• Sonuç bulunamadı

– YÖnETİM KURULU

Belgede ZAMANIN RUHUNU OKUMAK (sayfa 127-134)

15. Yönetim Kurulu’nun Yapısı ve Oluşumu Koç Holding Yönetim Kurulu yapısı SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uygun olup, Yönetim Kurulu’nda idari yapı içinde yer almayan, Şirket’in günlük iş akışına ve olağan faaliyetlerine müdahil olmayan icrada görevli olmayan üyeler yer almaktadır. İcranın başı olan CEO Osman Turgay Durak Yönetim Kurulu üyeleri arasında değildir.

10 Nisan 2013 tarihli Genel Kurulumuzda, 2013 yılı faaliyetlerinin görüşüleceği Genel Kurul toplantısına kadar görev yapmak üzere seçilen, tamamı icrada görev almayan mevcut Yönetim Kurulu Üyelerimiz hakkındaki bilgiler aşağıdaki tabloda özetlenmekte olup, özgeçmişleri internet sitemizde ve faaliyet raporumuzda bölümünde yer almaktadır.

Koç Holding, Topluluk şirketleri ile birlikte, müzik ve eğlenceyi üniversitelere taşımak, öğrencilere özel bir festival yaratmak ve bunu gelenekselleştirmek adına 2006 yılında Koç Fest’i başlatmış olup, 7 yılda 28 şehir gezerek, 72 festival düzenlemiştir. Her zaman sporun, toplum hayatının kalitesini artırdığına inanan bir kurum olan Koç Holding, 2009 yılında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenmekte olan “Türkiye Üniversite Spor Oyunları”nın da ana sponsoru olmuştur. Böylece, üniversiteler arasında düzenlenen en prestijli spor etkinliği ve aynı zamanda Türkiye’nin en geniş katılımlı spor organizasyonu “Türkiye Koç Fest Üniversite Spor Oyunları” adını alarak festivalin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu girişim ile Koç Fest; spor, müzik ve eğlenceyi bir araya getiren Türkiye’nin en büyük gençlik festivali unvanını almıştır. Koç Fest, 2009 yılından bu yana her yıl 46 branşta toplam 185 üniversiteden 20 bini aşkın sporcuyu misafir etmektedir. Her yıl müsabakalarda başarılı olan sporcu ve takımların bir kısmı, Koç Holding desteği ile düzenli olarak uluslararası organizasyonlarda Türkiye’yi temsil etmektedir. Koç Fest, 2013 yılında yine 6 üniversiteyi ziyaret etmiş ve büyük final yaklaşık 5 bin öğrencinin katılımıyla Adana Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Koç Holding ve Topluluk şirketleri, kurumsal sosyal sorumluluk ile ilgili tüm çalışmalarını ve yatırımlarını, doğal iş seyrinin bir parçası olarak kabul eder ve hayata geçirir. Zira kurumsal sosyal sorumluluk konusundaki yaklaşım ve çalışmalar, Koç Topluluğu tarafından içselleştirilmiş bir iş yapış biçimi ve doğal iş akışının en temel yapı taşlarından biridir. Koç Topluluğu, yalnızca sağladığı istihdam, yarattığı değer ve ödediği vergiler ile değil,

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

122 123

KURUmsAL yÖNETİm İLKELERİ UyUm RAPORU

ADı sOyADı GÖREVİ sON DURUm İTİBARıyLA ORTAKLıK DıŞıNDA ALDıĞı GÖREVLER

BAĞımsız yÖNETİm KURULU üyEsİ OLUP OLmADıĞı

yER ALDıĞı KOmİTELER VE GÖREVİ

Rahmi M. Koç Şeref

Başkanı

Grup içi ve Grup dışı şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Başkanı

Mustafa V. Koç Başkan Grup içi ve Grup dışı şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Üyesi

Temel Kamil Atay Başkan Vekili

Grup içi şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Üyesi;

