• Sonuç bulunamadı

YÖNTEM

Bu bölümde araştırmanın modeli, araştırmanın evren ve örneklemi, veri toplama süreci, verilerin analizi ve yorumlanması yer almıştır.

3.1. Araştırmanın Modeli

Araştırma konusunun doğasına uygunluğu nedeniyle nitel araştırma desenlerinden “eylem araştırması” yöntemi kullanılmıştır.

Eylem araştırması, uygulayıcıların çalışmalarını her yerde incelemelerine ve değerlendirmelerine imkan veren bir araştırma biçimidir (McNiff ve Whitehead, 2006, s.7). Uygulamacıların araştırması olarak bilinen eylem araştırması herhangi bir durumu sistematik olarak tespit etmek ve bunu geliştirmek amacını güden bir yöntemdir. Pek çok yöntemden farkı, uygulamayı geliştirmek ve uygulamayı gerçekleştiren kişilerin de araştırmacı ve araştırılan konumunda olmasıdır (Erözkan, 2007, s.118). Uygulamacılar bu araştırma kapsamında ‘Ne yapıyorum?’, ‘Geliştirmek için neye ihtiyaç duyuyorum?’, ‘Nasıl geliştiririm?’ şeklinde sorular sorarlar (McNiff ve Whitehead, 2006, s.7).

Uzuner (2005), Johnson (2002) ve Schoen ve Nolen (2004)’den uyarlayarak eylem araştırmalarının genel özelliklerini şu şekilde belirtmektedir:

1-Eylem araştırması nicel bir araştırma değildir. 2-Eylem araştırmaları sistematiktir.

3-Araştırmaya bir yanıtla başlanmaz.

4-Bir eylem araştırması karmaşık olmak zorunda değildir.

5-Veri toplamaya başlamadan önce araştırma yeterince planlanmalı. 6-Araştırma projesinin uzunluğu çeşitli olabilir.

7-Gözlemler düzenli olmalıdır.

8-Eylem araştırması kuram içine gömülü olabilir.

McNiff ve Whitehead (2006, s.8), eylem araştırmasının planında yer alan adımları sırasıyla aşağıdaki şekilde belirtmiştir:

- Ne olduğunun farkına varmak, - Durumu tanımlamak,

- Olası çözüm yolunu düşünmek, - Bunu test etmek,

- Ne olduğunu göstermek için verileri toplayarak eylemi izlemek,

- Ne olduğu konusunda yargıya varmak için prosedür oluşturarak gelişimi değerlendirmek.

-

McNiff ve Whitehead (2006, s.9) literatürde pek çok eylem araştırması döngüsü olduğunu belirtmekle birlikte, önerdikleri döngü aşağıda sunulmuştur:

Şekil 3.1: Eylem araştırması döngüsü.

Yukarıdaki eylem araştırması döngüsüne göre çalışmanın basamakları aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

Gözlem Öğretmen adaylarının gitmiş oldukları öğretmenlik uygulamalarında alternatif ölçme ve değerlendirmeye yönelik uygulamaların yeterince yapılamaması.

MEB-2005 Fen ve Teknoloji Öğretim Programında alternatif ölçme ve değerlendirmeye yönelik uygulamalara yer verilmesi, ancak bunların uygulamasında zorluklarla karşılaşılması. Yeni yönelimlere hareket Gözlem Değiştirme-Geliştirme Değerlendirme Eylem Derin düşünme

Derin Düşünme Öğretmen adayları ölçme ve değerlendirme kavramları ile alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki bilgi ve becerileri hangi düzeydedir?

Bunlar nasıl tespit edilebilir? Olası eksikleri nasıl giderilebilir? Var olan değişim nasıl belirlenebilir?

Eylem Rast gele seçilen 24 öğretmen adayıyla, ölçme ve değerlendirme kavramları ile alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki bilgi ve becerilerini belirlemeye yönelik ön görüşme yapılması ve olası eksikliklerin giderilmesi yönünde çalışmaların yapılması. Değerlendirme Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme kavramları ile

alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki bilgi ve becerilerinde var olan eksiklerinin belirlenmesi ve değişimlerin izlenmesi.

