• Sonuç bulunamadı

Yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli öğretim görevliler

2. YAPI İŞLETMESİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI

2.2 Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programlarının Temel ve Genel Özellikleri

2.2.8 Yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli öğretim görevliler

İncelenen yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görev yapan öğretim görevlisi ve akademisyen sayıları da değişkenlik göstermektedir. Genellikle yüksek lisans programlarında görev yapan öğretim görevlisi sayısının, sertifika ve kısa kurs programlarına nazaran genellikle daha fazla olduğu görülmüştür. Bunun yanında hem yüksek lisans hem de sertifika programlarını aynı öğretim görevlileriyle yürüten üniversitelerle de araştırma sürecinde karşılaşılmış olup detaylı bir inceleme gerçekleştirlmiştir.

Araştırma esnasında öğretim görevlisi sayısını belirtmeyen okullarla da karşılaşılmıştır. Bu üniversiteler prototip için aritmetik ortalama ile bulunacak olan ortalama öğretim görevlisi sayısı hesabına katılmayacaktır. Şekil 2.8.’de öğretim görevlisi sayılarını belirten ve belirtmeyen lisansüstü programı sayısı gösterilmiştir.

Şekil 2.8 : Yüksek lisans programlarında çalışan öğretim görevlisi sayısını belirten-belirtmeyen üniversite sayıları.

Grafikte de görüldüğü gibi incelenen 40 yüksek lisans programının % 83’ünin yani 33 tanesinin akademisyen sayısını belirttiği öte yandan bu programların % 17’sinin

33

7

Öğretim Görevlisi Sayısını

Belirtenler/Belirtmeyenler

Belirten Belirtmeyen

yani 7 tanesinin belirtmediği görülmektedir. İnternet üzerinde araştırma yapılırken bazı bölümler detaylı bilgi için özel yetki istemektedir. Bu programlarda belirtmeyen sınıfına katılmıştır.

Akademisyen sayısı göz önüne alınırken, bazı üniversitelerin net sayılar vermesinin yanı sıra bazı üniversitelerin net öğretim görevlisi sayısını vermediği gözlenmiştir. Bunun gerçekleşmesine misafir öğretim üyeleri neden olmuştur. Böyle durumlarda yine söz konusu üniversite ve program için aritmetik ortalama kullanılacaktır.

Akademisyen sayıları bölümlerde gösterilen ders sayılarıyla genellikle doğru orantılı olarak değişmektedir. Üniversite yüksek lisans programlarında verilen ders sayısı arttıkça öğretim görevlisi sayısının da buna bağlı olarak arttığı görülmüştür. Çizelge 2.15’te araştırılan üniversiteler ele alınarak ilgili programlarda görevli sayıları gösterilmiştir. Bu çizelgeden oluşturulacak olan prototip için ortalama bir akademisyen sayısı çıkarılacaktır. Bu bölümün en sonunda ülkelerdeki akademisyen sayıları ayrıca analiz edilerek kıtasal bir değerlendirmeye de yer verilecektir.

Çizelge 2.15 : Araştırılan yüksek lisans programlarının ülkeleri ve akademisyen sayıları.

Üniversite Adı Akademisyen Sayısı

 University of Glamorgan 21

 South Bank University 54

 University of Reading(1) 29

 University of Reading(2) 29

 University of Portsmouth 33

 University of Leeds 13

 University of Southern California 22

 Chalmers University of Technology 14

 University of Denver 38

 University of the West of England 15

 University of Washington 16

 Loughborough University 59

 Royal Institute of Technology 45

 İstanbul Teknik Üniversitesi 8

Çizelge 2.15 (devamı): Araştırılan yüksek lisans programlarının ülkeleri ve akademisyen sayıları.

 University of Tokyo 15

 Florida International University 9

 Northwestern University 33

 Coventry University(1) 30

 Coventry University(2) 30

 Coventry University(3) 30

 Heriot-Watt University 61

 Iowa State Univesity 3

 Texas A&M University 5

 University of Birmingham 75*

 The University of New South Wales(1) 6

 The University of New South Wales(2) 6

 The University of New South Wales(3) 6

 Swinburn University of Technology 25

 University of Michigan 5

 Doğu Akdeniz Üniversitesi 11

 Cornell University 6

 Northeastern University 17

Aritmetik Ortalama 23,6

Yukarıdaki çizelgede öğretim görevli sayısını belirten üniversiteler gösterilmiştir. Oluşturulacak olan prototip için öğretim görevlisi sayısı 24 olarak bulunmuştur. Bulunan ortalama değerin prototip program için büyük bir sapmaya neden olacağı görülmüştür. Bundan dolayı prototip için aritmetik ortalamadan vazgeçilip yerine oluşturulacak olan kıta ortalamaları sütün grafiğinin ağırlıklı ortalaması baz alınacaktır. Ancak bu konu detaylı olarak ilerleyen bölümde incelenecektir. Öğretim görevlisi sayısını belirtmeyen üniversitelerin yaratacağı sapma bu hesaba dahil edilmemiştir. Çizelge 2.16, 2.17 ve 2.18’de sırasıyla İngiltere, ABD ve Avustralya ülkelerinde ilgili programlarda görevli akademisyen sayıları gösterilecektir. Daha sonra örneklem kümesinde yer alan diğer ülkelerin akademisyen sayısı ortalamaları da göz önüne alınarak önceki kısımda da değinildiği gibi kıta değerlendirmesine yer verilecektir.