Risk Yönetimi Komitesi Üyesi

Ömer M. Koç Başkan

Vekili

Grup içi şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Üyesi

Semahat S. Arsel Üye Grup içi şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Üyesi

Dr. Bülent Bulgurlu Üye Grup içi şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Kurumsal Yönetim Komitesi Üyesi; Aday Gösterme ve Ücret Komitesi Üyesi İnan Kıraç Üye Grup içi ve Grup dışı şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Ali Y. Koç Üye Grup içi şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Yürütme Komitesi Üyesi

John H. McArthur Üye Grup dışı şirketlerde Yönetim Kurulu Üyeliği, Üniversite Öğretim Görevlisi

Bağımsız Üye Değil Heinrich V. Pierer Üye Grup dışı şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Değil

Sanford I. Weill Üye Grup dışı şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye

Peter Denis Sutherland

Üye Grup dışı şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye Denetimden Sorumlu Komite Başkanı Dr. Kwok King Victor

Fung

Üye Grup dışı şirketlerde

Yönetim Kurulu Üyeliği

Bağımsız Üye

Muharrem Hilmi Kayhan

Üye Söktaş Tekstil ve Ticaret A.Ş.

Yönetim Kurulu Başkanı

Bağımsız Üye Denetimden Sorumlu Komite Üyesi; Risk Yönetimi Komitesi Başkanı;

Aday Gösterme ve Ücret Komitesi Başkanı Kutsan Çelebican Üye Danışman, Arçelik A.Ş. ve Tüpraş

A.Ş.’nde bağımsız üye

Bağımsız Üye Denetimden Sorumlu Komite Üyesi, Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı

KURUMSAL YÖNETİM 16. Yönetim Kurulu’nun Faaliyet Esasları

Yönetim Kurulu toplantılarının gündemi, Şirket Esas Mukavelesi’nin açıkça Yönetim Kurulu kararına bağlanmasını emrettiği hususların, ilgili birimlerce Şirket üst yönetimi ve Yönetim Kurulu üyelerine bildirilmesiyle belirlenmektedir. Bunun dışında, Yönetim Kurulu üyelerinden herhangi birisinin belirli bir konuya ilişkin karar alınması hususunu, Şirket üst yönetimine bildirmesiyle de toplantı gündemi belirlenmektedir. Şirket Yönetim Kurulu’nda görüşülmesi istenen konular, Genel Sekreterlik bölümünde toplanmakta ve konsolide edilerek gündem oluşturulmaktadır.

Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu toplantılarının gündeminin belirlenmesi, TTK’nun 390. maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde alınan Yönetim Kurulu kararlarının hazırlanması, Yönetim Kurulu üyelerinin bilgilendirilmesi ve iletişimin sağlanması amacıyla Koç Holding Genel Sekreterliği görevlendirilmiştir.

Yönetim Kurulu, işlerin gerektirdiği ölçüde

toplanmaktadır. Yönetim Kurulu 2013 yılında dördü stratejik konuların değerlendirildiği toplantılarda olmak üzere toplam 32 adet karar almıştır.

Toplantılara bağımsız üyelerden en az 2’si mutlaka katılım sağlamıştır. İştirak alım satımı işlemlerine ait kararlara bağımsız üyelerin çoğunluğu katılmıştır.

Yönetim Kurulu toplantılarında her üyenin bir oy hakkı bulunmakta olup, açıklanan farklı görüş ve karşı oy gerekçeleri ile Yönetim Kurulu üyeleri tarafından sorulan özellikli sorular karar zaptına geçirilmektedir.

Ancak yakın zamanda bu türde bir muhalefet veya farklı görüş beyan edilmediğinden kamuya açıklama yapılmamıştır.

