• Sonuç bulunamadı

EYLEM VE YATIRIM ÖNERİLERİ

Belgede Turizm Sektör Raporu (sayfa 189-200)

TR71 İlleri 2023 Yılı Direkt Turizm İstihdamı

TR 71 Bakanlık ve Belediye Belgeli Yatakların Dönemlere ve İllere Göre Değişimi

8. EYLEM VE YATIRIM ÖNERİLERİ

Turizm sektörünün gelişmesine yönelik olarak geliştirilen, hedef ve stratejilerin eylemlere dönüşmesi için, bunları gerçekleştirecek aktörler ile bunların görev ve yetki alanlarının tanımlanması gerekmektedir. Stratejilerin; hangi sektör ortakları tarafından, hangi ağırlıkta, nasıl üstlenileceğinin bilinmesi ve önlemlerin buna göre alınması zorunludur. Ortakların farklı yasal statüde olması, sektörün gelişmesi için toplam kapasite artırımını gerekli kılmaktadır.

Buna ek olarak, sektörün gereksindiği kaliteli insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir.

181 Tablo 54: Eylem Planı

İLGİLİ

STRATEJİLER EYLEM GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLEN

YILLAR

SORUMLU

KURULUŞLAR İLGİLİ KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.2.4

-Ticaret ve Sanayi Odaları -KOSGEB

-Özel Sektördeki Danışmanlık Büroları

-Özel Sektör

-Konuya ilişkin konferans ve paneller düzenlenmesi -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-İl ve ilçe merkezlerinde turizm sektörüne ulusal ve uluslararası alanda teşvik, hibe ve kredi veren kurumların (Kalkınma Bankaları, Ajanslar, Emekli fonları, KOSGEB, EXIMBANK vb.) tanıtılması, şartların aktarılması amacıyla bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır (el kitapçığı hazırlanarak dağıtılması, yerel web sitelerine reklamlar verilmesi)

-Bu konuda finans kurumlarıyla iletişime geçmek isteyenlere danışmanlık hizmeti verilecektir.

-Ticaret ve Sanayi Odaları -KOSGEB

-AHİKA -Özel Sektör

-Fizibilite çalışması yapılması

-Finansal destek (kredi vb.) sağlanması

Yatırımcıları bölgeye çekilmesi ve şehir merkezinde ihtiyaç duyulan zengin ve güçlü donatılara sahip (kongre ve sergi salonu vb.) 4 yıldız ve üzeri konaklama tesislerinin açılması için yatırımcılar teşvik edilecek, iş planı/fizibilite hazırlama ve finans destekleri sağlanacaktır.

7.C.2.6.

-Ticaret ve Sanayi Odaları -Esnaf ve Sanatkar Odaları -Turizm ve Otelcilik Eğitimi Kurumları ve paneller düzenlenmesi -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo) -Konuya ilişkin eğitim ve bilinçlendirme

çalışmalarının yapılması -Ödül töreni

organizasyonları düzenlenmesi

-Halkın turizmden gelir ve istihdam sağlaması amacıyla farkındalığın arttırılmasına yönelik, il ve ilçe merkezlerinde konferans ve paneller düzenlenecektir.

-Konferans ve paneller görsel-işitsel medya ve yazılı basın yoluyla duyurulacaktır.

-Konferans ve panellere deneyimlerini aktarmak üzere başarılı il ve ilçe belediyeleri, turizm işletmecileri davet edilecektir (Eskişehir, Safranbolu, Beypazarı Belediyeleri vb.).

-İşletme sahiplerini bu konuda teşvik etmek için ileriki yıllarda yapılacak organizasyonlarda ödül törenleri düzenlenecektir (en çevreci tesis ödülü, en kurumsal tesis ödülü, en yenilikçi tesis ödülü vb. dallarda).

7.C.2.6.

7.C.4.1.

7.C.4.3.

7.C.6.1

Çevre Bilincinin

Arttırılması 2014-2018

-Valilikler -Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri -Gazeteciler Derneği -STK’lar

-Konuya ilişkin konferans ve paneller düzenlenmesi -Konuya ilişkin eğitim ve bilinçlendirme

çalışmalarının yapılması -Web sitesi kurulması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo) -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması

-Çevre bilincinin arttırılması amacıyla her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün belirleyeceği ilk ve ortaöğretim okullarında turizm-çevre-insan ilişkisini konu alan konferans, panel ve sergiler düzenlenecektir.

