• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM: LOJİSTİK, PAZARLAMA VE ÜRETİM ARASINDAKİ İÇSEL

3.5. ARAŞTIRMA BULGULARI

3.5.4. Yapısal Eşitlik Modellemesi ve Varsayımları

9 Lojistik, pazarlama ve üretim arasındaki içsel entegrasyon ile TZ’nin süre odaklı performans algısı arasında 0.40’lık anlamlı bir ilişki bulunmakta olup, t değeri %95 güven seviyesinde 1.96’dan yüksek olduğundan (7.02), içsel entegrasyon, performans algısını olumlu yönde etkilemektedir.

9 BT ile güven arasında 0.28’lik anlamlı bir ilişki bulunmakta olup, t değeri

%95 güven seviyesinde 1.96’dan yüksek olduğundan (4.09), BT, güven algısını olumlu yönde etkilemektedir.

9 BT ile TZ’nin süre odaklı performans algısı arasında 0.38’lik anlamlı bir ilişki bulunmakta olup, t değeri %95 güven seviyesinde 1.96’dan yüksek olduğundan (6.93), BT, performans algısını olumlu yönde etkilemektedir.

9 Güven ile TZ’nin süre odaklı performans algısı arasında 0.57’lik anlamlı bir ilişki bulunmakta olup, t değeri %95 güven seviyesinde 1.96’dan yüksek olduğundan (12.20), güven, performans algısını olumlu yönde etkilemektedir.

Yukarıda belirtilen açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına göre ölçeğe ilişkin uygun geçerlik analizi gerçekleştirilmiştir.

gizil değişkenler arasındaki ilişki doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmektedir.

Şekil 14’te örneği gösterilen ölçme modeli, gözlenen değişkenler ile gizil değişkenlerin temsil durumunu belirtmektedir. Söz konusu bu modelde ζ1 ve ζ2, gizil değişkenlerdir. Buna göre X1 ile X2 gözlenen değişkenleri ζ1’i, X3-X5 gözlenen değişkenleri ise ζ2’yi temsil etmektedir. Ayrıca, λ sembolü gizil değişkeni gözlenen değişkene bağlayan yol katsayısını; δ sembolü gözlenen değişkendeki hatayı ve φ sembolü de gizil değişkenler arasındaki ilişki değerini göstermektedir (Wang ve Wang, 2012).

Şekil 14: Örnek Ölçme Modeli

Kaynak: Wang ve Wang, 2012; s. 5.

Bowen ve Guo (2011; s. 31), YEM’in diğer çok değişkenli analiz tekniklerine göre avantajı olarak belirtilen ölçüm hatalarının dikkate alınması konusunun, yapısal modellerde bulunan yapısal hatalar ile karıştırılmaması gerektiğini belirtmektedir. Buna göre yapısal hata, yapısal modeldeki herhangi bir bağımlı değişken için tahmin değişkenlerinin açıklayamadığı varyansı tanımlamaktadır.

Ölçüm hataları terimleri ise, rastgele ve sistematik hata şeklinde gözlenen değişkendeki varyansı temsil etmektedir. Bu hatalar, varyansın kaynağını dikkate almaksızın ortak faktörler tarafından açıklanmayan, gözlenen değişkenlerdeki tüm varyansı içerdikleri için artık olarak nitelendirilmektedir.

Ayrıca, her bir gizil değişkene özel durumları nedeniyle de tekil yapıdadırlar.

XΌ

X΍

XΎ

XΏ

Xΐ δ1

δ2

δ3

δ4

δ5

λx11

λx21

λx32 λx42

λx52

ζ1

ζ2

φ12

YEM kapsamında ifade edilen gözlenen değişkenler, sınırlı sayıda değere sahip olan; uzaklık, maliyet, boyut, ağırlık, yükseklik gibi kavramların örnek olarak verilebildiği; katılımcılardan veri toplama yöntemleri kullanılarak veya yayımlanmış kaynaklardan ikincil veri şeklinde elde edilebilen değişkenlerdir.

Bunun yanında gizil değişkenler, dışsal (bağımsız) ve içsel (bağımlı) gizil değişkenler olarak sınıflandırılır. Tutumlar, müşteri tatmini, değer veya kalite algısı gizil değişkenlere örnek olarak verilebilir (Reisinger ve Turner, 1999).

Dışsal gizil değişkenler, modeldeki bir başka değişken tarafından açıklanmayan, model dışındaki faktörlerce belirlenen değişkenlerdir. Buna göre, herhangi bir değişkenden dışsal gizil değişkene doğru giden bir yol bulunmamaktadır. İçsel gizil değişkenler ise, model içindeki faktörlerin belirlediği değişkenlerdir. Diğer değişkenlere bağımlı olduklarından, dışsal gizil değişkenlerden kendilerine doğru çizilen bir yol ile temsil edilmektedirler (Hair ve diğerleri, 2010).

Şekil 15: Örnek Yapısal Model

Kaynak: Wang ve Wang, 2012; s. 6.