Şirket Esas Mukavelesi’ne göre Yönetim Kurulu kararları genel hükümlere uygun toplantı ve karar nisabı ile alınır, ancak yeni bir şirkete iştirak edilmesi veya mevcut bir iştirakin hisselerinin satışı için ağırlaştırılmış karar nisabı öngörülmüştür. Bu tür kararlarda 9 üyeli Yönetim Kurulu’nda 7; 10 üyeli Yönetim Kurulu’nda 8; 11, 12 ve 13 üyeli Yönetim Kurulu’nda 9; 14 üyeli Yönetim Kurulu’nda 10; 15 üyeli Yönetim Kurulu’nda 11 üyenin olumlu oyunun bulunması şarttır.

Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO görevleri ayrı kişiler tarafından yerine getirilmektedir. Yönetim Kurulu üyelerinin Şirket işleri için gereken zamanı ayırmalarına özen gösterilmekte olup, Şirket dışında başka görev veya görevler almasına ilişkin bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Özellikle bağımsız üyelerin iş deneyimleri ve sektörel tecrübelerinin Yönetim Kurulu’na önemli katkısı dolayısıyla böyle bir sınırlandırmaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Genel Kurul öncesinde üyenin özgeçmişi ile birlikte, Şirket dışında yürüttüğü görevler de pay sahiplerinin bilgisine sunulmaktadır.

Kurumsal Yönetim Komitesi’ne 10 Nisan 2013 tarihinde yapılan Genel Kurul öncesi sunulan

bağımsız üye adaylarının tamamının adaylık beyanları ve özgeçmişleri Kurumsal Yönetim Komitesi ve Yönetim Kurulu toplantılarında değerlendirilerek, bağımsız üye adayı olarak belirlenmelerine karar verilmiştir. Bağımsız Yönetim Kurulu üye adaylarının bağımsızlık beyanlarında SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde belirlenen kriterlere tam olarak uymayan hususlara yer verilmiş olup, bu konularda SPK’nın olumlu görüşü alınarak Genel Kurul’da seçim gerçekleştirilmiştir. SPK’nın Kurumsal Yönetim düzenlemeleri uyarınca Yönetim Kurulu bağımsız üyelerinin en az yarısının Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde Türkiye’de yerleşik olma şartının sağlanamaması nedeni ile Dr. Kwok King Victor Fung için Sermaye Piyasası Kurulu’nun 06 Mart 2013 tarihli toplantısında 1 yıl süre ile sınırlı olmak üzere bağımsız üye olabilmesi hususunda onay verilmiştir.

Bağımsız Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı yukarıda açıklanan hususları içeren bağımsızlık beyanlarını Kurumsal Yönetim Komitesi’ne sunmuş olup, 2013 yılı faaliyet dönemi itibarıyla bağımsızlığı ortadan kaldıran bir durum ortaya çıkmamıştır.

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

124 125

KURUmsAL yÖNETİm İLKELERİ UyUm RAPORU

2013 yılı içinde bağımsız üyeler onaylamadığı için Genel Kurul onayına sunulması gereken herhangi bir ilişkili taraf işlemi veya önemli nitelikte işlem gerçekleşmemiştir.

Şirketimiz Yönetim Kurulu Üyeleri ve Üst Düzey Yöneticilerimiz için teminat tutarı 50 milyon Euro olan

“Yönetici Sorumluluk Sigortası” bulunmaktadır.

17. Yönetim Kurulu’nda Oluşturulan Komitelerin Sayı, Yapı ve Bağımsızlığı

Şirketimizde, Yönetim Kurulu’nun görev ve sorumluluklarını sağlıklı olarak yerine getirmek amacıyla oluşturulmuş komiteler mevcut olup, komiteler faaliyetlerini belirlenen prosedürler çerçevesinde yürütmektedirler. Komitelerimiz tarafından bağımsız olarak yapılan çalışmalar sonucunda alınan kararlar Yönetim Kurulu’na öneri olarak sunulmakta, nihai karar Yönetim Kurulu tarafından alınmaktadır. Birden fazla komitede görev alan üyeler, ilişkili konularda görev yapan komiteler arası iletişimi sağlamakta ve işbirliği imkanlarını artırmaktadır. Yönetim Kurulu, komite çalışmalarından beklenen faydanın temin edildiği görüşündedir.