-Kamu kurum ve kuruluşları, eğitim kurumları, STK'lar özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşları çevre konusunda bilinçlendirmek için eğitim verecektir.

-İlgili kurumların web sitelerinde eğitim sayfaları oluşturulacaktır.

-İnsanları çevre bilinci konusunda bilgilendirici kitapçık ve broşürler hazırlanacaktır.

-Yerel medyada bu konuların işlenmesi sağlanacaktır.

182

R İLGİLİ KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.2.6.

-Milli Eğitim İl Müdürlükleri -Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri -Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri -İl ve İlçe Belediyeleri - Kaymakamlıklar -Bölge Üniversiteleri - Ticaret ve Sanayi Odaları -Esnaf ve Sanatkar Odaları -Gazeteciler Derneği Gazete, TV ve Radyo)

Bölge planı tüm paydaşlarla paylaşılacak ve bu konuda farkındalık yaratılması sağlanacaktır.

7.C.1.1. Termal Turizmin Geliştirilmesi

-Sanayi ve Ticaret Odaları -Üniversitelerin İlgili Bölümleri Gazete, TV ve Radyo) -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Tanıtım filmi çekilmesi

-Bölgeye yatırımcı çekmek amacıyla, termal turizm konusunda (alt ve üst yapı ihtiyaçları, işletme özellikleri, tıbbi ve teknik uygulamalar, tanıtma ve pazarlama konularında) özel sektör bilgilendirilecektir.

-Termal turizmi özel sektör için cazip hale getirecek adımlar atılacaktır (uygun krediler, ithalat kolaylığı, KDV iadesi, vb.)

-Yurtdışından kredi sağlama kolaylığının yanı sıra, yabancı yatırımcılarla ortak tesis kurma ve işletme imkânlarının sağlanması olanakları araştırılacaktır.

-Termal turizm potansiyeli ve termal su ihtiyacı bilimsel raporlarla ortaya konulacak, turistik tesis alanlarının tümüne yetecek, devamlı termal su üretimi garanti altına alınacak ve aşırı su kullanımına yönelik tedbirler alınacaktır.

-Bölgede çıkan termal suların şifa özellikleri tıbbi endikasyon raporuna bağlanacak ve projelendirmede bu özelliklerin dikkate alınması için yatırımcılar bilgilendirilecektir.

-Halkın büyük çoğunluğunun birtakım rahatsızlıklarla ilgili sorunlarının olduğu göz önünde bulundurularak, termal turizm konusunda halkın bilinçlendirilmesi için çalışmalar yürütülecektir. (yazılı ve görsel medya organları vb.).

-Bölgedeki termal turizm olanaklarının tanıtılması amacıyla broşürler hazırlanacak ve ulusal ve uluslararası düzeyde yurt içinde ve yurt dışındaki termal turizm fuarlarına katılım sağlanacaktır.

-Bölgedeki termal kaynaklarla ilgili tanıtım filmleri çekilerek, bunların yazılı ve görsel medyada yayınlanması sağlanacaktır.

-Yerli ve yabancı tur operatörleri ve seyahat acenteleri ile iletişime geçilecek ve birlikte çalışma yoluna gidilecektir.

2019-2023

-Termal kaynakların şehir ısıtması ve seracılık faaliyetlerinde kullanımının sağlanması amacıyla yerel yönetimlerce yürütülecek uygulamalarda fizibilite çalışmaları yapılmak suretiyle termal kaynakların entegre ısıtma sistemlerinde kullanımı sağlanacaktır.

-Yabancı organizasyonlarla pazarlama konusunda işbirliği yapılacaktır.

-Termal turizm bölgelerinde yeni konaklama tesisleri yapılacaktır.

183

İLGİLİ

STRATEJİLER EYLEM GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLEN

YILLAR

SORUMLU

KURULUŞLAR İLGİLİ

KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.1.

Kongre Turizmin Geliştirilmesi

2014-2018

-Kültür ve Turizm Bakanlığı -Nevşehir Valiliği

-İl Özel İdaresi -Nevşehir Belediyesi -İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu -Nevşehir Sanayi ve Ticaret Odası -Özel Sektör

-Finansal destek (kredi vb.) sağlanması -Fizibilite çalışması yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması

-Turistik destinasyonların tanıtım ve pazarlamasının sağlanması amacıyla Nevşehir Kongre ve Ziyaretçi Bürosunun kurulması sağlanacaktır.

