• Sonuç bulunamadı

- KAMUYU AYDInLATMA VE ŞEFFAFLIK

Belgede ZAMANIN RUHUNU OKUMAK (sayfa 120-127)

8. Bilgilendirme Politikası

Koç Holding Bilgilendirme Politikası, mevzuat ile belirlenenler dışında kamuya hangi bilgilerin açıklanacağını, bu bilgilerin ne şekilde, hangi sıklıkla ve hangi yollardan kamuya duyurulacağını, Şirket’e yöneltilen soruların yanıtlanmasında nasıl bir yöntem izleneceğini, özel durum açıklamaları ile ilgili genel politikaları, medyada şirket ile ilgili olarak çıkan haberlerin karşısında izlenecek prosedürü ve düzenlemelerde öngörülen diğer hususları kapsamaktadır. Bilgilendirme Politikası’nın oluşturulması, denetlenmesi ve gerekli güncellenmelerin yapılmasından Yönetim Kurulu sorumludur. Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Bilgilendirme Politikası, Genel Kurul’da pay sahiplerinin bilgisine sunulur ve internet sitesinde kamuya açıklanır.

Şirketimiz faaliyet raporunun Yönetim Kurulu

raporunda açıklandığı üzere geleceğe yönelik bilgiler, varsayımlar ve varsayımların dayandığı veriler ile birlikte kamuya açıklanmaktadır. Ayrıca bu bilgilere yatırımcı sunumlarında da yer verilmektedir. Daha önce kamuya açıklanan geleceğe yönelik bilgilerde yer alan tahminlerin ve dayanakların gerçekleşmemesi veya gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması halinde, güncellenen bilgilere yer verilmektedir.

KURUMSAL YÖNETİM Topluluk çapında çalışanlarımızın erişimi olan

intranetimizde önemli duyurular, yönetim değişiklikleri ve basın açıklamaları yayınlanmaktadır. Ayrıca Kurumsal İletişim Birimi, çalışanlarla iletişimin artırılması amacıyla kamuoyu tarafından da takip edilen “Bizden Haberler” isimli periyodik bir kurum içi dergisi yayınlamaktadır.

Ülkemizin farklı bölgelerinde bulunan Topluluk şirketlerimizin bayileri ile bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunulması ve fikir üretmesi amacıyla düzenlenen “Anadolu Buluşmaları” isimli bayi toplantılarına Yönetim Kurulu Başkanımız, CEO ve Koç Holding üst düzey yöneticileri katılmakta ve bayilere Topluluktaki güncel gelişmelerle ilgili bilgi verilmekte ve bayilerin fikirleri ilk elden alınmaktadır.

“Anadolu Buluşmaları” toplantıları on yılı aşkın süredir devam etmektedir.

Bu toplantıların yanı sıra şirketlerimiz de düzenli olarak gerçekleştirdikleri genel veya bölgesel toplantılar ile kendi bayileri ile ilişkilerini üst seviyede sürdürmektedir.

Menfaat sahiplerinin, mevzuata aykırı uygulamalar ve etik açıdan uygun olmayan işlemleri şirket web adresi olan www.koc.com.tr’de yer alan iletişim formundan veya Şirket intranet sitelerinde yer alan ihbar hattı aracılığı ile Denetimden Sorumlu Komite’ye iletilmek üzere Denetim Grubu Başkanlığı’na sunması mümkündür.

12. Menfaat Sahiplerinin Yönetime Katılımı Topluluk şirketleri yıl içerisinde hem bayiler hem de tedarikçileriyle geniş kapsamlı toplantılar düzenlemekte ve karşılıklı fikir alışverişleri

sağlamaktadır. Bu toplantılar neticesinde bayilerin ve tedarikçilerimizin önerileri üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Koç Holding, periyodik olarak yapılan bayi ve müşteri memnuniyeti anketlerinde ulaşılan sonuçları faaliyetlerinde dikkate almaktadır. Müşteri ve Bayi Memnuniyeti’ne yönelik iyileştirme hedefleri Şirket yönetimlerinin performans hedeflerine yansıtılmaktadır.