Denetim Komitesi

İlk olarak 4 Nisan 2003 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar ile kurulan Denetim Komitesi, Sermaye Piyasası Mevzuatı’nda denetim komitesi için öngörülen görevleri yerine getirmektedir.

Şirketimizin 15 Temmuz 2013 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Denetimden Sorumlu komitenin 3 bağımsız üyeden oluşmasına ve Başkanlığına Sayın Peter Denis Sutherland’ın ve üyeliklere Sayın Muharrem Kayhan ile Sayın Kutsan Çelebican’ın getirilmesine karar verilmiştir.

Komite’nin çalışma esasları Şirketimiz internet sitesinde ilan edilmiş olup, Denetim Komitesi;

2013 yılında bağımsız denetçinin seçimi; kamuya açıklanacak yıllık ve ara dönem finansal tabloların, ortaklığın izlediği muhasebe ilkelerine, gerçeğe uygunluğuna ve doğruluğuna ilişkin görüşlerini ve bu hususlar dışında Şubat ve Kasım aylarında gerçekleştirdiği toplantılarda alınan kararları Yönetim Kurulu’na yazılı olarak bildirmiştir.

Kurumsal Yönetim Komitesi

Şirket’in Kurumsal Yönetim İlkeleri’ne uyumunu izlemek, henüz uygulamaya konulmamış İlkelerin uygulanamama gerekçelerini inceleyerek Yönetim Kurulu’na uygulamaları iyileştirici önerilerde bulunmak üzere ilk olarak 29 Mart 2007 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında alınan karar ile kurulmuştur. 15 Temmuz 2013 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında Kurumsal Yönetim Komitesi’nin 2 üyeden oluşmasına ve Başkanlığına bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Sayın Kutsan Çelebican’ın ve üyeliğe Sayın Bülent Bulgurlu’nun getirilmesine karar verilmiştir. Komite’nin çalışma esasları Şirketimiz internet sitesinde ilan edilmiş olup, kurumsal yönetim uygulamalarını ve Kurumsal Yönetim Uyum Raporu’nu değerlendirmektedir.

Aday Gösterme ve Ücret Komitesi

Şirketimizin 17 Temmuz 2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde Yönetim Kurulu üyeliklerine aday gösterme ile Yönetim Kurulu ve üst düzey yöneticilerin ücretleri konularında öngörülen görevleri yerine getirmek üzere bir Aday Gösterme ve Ücret Komitesi kurulmasına karar verilmiştir. 15 Temmuz 2013 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında komitenin 2 üyeden oluşmasına karar verilmiş ve Başkanlığına bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Sayın Muharrem Hilmi Kayhan, üyeliğe Sayın Dr. Bülent Bulgurlu seçilmiştir. Komite’nin çalışma esasları Şirketimiz internet sitesinde ilan edilmiş olup, yılda en az 2 defa toplanmaktadır.

Risk Yönetimi Komitesi

Şirketimizin 17 Temmuz 2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 378’inci maddesine uyum ve Yönetim Kurulu bünyesindeki komitelerin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla Şirket’in varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle ilgili gerekli önlemlerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere Risk Yönetimi Komitesi’nin kurulmasına karar verilmiştir.

15 Temmuz 2013 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında komitenin 2 üyeden oluşmasına ve Başkanlığı’na bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Sayın Muharrem Hilmi Kayhan’ın, üyeliğe Sayın Temel Kamil Atay’ın getirilmesine karar verilmiştir. Komite’nin çalışma esasları Şirketimiz internet sitesinde ilan edilmiş olup, yılda en az 6 defa toplanmaktadır.

