• Sonuç bulunamadı

B. KAYNAK DERGİSİ

4. Yönetici Ve Yazar Kadrosu

Kaynak dergisinin yazar kadrosu çok sık değişiklikler geçirmemiştir. Birçok yazarın, 168 sayı için, ilk sayılardan son sayılara kadar yazılarının bulunduğu görülmektedir. Özellikle belli konu başlıklarında belli yazarların yoğun biçimde çalıştığı görülmektedir.

Derginin yönetici kadrosu ise seçimler yapıldıkça değişikliğe uğramıştır. Ancak ara dönemlerde ekstra değişiklikler olmamıştır.

Derginin yönetici ve yazar kadrosunu ilk 168 sayı için inceleyeceğiz. Çünkü halkevinin yayın organı olma özelliğini bu sayılar daha belirgin olarak göstermektedir. Diğer sayılar üzerinde fazla ayrıntıya inilmeden durulmasının bir sakıncası olmadığını düşündük.

Derginin açılışından kapanışına kadar imtiyaz sahibi CHF Balıkesir Vilayet İdare heyeti reisi ve Konya milletvekili Tevfik Fikret Sılay’dır.

Halkevinin ilk başkanı aynı zamanda Kaynak dergisi’nin neşriyat müdürü (yayın direktörü) Esat Âdil Bey’dir. İlk yıllarda yönetici kadrosunda başka kişilere görev verilip verilmediğine dair bilgi bulunmamaktadır.

Halkevinin ikinci yılına girildiğinde yöneticilerin görevlerine devam ettiklerini görüyoruz.

1935 yılının ilk ayında halkevi başkanlığına aynı zamanda CHF Vilayet İdare Heyeti Reisi ve Konya milletvekili olan Tevfik Fikret Sılay, neşriyat müdürlüğüne A.

Akabek getirilmiştir. A. Akabek neşriyat müdürlüğünde sadece üç ay kalmış, ardından Nisan 1935’teAbdi Ağabeyoğlu bu göreve getirilmiştir.

19 Şubat 1940 yılına kadar yönetici kadrosunda bir değişiklik olmadığı gibi başkan ve yayın direktöründen başka kişilerin adı geçmemektedir. Ancak 1940 yılından sonra hemen hemen her sayıda tahrir heyeti de verilmiştir. Buna göre 1940 yılına ait ilk tahrir heyetindeki kişiler şunlardır:

Cezmi Tahir Berktin: Lise Türkçe Öğretmeni Refet Onurlu: Lise Tarih Öğretmeni

Refik Fikret Sağnak: Lise Edebiyat Öğretmeni Eminiddin Çeliköz: Lise Türkçe Öğretmeni Ekrem Çavuldur: Ticaret Odası Baş Katibi Zekai: Vilayet Daimi Encümen Baş Katibi K. Kani Akpınarlı: Serbest meslek sahibi Rasim Kocabaş: Lise Türkçe Öğretmeni

1940 yılının Nisan ayında bu ekibe üç isim daha katılmıştır. Bu isimler: Selahattin Savcı: Lise Türkçe Öğretmeni

Zinnur Erginer: Lise Tarih Coğrafya Öğretmeni Hamit Altay: Lise Tarih Coğrafya Öğretmeni

1943 yılına gelindiğinde yazı heyetinde değişiklikler olmuştur. Buna göre: Nemciye Özer: Dil Edebiyat komitesi reisi

Süheyl Benen: Dil Edebiyat komitesi azasından Ziya Günöz: Dil Edebiyat komitesi azasından

Refik Fikret Sağnak: Dil Edebiyat komitesi azasından K. Kani Akpınarlı: Dil Edebiyat komitesi azasından Cevdet Demiray: Dil Edebiyat komitesi azasından Cezmi Berktin: Kütüphane ve yayın komitesi reisi Refet Onurlu: Tarih müze komitesi reisi

Eminittin Çeliköz: Tarih müze komitesi azasından Ekrem Çavuldur: Tarih müze komitesi azasından

Ocak 1947 tarihine kadar aynı yazı heyeti ve sahibi ile yayın direktörü görevine devam etmiştir.

1948 yılı Haziran ayından sonra Yeni Seri adıyla çıkan sayılarda yazı heyeti belirtilmemiştir. Bu dönemde derginin sahibi Tevfik Fikret Sılay iken, yayın direktörü Arif Hikmet Par olmuştur.

1957 yılında 12 sayı olarak ve 1967 yılında 1 sayı olarak çıkan Yeni Kaynak dergisinin yönetici kadrosu ile ilgili bilgilere ulaşılamamıştır.

Derginin yazar kadrosunu incelediğimizde yazıların genellikle aynı kişiler tarafından yazıldığını görüyoruz. Gençlik s.ları dışında Kaynak dergisinde sadece 1 yazısı çıkmış yazar yok gibidir.