9. Şirket İnternet Sitesi ve İçeriği

Koç Holding internet sitesinde (www.koc.com.tr) Türkçe ve İngilizce olarak hem güncel hem de geçmişe dönük bilgiler yer almaktadır. Mevcut ve potansiyel yatırımcılara ve aracı kurumlara daha kapsamlı bilgi akışının sağlanmasını teminen internet sitesinde ayrı bir yatırımcı ilişkileri bölümü yer almakta olup, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde öngörülen bilgilerin tamamı internet sitesinde yatırımcılarımızın bilgisine sunulmaktadır. İnternet sitemizin yönetimine ilişkin esaslar Bilgilendirme Politikamızda yer

almaktadır. Ayrıca Şirketimiz antetli kağıdında internet adresimize yer verilmiştir.

10. Faaliyet Raporu

Koç Holding faaliyet raporu, kamuoyunun Şirket’in faaliyetleri hakkında tam ve doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak ayrıntıda, SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri’nde öngörülen bilgileri içerecek şekilde hazırlanmaktadır.

BÖLÜM III - MEnFAAT SAHİPLERİ 11. Menfaat Sahiplerinin Bilgilendirilmesi Holding şirketi niteliğinde olması nedeniyle, Şirketimiz müşteriler, bayiler vb. kişilerle doğrudan temasta bulunmamakla birlikte, iştirakleri dolayısıyla geniş bir menfaat sahibi grubu ile ilişki içerisindedir. Şirketimiz ile ilgili menfaat sahipleri, kendilerini ilgilendiren hususlarda düzenli olarak toplantılara davet edilerek veya gerekli durumlarda kurum içi internet sitesi ve elektronik iletişim araçları kullanılarak bilgilendirilmektedir. Kamuya ilişkin bilgilendirmeler gerek hazırlanan basın toplantıları gerekse medya aracılığı ile verilen demeçlerle yapılmakta; yayınlanan basın bültenleri eş zamanlı olarak kurumsal web sitesi ve kurumsal sosyal medya hesaplarından duyurulmaktadır. Çalışanlar ise duyuru ve

düzenlenen çeşitli organizasyonlar ile düzenli olarak bilgilendirilmektedir.

Ayrıca Genel Kurul toplantılarımızın tüm menfaat sahiplerine açık olması, internet sitemizde detaylı olarak verilen bilgiler, kapsamlı faaliyet raporlarımız, basın açıklamalarımız ve şeffaflığı esas alan bilgilendirme politikamız kapsamındaki uygulamalarımız ile sadece pay sahiplerinin değil, tüm menfaat sahiplerinin bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır.

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

116 117

KURUmsAL yÖNETİm İLKELERİ UyUm RAPORU

Çalışanlarla ilgili olarak, topluluk şirketleri yıl boyunca yaptıkları muhtelif toplantılarda çalışanlarını dinlemekte, şirket uygulamaları ve stratejileri hakkında görüşlerini almaktadır. Ayrıca her sene Topluluk genelinde uygulanan Çalışan Bağlılığı anketleri ile çalışanların uygulamalarla ilgili değerlendirmeleri alınmakta, bağlılık ve

memnuniyetleri ölçülmektedir. Anket neticeleri şirket faaliyetlerinde göz önünde bulundurularak iyileştirme hedefleri Genel Müdürlerin performans kartlarına eklenmektedir.

13. İnsan Kaynakları Politikası

Kurucumuz merhum Vehbi Koç’un belirttiği şekli ile “En Değerli Varlığımız İnsan Kaynağımızdır”

ifadesi Koç Topluluğu’nun insan kaynaklarına temel yaklaşımını özetlemektedir. Bu doğrultuda, Koç Topluluğu, sürdürülebilir büyüme için yüksek katma değer yaratan, alanının en başarılı profesyonellerinin çalıştığı, tüm paydaşlarının faaliyetlerinin bir

parçası olmaktan gurur duyduğu, Türkiye’nin en çok beğenilen ve tercih edilen kurumu olmayı hedeflemektedir.

