• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR

4.2. İçerik Analizi Sonucunda Oluşturulan Temalar, Alt Temalar ve Kodlara İlişkin

4.2.7. TEMA 7: Yaygınlaşmaya ilişkin öneriler

Yaygınlaşmaya ilişkin görüşler incelendiğinde sıklıkla tekniğin faydaları ve öneminin anlatılmasının ve özellikle hizmetiçi eğitimlerde Z tekniğinin anlatılmasının gerekli olduğu, sağlık kuruluşlarının çalışanları için uygulama hedeflerini koyması gerekliliği, yeni başlayanlara hizmetiçi eğitimlerle eğitim verilmesi gerekliliği üzerinde durulmuştur. Bunları takiben ise daha az sıklıkla hemşirelik eğitiminde Z tekniğine ağırlık verilmesi ve yeterli ölçüde uygulama içermesi, özendirici afiş, broşür veya dökümanların kullanılması, prospektüslerde yönlendirme yapılması, order verilirken yöntemin belirtilmesi, sağlık çalışanlarının yenilik ve gelişime açık olması, stajerlerin uygulamaya dahil edilmesi, yoğun kliniklerde deneyimli kişilerin sayısının artırılması, hastaların Z tekniği hakkında bilgilendirilmesi ve tekniğin daha önce uygulayan kişi ile yapılması gerekliliği üzerinde durulmuştur.

4.2.7.1. Alt tema 1. Eğitime ilişkin öneriler

Yaygınlaşmaya ilişkin görüşler belirlendiğinde eğitime ilişkin öneriler alt teması altında açığa çıkan kodlar aşağıdadır ( Tablo 4.2.7.1.1 – Şekil 4.2.7.1.1).

Tablo 4.2.7.1.1.Yaygınlaşmaya ilişkin

öneriler (eğitim) dağılımı.

Şekil 4.2.7.1.1.Eğitime ilişkin önerilere yönelik kodlar.

Eğitime ilişkin öneriler incelendiğinde büyük çoğunlukla tekniğin faydaları ve öneminin anlatılmasının ve hizmet içi eğitimlerde yer verilmesi gerekliliği üzerinde durulmuştur.

“Ben bir eğitimci olsam üniversitede, dediğim gibi baştan temelde muskuler enjeksiyonu Z tekniğiyle yapılması gerektiği konusunda, daha faydalı olabileceği konusunda, öğrencilerime eğitim verebilirim. Bir hemşire olsam ne yapabilirim... Bir hemşire olsam servisteki arkadaşlarımı öneri olarak sunabilirim. Onlara bu alışkanlığı kazandırabilirim. Servis sorumlusu olsam bunda da Z tekniğinin normal muskuler enjeksiyondan daha faydalı bir uygulama olduğunu anlatacak afiş ve broşürler hazırlatabilirim” (K38).

“Atıyorum bizim hastanede artırmak için neler mi yapabiliriz? En başta hizmet içi eğitim verebiliriz. Sonra Z tekniği muhakkak özellikle şu an biraz daha tercihe bırakılıyor ya Z tekniği, özellikle Z tekniği kullanmamız gereken ilaçları mesela bilgilendirip sonra bunu Z tekniği ile yapılması gereken ilaçların Z tekniği ile yapılmadığı durumda hastaya oluşturacak komplikasyonları falan somut örneklerle

olduğu için çok destekler diye düşünüyorum” (K33).

“Şöyle tabi ki öneririm. Yani yeni gelişmeye bütün meslektaşlarımızın açık olması gerekiyor. O yüzden öneride bulunurum. Çünkü ben de yeniliğe açığım yani bana öğretilirse ben de başkasına tabi ki seve seve öğretirim. Bu yüzden öneririm. Yani gelişen teknikler olsun ya da diğer mesleki şeyler olsun, bunlar tabi ki de uygulanmalı ve etraftan destek görmeli. Yani bunu uygulayabilmemiz için de bir rehberin, bir öğreticinin olması gerekiyor. Yine demin ki konuya geldik yani. Ya bir kişi öğretebiliyorsa eğer başka kurumda varsa onu bilen ve çevresine öğretebilecekse eğer o şekilde yani uygulanması gerektiğini öneririz. Ama yoksa yani kimse işbirliği içinde bir şey yapmıyorsa öneremeyiz tabi ki. Ama açık olmalıyız mesleğimizde yeni gelişmelere, araştırmalıyız daha çok gelişmek için. Yani makaleleri okumalıyız, yani eğer bu tekniği duyduysa bunun hakkında illaki bir yayın vardır. Yayını insanlar okumalı ya da araştırmalı ki arkadaşlarıyla paylaşabilsin. Ya da bununla ilgili eğitim hemşirelerimiz zaten var, onların da tabi ki öğreterek yaymaları gerekiyor” (K27).

