• Sonuç bulunamadı

Yaşlı Bakımı ile İlgili Yeni Kavramlar ve Uygulamalar

BÖLÜM 1: KURAMSAL ÇERÇEVE

1.5. Yaşlı Bakımı ile İlgili Yeni Kavramlar ve Uygulamalar

Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, eğitim ve tıp dünyasındaki ilerlemeler doğumdan beklenen yaşam süresinin artmasını sağlamıştır. Günden güne artan yaşlı nüfusu, yaşlı bakımı ile ilgili yeni projeleri gündeme getirmiştir. Devlet nasıl ekonomi, eğitim, hukuk vb. alanlarda düzenlemeler yapıyorsa, yaşlılar için de yaşamı güzelleştirecek uygulamalar yapmaya odaklanmıştır. Böylesi bir eğilim, yaşlı bakımı ile ilgili olarak bazı yeni kavramları ortaya çıkarmıştır. Bu kavramlardan birisi “sağlıklı yaşlanma”, ikincisi “aktif yaşlanma”, üçüncüsü ise “yaşlı dostu kent” kavramıdır.

1.5.1. Sağlıklı Yaşlanma

Sağlıklı yaşlanma, yaşlıların refah ve sağlıklarını sürdürebilmesi ile tanımlanmaktadır (WHO, 2016a). Düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelen hızlı değişime bağlı olarak dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Sağlıklı yaşlanmanın desteklendirilmesi ve yaşlı insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirilecek b ina sistemleri, yaşlı insanları özgürlüğe kavuşturacak ve ses yapacak yatırımlar olacaktır (WHO, 2016a).

Yaşam boyu sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı yaşlanma için belirlenen hedef ve stratejileri şöyle sıralayabiliriz (Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, 2015: 22);

Hedef 1: Doğuşta beklenen yaşam süresinin uzatılması için gerekli önlemlerin alınması.

Strateji 1: Bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığının ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin azaltılması.

Strateji 2: Bulaşıcı hastalıkların görülme sıklığının ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin azaltılması.

26

Hedef 2: Yaşlılık döneminde yaşamın niteliğinin arttırılması.

Strateji 1: Yaşlılık dönemindeki kronik hastalıkların tedavisi.

Hedef 3: Toplumda ve yaşlı bireyler arasında sağlıklı yaşam davranış larının

geliştirilmesi

Strateji 1: Yaşlı bireyler arasında sağlıklı yaşam davranışları hakkında farkındalığın arttırılması.

Strateji 2: Sağlıklı yaşlanma konusunda toplumda farkındalığın arttırılması.

Hedef 4: Yaşlılara yönelik güvenli ve sağlıklı çevrenin oluşturulması için gerekli

düzenlemelerin yapılması.

Strateji 1: Yaşlı için ev içi ve dışında güvenli ve sağlıklı çevre koşullarının sağlanması.

27

1.5.2. Aktif Yaşlanma

Nüfusun yaşlanması ve kentleşmeyi, 21. yüzyılın şekillenmesindeki iki önemli güç olarak gören Dünya Sağlık Örgütü (2007) tarafından, şehirlerde yaşayan 60 yaş ve üzeri nüfusun da arttığını ve aktif yaşlanmanın, yaşam boyu devam eden bir süreç olabileceği belirtilmiştir.

Şekil 1.1

Aktif Yaşlanmanın Belirleyicileri Kaynak: WHO, 2007: 5.

Aktif yaşlanma bağımsızlık, katılım, onur, bakım ve kendini gerçekleştirme olarak Birleşmiş Milletler Yaşlı İlkelerine ve insan haklarına dayanmaktadır (Çiftçi, 2015). Dünya Sağlık Örgütü (2007), aktif yaşlanmanın belirleyicilerini cinsiyet ve kültür ekseninde altı başlıkta irdelemiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (2007) tanımlamasına göre, aktif yaşlanmanın belirleyicileri Şekil 1.1’de görülebilir. Bu belirleyiciler, yaşlı

Aktif

Yaşlanma

Ekonomik Belirleyiciler Sağlık ve Sosyal Hizmetler Davranışsal Belirleyiciler Kişisel Belirleyiciler Fiziksel Çevre Sosyal Belirleyiciler

Cinsiyet

Kültür

28

insanların homojen bir grup olmadıklarını, bireysel çeşitliliğin yaşla birlikte arttığını gösterir (WHO, 2007: 5).