Bu hedefe ulaşmak için Şirketimiz İnsan Kaynakları Politikaları çerçevesinde,

− Koç Topluluğu’nu ileriye götürecek en nitelikli gençleri ve tecrübeli profesyonelleri bünyemize kazandırmayı,

− Rekabetçi ücret politikaları ve yüksek performans standartları ile başarıyı ödüllendirmeyi,

− Çalışanların sürekli gelişimi için yatırım yapmayı,

− Kariyer fırsatlarında ve ödüllendirmelerde fırsat eşitliği sağlayarak çalışanların şirkete olan bağlılığını artırmayı,

− Çalışma barışının sürekliliğini sağlamayı,

− Uygulanan tüm insan kaynakları sistemlerinde adil, objektif ve şeffaf olmayı ilke olarak benimsemiştir.

Koç Topluluğu çalışanlarına değer verir ve çalışan haklarına saygılı davranır. Tüm çalışanlar, iş sözleşmeleri ve şirket ile çalışanın karşılıklı

sorumluluklarının, çalışma standartlarının tanımlandığı Personel Yönetmeliği ile işe alımdan itibaren insan kaynaklarına yönelik tüm süreçler hakkında detaylı ve şeffaf şekilde bilgilendirilirler.

Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörlüğü, Toplulukta uygulanan İnsan Kaynakları süreçleri ile ilgili stratejileri, temel politika ve prensipleri belirlemek ve Topluluk çalışanlarıyla ilişkileri yürütmek üzere görev yapmaktadır. Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörlüğü fonksiyonel olarak yapılanmış 3 ayrı bölümden oluşur. Birinci bölüm Sistem Geliştirme, Performans, Ücret Yönetimi ve İşe Alım süreçlerinden sorumlu İnsan Kaynakları Koordinatörlüğü,

ikinci bölüm Organizasyonel Gelişim ve Eğitim süreçlerinden sorumlu İnsan Kaynakları Müdürlüğü, üçüncü bölüm ise Endüstri İlişkileri Yöneticiliği’dir.

İnsan Kaynakları Direktörlüğü Bölüm Sorumluları:

İnsan Kaynakları Direktörü: Mert Bayram

Sistem Geliştirme ve İnsan Kaynakları Koordinatörü (Performans, Ücret Yönetimi ve İşe Alım Süreçleri):

Özgür Burak Akkol

İnsan Kaynakları Yöneticisi (Organizasyonel Gelişim, Eğitim ve Kurumsal Koçluk Süreçleri):

Burcu Berker Kanber

Endüstri İlişkileri Yöneticisi: İlber Aydemir

İnsan Kaynakları Birimi, insan kaynakları politikaları çerçevesinde, işin niteliklerine uygun adayların belirlenmesini, çalışan yetkinliklerinin göz önüne alınmasını, değerlendirmelerin ayrımcılık yapmadan gerçekleşmesini ve çalışanların işe alım sonrasındaki çalışma hayatları boyunca fırsatlardan eşit şekilde yararlanmalarını sağlamaktadır.

Çalışanlar işe alım sürecinde detaylı olarak yapacakları görev ve insan kaynakları süreçleri hakkında bilgilendirilirler. İşe alım sonrasındaki insan kaynakları süreçleri çalışanların da katılımı ile entegre bir şekilde yönetilmektedir.

Çalışanların performansları değerlendirilmekte, yetkinlikleri ölçülmekte ve gelişim ve kariyer planları yapılmaktadır. Yapılan işler, belirli bir sistem çerçevesinde değerlendirilerek iş büyüklükleri tespit edilmektedir. İş değerlendirme sürecinde Topluluğun faaliyette bulunduğu her alanda, tüm işlerin, kurum hedeflerine ulaşılmasına katkısı ve sorumluluk seviyelerine göre göreceli olarak sıralanmasını sağlayan uluslararası bir sistem kullanılmaktadır. İş büyüklüklerine göre belirlenen kademeler, çalışanların ücret ve kariyer yönetimi hususlarında objektif değerlendirmeler yapılmasına imkan vermektedir.

KURUMSAL YÖNETİM Topluluk şirketlerimizde, fırsat eşitliği çerçevesinde,

ilerleme potansiyeli yüksek çalışanlar performansları ve her seviyedeki pozisyon için yetkinliğe

dayalı değerlendirme sonuçları dikkate alınarak belirlenmekte ve gelişimleri takip edilmektedir.