Değiştirme-Geliştirme 10 hafta süren, yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun, alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin anlatıldığı ve uygulamalarının yapıldığı ders etkinlikleri.

24 öğretmen adayı ile 10 hafta sonunda ikinci görüşmenin yapılması.

Yeni Yönelimlere Hareket

Öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulamalarında gözlenmesi.

3.2. Evren ve Örneklem

Araştırmanın evrenini Gazi üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2007–2008 öğretim yılında Gazi

Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, Fen bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören 24 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmuştur.

3.3. Veri Toplama Süreci

Araştırma öncesinde uygun yöntemin seçilebilmesi için gerekli literatür araştırması yapılmış ve konuyla ilgili uzmanların görüşleri alınmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında nitel araştırma teknikleri kullanılmıştır. Veri toplama tekniği olarak bireysel görüşme (mülakat), katılmalı/katılımcı gözlem ve doküman incelenmesi kullanılmıştır.

Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen, 10 maddelik açık uçlu yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracının hazırlanmasında öncelikle ilgili yurt içi ve yurt dışı literatür taramaları yapılmıştır. Hazırlanan sorular araştırmacı tarafından düzenlendikten sonra fen bilgisi, ölçme ve değerlendirme alanı uzmanlarının görüşlerine sunulmuştur. Alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda ölçme aracında gerekli olan düzeltmeler yapılarak veri toplama aracına son şekli verilmiş ve ölçme aracının geçerliği bu yolla sağlanmıştır.

Araştırmanın güvenirliği, öğrencilerin sorulara verdiği cevapların üç alan uzmanına değerlendirilmesi yoluyla sağlanmıştır. Öğrenciler ile yapılan çalışma öncesi görüşmelerden elde edilen puanların korelasyon analizi sonucunda araştırmacı ile birinci uzman arasında .90, ikinci uzman arasında .93 ve iki uzman arasında ise .91 pozitif yönde anlamalı bir ilişki bulunmuştur. Öğrenciler ile yapılan çalışama sonrası görüşmelerden elde edilen puanların korelasyon analizi sonucunda araştırmacı ile birinci uzman arasında .89, ikinci uzman arasında .85 ve iki uzman arasında ise .86 pozitif yönde anlamalı bir ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlara göre, araştırmacı ile uzmanlar ve uzmanların kendi arasındaki uyum yüksek olduğu için araştırma sonuçlarının güvenilir olduğu kabul edilmiştir.

Öğrencilere, aşağıda söylediğim tekniklerden hangileri alternatif, hangileri geleneksel değerlendirmedir? şeklinde ilgili soru yöneltilirken teknikler karışık olarak sorularak öğrencilerin fikir edinmelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştır. Bu soru bulgular ve yorumlar kısmında verilirken de sorulduğu şekilde sunulmuştur.

Araştırma 2007–2008 akademik yılı güz döneminde Fen, Teknoloji ve Toplum dersini almak için seçen ve araştırmaya katılan öğretmen adaylarına dönem başında yapılan ilk bireysel görüşmeleri yapılmıştır. Ardından güz döneminde, 10 hafta boyunca (dönemin ilk, vize sınavları, bayram tatili ve son haftasında ders etkinlikleri yapılmamıştır) bu ders içersinde yapılandırmacı eğitim anlayışına uygun örnek ders uygulamaları çerçevesinde alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri anlatılmış ve her bir öğrenciye bireysel ve grupla ders konusu ile ilgili uygulamalar yaptırılmıştır.

Yapılan çalışmalar özet olarak aşağıda verilmiştir. Hafta Yapılan Etkinlikler

1. - Öğretmen adaylarına ölçme ve değerlendirme kavramları ile alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri hakkındaki bilgi verildi.

-Öğrencilere yapılandırmacı yaklaşım kavratılmaya çalışıldı.