1933 ve 1934 yıllarında en çok yazı yazan yazarın Esat Adil olduğunu görüyoruz. Bunda dergi yöneticiliğindeki etkin rolünün de payı büyüktür. Yayın direktörü olduğu için ilk yıllarda baş yazarlık yapmış böyle olunca da her sayıda mutlaka bir yazısı yayımlanmıştır. Ancak Kaynak dergisindeki etkin rolünden çekilince yazıları sona ermiştir.

Esat Adil dışında ilk iki yılda en çok yazı yazan yazar İbrahim Şevki Işıkman’dır . Bu dönemden sonra da kendisinin yazılarıyla sık sık karşılaşıyoruz.

Bu dönemde bir de Mustafa Seyit Sütüven ile Hailt Ziya Uşaklıgil’in yazıları dikkat çekicidir. Çünkü bu yazar ve şairler yazar kadrosu içinde günümüzde hatırlanan edebiyatçılardır. Mustafa Seyit Sütüven’in şiirlerine başka sayılarda da rastlamaktayız. Çünkü kendisi edebiyat hayatına Balıkesir’de başlamış ve burada devam etmiştir. Halit Ziya Uşaklıgil ise “Terkiplerden Kurtuluş” adlı bir makale yazmıştır. Bu makale Akşam Gazetesi’nden alınmıştır. Yani Kaynak dergisi için yazılmış bir makale değildir.

1935-1938 yılları arasındaki yazılara genel olarak baktığımızda İbrahim Şevki Işıkman’ın, Kerim. Kani Akpınarlı’nın, M Ekrem Çavuldur’un yazılarıyla karşılaşıyoruz. Bunun dışında özellikle derleme çalışmalarıyla dikkat çeken İsmail Hakkı Akay’ın ve Osman Balkır’ın, tarihi araştırmalarıyla dikkati çeken Kamil Su’nun ve edebi yazılarıyla dikkat çeken Mükerrem Kamil Su’nun yazılarıyla karşılaşıyoruz. Bu yıllar için yazdıkları yazılarla Kaynak’ın önemli yazarları arasında olan yazarlardan bazılarının isimleri de şöyledir: Halil Sezai Paracıklıoğlu, Hikmet Turhan Dağlıoğlu, Dr. Kadri Yetkin (sağlıkla ilgili yazı dizileri yazmıştır.), Sabur Şahin (derleme çalışmaları yapmıştır.) , S. Vecdi Bora,

1938 yılında yayımlanan Kaynak dergisinde yer alan yazıların çoğunlukla daha önceki saylarda yer alan yazarlara ait olduğu görülmektedir. Bu yıl içinde en çok yazıları yayımlanan yazarlar Hüsamettin Işın, Kamil Su, Mustafa Salman’dır. Mustafa Salman derleme çalışmaları ile dergide yer almış ve dikkat çekmiştir.

1939 yılında Ekrem Çavuldur, K. Kani Akpınarlı, İlhan Oymak, Mahir Gürsel, Vehbi Evinç, Mehmet Ali Ayni sık sık yazdıkları yazılarla karşımıza çıkmaktadır.

1940-1941-1942 yıllarında karşımıza, yazılarıyla yeni karşılaştığımız yazarlar çıkmaktadır. Örneğin Zinnur Erginer, Eminittin Çeliköz bunlardandır. Dönemin halkevi başkanı Sadık Deniz de yazılar yazmıştır. Bu dönemde sık sık Refet Onurlu’nun yazıları bulunmaktadır.

1943-1944-1945 yıllarında yine yeni yazarlar yazılarıyla Kaynak’ta yer almışlardır. Bunlardan bazıları: S. Örgeevren, Dr. Ahmet Selami Karaboncuk, Cevat Ümit, İsmet Bozdağ, Süleyman Çapur, Necdet Rüştü Efe…

1944 yılında Behçet Kemal Çağlar şiirleriyle Kaynak’a konuk olmuştur.

Yeni Seri adıyla çıkan sayılara geldiğimizde yine yeni isimler göze çarpar. Bunlardan Arif Hikmet Par, E. Hamdi Akman, İlhan Oymak, Seyfi Alpan, Hamit Altay, Sabih Şendil, Ercüment Uçarı, Refik Fikret Sağnak, A. Ferhan Oğuzkan başta gelen yazar ve şairlerdir.

Yeni Kaynak dergisi eski yazar kadrosunun hemen hemen hiç yer almadığı yeni bir yapılanmadır. Buradaki yazar ve şairlerin adları şöyledir: Orhan Gürsel, Turhan Dikkaya, Tevfik Fikret Güzey, Metin Gerçek, İlhan S.n, Turan Kalaycıoğlu, Ali Rıza Sezgin, Güran Tatlıoğlu…

Mustafa Seyit Sütüven’in Yeni Kaynak’ta yeniden bir şiirine rastlamaktayız. Kaynak dergisi yazar kadrosu yayın hayatının da uzunluğuyla paralele olarak kalabalık görünse de halkevlerinin amaçlarına hizmet edecek yazıları yazan kişiler o kadar çok değildir. Özellikle derleme çalışması ve folklor araştırması yapan bazı yazarlar halk edebiyatına büyük katkılar sağlamışlardır.

Benzer Belgeler