1.5.3. Yaşlı Dostu Kent

Dünya Sağlık Örgütü’nün (2007) aktif yaşlanmaya olan yaklaşımı, yaşlı dostu kentler fikrini gündeme getirmiştir. Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Stratejik Planı 2005-2020’de (2005: 31), 2020 yılına kadar, 65 yaş üzerindeki insanların sağlık potansiyellerinin tam yerinde olması fırsatına sahip olması ve aktif sosyal rol oynamaları hedeflenmiştir.

Şekil 1.2

Yaşlı Dostu Kentlerin Unsurları Kaynak: WHO, 2007: 9.

Yaşlı Dostu Kentlerin başlangıç noktası; yaşlılar için yaşam kalitesi, sağlık, katılım ve güvenlik için fırsatları en elverişli hale getirerek aktif yaşlanmayı sağlamaktır (Çiftçi, 2015). Bir toplumun “yaşlı dostu” olarak kabul edilebilmesi için o toplumda yaşamını sürdüren yaşlı bireylerin yeteneklerini, mevcut kapasitelerini en üst düzeyde kullanarak

Yaşlı

Dostu

Kentler

Konut Sosya l Katılım Saygı ve Sosya l İçerme Sivil Katılım ve İstihdam İletişim ve Bilgi Toplumsal Destek ve Sağlık Hizmetleri Dış Mekan ve Binalar Ulaştırma

29

onların yaşamın her alanına katılmalarına olanak sağlayan koşulların varlığından bahsedilir (Aslan, 2015: 25).

“Yaşlı Dostu Kent”, felsefe olarak “aktif” yaşlanmaya olanak sağlayan bir çevrenin varlığını işaret eder. Bir başka ifadeyle yaşlı dostu kent, yaşlıların toplumda herkes gibi yaşayabilecekleri, topluma entegre olabilecekleri yaşanabilir bir ortamın olması yönünde geliştirilmiş bir modeldir (Aslan, 2015: 26). “Yaşlı Dostu Kentler”in konu alanları Şekil 1.2’de gösterilmiştir.

“Yaşlı dostu kentler”; (1) dış mekan ve binalar, (2) ulaştırma, (3) konut, (4) sosyal katılım, (5) saygı ve sosyal içerme, (6) sivil katılım ve istihdam, (7) iletişim ve bilgi, (8) toplumsal destek ve sağlık hizmetleri olmak üzere sekiz unsur üzerinde tartışılmıştır (WHO, 2007: 9).

Bu unsurlardan ilk üçü (dış mekan ve binalar, ulaştırma ve konut) bir kentin fiziksel çevresinin temel özellikleridir ve bireysel hareketlilik üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Diğer üç başlık ise zihinsel sağlığı ve katılımı etkileyen kültürel ve sosyal çevrenin farklı yönlerini yansıtır. Saygı ve sosyal içerme, yaşlı insanlara karşı diğer insanların tutum ve davranışları hakkında mesajlar verir. Sosyal katılım, yaşlı insanların rekreasyonel, eğitimsel, kültürel ve manevi faaliyetlere yönelik uğraşıları hakkında bilgi verir. Sivil katılım ve istihdam ise, vatandaşlar için iş imkanları hakkında bilgi verirken, aktif yaşlanmanın hem sosyal hem de ekonomik belirleyicileri ile ilgilidir. Son iki konu ise (iletişim ve bilgi, toplumsal destek ve sağlık hizmetleri) sosyal çevre ile sosyal ve sağlık hizmetleri hakkındaki belirleyicileri içerir (WHO, 2007: 9).

Dünya Sağlık Örgütü’nün (2016b) yaşlı dostu kentlerle ilgili olarak kurduğu ağ, 287 şehir ve topluluk, 11 ortaklık programı, içlerinde Türkiye’nin de yer aldığı 33 ülke ve 113 milyon insanı çevreleyen bir ağ haline gelmiştir. yaşlı dostu kentlere örnek olarak, Norveç Oslo, İtalya Udine, Japonya Akita ve Türkiye Muratpaşa (Antalya) verilebilir (Dünya Sağlık Örgütü, 2016c).

Benzer Belgeler