- Alan yazında var olan kitaplardan, en az 60 tane genel ölçme ve değerlendirme ile alternatif ölçme ve değerlendirme sorusu ve bunların cevapları kendi el yazılarıyla hazırlanması için ödev verildi.

- Bu konularla ilgili kendi el yazılarıyla hazırlanmış özet bilgi istenildi.

- Öğretmen adayları 9 gruba ayrılarak ders konuları paylaştırıldı ve bu konuları alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini göz önüne alarak hazırlamaları istendi.

- Her öğretmen adayına kendisine ait bir portfolyo dosyası hazırlayacağı ve bunların araştırmacının kendisinde tutulacağı; yapılan her etkinliğin bu dosyaya konulacağı belirtildi.

- Fen Bilgisi programı neden değişti? Neler değişti? Bunun araştırılması istendi. -Sınıf üç gruba ayrılarak proje çalışması dönem sonunda değerlendirilecek şekilde ödev olarak verildi.

2. -Öğretmen adaylarından istenen en az 60 tane genel ölçme ve değerlendirme ile alternatif ölçme ve değerlendirme sorusu ve bunların cevaplarında oluşan ödevler sınıfta tartışıldı. Eksik ve yeterince anlaşılmayan noktalar izah edildi. -Öğretmen adaylarının araştırması çerçevesinde, Fen programının neden

değiştiği tartışıldı ve alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin önemi, hakkında vurgu yapılmaya çalışıldı.

3. 1. Grubun Konusu: Enerji ve Toplum 2. Grubun Konusu: Atom

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

- Kelime ilişkilendirme yapıldı. 4. 3. Grubun Konusu: Evren

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

- Öz değerlendirme yapıldı.

5. 4. Grubun Konusu: İnsanoğlu ve Genetik

-Öğretmen adayları konuyu sunana grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

-Tanılayıcı dallanmış ağaç etkinliği yapıldı. 6. 5. Grubun Konusu: Değişen Dünya

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

- Öz değerlendirme yapıldı. 7. 6. Grubun Konusu: Ekosistem

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

-Kavram haritası hazırlatıldı. 8. 7. Grubun Konusu: İklim Nedir?

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

9. 8. Grubun Konusu: Hastalık ve Sağlık

-Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

- Yapılandırılmış grid hazırlatıldı. 10. 9. Grubun Konusu: Bilgisayar ve İletişim

- Öğretmen adayları konuyu sunan grup üyelerine rubrik notu verdi. - Akran değerlendirilmesi yapıldı.

-Proje ve performans değerlendirmesi yapıldı. - Öz değerlendirme yapıldı.

Dönem sonunda, öğrencilere önceden görüşme konusu ile ilgili bilgi verilmeden tekrar görüşmeye çağrılmış ve ders dönemi başındaki aynı sorular tekrar yöneltilerek öğrencilerin görüşleri alınmıştır. Görüşmelerin güvenirliğini arttırmak için, öğrencilerin görüşme içeriği ile ilgili bilgi alış-verişlerini azaltmak amacıyla tüm görüşmeler bireylere kendilerine farklı günlerde özel randevu saati verilerek, toplam görüşmeler on gün içerisinde tamamlanmıştır.

Bununla birlikte, araştırmaya katılan öğretmen adaylarının bahar dönemindeki uygulama derslerinde, alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerini kullanıp kullanmadıklarını belirlemek için, öğretmen adaylarının hangi okullarda staj yaptıkları belirlenerek, haftalık ders programları okul idarelerinden temin edilmiş, sorumlu olan üniversite ve okul danışmanlarından gerekli izinler alınmıştır. Öğretmen adaylarının ders anlatımları gözlem raporu tutularak takip edilmiştir.

Öğretmen adaylarının isimleri araştırmada gizli tutulmuş olup, her öğretmen adayının ismi yerine 1–24 arası numara verilmiştir. Tablolarda isimler yerine verilen numaralar kullanılmıştır.

