• Sonuç bulunamadı

GEREÇ VE YÖNTEM

3.3. Veri Toplama Yöntemi ve Uygulama Protokoller

3.3.3. Video Kayıt Yöntemi Yaralanma Raporları 1 Plaj Hentbolu Video Kaza Analizi (PHVKA)

FIA(futbol kaza analizi) metodundan esinlenilmiş aynı zamanda proje araştırmacıları tarafından geliştirilip, plaj hentboluna uygun hale getirilerek bu yöntem gerçekleştirilmiştir (55, 56, 57). Her bir kaza incelemesi, önceden kararlaştırılmış kriterlere göre sınıflandırılmıştır. Yaralanmış oyuncu (ör: pozisyonu, topla hareketi, hareketin yönü ve şiddeti), yaralanmış takım (ör: beceri ilişkisinin tipi, tüm pas tipleri), rakip takım (ör: defansif takım derecesinin dengesi), müsabaka(ör:maçın tipi, zamanı ve oyunun bölümü), oyun atağı (ör: atak tipi ve atağın etkinliği), hücum ve defansif oyun özelliği (ör: çekişmenin tipi, top çalma tipi, top kazanma), oyun alanı (ör: oyun alanı bölgesi), faullü oyun (ör:faul tipi, hakem kararı) gibi genel bilgileri içeren her biri 2 ya da daha fazla kategoride 14 değişken tanımlanmıştır. Bu form Ek-11’de görülebilir (syf 139).

1- Yaralanan sporcunun takımı,

2- Yaralanmanın gerçekleştiği andaki takımın pozisyonu,

3- Yaralanan sporcunun mevkisi,

4- Yaralanmanın gerçekleştiği bölge,

5- Yaralanma nedeni,

6- Rakip ile temas,

7- Hakemin kararı,

8- Gözlemcinin kararı tekrar değerlendirmesi,

9- Travma sırasında yaralanan oyuncu faule maruz kalıp kalmadığı,

10- Travma sırasında yaralanan oyuncunun faul yapıp yapmadığı,

11- Travma sırasında yaralanan oyuncunun yerle temasının olup olmadığı, 12- Travma sırasında pozisyonun artistik olup olmadığı,

13- Yaralanmaya yol açan rakibin niyeti,

14- Travma sırasında topun pozisyonu.

3.3.3.2. Video Görüntülerinin Toplanması ve Depolanması

Şampiyona boyunca tüm maçlar video kaydı ile izlenmiştir. Her 3 kortta oyun alanını tamamen görebilecek bir noktaya gelişmiş teknik özelliklere sahip kameralar yerleştirilmiş ve birer proje personeli tarafından kontrol edilmiştir. Çekimlerde, JVS Everio Full HD GZ-MG630 (60GB), Sony HD AVCHD 12.0 MP HDR-XR520 ve Sony Handycam DCR-SR58 (80GB) marka ve model video kameralar kullanılmıştır.

Merkez sağlık çadırında bilişim ve elektronik uzmanı iki görevli iki masaüstü bir tane de diz üstü bilgisayar ile maç görüntülerinin yer aldığı kameraların aktarım ve şarj işlemlerini gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca görevliler tarafından bütün müsabakaların türüne göre görüntüleri sınıflandırılarak kayıt edilmiştir. Muhtemel problemlerle ilişkili olarak çalışmada 3 yedek veri depolama aracı kullanılmıştır.

Uluslararası federasyonun isteği doğrultusunda bütün maç görüntüleri bir gün sonunda takımlara bu ekip tarafından ulaştırılmıştır.

25

Merkez çadırda eğitimli yedek personel sürekli yer almıştır ve olası sorunlar durumunda telsiz iletişimi yardımı ile video kaydı yapan görevlilerin koordinasyonu sağlanmıştır.

Şekil 3.3. Bilişim, Kamera Koordinasyon ve Video Görüntü Depolama Görevlileri 3.3.3.3. Yaralanma Kayıtlarının Hazırlanması

Yaklaşık 1700 dk’lık kayıt geçmişte spor yapmış, ulusal ve uluslararası hentbol müsabakalarında sağlık desteği vermiş araştırmacı tarafından izlenmiştir. Maçlar Sony marka (Model VPL- EX3) projektör ile duvara yansıtılmış olarak izlenmiş ve bütün müsabakalardaki yaralanma zamanları not edilmiştir.

Kaza anı pozisyonunun başlangıç süresi ile ilk yardım desteğinin sona erdiği zaman dilimleri de kayıt altına alınmıştır. Yine aynı araştırmacı tarafından çekimi yapılmış bütün maçlar tekrar izlenmiştir. Daha önce yaralanmanın gerçekleştiği not alınmış süre aralığındaki (yaklaşık 45-90 sn)görüntüler video yakalama ve kesme programları kullanılarak klipler halinde dosyalanmıştır.

Video analizi yapacak olan görevliler için kolaylık sağlamak için her bir yaralanma klip görüntüsünün (130 adet) üzerine alt yazı olarak müsabaka adı ve yaralanma kodu yerleştirilmiştir. Bu işlem başka bir bilgisayar programı yardımı ile yapılmıştır. Sonra bütün yaralanma video klipleri, cinsiyetlere ve ilgili maçların niteliğine göre sınıflandırılarak klasörler oluşturulmuştur.

