• Sonuç bulunamadı

Eğitimde ölçme ve değerlendirme sahip olunan bakış açısına göre değişiklik gösterebilir. Faklı felsefe ve psikolojileri kabul eden yaklaşımlar, farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadırlar. Yapılandırmacı öğrenme sürecindeki değerlendirmenin geleneksel değerlendirmeden farklı olması bundandır (Özmen, 2003).

Eğitim kurumları önceden tespit edilen amaçlara ulaşmak için ve istenilen özelliklere sahip insan yetiştirmek için çalışırlar, bütün bu çabaların her aşamasında gerek öğrencinin ve de öğretenlerin cevaplamaları gereken sorular vardır. Hedeflere ne kadar ulaşıldı, hedeflenen davranışlardan hangileri gerçekleşti, eksikleri nelerdir, yanlış öğrenilen veya hiç öğrenilmeyen konular hangileridir gibi sorulara güvenilir cevaplar vermek

öğrenmeyi daha nitelikli hale getirecek ve çok zaman alan ve çok pahalı bir yatırım olan eğitim sürecini tesadüflerden kurtaracaktır (Yılmaz, 2004:9).

Bu noktadan hareketle değerlendirmenin tanımını yaparsak, değerlendirme; ölçme sonuçlarının aynı alana ait bir kriter ile kıyaslanıp bir değer yargısına ve o oranda bir değer yargısına varma sürecidir. Değerlendirme sürecinde kullanılan kritere göre değer yargısı ve dolayısıyla karar değişecektir (Yılmaz, 2004:22).

Öğrencilerin elde ettiği becerilerin, bilgilerin anlaşılması yöntem ve uygulamaların başarısının belirlenmesi ölçme ve değerlendirmenin esas konusudur. Bu sayede hem varılan, bulunulan noktayı görme hem de oluşan aksaklıkların, eksikliklerin görülmesi sağlanır. Değerlendirme öğrenme ve öğretme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yapılandırmacı yaklaşım sadece sonucu değerlendirmez, bu yaklaşım da esas olan sürecin değerlendirmesidir.

Yapılandırmacı ölçme ve değerlendirme süreci dersten bağımsız, kopuk ve dersten ayrıca yapılan bir çalışma değildir. Geleneksel anlayışta sınavlar dersten ayrı bir çalışma olarak ele alınır. Öğrenme ve öğretme sürecinin bütüncül bir parçası olarak öğretimle bütünleşen, öğrencilerin öğrenme süreçlerini izleyen bir yaklaşımdır ve burada öğrencinin ne yaptığının yanında nasıl yaptığı da görülür.

Yapılandırmacı ölçme ve değerlendirme öğrencilerin öğrenmelerini anlamaya çalışır. Öğrenciye kendisini değerlendirme imkânı tanır, farklı alanlardaki etkinlikleri ve çalışmalarını ölçer ve değerlendirir. Ayrıca öğrenci neler bilmektedir, neler anlamıştır, ne yapabilmiştir. Bunları belirtir. Öğrencilerin ortak hatalarını ortaya çıkarır ve düzeltilmesini sağlar. Öğrencilerin zayıf ve güçlü yanlarını ortaya çıkarır.

Yapılandırmacı ölçme ve değerlendirme öğretilen konudan ve nasıl öğretileceğinden bağımsız değildir. Geleneksel yaklaşımda ise ders anlatılırken kimse ses çıkarmaz ve anlatılanlar bir süre sonra anlatılının aynısı işlenir.

Ölçme ve değerlendirme yalnızca konu, tema ya da dönem sonlarında yapılmaz. Yöntemler tema ya da konular işlenmeye başlamadan önce öğrencilerin işlenecek konu için gerekli seviyede olup olmadıklarını, konuya dair ön bilgilerini öğrenir. Öğrencilerin düşünceleri becerileri, düşünce ve duygularının öğrenilmesi, testlerde kullanılacak öğretim etkinliklerinin daha etkin bir şekilde belirlenip düzenlenmesine yardımcıdır. Öğrenme sürecinde öğrencilerin ilerlemesi ve edindikleri kazanımların ölçülmesini sağlar (Titiz, 2004:43).