-Ulusal ve uluslararası düzeyde yurt içinde ve yurt dışındaki kongre turizmi fuarlarına katılım sağlanacaktır.

-Nevşehir Kongre ve Ziyaretçi Bürosunun kurulması sürecinde İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İstanbul Convention & Visitors Bureau) ile iletişime geçilecek ve deneyimlerinden yararlanılacaktır.

-İldeki mevcut konaklama tesislerinin niteliği ve kapasitelerinin arttırılması için maddi destek sağlanacaktır.

2019-2023

-İlde büyük çaplı uluslararası kongrelerin yapılabilmesi için Ürgüp’te Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yaptırılan 1000 kişilik kongre merkezine ek olarak, en az 3000 kişilik uluslararası bir kongre merkezinin daha yapılması sağlanacaktır.

-Bölgede yeni kongre ve konaklama tesisleri açılacaktır.

184

KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.1. ve paneller düzenlenmesi -Konuya ilişkin eğitim ve bilinçlendirme

çalışmalarının yapılması -Konuya ilişkin plan ve projelerin hazırlanması poster, harita basılması ve dağıtılması

-Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo) -Tanıtım filmi çekilmesi

-Bölgedeki dini açıdan kutsal ve önemli mekânların ve yapıtların (kilise, manastır, tapınak, cami, türbe vb.) envanteri çıkarılacaktır.

-Bölgedeki inanç turizmi potansiyelinin ve olanaklarının tanıtılması amacıyla broşürler hazırlanacak, yurt içi ve dışındaki inanç turizmi ile ilgili etkinlik ve organizasyonlarda bölgenin tanıtımı yapılacaktır.

- Bölgedeki kiliselerde ayinler gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.

-İnternet vasıtasıyla birinci sınıf servis ve ürünleri tercih eden, inanç turizmi maksatlı gelmeyi planlayan turistlere yönelik bir internet sayfası

oluşturulacak ve insanların daha hızlı ve kolay şekilde Kapadokya Bölgesinde ayin yapılabilen mekânların bilgilerine ulaşmaları sağlanacaktır.

-Dünya İnanç Turizmi Birliği'ne, bölgenin inanç turizmi potansiyeli hakkında bilgilendirmek ve bölgeye turist çekmek için Bölge illerindeki inanç merkezlerinin envanterleri gönderilecektir.

-Yurt dışında inanç turizmi konusunda faaliyet gösteren seyahat acenteleri ile iletişime geçilecektir.

-Bölgede inanç turizminde öne çıkan bölgelerin, değerlerin ve şahsiyetlerin (Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli, Somuncu Baba gibi) tanıtımına yönelik özel çalışmalar yapılacaktır.

-Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli ve Somuncu Baba Sempozyumları düzenlenecek, çeşitli dillerde tanıtıcı yayınlar hazırlanacak, bu değerlerle ilgili hediyelik eşyalar hazırlanacaktır (Üzerinde Yunus Emre’den, Somuncu baba ve Hacı Bektaşi Veli'den güzel sözlerin olduğu heybe, figür vb.).

-Yabancı dillerde Yunus Emre şiir kitabı gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapılacaktır.

-Somuncu Baba, Yusuf Hakiki Baba, Cemaladdin-i Aksarayi ve daha pek çok tasavvuf erenlerini tanıtmaya yönelik faaliyetler artırılacak, bölge illerinin güçlü tasavvufi yönü her platformda dile getirilerek bu kapsamda Sülehayi Salihin, evliyalar şehri gibi isimler ön plana çıkarılacaktır.

-Profesyonel turist rehberlerine inanç turizmi konusunda uzmanlık eğitimi verilecektir.

2019-2023

-Şehir merkezlerinde ve çevresinde bulunan türbe, yatır ve mezarların restorasyon ve çevre düzenlemeleri yapılacaktır.

-Bölge illerinde inanç ve kültür turizmi güzergâhları oluşturulacaktır (Örneğin Aksaray ili için; Bu güzergâh Somuncu Baba Türbesi’nden başlayarak Çibilik üzerinden Yusuf Hakiki Baba’ya oradan Eğri Minare, Ulu Cami, Zinciriye Medresesi, Aziziye ve Kültür Evi’ne doğru tabela ve yönlendirmelerle eski Aksaray evleri, Cıncıklı Cami ve Bedriye Medresesi, Pir Ali Sultan Türbesi, Sancılı Baba, Uzun Baba’da son bulabilir).