Ayrıca çalışanların üst yönetim liderlik potansiyeli, Değerlendirme Merkezi araçları kullanılarak adil bir şekilde değerlendirilmekte ve gelecekte üst yönetim rollerinde görev alabilecek çalışanlar nesnel kriterler ile tespit edilmektedir. Değerlendirme sonuçları, yıllık İnsan Kaynakları Planlama Toplantıları’nda şirketlerin katılımı ile incelenmekte ve tüm çalışanlar hakkında bilgi alışverişi yapılmaktadır. Ayrıca bu toplantılarda yedekleme planları da gözden geçirilmektedir.

Topluluğumuzun gelecekteki başarılarında önemli rol oynayacağına inandığımız yetenekli liderleri belirleyip gelişimlerini sağladığımız özel bir Yetenek Yönetimi Programı uygulanmaktadır. Bu programdaki çalışanlarımız ayrıca Kurumsal Koçluk Uygulamamıza da alınmaktadır.

Gelişim Planlama Sürecinin bir parçası olan Koç Akademi, çalışanlarımızın yetkinliklerinin değerlendirilerek bireysel gelişimlerini planlayıp, en uygun gelişim faaliyetlerini gerçekleştirebilecekleri ve kendi gelişimlerini bireysel olarak takip edebilecekleri bir ortam sağlamaktadır. En doğru gelişim faaliyetleri seçilmesiyle her bir çalışanımızın bireysel gelişim planı oluşturulmaktadır. Bunun yanı sıra KoçAkademi, içinde barındırdığı eğitim programları, elektronik eğitimler, makaleler ve benzeri bilgi kaynakları ile her geçen gün zenginleşmekte ve çalışanlarımızın profesyonel gelişimini daha çok desteklemektedir.

Ortak kültürün geliştirilebilmesi yönünde, Topluluğu ileriye götürecek yetenekli yöneticilerimizin gelişimine yönelik Topluluk genelinde düzenlenen Liderlik Geliştirme Eğitimlerine son 11 yılda toplam 5.673 yöneticimiz katılmıştır.

Yapılan düzenli piyasa analizleri ile rekabetçi ve adil bir ücret politikası uygulanması sağlanmaktadır.

Ücret politikasına ilaveten çalışanlara iş kademeleri doğrultusunda yan haklar sağlanmaktadır. Bu kapsamda uygulanan kriterleri tanımlı prim

sistemleriyle Şirket’in yüksek performansa ulaşması teşvik edilmektedir.

Koç@İnsan platformu tüm çalışanlarımız için İK politikalarının uygulanmasına yönelik sistemlere tek bir çatı altında ulaşabilme imkânı sağlamaktadır.

Çalışanlarımızın bilgilerinin yönetildiği bu platform, aynı zamanda çalışanlarımız ile iletişim ortamı olarak kullanılmakta, Koç@İnsan aracılığıyla İnsan Kaynakları politika, uygulama ve duyuruları şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır.

Koç@İnsan üzerinde, Topluluk çapında elektronik ortamda yürütülen Performans Yönetim Sistemi ile etkin bir hedef yayılımı yapılarak şirket hedeflerinin çalışanlara yayılması sağlanmakta, çalışanların hedefleri gerçekleştirmedeki başarılarının ölçülmesi, ödüllendirilmesi, yetkinliklerinin belirlenerek

ileriye yönelik bireysel gelişimlerinin planlanması temin edilmektedir. Sürecin her aşamasında, çalışanlarımızla sağlanan güçlü iletişim, karşılıklı geri bildirim ve mutabakat, sistemin temel esaslarını oluşturmaktadır.

Performans Yönetim Sistemi ile, çalışanların her yıl kendi katılımları ile belirlenmiş olan hedeflerin değerlendirme ölçütlerinin belirlenmesi, dönem sonunda hedeflere ne derece ulaştıklarının tespiti, hedef gerçekleşmelerini olumlu ya da olumsuz yönde etkileyen faktörlerin araştırılması, olumsuz yöndeki sapmaları iyileştirmek için yapılması gerekenlerin belirlenmesi, çalışanlara geri bildirim verilmesi sağlanmaktadır.

