• Sonuç bulunamadı

Mevcut İTÜ Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programının Revize Prototip

6. İTÜ YAPI İŞLETMESİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMININ İLK

6.3 Mevcut İTÜ Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programının Revize Prototip

Mevcut İTÜ yapı işletmesi yüksek lisans programı ile tez çalışmasının beşinci bölümünde öğrenciler uygulanan anket sonucu revize edilmiş prototip program bu bölümde karşılaştırılacaktır. İki program arasındaki farklar çıkarılıp bu bölümde yorumlanacaktır. Ayrıca farklılıklar bölümün sonunda bir özet çizelgeyle gösterilecektir.

İlk prototip karşılaştırılmasında da olduğu gibi, yüksek lisans programının adı göz önüne alınırsa İTÜ programının Türkçe olarak “Yapı İşletmesi Yüksek Lisans Programı” adını kullandığı görülmektedir. Revize prototipte program adı ise

İngilizce olarak “Construction Management MSc” olarak seçilmiştir. Oluşturulan revize prototip programın uluslararası alanda faaliyet göstereceği için, program adının tüm dünyaca kullanılan bir dil olan İngilizce seçilmesi oldukça uygun olacaktır.

Karşılaştırılan iki programın eğitim dilleri göz önüne alındığında İTÜ programının %44,44 İngilizce eğitim verdiği bunun yanısıra revize prototip programın %100 İngilizce eğitim verdiği görülmektedir. Daha önceden de bahsedildiği gibi revize prototip programın bütün derslerinin İngilizce olmasının yanında bazı derslerin Türkçe olarak verilmesi de uygundur.

Karşılaştırılan iki programın amaçları göz önüne alındığında bazı hedeflerin ortak olduğu görülmektedir. Fakat mukayese yapıldığında bazı hedeflerin birbirinden farklı olduğu da açıkça ortadadır. İTÜ yapı işletmesi yüksek lisans programı inşaat sektöründeki etkinliği, verimliliği, kaliteyi ve iş güvenliği önlemlerini arttırabilmek amacıyla donanımlı mezunlar vermeyi amaçlamaktadır. Bu hedefler revize prototip kapsamında da yer almaktadır. Ayrı olarak revize prototip program, bunlara ek olarak inşaat teknolojisi, mal sahibi beklentisini karşılama yöntemleri, yöneticilik ve ekipman-altyapı yönetimi konuları hakkında da bilgili mezunlar vermeyi hedeflemektedir. Çalışmanın dördüncü bölümünde uygulanan anketlere göre, öğrenciler bir konu üzerine uzmanlaşmak, kariyer yapabilmek ve unvan kazanabilmek için bu eğitimi tercih etmişlerdir. Revize prototip program ana hedefleriyle öğrencilerin bu isteklerine cevap verebilecek niteliktedir. Kısaca temelde aynı olan iki program bazı ince farklara sahiptir.

İki programın öğrenci kabul şartları göz önüne alındığında bazı ölçütlerin olduğu görülmektedir. İncelenen iki programda kalifiye programlardır ve öğrenci profillerini belli şartlara göre seçmektedirler. Ancak karşılaştırma yapıldığında İTÜ yüksek lisans programının revize prototip yapı işletmesi yüksek lisans programına göre daha esnek şartlara sahip olduğu görülmektedir. Temelde iki programda aynı sınavları baz alarak öğrenci seçimi yapmaktadır. Ancak İTÜ programının sınav baraj puanları daha düşüktür. Bunun yanında İTÜ programı sadece inşaat mühendisi olan adayları kabul ederken, revize prototip program inşaat sektöründe görev alabilen makine mühendisi, mimar, elektrik mühendisi, endüstri mühendisi, proje yönetimi mezunu, yapı işletmesi lisans programı mezunu adaylara da şans tanımaktadır. Böylece prototip program geniş yelpazede öğrenci profiline sahip olabilmektedir. Bu da