185

İLGİLİ

STRATEJİLER EYLEM GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLEN

YILLAR

SORUMLU

KURULUŞLAR İLGİLİ

KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.1. -Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Bölgede doğa yürüyüşü (trekking) turizmin geliştirilmesi amacıyla yeni güzergahlar belirlenecek ve güzergahlar tanıtıcı haritalara işaretlenecektir.

-Güzergâhları tanıtıcı görsel materyaller (afiş, broşür, poster, kitap, CD vb.) hazırlanacaktır.

-Başlangıç levhalarında, güzergaha ait bilgiler (güzergâhın uzunluğu, zorluk derecesi, yürüme süresi, acil durum önlemleri vb.) yer alacaktır.

-Bölge içinde ve bölge dışında faaliyet gösteren seyahat acenteleri kente davet edilecek ve güzergâhlar tanıtılacaktır.

-Güzergâhlardaki alt yapı ve üst yapı çalışmaları (WC, dinlenme alanı, yeme-içme birimleri, levhalandırma, vb.) tamamlanacaktır.

7.C.1.1. -Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Bölgede bisiklet turizmini geliştirmek amacıyla yeni güzergâhlar belirlenecek ve güzergâhlar tanıtıcı haritalara işaretlenecektir.

-Güzergâhları tanıtıcı görsel materyaller (afiş, broşür, poster, kitap, CD vb.) hazırlanacaktır.

-Bisiklet dernekleriyle iletişime geçilerek şehre davet edilecek ve güzergâhlar tanıtılacaktır.

-Güzergâhlardaki alt yapı ve üst yapı çalışmaları (WC, dinlenme alanı, yeme-içme birimleri, levhalandırma, vb.) tamamlanacaktır.

2019-2023

-Güzergâhlara yakın yerlerde bisiklet kiralama birimleri oluşturulacaktır.

-Türkiye Bisiklet Federasyonu ile temasa geçilerek belirlenecek güzergâhların 2019 yılına kadar bisiklet yarışları takvimine dâhil edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecektir.

-Avrupa Bisikletçiler Federasyonu ve Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Türkiye Koordinatörlüğü ile temasa geçilerek belirlenen güzergâhların “Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı”na Nevşehir ve bölge illerini de içine alacak şekilde dâhil edilmesi olanakları araştırılacaktır.

7.C.1.1.

-Konuya ilişkin konferans ve paneller düzenlenmesi -Konuya ilişkin eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması

-Finansal destek (kredi vb.) sağlanması

- Fizibilite çalışması yapılması -Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Yöre halkı yayla turizmi hakkında bilgilendirilecek ve eğitimler verilecektir.

-Yaylalara yakın köylerde ev pansiyonculuğunun teşvik edilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

-Yayla evlerinin bakım ve onarım çalışmalarının yapılması için ev sahipleri teşvik edilecektir.

-Her bir yaylanın bulunduğu alanda doğa yürüyüşleri için parkurlar belirlenecek ve tanıtıcı haritalara işlenecektir.

- Yaylaları tanıtıcı broşür, poster, kitap ve CD'ler hazırlanacaktır.

-Yaylalardaki alt yapı (yol, su, elektrik) ve üst yapı çalışmaları (WC, dinlenme alanı, yeme-içme birimleri, levhalandırma) tamamlanacaktır.

2019-2023

-Bölgede mevcut yayla şenliklerinin güçlendirilmesi ve yenilerinin tertip edilmesi için yayla turizmi konusunda deneyime sahip kurumlarla (örneğin;

Çamlıhemşin Belediyesi) irtibata geçilecektir.

-Seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin bölgedeki yaylaları tur programlarına almaları için bu firmalar bölgeye çağırılacak ve yaylalar gezdirilerek parkurlar tanıtılacaktır.

186

İLGİLİ

STRATEJİLER EYLEM GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLEN

YILLAR

SORUMLU

KURULUŞLAR İLGİLİ

KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.1. poster, harita basılması ve dağıtılması

-Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Hasan Dağı ve Aladağlar'ın dağ ve kış sporları turizmi kapsamında altyapı eksiklikleri giderilecek ve kayak merkezi için gerekli yol, su, elektrik, ısıtma, kanalizasyon, çöp toplama gibi altyapı gereksinimleri etüt edilerek planlanacaktır.

-Özel sektörü bölgeye çekmek için teşvik çalışmaları yapılacaktır.