3.3.1.Doküman İnceleme

Bu araştırmada doküman incelemesi olarak akademik eğitim dönemi başında ve sonunda öğretmen adaylarıyla yapılan görüşmeler, ders işlenmesi kapsamında öğretmen

adaylarının hazırladıkları etkinlik yaprakları ve ikinci dönem öğretmenlik uygulaması dersi çerçevesinde anlattıkları örnek ders video kayıtları ile gözlem notları analiz edilmiştir.

3.4. Verilerin Analizi

Toplanan veriler nitel araştırma desenin betimsel ve içerik analizi tekniklerine göre analiz edilmiştir, bunlar frekans ve yüzde olarak belirtilmiştir. Verilerin analizinin güvenilir bir şekilde olması için veri toplama sürecinin tamamı görüntülü olarak video kamera ile kaydedilmiştir. Video kayıtlarının yazıya dökülmüş hali üç alan uzmanı tarafından incelenmiştir. Etkinlik sonrası öğretmen adaylarına sorulan “alternatif ölçme ve değerlendirme teknikleri nelerdir?” sorusunun cevabında 13 teknikten 7–13 arasındakiler bilenleri “biliyor” kabul edilirken, 0–6 arası cevap verenler “bilmiyor” kabul edilmiştir. Skalada 24 öğrenciden sorulara cevap verenler 7’nin altında ve üstünde yoğunlaşmışlardır. Bu yüzden skalanın aralıkları 3 ve fazlası değil 2 aralık şeklinde gruplandırılmıştır ( örneğin 5–6 tane bilen 2 kişi, 7–11 tane bilen16 kişidir) . Toplanan veriler, veri toplama aracındaki maddeler esas alınarak kavramlara ve temalara ayrılarak incelenmiştir. Veriler araştırma sorularının ortaya koyduğu temalara göre düzenlenebileceği gibi, görüşme ve gözlem süreçlerinde kullanılan sorular ya da boyutlar dikkate alınarak da sunulabilir (Yıldırım ve Şimşek, 2006: 224). Bu araştırmada çalışma grubuna yöneltilen sorulardaki kavramlar ve temalar üzerinden veri çözümlemesi yoluna başvurulmuştur. Öğrenci görüşleri aktarılırken kendi ifadelerine doğrudan yer verilmiş ve değerlendiriciler tarafından ortak olarak biliyor ya da bilmiyor şeklinde parantez içi ifade olarak belirtilmiştir.

BÖLÜM IV

BULGULAR ve YORUMLAR

Veri toplama araçlarının uygulanması ile toplanan verilerin analizi sonucu elde edilen bulgular, bu bölümde araştırmanın amacında yer alan alt problemlere dayalı olarak tablolaştırılmış ve yorumlanmıştır. Öğrenci görüşleri aktarılırken kendi ifadelerine doğrudan yer verilmiş ve değerlendiriciler tarafından ortak olarak biliyor ya da bilmiyor şeklinde parantez içi ifade olarak belirtilmiştir.

1. Alt problem Alternatif ölçme ve değerlendirme sürecine girmeden önce öğrencilerin 1.1. Ölçme ve değerlendirmeyle ilgili bilgileri nelerdir?

1.2. Alternatif ölçme ve değerlendirmeyle ilgili bilgileri nelerdir?

Bu alt problemlere cevap bulmak için araştırmacı tarafından öğretmen adaylarına ilk 5 soru ölçme ve değerlendirme ile ilgili ve son 5 soru alternatif ölçme ve değerlendirme ile ilgili olmak üzere toplam 10 soru yöneltilmiş ve bu sorulara verdikleri cevapların özetleri ile bunlara ait frekans ve yüzdeler aşağıdaki tablolarda sunulmuştur. Tablo 4.1: ‘Ölçme ve Değerlendirmeyi Kısaca Tanımlayınız.’ İfadesine Öğretmen Adaylarının Vermiş Oldukları Cevapların Özetleri.

Öğ. Soru 1. Ölçme ve değerlendirmeyi kısaca tanımlayınız.