prototip programın tercih edilme oranını arttıracaktır. İTÜ programı İngilizce yeterlilik sınavı olarak prototip programa göre fazladan KPDS ve TOEIC sınavlarını da kabul etmektedir. Ancak prototip programda ölçüt kabul edilen yabancı dil sınavları da az denemeyecek kadar sayıda olup tüm dünyada kabul gören sınavlardır. Ayrıca öğrenciler İTÜ programına girebilmek için en az 2 adet referans mektubu vermeleri gerekmesine karşın prototip program için bu sayı en az 3’tür. Bu da küçük bir fark olmasına rağmen öğrencilerin akademik başarılarına garanti teşkil etmektedir. Dolayısıyla daha seçici olan revize prototip program bu konuda daha avantajlıdır. Genel olarak rekabetçi inşaat sektöründe bu ölçütlerle başvuru sayısı kısıtlanıp eğitim kalitesi arttırılabilir.

İki programın ders alanları ve konuları dikkate alındığında İTÜ programında ders sayısının revize prototip programa nazaran daha fazla olduğu görülmektedir. Ancak revize program öğrencilere uygulanan anket çalışması sonuçlarını yansıttığından öğrenci beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılayacak düzeydedir. Yapılan anket sonucu öğrenciler yapı işletmesi yüksek lisans programlarından beklentilerini, okumak istedikleri ders alanlarını ve amaçlarını belirtmişlerdir. Güncel olarak öğrenci görüşlerine göre revize edilen prototip program bütün ihtiyaçları özde toplayarak optimum oluşturulmuş bir model programdır. Bu programda okutulacak olan her dersin ilgi görmesi beklenmektedir. Kısaca revize prototip program öğrenci beklentilerini daha iyi karşılayacağı için daha avantajlıdır.

Kredi, not ve ders seçme sistemleri iki programda da benzer özellikler göstermektedir. Ancak bazı farklılıklarda mevcuttur. İTÜ programında ders başarısı harf notlarıyla gösterilmektedir. AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD ve F notları katsayı sırasıyla 4,00, 3,50, 3,00, 2,50, 2,00 karşılığıdır. Fakat lisans eğitimindeki şartlı geçme notları olan DC, DD bu seviyediki programda başarısız sayılmaktadır. Revize prototip programda da aynı not sistemi kullanılmaktadır. DC ve DD alan öğrenciler daha sonraki dönemlerde bu dersi en az CC seviyesine çekmelidirler. Ancak öğrenciler bu notları seçmeli derslerde almışlarsa başka bir seçmeli ders alarak bu notu yükseltebilirler. Fakat not ortalaması hesabında bu iki dersin not ortalaması hesaplanarak tek bir ders gibi işlem yapılmalıdır. F alan bir öğrenci ise zorunlu olarak notunu CC seviyesine çekmelidir. Böylece öğrenciler bir bakımdan başarılı olmaya zorlanarak başarı yükseltilebilir. Ele alınan iki programda da öğrencilere mezuniyet şartı olarak 3,00 not ortalaması şartı konmuştur. Kredi sistemleri

incelendiğinde İTÜ programında ve revize prototip programda da her ders 3 kredi ve eşit ağırlıktadır. İTÜ programında öğrenciler en az 12’si zorunlu olmak üzere 24 kredi ders+seminer+bilimsel araştırma tezi çalışmasıyla programı tamamlayabilmektedir. Ancak revize prototip programda öğrenciler 6’sı zorunlu ders olmak şartıyla en az 12 ders yani 36 kredi tamamlayarak bitirme çalışması olan projeyi almaya hak kazanırlar. Buradan da anlaşılacağı üzere revize prototip program daha fazla sayıda öğrencilere ders sunarak avantajlı bir konumda bulunmaktadır. Bölümün bitirme çalışması tipi de öğrencilerden gelen anket sonuçlarına göre proje olarak değiştirilmiştir.