-Türkiye Kayak Federasyonu ve Türkiye Yamaç Paraşütü Federasyonu ile iletişime geçilerek Hasan Dağı'nda kış ve yamaç paraşütü sporlarına, Ekecik Dağı ve Mahmatlı Tepesi'nde ise yamaç paraşütü sporlarına yönelik ulusal ve uluslararası yarışmaların düzenlenmesi için girişimlerde bulunulacaktır.

-Dünyaca ünlü kayak sporcuları bölgeye davet edilerek gösteriler organize edilecektir.

-Hasan Dağı Kış ve Yamaç Sporları Festivali ve Aladağlar Dağ Sporları Festivali tertip edilerek geleneksel hale getirilecektir.

7.C.1.1.

-Konuya ilişkin eğitim ve bilinçlendirme poster, harita basılması ve dağıtılması

-Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Bölge illerinde yöresel yemek sunan yeme-içme mekânlarının açılması teşvik edilecek, bu kapsamda yatırımcılara her türlü destek sağlanacaktır.

-Konaklama tesislerinde yöresel yemek çıkarılması için otel işletmecileri teşvik edilecektir.

-TAFED (Türkiye Aşçılar Federasyonu) ile iletişime geçilecek ve ortaklaşa yöresel yemeklerin sunum tarzları konusunda işletme çalışanlarına eğitimler verilecektir.

-Yöresel mutfak ürünlerinin (Zerde, Ayva Dolması, Kayısı Yahnisi, Tandır Fasulyesi, Zerde Pilavı, Nohutlu Yahni, Etli Mantı, Aside, Dolaz, Tarhana Çorbası, Testi Kebabı, vb.) ulusal ve uluslararası gastronomi dergilerinde yayınlanması için ünlü gurmeler ve TV kanallarıyla iletişime geçilerek bölgeye davet edilecek yine yöresel mutfak ürünlerinin tanıtımı amacıyla ödüllü aşçılar bölge illerine davet edilerek yöresel yemek yarışmaları düzenlenecektir.

-Yöresel yemek yapımını teşvik amacıyla yemek yarışmalarında dereceye giren işletmeler Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Valilik, Kaymakamlık ve Belediyelerin web sitelerinde ve bölgesel ve yerel gazetelerde duyurulacaktır. poster, harita basılması ve dağıtılması

-Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Ahilik, âşıklık ve bozlaklık kültürlerinin tanıtılması amacıyla bölgenin ünlü halk ozanlarının, şairlerinin, bozlaklarının ve âşıklarının anıldığı anma günleri ve festivaller organize edilecek, mevcut etkinlikler

güçlendirilecektir.

-Bu organizasyonlar kapsamında ses yarışmaları, atışmalar vb. etkinlikler gerçekleştirilecektir.

-Bölge illerinde doğmuş, yaşamış ve yetişmiş ünlü âşıkların, bozlakların yaşadıkları veya çocukluklarının geçtikleri evlerin/mekanların gelen ziyaretçilere tanıtılmak üzere müze evlere dönüştürülmesi sağlanacaktır.

187

KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.1.

- Fizibilite çalışması yapılması -Finansal destek (kredi vb.) sağlanması

-Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Ülkemizin en uzun Nehri olan ve Kapadokya Bölgesinin ortasından geçen Kızılırmak Nehri'nin turizme kazandırılması amacıyla akıntının yavaş olduğu uygun alanlarda bot ve tekne gezinti alanları ile sportif olta balıkçılığına uygun alanların oluşturulması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Bu kapsamda öncelikle uygun alanların belirlenmesi amacıyla analiz çalışmaları yapılacaktır.

-Hirfanlı (Kırşehir) ve Kapulukaya (Kırıkkale) Baraj Göllerinde su sporlarının yapılabilmesi (yelkenli, kürek vb.) için çalışmalar başlatılacaktır.

-Hirfanlı ve Kapulukaya Baraj göllerinde yelken ve kürek yarışları düzenlenmesi için Türkiye Kürek ve Türk Yelken Federasyonları ile irtibata geçilecektir.

-Belirlenen alanlardaki alt yapı ve üst yapı çalışmaları (WC, dinlenme alanı, yeme-içme birimleri, levhalandırma, vb.) tamamlanacaktır.

2019-2023

-Kızılırmak Yeşil Vadi Projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılacaktır.