Performans Yönetim Sistemi sonuçları, çalışanların gelecek dönem ücretinin belirlenmesinde ve kariyer planlama süreçlerinde girdi olarak kullanılır.

Ücret artış prensipleri ve şirketin ilgili yıldaki ücret artış oranları çalışanlar ile paylaşılır. İlave olarak, çalışanların ilgili yıl performanslarının ödüllendirilmesi amacı ile Üstün Başarı ve Özel Görevlendirme Ödülü verilmektedir. Bu kapsamda, her yıl sonunda performans ve Şirket iş sonuçlarına katkı dikkate alınarak ödüllendirilmeye hak kazanan çalışanlar Şirket yönetimi tarafından tespit edilir.

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

118 119

KURUmsAL yÖNETİm İLKELERİ UyUm RAPORU

Topluluk şirketlerimizde oluşan boş pozisyonların doldurulmasında öncelik Topluluk çalışanlarına verilmiştir. Topluluk içinden yapılan başvuruların yönetildiği KoçKariyerim portalı, çalışanlarımıza kendi kariyerlerinde etkin rol oynama ve kariyer gelişimlerine yön verme fırsatı sunmaktadır.

KoçKariyerim yanında, Topluluk şirketlerimiz istihdamın artırılması amacıyla Türkiye İş Kurumu ile işbirliği yapmaktadır.

Yasal mevzuat çerçevesinde, toplu iş sözleşmesine tabi sendikalı işyerlerimizde çalışanlarla ilişkileri yürütmek kapsamında sendikaların atadığı Sendika İşyeri Temsilcileri bulunmaktadır. Koç Holding İnsan Kaynakları Direktörlüğü, Topluluk şirketlerinin İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri birimleri Sendika İşyeri Temsilcileri ile çalışma barışının sürekliliğinin sağlanmasında işbirliği içindedir.

Topluluğumuz, işyerinde ve işbaşında, iş sağlığı ve güvenliğini tam anlamıyla sağlamayı hedeflemiştir. Bu amaçla, çalışanlar Topluluk ve işletme seviyelerinde konulan kural ve talimatlar hakkında bilgilendirilir, bunlara uygun hareket eder ve gerekli önlemleri alırlar. Çalışanlarımızın sağlık ve güvenliğine verdiğimiz önemin yanı sıra mevzuatlara uyum prensibimiz doğrultusunda kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu, çalışmalarını geliştirerek sürdürmektedir. Bu işbirliği ile Topluluk genelinde uygulamaları düzenli olarak gözden geçirmek, gerekli geliştirme ve yaygınlaştırma çalışmalarını gerçekleştirmek, Topluluk içerisinde geliştirilen iyi uygulamaların diğer Topluluk şirketlerince de benimsenmesini ve yüksek iş güvenliği standartları belirlenmesini sağlamak hedeflenmektedir. Bu hedefler çerçevesinde, Koç Topluluğu’nda İş Sağlığı ve Güvenliği alanında kurul toplantıları, seminer ve eğitimler artarak devam etmektedir.

Her yıl düzenli olarak yapılan, uzman kuruluşlar tarafından uygulanan anketlerle çalışanlarımızın bağlılık ve memnuniyeti ölçülmekte, bağlılığa etki eden unsurlar incelenmektedir. Topluluk şirketlerine çalışan bağlılığına ilişkin hedefler verilmekte ve iyileştirme faaliyetleri yakından izlenmektedir.

Bu süreç ile temel hedefimiz, en önemli sermayemiz olarak gördüğümüz çalışanlarımızın daha bağlı ve mutlu çalışabilecekleri verimli bir çalışma ortamı yaratmaktır. Hem çalışma hayatı, hem de çalışma hayatı sonrası düşünülerek fayda yaratmak amacıyla olarak oluşturulan KoçAilem Programı, Koç Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı ile Koç Topluluğu Spor Kulübü bu kapsamda yürütülen uygulamalardan birkaçıdır.

