• Sonuç bulunamadı

Yeni Başlayanlara yönelik kılavuz

Belgede ESET ENDPOINT SECURITY 6 (sayfa 23-28)

ESET Endpoint Security ve temel ayarları hakkında genel bir ilk bakış sağlar.

3.6.1 Kullanıcı arabirimi

ESET Endpoint Security ürününün ana program penceresi iki ana bölüme ayrılır. Sağdaki birincil pencere, soldaki ana menüden seçilen seçeneğe karşılık gelen bilgileri görüntüler.

Aşağıda ana menüdeki seçeneklerin açıklaması verilmektedir:

Koruma durumu - ESET Endpoint Security ürünün koruma durumu hakkında bilgiler sağlar.

Bilgisayar taraması - Bu seçenek Smart tarama, Özel tarama veya Çıkarılabilir medya taraması gibi öğeleri yapılandırmanızı ve başlatmanızı sağlar. Ayrıca, çalıştırılan son taramayı yineleyebilirsiniz.

Güncelleme - Virüs imza veritabanı hakkındaki bilgileri görüntüler.

Ayarlar - Bilgisayarınızı, Ağınızı veya Web ve E-postagüvenlik ayarlarını yapmak için bu seçeneği belirleyin.

Araçlar - Günlük dosyalarına, Koruma istatistiklerine, İzleme etkinliği, Çalışan işlemler, Zamanlayıcı, Karantina, Ağ bağlantıları, ESET SysInspector ve kurtarma CD'si oluşturmak üzere ESET SysRescue için erişim sağlar. Ayrıca bir örneği analiz edilmesi için gönderebilirsiniz.

Yardım ve destek - Yardım dosyalarına, ESET Bilgi Bankası'na ve ESET şirket web sitesine erişim sağlar. Ayrıca Müşteri Destek isteği açan, destek araçlarına ve ürün etkinleştirmeyle ilgili bilgilere giden bağlantılar mevcuttur.

Koruma durumu ekranı bilgisayarınızın güvenlik ve mevcut koruma düzeyi hakkında size bilgi verir. Yeşil Maksimum koruma durumu, maksimum koruma sağlandığını belirtir.

Durum penceresinde ESET Endpoint Security ürününün sık kullanılan özelliklerine ve son güncellemesine ilişkin bilgilere giden hızlı bağlantılar görüntülenir.

Program düzgün çalışmadığında yapılacaklar

Etkinleştirilen modüller düzgün şekilde çalışıyorsa, yeşil onay işaretiyle belirtilir. Çalışmıyorsa, kırmızı bir ünlem işareti veya turuncu bildirim simgesi görüntülenir. Modülle ilgili ek bilgiler pencerenin üst kısmında gösterilir. Ayrıca modülün düzeltilmesi için bir çözüm önerisi de görüntülenir. Ayrı ayrı modüllerin durumunu değiştirmek için ana menüden Ayarlar'ı ve ardından istenen modülü tıklatın.

Kırmızı "!" simgesi kritik sorunlar olduğunu belirtir. Bilgisayarınızda maksimum koruma sağlanamayabilir.

Olası nedenler şunlardır:

Antivirus ve antispyware koruması devre dışı - Ana program penceresinden Koruma durumu bölmesindeki Gerçek zamanlı korumayı etkinleştir seçeneğini ya da Ayarlar bölmesindeki Antivirus ve antispyware korumasını etkinleştir seçeneğini tıklatarak antivirus ve antispyware korumasını yeniden etkinleştirebilirsiniz.

ESET Kişisel güvenlik duvarı devre dışı - Bu sorun, Ağ öğesinin yanındaki kırmızı simgeyle veya güvenlik bildirimiyle ifade edilir. Filtreleme modunu etkinleştir seçeneğini tıklatarak ağ korumasını yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Virüs imza veri tabanı güncel değil - Güncel olmayan bir virüs imza veri tabanı kullanıyorsunuz.

Ürün etkin değil veya Lisansın süresi doldu - Bu durum Koruma durumu simgesinin kırmızı renge dönmesiyle belirtilir. Lisans süresi dolduktan sonra program güncellenemez. Lisansınızı yenilemek için uyarı penceresindeki talimatları izlemenizi öneririz.

Turuncu "i" simgesi, ESET ürününüzle ilgili kritik olmayan bir sorunla ilgilenmeniz gerektiğini ifade eder.

Olası nedenler:

Web erişimi koruması devre dışı - Güvenlik bildirimini ve ardından Web erişimi korumasını etkinleştir seçeneğini tıklatarak Web erişimi korumasını yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Lisansınız kısa bir süre içinde sona erecek - Bu, ünlem işareti görüntüleyen koruma durumu simgesiyle ifade edilir.