İki programın eğitim süresi ve seçenekleri kıyaslanırsa, İTÜ programında böyle bir sınırlamadan söz edilemeyeceği görülmektedir. Öğrenciler üçüncü yılın sonunda zamlı katkı payı vererek eğitim sürelerini uzatabilmektedir. Revize prototip programda ise ilk oluşturulan prototip öğrencilerce uygun bulunmuş olup full time öğretim süresi için 2 yıl, part time öğretim süresi için ise 3 yıl öngörülmüştür. Böylece yapı işletmesi eğitiminde, prototip program sayesinde eğitim döngüsü hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Ayrıca prototip programda uygulanan part time seçeneği ile iş hayatı olan öğrencilerde düşünülmüştür. Bu özelliğiyle de prototip program oldukça iyi avantajlara sahiptir.

İki programda görevli akademisyen sayıları karşılaştırıldığında İTÜ programında kadrolu ve aktif olarak 6 kişinin görevli olduğu görülmektedir. Revize prototip programda ise bu sayı çalışmanın ikinci bölümünde hesaplanan grafik ağırlıklı ortalaması ile 10 olarak bulunmuştur. Dünyada yapı işletmesi dalındaki öğretim görevlisi sayısı diğer teknik ve sosyal dallara nazaran daha az olduğu için, 10 kişinin dışarıdan gelecek misafir öğretim görevlileriyle tamamlamak daha mantıklı olacaktır. Bu sayede programlar arası akademisyen değişimi yapılarak destek sağlanmış olur. Programların akreditasyonu kıyaslandığında İTÜ programının akredite edilmediği görülmektedir. İlk oluşturulan prototip programdaki akreditasyon öğrencilere uygulanan anketten gelen cevaplara bakılarak uygun bulunduğundan revize prototip içinde aynı akreditasyonlar geçerlidir. ABD’de PMI kurumunun PMP sertifikası, ABET kriterleri revize prototip program için geçerlidir. Ayrıca ABD’de etkin RICS ve İngiltere’de etkin CIOB akreditasyon kurumları da prototip programı desteklemektedir. Bu sayede prototip programın kalitesi ve tanınırlık oranı

yükselmiştir. Bir başka deyişle prototip program akreditasyon sayesinde daha avantajlı bir durumdadır.

Çizelge 6.2: İTÜ programı ve revize prototip program arasındaki farklılıklar.

İTÜ Programı Revize Prototip Program Program Adı Yapı İşletmesi Yüksek

Lisans Programı

Construction Management MSc Eğitim Dili Türkçe, İngilizce İngilizce

Program Amaçları

Adaylara inşaat sektöründe, verim, etkinlik, kalite ve iş güvenliği önlemleri

konusunda donanım kazandıran eğitim vermek.

Adaylara verim, etkinlik, kalite ve iş güvenliği önlemlerinin yanında yöneticilik, inşaat teknolojisi, ekipman- altyapı yönetimi ve mal sahibi beklentilerini karşılama konusunda etkili bir eğitim vermek.

Kabul Şartları

1)Yabancı dil için TOEIC, KPDS sınavını da kabul etmektedir.

2)Kabul esaslarındaki sınav baraj puanları daha esnektir. 3)Sadece inşaat mühendisi kabul etmektedir.

1)Kabul esaslarındaki sınav baraj puanları daha yüksektir.

2)İnşaat sektörüyle ilgili bir lisans bölümünden mezunları kabul etmektedir. Kredi, Not ve Ders

Seçme Sistemleri Bitirme şartı en az 24(3x8) kredi+seminer+bilimsel araştırma tezi Bitirme şartı 36(3x12) kredi+proje Eğitim Süresi ve Seçenekleri

1)Full time-part time ayrımı yoktur.

2)Belli bir süre sınırı yoktur(3.seneden sonra zamlı harç ödenir)

1)Full time-part time ayrımı vardır.

2) Full time eğitim süresi 2 yıl, part time eğitim süresi 3 yıldır.

Çizelge 6.2(devamı): İTÜ programı ve revize prototip program arasındaki farklılıklar.

Akreditasyon -

1)PMI tarafından verilen PMP seritifkası

2)RICS ve CIOB gibi kurumlarla işbirliği 3)ABET kriterleri geçerlidir.

7. TOPLUM KÜLTÜRÜNÜN EĞİTİM PROGRAMLARINA ETKİLERİ