KURUMSAL YÖNETİM 19. Şirket’in Stratejik Hedefleri

Koç Holding Yönetim Kurulu; aldığı stratejik kararlarla, Şirket’in risk, büyüme ve getiri dengesini en uygun düzeyde tutarak akılcı ve tedbirli risk yönetimi anlayışıyla Şirket’in öncelikle uzun vadeli çıkarlarını gözeterek, Şirket’i idare ve temsil etmektedir. Yönetim Kurulumuz; Koç Holding stratejik hedeflerini tanımlamakta, ihtiyaç duyulan insan ve finansal kaynakları belirlemekte ve yönetimin performansını denetlemektedir.

Koç Holding Yönetim Kurulu, yılda 4 defa yaptığı stratejik toplantılarla, Koç Topluluğu’nun 3’er aylık dönemler itibarı ile finansal performansını bütçeye göre karşılaştırmalı olarak takip ederken; stratejik konulardaki gelişmeleri de takip eder ve öneriler geliştirir. Sene sonu performans değerlendirme sürecinde finansal ve operasyonel göstergelerin yanı sıra, Şirket stratejilerinin hayata geçirilmesine yönelik hedeflerin gerçekleşme düzeyi de ölçülerek, bunların performans ve ödüllendirmeye girdi teşkil etmesi sağlanır.

20. Mali Haklar

Yönetim Kurulu üyelerine ve üst düzey yöneticilere sağlanan her türlü hak, menfaat ve ücret ile bunların belirlenmesinde kullanılan kriterler ve ücretlendirme esaslarını içeren Şirketimizin “Yönetim Kurulu Üyeleri ve Üst Düzey Yöneticiler için Ücret Politikası” 10 Nisan 2013 tarihli olağan Genel Kurulumuzdan 3 hafta önce yayınlanan “Bilgilendirme Dokümanı”

aracılığı ile internet sitemizde ortaklarımızın incelemesine sunulmuş ve Genel Kurul’u takiben uygulamaya alınmıştır. Yönetim Kurulu Üyeleri ve üst düzey yöneticiler için Ücret Politikası çerçevesinde yapılan ödemeler toplamı, her yıl Aday Gösterme ve Ücret Komitesi ile Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilmektedir. Finansal tablo dipnotlarımızda Yönetim Kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilere yapılan ödemeler genel uygulamalara paralel şekilde toplu olarak kamuya açıklanmaktadır. Yönetim Kurulu üyelerimize veya yöneticilerimize Şirket tarafından borç verilmesi, kredi kullandırılması, lehlerine teminat verilmesi gibi çıkar çatışmasına yol açacak işlemler söz konusu değildir.

Yürütme Komitesi

Şirketimizin 15 Mayıs 2012 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında, Yönetim Kurulu ile idari yapı arasında etkin koordinasyonun sağlanması suretiyle Yönetim Kurulu’nun etkinliğinin artırılması, stratejik hedeflerine uygun alanlarda yatırım ve iş geliştirme konularında etkinliğin sağlanması amaçlarıyla “Yürütme Komitesi”

kurulmuştur. 15 Temmuz 2013 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında komite üyeliklerine icrada bulunmayan Yönetim Kurulu üyeleri Sayın Mustafa Rahmi Koç, Sayın Mustafa Vehbi Koç, Sayın Semahat Sevim Arsel, Sayın Mehmet Ömer Koç, Sayın Yıldırım Ali Koç, Sayın Temel Kamil Atay ile Sayın A. Ümit Taftalı seçilmişlerdir.

Komite’nin çalışma esasları internet sitesinde ilan edilmiş olup, ayda en az 1 defa düzenli olarak toplanmaktadır. Komite esas olarak Yönetim Kurulu’nun istenen sıklıkta ve zamanda toplanamaması nedeniyle, Şirket ve faaliyet gösterdiği sektörlerdeki gelişmeler daha yakından takip edilerek, gerektiğinde Yönetim Kurulu’nu bilgilendirmekte; Şirket idari yapısı ile Yönetim Kurulu arasında koordinasyonu sağlamakta; Şirket için uygun stratejilerin geliştirilmesi ve faaliyetlerin etkinliği için öneriler sunmaktadır.

