• Sonuç bulunamadı

Kişinin hangi rekreatif faaliyeti seçeceği büyük ölçüde kişilik özellikleri, cinsiyeti, yaşı, mesleği, sahip olduğu serbest zaman miktarı, fiziksel ve sosyal ihtiyaçları, beklentileri, kapasitesi ve ilgi alanlarının çeşitliliği gibi faktörlere bağlıdır. Aynı faaliyete katılan kişilerde bu kriterlerin farklı olabileceği unutulmamalı,faaliyet herkese ayrı ayrı uyarlanabilmelidir. Bu durum sportif rekreasyon faaliyetlerinde aynı özelliklere sahip olanların biraraya getirildiği istasyon çalışmaları şeklinde, diğer rekreasyon faaliyetlerinde ise ilgilere göre gruplar oluşturma şeklinde gerçekleştirilebilir. Kişinin gelişimindeki aşamalar da faaliyetin şekillenmesine etki edebilir. Rekreasyonun merkezinde insan olduğundan yaş, kişilik ve faaliyetin özellikleri bir bütün içinde değerlendirilerek, katılımcıların faaliyetten alacakları toplam faydanın artması sağlanabilir (33).

İnsan, yaşamı boyunca değişim ve gelişim içindedir. Kişilik özellikleri ve rekreatif faaliyetlere katılım da bu değişim ve gelişimden etkilenecektir. Birçok bilim adamına göre kişilik çocuklukta şekillendiğinden, çocukluk dönemine ait yaş dönemleri daha kısa süreleri kapsar. İlerleyen yaşlardaki temel özellikler daha uzun süreli gruplandırılabilir.

1. Dönem (4-6 yaş) :

Toplumsal ilişki kurmaya başlanan dönemdir. Kendi başlarına öğrenmeye başlarlar. Bu yüzden çok meraklıdırlar. En önemli gereksinimleri arkadaşlıktır. Liderlik yapmaktan hoşlanırken, bencil ve kavgacıdırlar. Dikkatlerinin süresi kısadır. Etkinliklerde hayalci ve önerilere karşı uyumludurlar. Etkinlikler : Etkinliklerle ilgilenirken duygusal ve hareketlidirler. El göz koordinasyonu uyumlu olmadığından çabuk yorulurlar. Onlar için herşey oyundur. Masal anlatma, şarkılı oyunlar, ritimler, denge gösterileri, çamur ve hamur modeller yapma, boncuk oyunları, boyama ve resim yapmaktan hoşlanırlar. Masallara ve masal kahramanlarına inanırlar.

2. Dönem ( 6-9 yaş) :

Bu yaş grubu yerinde duramaz, düşünmeden hareket eder. İddiacıdır, sabırsız, tez canlı ve çok meraklıdır. Sorgulama döneminde olup, ilgileri geniş ve çok yeteneklidir. Öğretmenlerine özenirler. Başarısızlıktan olumsuz etkilenirler. Dikkat süreleri artmaktadır. Cinselliğe karşı ilgi ve merakın arttığı dönemdir. Yetişkinlerin kullandığı araçları kullanmaya çalışır.

Etkinlikler: Fazla hareketli olmakla birlikte enerjileri yetersiz, eklem bağları zayıf ve kemikleri yumuşaktır. Postürü zayıf, ancak küçük kas uyumu

gelişmiştir. Takım oyunları, tırmanma, avcılık, kovalamaca gibi oyunlardan zevk alırlar. Rekabet içeren oyunlar oynar, müzik, doğa ve hayvanlarla ilgilenirler.

3. Dönem ( 9-12 yaş) :

Arkadaş grubunun önemsendiği ve toplu halde yaşama ruhunun başladığı dönemdir. Aşırı derecede hareketlidirler. Kendi yaş gruplarını önemserler. Maceraya heveslidirler ve kahramanlara yoğun hayranlık duyarlar. İlgi süreleri artmıştır. Huysuzlukları çabuk geçer, kişilik gelişimi belirgindir. Bağımsızlık gelişir, kendi seçimlerini kendileri yapmak ister.

Etkinlikler: Daha sağlıklı ve dayanıklıdırlar. Kolları ve elleri kuvvetsizdir. İlgi duydukları spor dalları artmıştır ve kendilerini denemek isterler. Çok fazla yarışmacıdırlar. Takım sporları, yüzme, grup oyunları ve atletizmi tercih ederler. Müzik dinleme ve kitap okumaktan hoşlanırlar.