14. Etik Kurallar ve Sosyal Sorumluluk Koç Topluluğu gerek sosyal sorumluluk, gerekse kurumsal yönetim ve etik kurallar açısından bugüne kadar sahip olduğu ilkeleri, Birleşmiş Milletler öncülüğünde geliştirilen Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni (Global Compact) imzalayarak bir adım öteye taşımıştır.

Çalışanlarıyla birlikte, müşterilerinin tatminini sağlayarak sağlıklı gelişmeyi, evrensel kalite ve standartlarda ürün ve hizmetler sunmayı amaçlayan, bu suretle ülkesi, müşterileri, ortakları, bayileri ve yan sanayii için güvenilirlik, devamlılık ve saygınlık simgesi olmayı hedefleyen Koç Topluluğu’nun Değerleri bu amaçlara ulaşmada izlenecek yola ışık tutmakta olup; internet sitesi aracılığıyla kamu ile paylaşılmıştır.

Bu değerlerimizin tüm çalışanlarımıza aynı etkinlikle yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılmasının teminat altına alınması amacıyla “Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri” 11 Ekim 2010 tarihinde şirketlerimize duyurularak yazılı hale getirilmiş ve tüm Koç Topluluğu çalışanlarına

duyurulmuştur. Koç Topluluğu Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri Koç Holding’in internet sitesi üzerinden kamuoyuyla da paylaşılmıştır.

KURUMSAL YÖNETİM Koç Holding ve Topluluk şirketleri, kurumsal

sosyal sorumluluk alanındaki genel yaklaşımlarını, kurucumuz Vehbi Koç’un “Ülkem varsa, ben de varım” ilkesini temel alarak sürdürmektedir. Bu doğrultuda kuruluşundan bu yana, içinde geliştiği ve büyüdüğü toplumdan aldığı gücü ve yarattığı birikimi, aynı topluma katkı sağlayacak ve değer yaratacak projeler ile faydaya dönüştürmek için çalışmaktadır. Her yıl binlerce başarılı fakat imkanı kısıtlı öğrenciye eğitim bursu verilmekte ve kültür, sanat, çevre ve sağlık konularında sayısız projeye imza atılmaktadır. Yurt içindeki projelerin yanı sıra, Türkiye’nin uluslararası platformlarda tanıtımına da aktif olarak katılmakta ve yurt dışında açılan çeşitli sergilerin hayata geçirilmesini sağlamaktadır. Son olarak dünyanın en önemli sanat müzelerinden New York Metropolitan Müzesi ile yapılan iş birliği sonucu, 2010 yılında yenilenmiş ve genişletilmiş olarak ziyarete açılan İslam Eserleri Bölümü’ndeki iki yeni Osmanlı Sanatları Galerisi’ne Koç Ailesi’nin adı verilmiştir. Bunların yanı sıra, hem ülkemizin yurt dışında temsil edilmesinde önemli bir payı olan, hem de toplumun sorunlarıyla birebir ilgili bir sanat etkinliği olan Uluslararası İstanbul Bienali’ne 10 yıl süresince 2007-2016 yılları arasında sponsor olunmuş ve ülkemizde çağdaş sanatın desteklenmesi ile ilgili önemli adımlar atılmıştır. Tüm bu çalışmaların bir yansıması olarak, 2009’da Vehbi Koç Vakfı’nın 40’ıncı yılında Koç Ailesi topluma yaptığı katkılardan dolayı uluslararası alanda en saygın ödüllerden biri olan Carnegie Hayırseverlik Ödülü ile 2011 yılında ise BNP Paribas Hayırseverlik Ödülü ve İngiltere Kraliyet Nişanı (CBE) ile onurlandırılmıştır.

Türkiye için pek çok ilki gerçekleştirmiş olan Koç Topluluğu, Vehbi Koç Vakfı ile de kurumsal sosyal sorumluluk alanında; Türkiye’nin ilk özel müzesi, ilk özel öğrenci yurdu gibi pek çok yeniliğe önderlik etmiştir. Koç Holding ve Topluluk Şirketleri de aynı anlayış ve ilkeler doğrultusunda çalışmakta, destekledikleri projeler ile toplumsal katkı sağlamaktadırlar.