Lisansınızın süresi dolduktan sonra program güncellenemeyecek ve Koruma durumu simgesi kırmızı renk olacaktır.

Önerilen çözümleri kullanarak sorunu çözemiyorsanız yardım dosyalarına erişmek için Yardım ve destek öğesini

tıklatın veya ESET Bilgi Bankası'nda arama yapın. Daha fazla yardıma ihtiyacınız olursa ESET Müşteri Hizmetleri destek isteği talebinde bulunabilirsiniz. ESET Müşteri Desteği sorularınızı hızla yanıtlar ve çözüm yolu bulunmasına yardımcı olur.

3.6.2 Güncelleme ayarları

Virüs imza veri tabanını ve program bileşenlerini güncellemek, kötü amaçlı koda karşı tam koruma sağlamanın önemli bir parçasıdır. Lütfen yapılandırma ve çalıştırmayı güncellemeye özen gösterin. Daha yeni bir veri tabanı güncellemesi olup olmadığını görmek için ana menüden Güncelle > Şimdi Güncelle seçeneğini belirleyin.

Henüz Lisans Anahtarınız girilmemişse yeni güncellemeleri alamazsınız ve ürününüzü etkinleştirmeniz istenir.

Gelişmiş ayarlar penceresi (ana menüden Ayar > Gelişmiş ayarlar'ı tıklatın veya klavyenizdeki F5 tuşuna basın) ek güncelleme seçenekleri içerir. Güncelleme modu, proxy sunucu erişimi, LAN bağlantıları ve virüs imza kopyası oluşturma ayarları gibi gelişmiş güncelleme seçeneklerini yapılandırmak için Gelişmiş ayarlar ağacından Güncelle öğesini tıklatın. Güncellemeyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız geçici güncelleme önbelleğini temizlemek için Temizle öğesini tıklatın. Varsayılan olarak Güncelleme sunucusu menüsü Otomatik Seç olarak ayarlanır. ESET sunucusu kullanırken Otomatik olarak seç'i seçili olarak bırakmanızı öneririz. Sistem tepsisi bildiriminin ekranın sağ alt köşesinde görünmesini istemiyorsanız Başarılı güncelleme hakkında ekran bildirimini devre dışı bırak seçeneğini belirleyin.

İşlevlerden en üst düzeyde yararlanabilmek için, programın otomatik olarak güncellenmesi önemlidir. Bu yalnızca, Yardım ve destek> Ürünü etkinleştir kısmına doğru Lisans anahtarı girildiğinde mümkündür.

Yüklemeden sonra Lisans anahtarınızı girmediyseniz bunu istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Etkinleştirmeye ilişkin daha ayrıntılı bilgi için ESET Endpoint Security nasıl etkinleştirilir öğesine bakın ve ESET güvenlik ürününüzle birlikte aldığınız kullanıcı bilgilerini Lisans ayrıntıları penceresine girin.

3.6.3 Bölge ayarları

Bir ağ ortamında bilgisayarınızın korunması için Güvenilen bölgelerin yapılandırılması gerekmektedir. Bir Güvenilen bölge yapılandırıp paylaşıma izin vererek diğer kullanıcıların bilgisayarınıza erişmesine izin verebilirsiniz. Güvenilen bölgeler için ayarlara erişmek üzere Gelişmiş Ayarlar (F5) > Kişisel Güvenlik Duvarı > Bölgeler öğesini tıklatın.

Güvenilen bölge algılaması, ESET Endpoint Security yüklemesinden sonra ve bilgisayar her yeni bir ağa bağlandığında uygulanır. Bu nedenle genellikle Güvenilen bölgeyi tanımlamanız gerekmez. Varsayılan olarak, yeni bölge

algılandığında o bölgenin koruma düzeyini belirlemek için bir iletişim penceresi görüntülenir.

Uyarı: Hatalı bir güvenilen bölge yapılandırması bilgisayarınız için güvenlik riski oluşturabilir.

NOT: Varsayılan olarak, Güvenilen bölgedeki iş istasyonlarına paylaşılan dosya ve yazıcılara erişim izni verilir, gelen RPC iletişimi etkinleştirilir ve uzak masaüstü paylaşımı da kullanılabilir.

3.6.4 Web denetimi araçları

ESET Endpoint Security ürününde Web denetimini daha önce etkinleştirdiyseniz Web denetiminin doğru çalışması için istediğiniz kullanıcı hesaplarının da Web denetimini yapılandırmanız gerekir. İstemci çalışma alanlarınızı olası saldırgan materyallerden korumaya yönelik özel kısıtlamaları nasıl oluşturabileceğinize ilişkin talimatlar için lütfen Web denetimi bölümüne bakın.

Belgede ESET ENDPOINT SECURITY 6 (sayfa 23-28)