1. …öğrencilere öğrettiğimiz konuları ne kadarını öğrendiklerini veya öğrenmediklerini anlamamıza ölçme deniliyor. Değerlendirmede bunu notla ifade etmek...(bilmiyor)

2. …eğitimin geri dönütünü almaktır. ...(bilmiyor)

3. …ölçme karşıdaki insanın ne bilip ne bilmediğini ölçmek ve ona göre bir değerlendirme yapmak …(bilmiyor)

4. …yapılan etkinliklerin daha sonraya ortaya çıkan sonuçların verilen bilginin açığa nasıl çıktığını yararlı mı yararsız mı …(bilmiyor)

5. …öğrencilere bilgi veriyorum beceri kazandırıyorum…(bilmiyor)

6. ...öğrencilere verdiğimiz bilgilerden dönüt almak istiyoruz…değerlendirme yapıyoruz…(bilmiyor)

7. ...ölçme ve değerlendirme objektif olmalı yani kişiden kişiye değişmemelidir. ...ölçme ve değerlendirmede en önemli şey budur…(bilmiyor)

8. …hımm…tam cümle olarak nasıl kurarım ama…öğrencilerin öğrendiğini ölçmek için belli sorular hazırlar... değerlendiririm böyle he he…(bilmiyor) 9. …evet çalışmıştım. Kpss için hatırlıyorum ölçme bir ...öğrencinin başarısının

belli kriterlere dayanarak belirlenmesi,…sayılır değerlerle belirleyebiliriz.. yıldız verebiliriz yani bir simge kullanarak ölçeriz değerlendirme de mesela diyelim ölçme sayımız 5 olsun, ...5 aldıysa geçiyor...(biliyor)

10. …bilgilerin geri dönmesi…(bilmiyor) 11. …geri dönüşümü… geri dönüt… (bilmiyor)

12. …kendi tanımıma göre cevaplayacağım...eğitimin karşılığını alabildiğimizin ölçütü değerlendirme …(bilmiyor)

13. ...çocukların bilgilerinin ne kadar olduğuna bakıyoruz. Biliyorlar mı, bilmiyorlar mı?... Bu da galiba değerlendirmeye giriyordur. (bilmiyor)

14. …hiç bilmediğim... çünkü dersini bile almadım... gibi göründük…(bilmiyor) 15. …seviyesini tespit etmek, bilgilerini ölçmek olarak düşünüyorum. (bilmiyor) 16. …eğitim ve öğretimde olmazsa olmazından. Eğitimden sonra öğrenme olmuş

mu olmamış mı? …(bilmiyor)

17. …öğrenciye bilgiyi verdikten sonra geri dönüşüm almaktır…(bilmiyor)

18. …konuyu ...ne kadar anlaşılabildiğini ...görebilmek için… sınavla olur… Her şekilde olur yani. (bilmiyor)

19. …kabiliyetlerin yeterliliğini görme, sonuca göre yorum yapma... tek kabiliyet demek doğru değil…(bilmiyor)

20. …bilgileri sınamak açısından, hem öğrenciyle tam iletişim kurmak için ölçmek gerekir…(bilmiyor)

21. …ne kapasitede olduğunu ölçmek için yaptığımız şeylere ölçme, …sonuçlara değerlendirmesi diyoruz. (bilmiyor)

22. …ne aldığını öğrenmek ...gerekiyor... müfredata göre, yapılandırıcı yaklaşıma göre değerlendirmenin de olması gerekiyor... (bilmiyor)

23. …standart sapma geliyor benim ilk aklıma…(bilmiyor)

24. …ölçme ve değerlendirme bana göre bir sonuç içerisinde aldığımız sonuçlar içerisinde bunun değerlendirilmesi…(bilmiyor)

Tablo 4.2: Ölçme ve Değerlendirme Kavramları Hakkında Öğrenci Görüşleri ve Bilgi Düzeylerinin Frekans ve Yüzde Dağılımları.

