• Sonuç bulunamadı

4. ANT DERGİSİ

4.5. Yayın Süreci

Ant dergisi Ocak 1967 tarihinde haftalık siyasi dergi olarak çıkmış ve üç yıl dört ay

boyunca da yayınına aralıksız olarak devam etmiş, ancak daha sonra aylık olarak çıkmaya başlamıştır. 21 Nisan 1970 tarihinde en son haftalık dergide Doğan Özgüden “üç yıl dört aydan beri emperyalizmin ve işbirlikçi egemen sınıfların ağır baskılarına ve çeşitli güçlüklerine rağmen yayınını haftalık olarak sürdüren Ant önümüzdeki sayıdan itibaren mücadelesini “aylık dergi” olarak devam ettirecektir”

78 age, s. 1639.

diyerek bu durumu okuyucuları ile paylaşmıştır. Özgüden bu aldıkları kararın gerekçesini şöyle açıklamaktadır.

“Okurlarımızın hatırlayacakları gibi üçüncü mücadele yılını kapatırken yayınladığımız öz eleştiride Ant’ın karşı karşıya bulunduğu güçlükler[e]… rağmen sol hareketin sürüklendiği kavram kargaşası ve eylem çıkmazı ortasında imkânlarımızı sonuna kadar zorlayarak “bilimsel sosyalist teorinin rehberliğinde sosyalistlerin ideoloji ve örgüt birliğinin sağlanması”na yardımcı olmak üzere bir atılım programı sunmuştuk… Ancak 158. sayıda belirttiğimiz gibi güçlü bir haftalık dergiden başka aylık teori ve eylem dergisi Anadolu yayınlarıyla dayanışma kitlelere gazete tasarılarını da içeren bu atılım programı tüm sosyalistlerin ortak çabası ve desteğiyle mümkün olabilecek[tir]”80.

Aralık 1970 tarihinde çıkarılan 158. sayıda “Ant Atılım Programı” başlığı altında bir duyuru yayımlanmıştır. Bu duyuru, Ant yöneticilerinin haftalık dergi dışında sol ve sosyalist hareketin teorik ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir aylık teorik dergi, henüz yeterli bilinç düzeyine sahip olmayan emekçi kitleleri eğitmeye yönelik haftada bir veya iki kere yayımlanacak bir kitle gazetesi çıkarmayı düşündüklerini göstermektedir. Duyuruda 1968 yılında kurulan Ant yayınlarının daha fazla kitap basacağı ve Ant Kitap Kulübü üzerinden okurlara ulaştırmaya çalışacağı ve Anadolu’daki diğer sosyalist yayınlarla dayanışma içinde olacağı belirtilmektedir. Bütün bu çalışmaların hedefi, “sosyalistlerin ideoloji ve örgüt birliğini sağlamak”tır81.Ancak göründüğü kadarıyla Ant dergisi yöneticileri, ilan ettikleri bu atılım programını hem ekonomik sorunların aşılamaması hem de artan devlet baskıları nedeniyle hayata geçirememiş ve haftalık dergiyi kapatarak, Ant’ı aylık olarak çıkarmaya başlamışlardır.

Ancak TİP’in 1969 seçim yenilgisi, parti içinde muhalefetin yükselmesi, soldaki teorik tartışmalar, MDD’cilerin bu konuda TİP’e yaptığı eleştiriler, solda yer alan ve TİP’in gençlik örgütü olan FKF’nin Dev-Genç’e dönüşmesi gibi olaylarla solda ortaya çıkan bunalım ve bölünmeler tüm sol basını, bu arada doğal olarak Ant dergisini de etkilemiştir. Bu etkiyi Özgüden, son sayıda şöyle tanımlamaktadır:

“Son zamanlarda sosyalist hareketteki bölünmeler yeni yeni dergilerin yayınlanmasıyla yayın hayatında da etkisini hissettirmiş, sosyalist dergi okurlarının maddi güçleri de sınırlı olduğu için, bütün sosyalist dergileri birden izlemeleri ve hepsine birden destek olmaları imkânsızlaşmıştır”82.

Bu nedenle Ant’ın bundan böyle aylık dergi olarak yayın hayatına devam edeceğini açıklayan Özgüden, kendilerinin yayın hayatı açısından olumsuz olan bu durumu, genel açıdan olumlu bir gelişme olarak kabul ettiğini belirtmekte ve şunları

80 “Ant Okurlarına”, Ant, s. 173 (21 Nisan 1970): 2.

81 “Ant Atılım Programı”, Ant, s. 158 ( 6 Ocak 1970): 9.

söylemektedir: “Sosyalist saflarda bölünme ve çatışmaların diyalektik bir gelişmenin gereği olduğuna, aslında menfi görünen bu gelişmelerin sosyalist hareketi ‘bilimsel sosyalist teorinin’ rehberliğinde ideoloji ve örgüt birliğine götüreceğine inancımız tamdır”83.

21 Nisan 1970 tarihinde çıkan son sayıyla birlikte artık Ant dergisinin haftalık dönemi kapanmıştır. Ant, bundan sonra aylık olarak yayımlanacak ve içerik ağırlıklı olarak ideolojik ve teorik yorum yazılarından oluşacaktır. Ant’ın aylık versiyonu bu çalışmanın kapsamı dışında olduğu için ayrıntılı olarak incelenmemiştir. Ancak genel olarak şu bilgiler verilebilir:

Ant’ın aylık dergi formu, 27x14 cm. boyutlarında, renkli karton kapaklı ve 84

sayfadır. Bu derginin ilk sayısının kapağı, haftalıkta olduğu gibi turuncu olarak basılmıştır. Kapağın üst tarafında sayfayı kaplayacak boyutta “Ant”, altında da “SOSYALİST TEORİ VE EYLEM DERGİSİ” yazmaktadır. Kapağın alt tarafında yaklaşık 12 santim çapında beyaz zeminli bir daire vardır. Dairenin içinde başlıklar halinde ayın konuları yazmaktadır. Tüm sayıların kapağında bulunan dairenin üstünde veya kenarında çarpıcı bir slogan yer almaktadır. Mayıs 1970’de çıkan ilk sayının sloganı, siyah dikdörtgen bir çerçeve içinde, “devrimcinin görevi devrim yapmaktır” şeklindedir. Mayıs 1971’de çıkan son sayıda ise, siyah kalın iki çizginin arasında, “ANT İÇİN İSTENEN CEZA 770 YILI BULDU” ibaresi bulunmaktadır. Kapağın en altındaki “Bilimsel Sosyalist Teorinin Rehberliğinde İdeoloji ve Örgüt Birliği İçin” yazısı tüm sayılarda yer almaktadır. Aylık Ant dergisinin fiyatı 5 liradır. Abone fiyatları Mayıs 1970’teki derginin iç sayfasında, yıllık 40, altı aylık 20, üç aylık 10 lira olarak belirtilmektedir.

Aylık Ant dergisinin ilk sayısı 1 Mayıs 1970’de çıkmış, ardından 12 sayı daha yayınlanmış, fakat Mayıs 1971’de çıkan 13. sayıyla birlikte kapanmıştır. 12 Mart askeri darbesinin ardından dergi üzerindeki baskılar artmış ve yazarları hakkında çok sayıda ceza davası açılmıştır. Ancak bununla da yetinilmemiş ve 13. sayının çıkmasının ardından dergi İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından kapatılarak sorumluları hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştır84.

83 age”

Benzer Belgeler