4.2.7.2. Alt tema 2. Hastaya ilişkin öneriler

Yaygınlaşmaya ilişkin görüşler belirlendiğinde hastaya ilişkin öneriler alt teması altında açığa çıkan kodlar aşağıdadır ( Tablo 4.2.7.2.1 – Şekil 4.2.7.2.1).

Tablo 4.2.7.2.1.Yaygınlaşmaya ilişkin öneriler(hasta) dağılımı.

Şekil 4.2.7.2.1.Hastaya ilişkin önerilere yönelik kodlar

Hastaya ilişkin görüşler incelendiğinde hastaların Z tekniği hakkında bilgilendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.

“Özellikle kronik olarak kullandıkları ilaçlar var bazı hastaların onlara en azından sürekli kullandıkları için onlara ek bilgi verirsen … Hani Z tekniği varmış biliyorsan onunla uygularsanız daha iyi olur gibisinden…” (K33).

4.2.7.3. Alt tema 3. Kurumsal öneriler

Yaygınlaşmaya ilişkin görüşler belirlendiğinde kurumsal öneriler alt teması altında açığa çıkan kodlar aşağıdadır ( Tablo 4.2.7.3.1– Şekil 4.2.7.3.1).

Tablo 4.2.7.3.1.Yaygınlaşmaya ilişkin öneriler (kurumsal) dağılımı

Şekil 4.2.7.3.1. Kurumsal önerilere ilişkin kodlar

Kurumsal öneriler incelendiğinde sağlık kuruluşlarının çalışanları için uygulama hedefi koyması, prospektüslerde yönlendirme yapılması, özendirici afiş, broşür ya da dökümanların kullanılması, order verilirken yöntemin belirtilmesi, stajyerlerin uygulamalara dahil edilmesi, yoğun kliniklerde deneyimli kişilerin artırılması gerekliliği belirtilmiştir.

“…..Evet mesela böyle şeylerle ilgili birşey hani ilaçlar, mesela instramüsküler olabilir. Standart belirlenebilir, evet talimatlarımız var, olabilir” (K8).

“Yaygınlaşması için bunlarla ilgili hizmet içi eğitim afiş pankart tarzı bir şeyler yapılabilir basılabilir, broşür dağıtılabilir. Yani doğru olan bir şeyin standartlaştırılması gerekiyor yani gün geçtikçe hani bilim sağlık gelişiyor. Bu yüzden hani bir şey doğruysa bütün hemşireler tarafından yapılması gerekiyor. Yani böyle düşünüyorum ben” (K21).

“Hani bizim hastanemizde de kullanılsın başka hastanelerde de kullanılsın isterim. Hani hem hastalar açısından hani düşünürsek onların yararına bir şey, hem doz kaybı olmaz hem ağrılarını engelleriz. Bizim içinde hani yeni gelen kişilere nasıl öğretirsek bu şekilde devam eder o yüzden yeni başlayan hemşire arkadaşlarımıza ya da staja başlayan staja çıkan öğrencilere de müsküler uygulama yaparken bu uygulamayı da yaptırırsak hani daha fazla ben bunun böyle göz önüne çıkacağını düşünüyorum” (K5).

4.2.7.4. Alt tema 4. Sağlık çalışanına ilişkin öneriler

Yaygınlaşmaya ilişkin görüşler belirlendiğinde sağlık çalışanına ilişkin öneriler alt teması altında açığa çıkan kodlar aşağıdadır ( Tablo 4.2.7.4.1– Şekil 4.2.7.4.1).

Tablo 4.2.7.4.1. Yaygınlaşması için öneriler (sağlık çalışanı) dağılımı.

.

Şekil 4.2.7.4.1. Sağlık çalışanına ilişkin önerilere yönelik kodlar

Sağlık çalışanlarına ilişkin öneriler incelendiğinde sağlık çalışanlarının yenilik ve gelişime açık olması gerektiği, daha önce uygulayan biri ile birlikte uygulaması gerekliliği belirtilmiştir.

“Yani ilk başta görmediyse kesinlikle daha önce uygulayan biriyle birlikte gitmeli, ya da daha önce Z tekniğini ya da hava kilidi tekniğini kullanan birisiyle gitmesi, onu görmesi tam onu bi kere uygulamayla da yetmez” (K1).

Eee tabi ki son derece güzel yaklaşırım. Çünkü eee bizim mesleğimiz zaten hep her zaman yeniliklere açık meslek olmalı işte ben bunu 20 yıl önce öğrendim hayır bundan başkası olmaz diyemeyiz hiç bir zaman bütün yeni bilgilere açığız zaten servisimizde yoğun bakım servisinde bizim hizmet içi eğitimlerimiz sürekli devam ediyor” (K36).