Geleneksel eğitim anlayışında çoktan seçmeli doğru-yanlış, boşluk doldurma veya kısa cevaplı sorularla yapılmakta olan bir değerlendirme söz konusudur. Bu sorular öğretmence hazırlanıyor ya da hazır temin ediliyordu. Bu değerlendirme öğretmen sonuçlandığına inandığı zaman yapılıyordu; ünite soru, sene sonu yazılıları, testler şeklinde yapılıyor ve verilen bilgiler aynı şekliyle isteniyordu.

2.12.1. Yapılandırmacı Değerlendirmenin Özellikleri

Yapılandırmacı değerlendirmenin özellikleri (Güngör, 2005:15): ƒ Öğrenci pasif değil aktiftir.

ƒ Hedefleri önceden bilir.

ƒ Öğrenci hedeflenen kazanımların tüm yönlerini bilir.

ƒ Öğrencilere öğrendikleri sınıfta oluşturulan gerçekçi durumlarla sunulur. ƒ Değerlendirme etkinlikleri öğrencilerin seviyelerine göredir ancak onları

düşünmeye uygulamaya sevk edecek şekildedir.

2.12.2. Yapılandırmacı Yaklaşıma Özgü Değerlendirme Teknikleri Görüşme:

Çocuklar ne kadar öğrendiklerini, öğrendiklerinin ne kadarını anladığını ve bunu nasıl yaptığının görmenin yollarından biri bunu öğrencinin kendisinden öğrenmektir. Açık uçlu ve bir miktar yapılandırılan birebir görüşmeler yukarda bahsedilen sonucu ulaştırır ve çocukların başarı ve düşünceleriyle ilgili gerçek ve birinci kaynaktan bilgi edinilir (Özmen, 2003:52).

Görüşme sırasında öğrencilere: Onu nasıl yaptın?

Bana örnek verebilir misin? Onu nasıl figürleştirdin?

Ne düşündüğünü bana söyleyebilir misin? Bunun üzerinde benimle konuşur musun? Bize daha fazla bir şeyler söyler misin? Neden?

Ve benzeri gibi sorular sorulabilir. ƒ Günlük

Çocuklar günlük yazmalarını istenebilir. Çocukların günlüklerinde yaşantılarına dair olanları, düşünceleri, deneyimleri, hisleri bulunabilir. Günlükler öğretmen-öğrenci arasında diyalog şeklinde de yazılabilir. Günlüklerden öğrencinin kafasındakileri anlayabiliriz.

ƒ Öğrencilerin Kendilerini ve Gruplarını Değerlendirmesi:

Yapılandırmacı değerlendirme, öğrencilerin kendilerini ve gruplarını da değerlendirmelerini içine alır. Bu değerlendirmeler için grup değerlendirme formu ve öz değerlendirme formlarından yararlanabilir.

ƒ Kavram Haritaları

Kavram haritaları, öğrencilerin kavramlar arasındaki bağlantıları, kavram bütünlüklerini gösterir. Yine kavram haritaları öğrencilerin neler öğrendiklerini ölçmek için bir tür grafik düzenleyicidir. Şekil olarak her biri farklı olmakla birlikte hepsinde ortak olan nokta ile ilgili konu da kavramlar arasında anlamlı ilişkiler göstermesidir.

Belirli sistematiklerle düzenlenebilirler. Hiyerarşik düzenlemeyle düzenlenen bir kavram haritasında her seviye için belli öğrenim içerikleri saptanıp bunların öğrencilerce yerleştirmesi sağlanıp notlandırma yapılabilir. Diğer taraftan öğrencilerin öğrendikleri konular arasındaki ilişkileri kendi hazırlayacakları haritalardan ne şekilde ilişkilendirdiklerini anlarız (Titiz, 2005:49).