-Bölge Üniversiteleri ve spor kulüplerinin kürek takımları, baraj göllerinde antrenman ve müsabaka yapmaları için davet edilecektir.

-Bölge içinde ve bölge dışında faaliyet gösteren seyahat acenteleri ile davet edilerek güzergâhlar tanıtılacaktır. -Finansal destek (kredi vb.) sağlanması

-Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Niğde ilinde bulunan konaklama ve yeme-içme tesislerinin fiziki kalitesi yükseltilecek, yeni işletmelerin açılması teşvik edilecektir.

-Olta balıkçılığının geliştirilmesi amacıyla balık tutmak için iskeleler yapılacaktır.

-Ankara, İstanbul, Antalya ve yakın komşu illerdeki avcı dernekleri ile irtibata geçilerek şehre davet edilecek ve avlaklar tanıtılacaktır.

-Kara avcılığı ve olta balıkçılığı konularında program yapan TV yapımcıları (Yaban TV vb.) ve av dergileri editörleri ile irtibata geçilerek şehre davet edilecek ve ildeki av potansiyeli hakkında bilgi verilecektir.

-Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan

“Av Sezonu, Avlanma Esas ve Usulleri ile Av ve Yaban Hayatı Yönetimi”

düzenlemelerinin yurt dışındaki fuar zamanlarından önce yayınlaması ve acentelerin yasal süreçleri bilerek fuarlara katılımlarının sağlanması hususunda çalışmalar yürütülecektir.

7.C.1.1. Golf Turizmin Geliştirilmesi

-Avanos İl Özel İdaresi -Avanos belediyesi -Finansal destek (kredi vb.) sağlanması

-Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Tanıtım etkinlikleri ve organizasyonlarının yapılması -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Golf turizminin geliştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca önceden belirlenmiş olan Avanos ilçesi Çavuşin Köyü ile Çat ve Muratpaşa Kasabaları sınırları içinde kurulma çalışmaları yürütülen golf sahalarının tamamlanarak hizmete girmesi için gerekli çalışmalar gerçekleştirilecektir.

-Türkiye Golf Federasyonu ile temasa geçilerek Nevşehir'in yurtiçi golf turnuva takvimine dâhil edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecektir.

-Türkiye Golf Federasyonu ile birlikte hareket edilerek yurtdışından ünlü golfçular İle davet edilerek ilde uluslararası turnuvalar organize edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecektir.

2019-2023 - Nevşehir ilinde yeni golf alanları hizmete açılacaktır.

188

İLGİLİ

STRATEJİLER EYLEM GERÇEKLEŞMESİ ÖNGÖRÜLEN

YILLAR

SORUMLU

KURULUŞLAR İLGİLİ KURULUŞLAR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER İLGİLİ

AR YATIRIM KONUSU AÇIKLAMALAR / ALT EYLEMLER

7.C.1.2.

- Fizibilite çalışması yapılması -Ulaşım projelerinin yapılması -Alt ve üst yapı çalışmalarının yapılması

-Özellikle inanç turizmi ve kış turizminde başarı gösteren Konya ve Kayseri illeri ile turizm konusunda ortak hareket etme imkânları araştırılacaktır.

-İlk etapta Kayseri ve Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri ve turizm danışma kurulları ile iletişime geçilerek her iki il ile bölgenin turizm entegrasyonunun sağlanmasına çalışılacaktır.

-Konya ve Kayseri illeri ile Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren turizm ve seyahat acentelerinin birlikte hareket etmesi için olanaklar araştırılacaktır.

-Bu bağlamda her iki şehir ve bölge arasında bir gezi rotası belirlenecektir.

2019-2023

-Her iki il ile bölge illeri arasındaki ulaşımı kolaylaştırma üzere mevcut demir ve karayolu yolu projeleri gerçekleştirilecektir.

-Bölgede birbirleriyle entegre olabilecek turizm alternatifleri sunularak konaklama süresi ve gelen turist sayısı artırılacaktır. -Kitap, broşür, afiş, poster, harita basılması ve dağıtılması -Duyuru ve ilanların yapılması (Web sitesi, Gazete, TV ve Radyo)

-Ziyaretçi memnuniyetinin belirlenmesi amacıyla her yıl düzenli şekilde bilimsel metotlar kullanılarak

-Ziyaretçi memnuniyetinin belirlenmesi amacıyla her yıl düzenli şekilde bilimsel metotlar kullanılarak

Belgede Turizm Sektör Raporu (sayfa 189-200)