Tablo 4.2’de görüldüğü gibi; araştırmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarından 23 tanesinin ölçme ve değerlendirme kavramını, bilmediği ve 1 tanesinin de bu kavramları bildiği görülmüştür.

Tablo 4.3: ‘Ölçme ve Değerlendirmenin Eğitimdeki Önemi Hakkında Bilgi Veriniz.’ İfadesine Öğretmen Adaylarının Vermiş Oldukları Cevapların Özetleri.

Soru 2. Ölçme ve değerlendirmenin eğitimdeki önemi hakkında bilgi veriniz. 1. ...şey diyebiliriz öğrencilere ne kadar biliyor… (bilmiyor)

2. ...kafam da dağıldı. Sonunda kişilerin ne kadar eğitim aldılar ki...biz onun eksikliklerimizi görelim görüp devam edelim. (biliyor)

3. …öğrencilere...bir ölçme yapmak lazım ne kadar ne biliyorlar...ona göre anlatabileyim…(biliyor)

4. …ölçme ve değerlendirme...çalışmalarımızın ürünü ne kadarının başarıya ulaşıp ulaşmadığımızın bize eksi olarak dönmesidir diye düşünüyorum. (biliyor)

5. …eğer biz hiç ölçme ve değerlendirme yapmazsak…öğrencilerin not korkusu olmayacak… o yüzden ders çalışmayabilirler biz de öyleyiz mesela... (bilmiyor) 6. …e tabi öğrenciye bir şeyler veriyorsak ... almak isteriz…(bilmiyor)

7. …belli bir standartlar belirlemişizdir bunlara göre ölçeriz… tabi ki bizim standartlarımıza göre… daha sonra bunlar değerlendiririz. (bilmiyor)

8. …her öğrencinin bireysel farklılıkları vardır...bunları belirlemek için kullanılabilinir. (bilmiyor)

9. …ölçme değerlendirme olmazsa…daha rahat olurlar çalışacaklarını zannetmiyorum...biz her zaman neden çalışıyoruz ölçüyorlar diye ölçmeseler onu da yapmayız. (bilmiyor)

10 …ne kadar vermişiz ama ... bunun ne kadarını kavramış ölçme ve değerlendirme olmadan bunu anlayamayız… (biliyor)

11 …istendik davranış değişiklikleri bunlarla ölçüyoruz... (biliyor)

Soru 1. Ölçme ve değerlendirmeyi kısaca tanımlayınız. f %

Biliyor 1 4

12 …ölçme ve değerlendirme olmazsa hiçbir şeyin karşılığını alıp almadığımızı bilemeyiz… (biliyor)

13 …önemlidir. ...çocuk eğer anlamamışsa ...bizde ne olduğunu anlarız. Ona göre de farklı yollar seçeriz... farklı yollarla öğretiriz... (biliyor)

14 …tabi ki...çok fazla hak yendiğini düşünüyorum… öğretmen not verirken kendi vicdanıyla kalmaması lazım. (bilmiyor)

15 …yani sonuçta...öğretmenin verdiklerinin bir göstergesidir ölçme ve değerlendirme…(biliyor)

16 …öğretmen öğretim tekniklerini bilecek ki, ölçme ve değerlendirmesini ona göre yapacak. (bilmiyor)

17 …en önemlisi ... ne kadar ?...öğrencilere yeterli olabilmişiz diye …(biliyor) 18 … kendimizin ne kadar verimli olduğunu... eksik yanlarımızı ölçebiliriz. (biliyor) 19 …aslında çok açık... verdiğiniz şeyi almak istiyorsunuz...(bilmiyor)

20 …çok önemlidir. (bilmiyor)

21 …ne verdiğinizi karşınızdakinin... ne kadarını aldığını bilmelisiniz ki daha verimli olalım…(biliyor)

22 …öğrencilere sadece bilgi yüklemek yerine, o bilgilerin öğrencide yerleşmesi için… (bilmiyor)

23 ...daha çok araştırma yapan öğrencilerin… öne çıkması... (bilmiyor)

24 …şöyle ki bir konunuz olur… verilerden bir sonuç çıkarırsınız… (bilmiyor)

Tablo 4.4: Ölçme ve Değerlendirmenin Eğitimdeki Önemi Hakkında Öğrenci Görüşleri ve Bilgi Düzeylerinin Frekans ve Yüzde Dağılımları.