Çizelge 2.16’da İngiltere’de araştırma yapılan üniversiteler içinde, yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli öğretim görevlisi sayısı gösterilmiştir.

Çizelge 2.16 : İngiltere yüksek lisans programlarında görevli akademisyen sayısı.

 University of Glamorgan 21

 South Bank University 54

 University of Reading(1) 29  University of Reading(2) 29  University of Portsmouth 33

 University of Leeds 13

 University of the West of England 15

 Loughborough University 59  Coventry University(1) 30  Coventry University(2) 30  Coventry University(3) 30  University of Birmingham 75 Aritmetik Ortalama 34,8

Çizelge 2.17’de ABD’de araştırma yapılan üniversiteler içinde, yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli öğretim görevlisi sayısı gösterilmiştir.

Çizelge 2.17 : ABD yüksek lisans programlarında görevli akademisyen sayısı.  University of Southern California 22

 University of Denver 38

 University of Washington 16  Florida International University 9

 Northwestern University 33

 Iowa State University 3

 Texas A&M University 5

 University of Michigan 5

 Cornell University 6

 Northeastern University 17

Çizelge 2.18’de Avustralya’da üzerinde inceleme gerçekleştirilen üniversiteler içinde, yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli öğretim görevlisi sayısı gösterilmiştir.

Çizelge 2.18 : Avustralya yüksek lisans programlarında görevli akademisyen sayısı.  The University of New South Wales(1) 6

 The University of New South Wales(2) 6  The University of New South Wales(3) 6  Swinburn University of Technology 25 Aritmetik Ortalama 10,8

Diğer araştırılan ülkelerde akademisyen sayısı ortalaması Türkiye için 9,5 , İsveç için 29,5 , İskoçya için 61 , Japonya için 15 , KKTC için ise 11 olarak bulunmuştur. Araştırma yapılırken kimi ülkelerde bir adet yapı işletmesi yüksek lisans programı ele alınmıştır. Dolayısıyla bu programda görevli öğretim görevlileri sayısı direkt olarak ortalama gibi değerlendirilmiştir.

Elde edilen bu ortalamalar ele alındığında; İngiltere, İskoçya, Türkiye, İsveç ve KKTC Avrupa kıtasının, ABD Kuzey Amerika kıtasının, Japonya Asya kıtasının ve Avustralya ise Okyanusya kıtasının ortalama akademisyen sayısını yansıtmaktadır. Avrupa kıtası ortalaması 29,2 , Kuzey Amerika kıtası ortalaması 15,4 , Asya kıtası ortalaması 15 ve Okyanusya kıtası ortalaması 10,8 olarak bulunmuştur. Bu ortalamalar şekil 2.9.’da gösterilmiştir. Araştırılan ülkeler genellikle Avrupa ülkeleri olduğundan bu kıta ile ilgili yorum yapmak daha doğru olacaktır. Avrupa kıtasında yapı işletmesi yüksek lisans programına verilen önemin büyük olduğu görülmektedir. Yukarıda da değinildiği üzere aritmetik ortalama hesabı ile araştırma üzerine sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir. Dolayısıyla kıta bazında yapılan değerlendirmenin ağırlıklı ortalaması prototip program için temel olacaktır. Şekil 2.9 dikkate alındığında Avrupa, K. Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları aritmetik ortalama grafiğinin ağırlıklı ortalaması hesaplandığında; prototip yapı işletmesi programı öğretim görevlisi sayısı 9,7 olarak bulunmuştur. Prototip yapı işletmesi yüksek lisansı için ağırlıklı ortalama hesabı ayrıca şekil 2.10’da modellenerek gösterilmiştir. Bu hesap yapılırken matematikte dik üçgende, üçgen benzerliği kanunundan yararlanılmıştır. Oluşturulan kıta ortalaması grafiği dik üçgene tamamlanarak bu hesap yapılmıştır.

Şekil 2.9 : Araştırılan programlarda görevli akademisyen sayılarının kıtalara göre dağılımı.

Şekil 2.9’da görüldüğü gibi, Avrupa kıtasında incelenen yapı işletmesi yüksek lisans programlarında görevli akademisyen sayısı diğer kıtalarda görev yapan akademisyen sayısına oranla daha fazladır. Avrupa kıtasını sırasıyla Kuzey Amerika, Asya ve Okyanusya kıtaları takip etmektedir.

Şekil 2.10 : Prototip program için ağırlıklı ortalama hesabının gösterimi. Şekil 2.10’da yukarıda da bahsedildiği üzere üçgen benzerliği kuralı kullanılarak kenarortayların kesişim noktası ağırlık merkezi kabul edilerek ağırlıklı bir değer hesaplanmıştır. 0 5 10 15 20 25 30

Avrupa K. Amerika Asya Okyanusya

29,2

15,4

15,0

10,8

Kıta Ortalamaları