Koç Holding, 2006 yılından bu yana eğitim alanındaki faaliyetlerini en yüksek katma değeri yaratabileceğine inandığı mesleki eğitim üzerine yoğunlaştırmaktadır.

Koç Holding Etik Davranış Kuralları ve Uygulama Prensipleri, tüm Topluluk şirketleri için bağlayıcı olup, çalışanların müşterilerle, devletle, hissedarlarla, rakiplerle, tedarikçi, bayi, yetkili satıcı ve servislerle olan ilişkilerini düzenlemektedir. İşe yeni giren tüm çalışanlar personel yönetmeliğinin bir eki olan bu kural ve uygulama prensipleri hakkında bilgilendirilmekte; ayrıca, çalışanlarımız bu kaynağa dahili portal üzerinden erişebilmektedirler. Etik Davranış Kuralları kamuoyuna açık internet sitesinde yayınlanmamaktadır. Etik Davranış Kuralları’nın uygulanması ve kurallara uyum sürecinin gözetimi Koç Holding Etik Davranış Kurulu ile şirketlerimizde ayrı ayrı oluşturulan Etik Davranış Kurulları ile yürütülmektedir. Koç Topluluğu Etik Davranış Kuralları’nda güncelleme ve değişiklik ihtiyacı doğması durumunda Koç Holding Etik Davranış Kurulu ilgili güncelleme ve değişikliği Koç Holding Yönetim Kurulu’nun onayına sunmaktadır.

Koç Holding ve Topluluk şirketleri, Türkiye’de hem ticari hem de sosyal hayatta kurumsallaşmanın ilk örneklerini sergileyen Vehbi Koç’un kazandırdığı sosyal sorumluluğa kurumsal bakış açısını, iş yapış şekli ve toplumsal projelerine yansıtmaktadır.

Türkiye’nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı (“Vakıf”) eğitim, sağlık ve kültür alanlarında örnek teşkil eden, sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modeller geliştirmektedir. Her biri birer mükemmellik merkezi olarak hayata geçirilen kuruluşları, verdiği hizmetlerle Türk toplumunun gelişimine katkı sağlamayı

hedeflemektedir. Diğer yandan Koç Holding ve Koç Topluluğu şirketleri de uygulamaya aldıkları çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile Vakıf’ın çizgisini desteklemektedir. İş yapış açısından da sosyal sorumlu kurumlar olarak daha iyiye ulaşma gayreti, resmi ve uluslararası bir çerçeve olan Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) katılmakla da teyit edilmiştir.

KOÇ HOLDİNG 2013 FAALİYET RAPORU

120 121

KURUmsAL yÖNETİm İLKELERİ UyUm RAPORU

2006 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding ortaklığı ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteği ile başlatılan

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” (MLMM) Projesi, 2013 yılı içerisinde 7 yıllık sürecini tamamlamıştır. Bu süre zarfında 20 Koç Topluluğu şirketi ve 579 Koç Topluluğu çalışanının gönüllü desteği ile yürütülen proje, birçok başarıya imza atmıştır. 81 ilde, 264 okulda 8.118 öğrenciye aktif burs, staj talebinde bulunan bursiyerlerin %80’ine Koç Topluluğu şirketlerinde staj imkanı sağlanan proje kapsamında mesleki eğitimin kalitesinin artırılması için bir model oluşturulmuştur. Burs, müfredat, laboratuvar, staj,

“Meslek Lisesi Memleket Meselesi” (MLMM) Projesi, 2013 yılı içerisinde 7 yıllık sürecini tamamlamıştır. Bu süre zarfında 20 Koç Topluluğu şirketi ve 579 Koç Topluluğu çalışanının gönüllü desteği ile yürütülen proje, birçok başarıya imza atmıştır. 81 ilde, 264 okulda 8.118 öğrenciye aktif burs, staj talebinde bulunan bursiyerlerin %80’ine Koç Topluluğu şirketlerinde staj imkanı sağlanan proje kapsamında mesleki eğitimin kalitesinin artırılması için bir model oluşturulmuştur. Burs, müfredat, laboratuvar, staj,

Belgede ZAMANIN RUHUNU OKUMAK (sayfa 120-127)