SORU 2. Ölçme ve değerlendirmenin eğitimdeki önemi hakkında

bilgi veriniz. f %

Biliyor 11 46

Bilmiyor 13 54

Tablo 4.4’de görüldüğü gibi; araştırmaya katılan fen bilgisi öğretmen adaylarından 11 tanesinin Ölçme ve değerlendirmenin eğitimdeki önemini, bildiği, 13 tanesinin de bilmediği görülmüştür.

Tablo 4.5: Ölçmede Kullanılan Ölçek Türlerini Örnekler Vererek Açıklayınız. İfadesine Öğretmen Adaylarının Vermiş Oldukları Cevapların Özetleri.

Soru 3. Ölçmede kullanılan ölçek türlerini örnekler vererek açıklayınız.

1. …bunun hakkında tam bir bilgim yok… ama 5’ lik sistem 10’ luk sistem onlar yazılı sınav sözlü sınav yani çok bilmiyorum. (bilmiyor)

2. …ölçek türleri diye ilk defa duyuyorum aslında…ama ölçek türü diye ilk defa duydum sınav gibi mi? (bilmiyor)

3. …yazılı sınavları sözlüler diyebilirim hımm evet başka böyle karşılıklı mülakat olabilir mi acaba olmaz gibi ama neyse olabilir de. (bilmiyor)

4. …ölçmede sınavlar olabilir … mesela sözlü olabilir ... bunlar. (bilmiyor) 5. ... ölçek türleri… ölçek türleri ... pek bir bilgim yok hocam. (bilmiyor)

6. …ölçek türleri aslında…açık söylemek gerekirse pek bir bilgim yok… sınavlar gibi bir şeyler mi...tam da bilmiyorum... (bilmiyor)

7. …ölçmede herhalde bu deney olarak ölçek türleri yani ölçmede kullanılan deneylerde kullanılan şeyler var... işte çeşitli araç gereçler var… teraziler var termometreler var onlardır sanırım. (bilmiyor)

8. …ölçek test usulü vardı yani problem çözme vardı…sözlü...neydi unuttum… … test usulü vardı…yeni şıklar…yazılılar…(bilmiyor)

9. …simgeler…puan not olabilir…test falan sınav türleri…ölçekler testler sınavlar olabilir yada mülakat yani sizin şu an yaptığınızda ölçme değerlendirme olabilir diye düşünüyorum... (bilmiyor)

10. … sınavlar yani yazılı sözlü sınavlar diye geliyor aklıma. (bilmiyor) 11. …testler , anketler …başka bir şey gelmiyor aklıma. (bilmiyor)

12. …yazılılar, sözlüler belki sınıfta sorduğumuz sorular, projeler, sunumlar, raporlar, sınıf içindeki davranışlar. (bilmiyor)

13. …yazılı sınav… test yapmak...başka... bilmiyorum... (bilmiyor)

14. …hiç bilmiyorum hocam ölçek türlerinden bahsettim. Eğitimde kullanılan. hatırlamıyorum değil, hiç bilmiyorum. (bilmiyor)

15. …ölçek türleri. Sınavlar olabilir mi? ...sözlü, gerçi çok kullanılmıyor ... ne bileyim parmak kaldırmak bile bir ölçüdür... (bilmiyor)

16. … ölçek dediğiniz zaman, öğretmen test yapabilir, yazılı yapabilir... daha çok klasik değil de, böyle boşluk doldurmalı, test. Yani karışık. Öğrenci her türde kendini ispatlayabilmeli. (bilmiyor)

17. …yazılı sınavlar, sözlü sınavlar, ders sırasında sorulan küçük sorular, dersin

Benzer Belgeler