknoloji trendleri aĢağıda Tablo 4.2‟de paylaĢılmıĢtır (Lengnick-Hall ve Lengnick-Hall 2004, s. 42).

57

Tablo 4.2: Teknoloji trendlerinin insan kaynakları yönetimine etkileri

Kaynak: Boyett, J.H., et al., 2001. HR in the new economy: Trend and leading practices in human resource management. PeopleSoft White Paper Series, March.

Boyett‟nin (2001) bu araĢtırmasından günümüze yaklaĢık 11 yıl geçmiĢ, bu trendlerin bazıları insan kaynakları fonksiyonlarına tamamen nüfuz etmiĢ, bazıları önemli aĢamaları tamamlamıĢ ve bir kısmı da halen geliĢim sürecindedir.

4.1.2.1 Uzaktan eğitim modellerinin daha etkin kullanılması

Web tabanlı öğrenme, mobil öğrenme (ipod, ipad, androidler, tabletler vb.) ve diğer yeni teknolojilerin kullanımları; (1) düĢük fiyat avantajları, (2) Ģirketlerin çalıĢanlarını daha donanımlı hale getirmek, müĢteri hizmetlerini geliĢtirmek ve teknoloji odaklı yeni iĢler kurmak istemeleri, (3) çeĢitli ve bazen uzak lokasyonlardaki çalıĢanları eğitim için tek bir yerde toplamak ile ilgili masrafları (seyahat, yemek, konaklama vb.) azaltma, (4) gerekli olan pek çok eğitim ortamı gereğinin yansıtılabilmesi (alıĢtırma, geribildirim, pekiĢtirme gibi), (5) eğitimin istenen yerde ve istenen zamanda verilmesini artıracak geliĢmeler (yarı zamanlı çalıĢanlar, danıĢmanların Ģirket yönetim süreçlerine dahil olmaları gibi) nedenleriyle artacaktır (Noe 2009).

58

Amerikalı bir Kuramsal Fizikçi, Yazar ve Fütürist olan Prof. Michio Kaku7‟nun ilginç gelecek uzgörülerinden8

biri de teleimersiyon denilen teknolojiyle sanal ortamda sanal fiziksellikte iĢ toplantıları yapılabileceği, çoklu kamera sistemiyle görsel olarak üç boyutlu yansımaların bir sanal ortamda buluĢacağı yönünde.

ġekil 4.1 : Gelecek öngörülerinden teleimersiyon

Kaynak: Dr. Michio Kaku‟s Speech. Visions of the Future -Tele-Immersion. [web] www.youtube.com/watch?v=Jydfe3w-GAI [eriĢim tarihi 28 Mayıs 2012].

Noe‟nin (2009, s. 459) değindiği gibi:

Yeni teknoloji “akıllı” ürünler yaratılmasını da sağlamaktadır. Örneğin; UPS‟in gönderdiği paketler gönderim ve teslim süreçlerinin geliştirilmesi için kullanılabilecek elektronik bir iz bırakmaktadır. İleride, eğitim ürünleri de eğitmenlerin ve yöneticilerin bu ürünlerin nasıl kullanıldıklarını daha iyi anlamalarını sağlayacak elektronik bir iz bırakabilirler.

Çalışanlar yakın bir gelecekte uykularında dahi öğrenebilirler. Bir cihaz bir insanın ne zaman rüya gördüğünü – rüya yeni beceriler edinmek için iyi bir zamandır – tespit etmektedir.

Çalışanların iş arkadaşlarını fiziksel olarak ofisteymiş gibi duyup, görmelerini sağlayan gerçekçi holografik bir projeksiyon olan teleimersiyon, ofisten başka yerlerden sanal eğitim katılımcılarının eğitim alabileceği holografik bir eğitim odası oluşturmak için kullanılabilir.