Portfolyo

Portfolyo, öğrencilerin gerek sınıf içi gerekse diğer alanlarda yaptıkları yapacakları ürünlerin toplandığı bir ürün dosyasıdır. Dosya yerine bir kutuda kullanılabilir. Bu dosyalar zaman kontrol edilir. Bu çalışma ya da beklenen, öğrencilerin ürünleri arasında ilişkilendirme yapmasıdır. İlişkilendirme yapılırken belli bir düzeye kadar mantıksal ilişkilendirme yapabilecekleri unutulmamalıdır. Buradan hareketle portfolyodaki ürünler belli başlıklar altında toplansın edebilir. Portfolyolar sadece öğrencilerin sınav notları için değildir, onların bir bütün olarak ölçülmesi ve değerlendirmesini sağlar. Öğretmende burada öğretim sürecini değerlendirir, öğretmen ve öğrenci arası iletisi sağlar (Titiz, 2005:52).

Diğer bir ifadeyle portfolyo öğrencilerin bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı emeği, geçirdiği evreleri gösteren çalışmalarının biriktirildiği dosyadır. Öğrencinin gelişimini, velisinin ve öğretmenlerini, izleyebilmesine fırsat verir. Sınıf içi etkinliklerinden öğrencinin seçtiklerini bir araya toplanmasından oluşan dosya hem öğrenci hem de öğretmen için değerlendirilen Öğrenci ürün dosyasının amaçları (Atlıhan ve ark, 2007:18) şöyle ifade edilmektedir:

ƒ Öğrencinin öz disiplin ve sorumluluk bilincini geliştirmek ve kendi kendini değerlendirmesini sağlamak,

ƒ Öğrencinin gelişimini çalışmalarıyla izleyebilmek,

ƒ Öğrencinin gelecek öğrenmelerine bilgi sunmak, ışık tutmak,

ƒ Öğrencinin yetenekli olduğu alanları göstermek ve ilgi alanlarını artırmak, ƒ Öğrencilerin arkadaşlarını gelişimini izleyerek birbirine yardımcı olmalarını

sağlamak ve böylece gelecekte birlikte yapacakları çalışmaları için başlangıç yapmak,

ƒ Öğrencilerin kendi çalışmalarını değerlendirmeye yardımcı olmak, ƒ Öğretmene eğitsel kurallar vermede yardım etmek,

ƒ Ailede iletişimi oluşturmak,

ƒ Ürün ve süreç değerlendirmek için bilgi toplamayı sağlamak,

ƒ Programın amaçlarını değerlendirmek için öğretmenlere yardım etmek, ƒ Yazma, okuma ve düşünme becerileri arasında bağlantı sağlamak,

ƒ Öğrencilerin çalışmalarını değerlendirmek, katılımlarını sağlamak ve çalışmaları motive etme yöntemidir.

Portfolyo içinde bulunacaklar (Martin 1997:272-273’den akt. Özmen, 2003:56): ƒ Etkinliklerin özeti,

ƒ Deneylerin sonuçları ve yapılışı,

ƒ Öğrencinin deney hakkındaki kendi görüşleri,

ƒ Araştırma sırasındaki hem veriler hem de yapılan ölçümler, ƒ Etkinliklerdeki gözlemlerin listesi,

ƒ Sınıflandırma sistemleri, ƒ Grafik, haritalar,

ƒ Kişisel ve grup raporları, ƒ Ev ödevleri ve grup raporları, ƒ Test,

ƒ Okul dışındaki bilim aktivite delilleri (müze ve yeşil alan gezileri), ƒ Çocuğun bilimi günlük hayata uygulama delilleri,

ƒ Fıkra, öykü raporları kontrol listeleri, ƒ Videokasetleri, ƒ Ses bantları, ƒ Fotoğraflar ƒ Bilgisayar çıktıları, ƒ Çizimler ƒ Günlük

Benzer Belgeler