18. Risk Yönetim ve İç Kontrol Mekanizması Koç Holding’te Risk Yönetimi ve Raporlanması sorumluluğu, Finans Başkanlığı’nın liderliğinde, diğer Başkanlıklar ile koordine bir şekilde yürütülmektedir.

Periyodik olarak hazırlanan raporlar ve toplantılarla riskler sorgulanmakta ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmektedir. Koç Holding’in maruz kaldığı başlıca riskler; finansal riskler (kur, likidite ve sermaye, kredi, karşı taraf (counterparty) ve faiz riski), stratejik riskler, operasyonel riskler ve hukuki riskler olarak dört ana başlıkta takip edilmekte ve Risk Yönetim Komitesi ile Yönetim Kurulu periyodik olarak bu riskler hakkında bilgilendirilmektedir. Risk yönetimine ilişkin detaylı bilgiler faaliyet raporunun ilgili bölümünde yer almaktadır.

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

126 127

RİsK yÖNETİmİ

Koç Topluluğu kuruluşundan beri ihtiyatlı ve güçlü risk yönetimi anlayışı ile uzun vadeli başarıyı yakalamıştır. Gelecekte ise risk yönetiminde hedeflenen, bu yaklaşımı pekiştirerek, risk farkındalığını, şeffaflığı, finansal disiplini artırmak ve proaktif risk yönetimi yapmaktır. Koç Holding, bu amaca yönelik olarak en ileri risk ölçümü, modellemesi, raporlaması ve sermaye tahsisi tekniklerini kullanmaktadır. Bu süreçler, hem şeffaflığı artırmakta hem de her düzeyde alınan yatırım ve işletme kararlarında risklerin daha sistematik bir biçimde değerlendirilmesini sağlamaktadır.

Koç Topluluğu riskleri, Yönetim Kurulu gözetimi altında ve tüm Grup Başkanları ile koordinasyon içinde yönetilmektedir. Koç Holding Risk Yönetimi fonksiyonu, Topluluk’un risk politikalarını, limitlerini ve kontrol mekanizmalarını daha da geliştirmekle görevlendirilmiştir. Bu risk fonksiyonu, şirketlerde mevcut olan ve Topluluk risk politika ve limitleri ile uyumlu çalışmakta olan risk altyapılarından faydalanmaktadır.

Risk yönetimi süreçleri ile belirlenen riskler, olasılık ve büyüklüklerine göre önceliklendirilmektedir. En önemli riskler için, Şirket ve/veya Topluluk düzeyinde sorumlu yöneticilerin olması sağlanmaktadır.

Belirlenen riskler, risk yönetimi stratejisine göre

“kaçınılacak, transfer edilecek, azaltılacak ve kabul edilecek” olarak kategorilere ayrılmaktadır. Bu stratejiler, risklerin Yönetim Kurulu’nun belirlediği tolerans seviyelerinin altında kalmasını sağlayacak şekilde belirlenmektedir.

Koç Holding’in maruz kaldığı başlıca riskler 4 ana başlıkta takip edilmektedir:

Finansal Riskler

Finansal riskler, mali yükümlülükleri yerine getirebilmek ve piyasaların değişkenliğine bağlı muhtemel olumsuz gelişmelerin etkilerini kontrol

altına almak ile ilgilidir. Finansal risklerin kontrol altında tutulması için Net Finansal Borç/FAVÖK, Net Döviz Pozisyonu/Özkaynak, cari oran ve finansal borçların vade dağılımı başta olmak üzere çeşitli finansal göstergeler hem Şirket bazında hem de konsolide ve kombine bazda takip edilmekte ve belirlenen limitler dahilinde kalmaları sağlanmaktadır.