3.3.3.4. Yaralanma Görüntülerinin Analizi

Video gözlemcisi olarak çalışmanın gerçekleştirildiği Dünya Şampiyonasında görev yapmış bireyler yer almışlardır. Bu gözlemciler, 2 antrenör, 2 doktor, 2 hakem, 2 spor masöründen oluşmuştur. Araştırmacı tarafından gözlemcilere bilgilendirme broşürü ile birlikte bir adet taşınır bellek içerisinde yaralanma klipleri ve yaralanma gözlem formu verilmiştir. Ayrıca her bir gözlemci için yöntemsel bilgi toplantısı yapılmıştır.

26

İlgili yaralanma formu, gözlemcilerin klipleri rahat seçebilmeleri için maç adı ve kodunu ve gözlem değişkenlerini içermiştir. Ardından video gözlemciler, her bir yaralanma görüntüsünü izleyip sistematik olarak daha önce hazırlanmış formlara kayıt yapmışlardır (55, 56, 57). Analizini bitirmiş gözlemciler sonuçlarını teslim ettikten hemen sonra araştırmacı tarafından veriler elektronik ortamda dikkatle Microsoft Office Excell programına aktarılmıştır.

Çizelge 3.1. Proje Çalışma Planı

Program

Takim Sağlık Ekibi Günlük Yaralanma Raporu Yöntemi Müsabaka Gözlem Ekibi Günlük Yaralanma Raporu Yöntemi Şampiyona

Video Analiz Yöntemi

1. Gün

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

3 korta günlük video kaydı yapılması ve depolanması

2. Gün

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

3 korta günlük video kaydı yapılması ve depolanması 3. Gün

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

3 korta günlük video kaydı yapılması ve depolanması

4. Gün

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

3 korta günlük video kaydı yapılması ve depolanması

5. Gün

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

Verilerin günlük olarak toplanması ve veri tabanına girilmesi

3 korta günlük video kaydı yapılması ve depolanması 5. Gün Temel istatistiklerin yapılması ve ülke takımlarına sunulması

Temel istatistiklerin yapılması ve ülke takımlarına sunulması

İsteğe bağlı olarak ülke takımlarına kayıtların iletilmesi Şa mpi yona Sonrası

Şampiyona sonu Şampiyona sonu Şampiyona sonu Yetersiz veri nedeniyle bu

yöntem çalışmadan çıkarıldı. Hesaplama ve değerlendirme Görüntü analizi Yetersiz veri nedeniyle bu

27

Çizelge 3.2. Turnuvada Değerlendirilen Müsabaka ve Yaralanma İzlem Raporları

TOPLAM 112 MAÇ KADIN 56 Maç ERKEK 56 Maç ViDEO GÖZLEM *42 maç videosu izlendi (geri dönen yaralanma formu). (14 adet eksik ya da yapılamayan çekim) *64 yaralanma klibi tesbit edildi. SAHA GÖZLEM *Geri dönen 50 yaralanma formu. (5 adet eksik ya da geri gelmeyen form) ViDEO GÖZLEM *43 maç videosu izlendi(geri dönen yaralanma formu). (13 adet eksik ya da yapılamayan çekim) 75 yaralanma klibi tesbit edildi. SAHA GÖZLEM * Geri dönen 50 yaralanma formu. * 37 maçta yaralanma var. * 13 maç izlendi ve yaralanma yok. * 66 yaralanma var. SAHA GÖZLEM * Geri dönen 50 yaralanma formu. * 38 maçta yaralanma var. * 12 maç izlendi ve yaralanma yok. * 71yaralanma var. ViDEO GÖZLEM * 31 maçta yaralanma var. * 11 maçta yaralanma yok. * 62 sporcu yaralandı. ViDEO GÖZLEM * 37 maçta yaralanma var. * 6 maçta yaralanma yok. * 68 sporcu yaralandı. SAHA GÖZLEM * Geri dönen 50 yaralanma formu. (6 adet eksik ya da geri gelmeyen form)

28

3.3.3.5.Verilerin Güvenilirliği ve Analize Hazır Hale Getirilmesi

Çalışmada 8 ayrı video gözlemcisine ait veriler bulunmaktaydı. Öncelikle çoklu video gözlemcileri arası uyum ve güvenilirliği tesbit etmek için her bir değişkenin “Free marginal kappa” değerleri test edildi.

Bunun için internet ortamında bulunan “Online Kappa Calculator” (http://justusrandolph.net/kappa/) ara yüzü kullanıldı (58, 59, 60, 61). Free marginal kappa değeri 0.70 in üzerinde çıkması gözlemciler arası uyumun olduğunun göstergesi kabul edildi (58, 59, 60, 61). Gözlemcilerin arasındaki uyum hiçbir değişkende tatmin edici değildi. Bundan dolayı, çoğunluk kararı ile en uyumlu gözlemciyi bulmak için ikinci bir analiz yapıldı. Her bir gözlemcinin çoğunluk kararı ile uyumuna bakıldı. Bunun için genel kappa değeri en düşük olan değişken seçildi. IBM SPSS Statistics 21.00 (Stattistical Package for Social Sciences) versiyonu kullanılarak her bir gözlemcinin çoğunluk kararı ile uyumuna bakıldı. Gözlemcilerden çoğunluk kararı ile en yüksek uyumu olanı (kappa=0.765) seçilerek çalışmada bu gözlemcinin kararları kullanıldı.

Benzer Belgeler