Sanal retina görüntüsü, görüntüleri doğrudan göz retinasına yansıtan bir teknolojidir. Sanal retina görüntüsü gerçek zamanlı, yerinde performans desteği sağlamaktadır. Bu teknoloji bir bilgisayar monitöründe gösterileni alır ve özel camlardan geçirerek retinaya renkli olarak yansıtır. Görüntü sanki iki adım ötede havada duruyormuş gibi görünür. Dijital Simge sanal bir öğretmendir. Bu teknoloji ile şirket eğitmenleri online öğretim için kendilerinin canlandırılmış versiyonlarını oluşturabilirler. Anında mesajlaşma, PDAlar, ağ kurma web siteleri, bloglar ve Meetup ve Myspace gibi sosyal yazılımlar işbirliğini çok kolay hale getirmektedir. Bu gibi yollarla paylaşılan bilgiler başka yöntemlerle aktarılması zor olabilecek örtük bilgi olabilir.

7 Big Think. Michio Kaku - Professor of Theoretical Physics http://bigthink.com/michiokaku

8 Michio Kaku‟nungelecek uzgörülerine iliĢkin Gazeteci Melis Alphan‟ın Hürriyet Gazetesi‟ndeki

59

4.1.2.2 Mekân bağımsız çalıĢma ve sanal iĢ süreçleri

ÇalıĢanların merkez ofisle ve diğer çalıĢanlarla elektronik ortamda kurduğu iletiĢimi ve merkezden uzakta yapılan iĢleri içermektedir. Mekânın, Ģirket yapısının, iĢ süreçlerinin sınırlayıcı etkenler olmaması, sanal iĢ düzenlemelerinin en önemli özellikleridir. Sanal takımlar da, bu süreçlerden doğan çalıĢma yapılarıdır. Farklı zaman dilimlerinde çalıĢan, çeĢitli ülkelerde yaĢayan Ģirket çalıĢanları sanal takım üyeleri olabilmektedir. Bu takımların süreklilik zorunlulukları yoktur. Sanal takımdaĢlar projenin farklı dönemlerinde takıma dahil olabilir veya takımdan ayrılabilirler.

Noe‟nin (2009, s.459) paylaĢtığı gibi:

Başarılı sanal bilgi takımlarının; yapı (raporlama ilişkileri, üyelik vb.), liderlik (yetkili, paylaşılan liderlik, diğer takımlarla bütünleşme), ortak değerler (takım olarak nelere önem veriyoruz,toplantıları nasıl düzenleyeceğiz, nasıl karar vereceğiz, sorunları nasıl çözeceğiz) ve önemsenen hedeflere (başlıca hedeflerimiz nelerdir, müşteriler bizden ne istiyorlar ve hedef gerçekleştirilmesini nasıl ödüllendireceğiz) ihtiyaçları vardır. Takım üyeleri farklı kültürlerden ise, uzaktan çalışmak dil ve kültürel farklılıklarla baş etmeyi daha da zor hale getirebilir.

Sanal iĢ düzenlemeleri konusunda ilgili Ģirketlerin dijital iĢbirliğini destekleyen eğitim verme yöntemlerine yatırım yapmaları gerekmektedir. Ayrıca süreç iyileĢtirme, hizmet sunma, ürün geliĢtirme gibi konularda çalıĢanların bilgiye hızlı ve kolay eriĢmeleri için gerekli araçlar sağlanmalıdır.

4.1.2.3 Çoklu içerik kurgulama ve hızlı tasarım ihtiyacının artması

DeğiĢim sonucunda öğrenmeyi yönlendirenin eğitmenden çok çalıĢan olacağı, mekân bağımsız mobil ve uzaktan öğrenmenin artacağı öngörülmektedir.

Eğitimde yeni teknolojilerin kullanımı temel soruları sormayı unutturmamalıdır: Eğitim neden gerçekleĢmektedir? Hedef kitle kimdir? ÇalıĢanların bilmeleri gerekenleri öğrenmek için hangi kaynaklar gereklidir? (Noe 2009).

60

Geleneksel Eğitim Tasarımı Modeli‟nin EleĢtirilme Nedenleri:

1. Bu model konu uzmanlarının yönlendirdiği doğrusal bir yaklaĢımdır.

2. Öğretim Sistemi Tasarımı modelinde eğitim içeriğinin sabit olduğunu

varsayan rasyonel, adım adım bir yaklaĢım kullanılmaktadır.

3. Eğitimin zamanında verilmesine yönelik artan talep göz önünde

bulundurulduğunda, geleneksel eğitim çok uzun sürmektedir.

Benzer Belgeler