4. Dönem ( 12-15 yaş) :

Gelişmenin en hızlı olduğu ergenlik dönemidir. Bir kahramana hayranlık ve gruba bağlılık duygusu en üst noktadadır. Yetişkinlere karşı isyankardırlar. Maceracı ve heyecanlıdırlar. Çevresindekilerden anlayış bekler, öfkelerini nadiren baskı altında tutarlar. Dış görünüm önem kazandığından spora ilgi artar.

Etkinlikler: Kız ve erkekler farklı sporlara yönelirler. Mekanik aletler ilgilerini çeker. Hobiler, el sanatları, oyunlar ve spordan hoşlanırlar. Okumaya karşı ilgi yoğunlaşır. Eğlence partileri, izcilik gibi toplu faaliyetlerden zevk alırlar.

5. Dönem, 15-18 yaş:

Gergin bir cinsel yaşam içindedirler. Duygusal hassasiyetin üst seviyede olduğu, cinsel kimliğin tanınıp kabullenildiği dönemdir. Fiziksel

görünüm çok önemlidir. Özgüvenleri gelişmeye başlamıştır. Olayları ve insanları sürekli eleştirir, ailelerine karşı isyankardırlar. Son derece sadakatli, idealist ve hayalcidirler. Grubun kendini onaylamasını isterler.

Etkinlikler: Eşgüdüm düzelmiş, kuvvet artmıştır. Bu yaş dönemi takım oyunlarının tercih edildiği dönemdir. Okuma, grup etkinlikleri, dans toplulukları ve diğer rekreasyonel etkinliklerden hoşlanırlar. Fiziksel cesaret isteyen etkinliklere ilgileri yüksektir. Müzik dinlemekten, kitap okumaktan ve grupla uzun yürüyüşlere, sinema ve tiyatroya gitmekten hoşlanırlar. Grupla yapılan sporlara katılma istekleri daha yüksektir.

6. Dönem, 18-30 yaş:

Düşünce ve davranışlarında diğer yaş gruplarına göre olgunluk artmış, sorumluluk gelişmiştir. Alışkanlık, tutum ve davranışlar önemli ölçüde gelişmeye başlamıştır. Aile ve evliliği düşünme başlamışlardır. Seyahat etmek ve içinde bulundukları işi başarma istekleri yüksektir. Yaşam dolu, canlı ve hareketlerine hakimdirler. Entelektüel etkinliklerle ilgilidirler.

Etkinlikler: Yetişkin bireyler olarak gençlik dönemindeki etkinliklerini de devam ettirirler. Sporla ilgilenir, uzun yürüyüşler, yüzme ve toplumsal etkinliklerden hoşlanırlar. Bireysel sporlar, kulüpler, müzik, tiyatro. hobiler ve aile içi etkinlikler ilgilerini çeker.

7. Dönem( 30-65 yaş) :

Olgunlaşmanın tamamlandığı dönemdir. Mantıklıdırlar ve sorumluluklarını kabul ederler. Seyahat etmek ilgilerini çekerken, başarı içinde kişisel övünme tutumları yüksektir. Gençlik işlerine ilgi duyarlar. İş çevresine alışmakla beraber vücut değişimleri görünmeye başlar.

Etkinlikler: Aile, topluluk ve iş etkinliklerinden hoşlanırlar. Daha az kuvvet içeren etkinliklerle ilgilenirler. Tenis, balık tutma, yüzme, müzik, tiyatro ve uzun yürüyüşlerden hoşlanırlar.

8. Dönem( 65 yaş üstü) :

Fiziksel kuvvet ve dayanıklılığın azalması nedeniyle daha fazla dinlenme ihtiyacı hissederler. Giriştikleri işlerde olgun ve kararlı tulum izlerler. Diğer yaş gruplarından olan yakınları ile ilgilidirler. Yaşam tempoları yavaşlar, yönetim işlerine ilgi duyarlar.

Etkinlikler: Ev içinde kalmaktansa dışarı çıkmayı tercih ederler ve toplumsal faaliyetleri tercih ederler. Hobiler ve kulüp etkinlikleri ilgilerini çeker. Toplumsal katılımlardan, entelektüel uğraşılardan, bahçıvanlık, el sanatları ve yürüyüşlerden hoşlanırlar. Toplumsal hizmetlere ve politikaya ilgi duyarlar (33).

Benzer Belgeler