Finansal riskler 5 ana başlıkta incelenmektedir:

Kur Riski: Koç Topluluğu şirketleri, kur riskine maruz tutarı limitler içinde tutmak suretiyle kontrol etmektedir. Kur riski yönetiminin bir aracı olarak gerek duyulduğunda türev vadeli işlem sözleşmeleri kullanılmaktadır.

Likidite Riski: Likidite riski yönetimi çerçevesinde fonlama kaynakları çeşitlendirilmekte, vadeleri yükümlülükler ile uyumlu olacak şekilde artırılmakta, yeterli düzeyde nakit ve nakde dönüştürülebilir enstrüman bulundurulmakta, ani bir nakit ihtiyacını karşılayabilmek için dönen varlıkların toplamının kısa vadeli yükümlülüklere oranının belirlenen limitlerin altına düşmemesi temin edilmektedir. Türkiye’nin kredi notunun yükselmesi ve faizlerin düşmesi, uluslararası tahvil finansmanını avantajlı haline getirmiştir. Bu fonlama kaynaklarını çeşitlendirme fırsatından ilk faydalanan Koç Topluluğu şirketi Tüpraş olmuş ve 2012 yılında 5,5 yıl vadeli 700 milyon ABD Doları tutarında bir Eurobond ihracı gerçekleştirmiştir. Benzer şekilde 2013 yılında Arçelik ve Koç Holding de sırasıyla 10 yıl vadeli 500 milyon ABD Doları ve 7 yıl vadeli 750 milyon ABD Doları tutarlarında Eurobond ihraç etmişlerdir.

Kredi Riski: Koç Topluluğu, kredi riskini, kredi değerlendirmeleri, kredi limitleri ve mümkün olan en yüksek oranda teminat alınması yöntemleriyle kontrol etmektedir. Ayrıca, Topluluk faaliyetlerinden dolayı oluşan ticari alacak riskinin takibini sağlayan risk yönetim programı (E-risk ticari risk uygulaması) ile piyasalardaki dalgalanmaların getireceği olumsuz etkilerin en aza indirilmesine çalışılmaktadır.

KURUMSAL YÖNETİM ilkesinden hareketle Yönetim Kurulu Başkanı’na bağlı

olarak çalışmaktadır. Kontrol edilen şirketler nezdinde periyodik olarak finansal ve operasyonel süreçlerin risk ve yolsuzluk denetimleri yapılmaktadır.

Hukuki Riskler

Koç Holding, olası hukuki risklere karşı çeşitli sistemler geliştirmiştir. Ortak veri tabanı oluşturmak ve erken uyarı amacı ile geliştirilen bu sistemler, fikri mülkiyet hakları yönetim programı, rekabet uyum programı, hukuki uygunluk (HUY) testi ve sözleşme yönetim (LERİMAN) sistemidir.

Risk Yönetim Komitesi Çalışmaları 2012 yılı içerisinde, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 378’inci maddesine uyum ve Yönetim Kurulu bünyesindeki komitelerin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla, Şirket’in varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle ilgili gerekli önlemlerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere Risk Yönetimi Komitesi kurulmuştur. Komitenin kuruluşundan bu yana Başkanlığı’nı bağımsız

Risk Yönetim Komitesi Çalışmaları 2012 yılı içerisinde, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 378’inci maddesine uyum ve Yönetim Kurulu bünyesindeki komitelerin etkin çalışmasını sağlamak amacıyla, Şirket’in varlığını, gelişmesini ve devamını tehlikeye düşürebilecek risklerin erken teşhisi, tespit edilen risklerle ilgili gerekli önlemlerin uygulanması ve riskin yönetilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere Risk Yönetimi Komitesi kurulmuştur. Komitenin kuruluşundan bu yana Başkanlığı’nı bağımsız

Belgede ZAMANIN RUHUNU OKUMAK (sayfa 127-134)