Ölçme modelinde gözlenen değişkenler ile gizil değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinden sonra yapısal modelde gizil değişkenler arasındaki ilişkiler test edilmektedir. Buna göre tasarlanan örnek yapısal model Şekil 15’te sunulmaktadır. Bu modelde;

γ

11,

γ

12,

γ

21 ve

γ

22 dışsal gizil değişkenleri, ζ1 ve

1

2

η1

η2

2

γ

11

γ

21

γ

12

γ

22

β

12

ζ

1

ζ2’nin, η1 ve η2 içsel gizil değişkenlerine olan etkisini göstermektedir. Ayrıca,

β

12 ise, η2’nin η1 üzerindeki etkisini belirtmektedir (Wang ve Wang, 2012; s. 6).

Şekil 16: YEM’in Uygulama Aşamaları

Kaynak: Hair ve diğerleri, 2010.

Bireysel Değişkenlerin Tanımlanması Hangi maddeler ölçme değişkenleri

olarak kullanılmaktadır?

Ampirik Sonuçların Üretilmesine Yönelik Çalışma Tasarlanması Örneklem büyüklüğü yeterliliğini değerlendir.

Tahmin yöntemi ve eksik veri yaklaşımını seç.

Ölçme Modeli Geçerliğinin Değerlendirilmesi Ölçme modelinin yapı geçerliği ve uyum

iyiliğini değerlendir.

Ölçümleri düzelt ve yeni bir çalışma

tasarla.

Aşama 5 ve 6 ile birlikte yapısal modeli test et.

Yapısal Model Geçerliğinin Değerlendirilmesi Yapısal parametre tahminlerinin büyüklüğü ve yönü

ile uyum iyiliği ve önem derecesini değerlendir.

AŞAMA 6 AŞAMA 5 AŞAMA 4 AŞAMA 3 AŞAMA 2 AŞAMA 1

Ölçme Modeli Geçerli mi?

Modeli düzelt ve yeni veriler ile test et.

Önemli sonuçları ve önerileri oluştur.

Yapısal Model Geçerli mi?

Ölçme Modelinin Geliştirilmesi ve Belirlenmesi Ölçme değişkenlerini oluştur.

Ölçme modelinin yol diyagramını çiz.

Yapısal Modelin Belirlenmesi Ölçme modelini, yapısal modele dönüştür.

Hayır Evet

Hayır Evet

Araştırmacılar açısından, çok değişkenli yaklaşım olarak kısa sürede önem kazanan YEM kapsamında tanımlanan 6 aşamalık karar süreci Şekil 16’da gösterilmektedir (Hair ve diğerleri, 2010).

YEM, diğer birçok istatistiksel yöntemde olduğu gibi bazı varsayımlara dayanmakta olup, uygulamada aşağıda belirtilen bu varsayımların tamamının karşılandığını görmek pek mümkün olamamaktadır:

 Özyer ve Dünya (2018; s. 282), YEM’in bir istatistik tekniği olarak veriler için çok değişkenli normallik varsayımını karşılaması gerektiğini belirtmektedir. Buna göre, verilerin sürekli ve normal dağılım göstermesi gerekmektedir. Her bir gözlenen değişken diğer gözlenen değişkenlerin her bir değerinde normal dağılım göstermelidir.

 YEM kapsamında, modeller içinde tasarlanan ve test edilen teorik ilişkiler, üzerinde çalışılan anakütledeki fiili ilişkileri temsil etmektedir.

Buna göre YEM, gözlenen verinin, olması beklenen model ile uyumunun yakınlığını değerlendirmektedir (Brannick, 1995).

 Shah ve Goldstein (2005; s. 156), modelde tasarlanan her bir gizil değişkenin, birden fazla gözlenen değişken vasıtasıyla ölçülmesi konusunda, söz konusu gözlenen değişken sayısının ne kadar olacağı noktasında belirsizlik olduğunu ifade etmektedir. Her bir gizil değişkeni ölçen gözlenen değişken sayısının fazla olmasının daha küçük bir örneklem ihtiyacı sağlaması gibi avantajı bulunduğu gibi daha fazla parametrenin tahmin edilmesine neden olması şeklinde dezavantajı da bulunmaktadır.

 Nedensellik ilişkisi, YEM için varsayım niteliğindedir. Bu kapsamda, değişkenler arasındaki nedensel ilişkiler, araştırmacılar tarafından tasarlanmakta ve analiz sonuçları, araştırmacının varsayımının doğru olduğu anlamına gelmemektedir. YEM çerçevesindeki nedensel çıkarımların kaynağı, veri analizinin dışında yoğunlukla veri toplamaya dayanmaktadır (Brannick, 1995; s. 203)

 YEM kapsamındaki çalışmalarda eksik verilerin bulunması, diğer çok değişkenli analizlerde olduğu gibi araştırmacı açısından önemli kararların

alınmasına neden olmaktadır. Buna göre eksik verilerin rastgele şekilde dağılmaması veya verilerin %10’dan fazlasının eksik veri kapsamında olması bu konunun üzerine eğilmeyi gerektirmektedir (Hair ve diğerleri, 2010).