• Sonuç bulunamadı

III. BÖLÜM

3.6. Verilerin Analizi

Araştırmada verilerin analizi bölümünde öncelikle başarı testinin analizine değinmek yerinde olacaktır. Başarı testinin değerlendirilmesi amacıyla araştırmacı tarafından bir cevap anahtarı geliştirilmiştir. Başarı testinin değerlendirilmesinde her doğru cevaba “4” puan, yanlış ve boş cevaplar için ise “0” puan verilmiştir. Testte yanlış cevap doğruyu götürmemektedir. Bu bağlamda testten alınabilecek en yüksek puan “25 * 4 = 100” dür. Her öğrencinin puanı deney ve kontrol grubunda olmasına göre SPSS 15.0 paket programında oluşturulan ilgili kutucuklara girilmiştir.

Araştırmada kullanılan tutum ölçeğinden elde elden verilerin analizinde de benzer bir yöntem izlenmiştir. Sosyal Bilgiler tutum ölçeği likert tipinde yapılandırıldığı için her bir seçenek puanlanmıştır. Seçeneklerin karşıladığı puan dereceleri şöyledir:

 Tamamen Katılıyorum---(5 Puan)  Katılıyorum---(4 Puan)  Az Katılıyorum ---(3 Puan)  Katılmıyorum---(2 Puan)  Hiç Katılmıyorum---(1 Puan).

Sosyal Bilgiler tutum ölçeğinde bulunan toplam 27 maddenin 15’ i olumlu tutum ifadelerinden oluşmaktadır. Tutum ölçeği içerisinde olumlu ifade içeren maddeler sırasıyla 1, 4, 6, 7, 9, 11, 12, 14, 16, 18, 19, 21, 23, 25 ve 26 numaralı maddelerdir. Bu durum doğal olarak ölçeğin puanlamasını da etkilemektedir. Ölçek puanlanırken olumlu tutum ifadesi olan cümleler;

 Tamamen Katılıyorum---(5 Puan)  Katılıyorum---(4 Puan)  Az Katılıyorum ---(3 Puan)  Katılmıyorum---(2 Puan)

 Hiç Katılmıyorum---(1 Puan) şeklinde puanlanmıştır. Sosyal Bilgiler tutum ölçeğinde bulunan toplam 27 maddenin 12 tanesini ise olumsuz tutum ifadeleri oluşturmaktadır. Tutum ölçeği içerisinde olumlu ifade içeren maddeler sırasıyla 2, 3, 5, 8, 10, 13, 15, 17, 20, 22, 24 ve 27 numaralı maddelerdir. Olumsuz maddelerin varlığı doğal olarak puanlamayı da etkilemektedir. Bu çerçevede ölçek puanlanırken olumsuz tutum ifadesi olan cümleler;

 Tamamen Katılıyorum---(1 Puan)  Katılıyorum---(2 Puan)  Az Katılıyorum---(3 Puan)  Katılmıyorum---(4 Puan)

 Hiç Katılmıyorum---(5 Puan) şeklinde puanlanmıştır. Sosyal Bilgiler tutum ölçeğinden alınabilecek en düşük puan 27; en yüksek puan ise 135’tir. Ölçekten alınan puanların aralıkları ve yorumlanması şöyledir:

 1 ile 27 puan arası---1 (Tamamen Olumsuz Tutum)  28 ile 54 puan arası---2 (Olumsuz Tutum)

 55 ile 81 puan arası---3 (Kısmen Olumsuz Tutum)  82 ile 108 puan arası---4 (Olumlu Tutum)

 109 ile 135 puan arası---5 (Tamamen Olumlu Tutum)

Diğer bir anlatımla tutum ölçeğinden alınan 1 ile 54 puan arası puanlar Sosyal Bilgiler dersine karşı olumsuz tutumu; 55 ile 81 puan arası puanlar Sosyal Bilgiler dersine kısmen kararsız tutumu ve 82 ile 135 puan arası puanlar Sosyal Bilgiler dersine karşı olumlu tutumu ortaya koymaktadır.

Yukarıda ifade edilen puanlama sistemi gereğince öğrencilerin Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği’ne verdikleri cevaplar SPSS 15.0 paket programında oluşturulan ilgili kutucuklara girilmiştir.

Araştırmada kullanılan nicel yöntem unsurlarının (başarı testi ve tutum ölçeği) istatistiksel analiz işlem sürecinde araştırmanın alt problemleri doğrultusunda SPSS 15.0 paket programında aynı türde istatistiksel işlemler yapılmıştır. Yapılan işlemler ve gerekçeleri şöyle açıklanabilir:

Araştırmanın nicel bölümüyle ilgili olarak yapılan istatistikler parametrik istatistiklerdir. Diğer bir anlatımla ön koşullarından birisi olarak normal dağılımın esas alındığı istatistiklerdir. Dolayısıyla araştırmada kullanılan verilerin normal dağılım gösterip göstermediğine ilişkin olarak çarpıklık ve basıklık değerlerine de bakılmıştır. Bilindiği gibi çarpıklık ve basıklık değerlerinin sıfıra yakın olduğu durumlarda dağılımın normale uygun olduğu kabul edilir (Köklü, Çokluk Bökeoğlu ve Büyüköztürk 2007: 48). Bu anlamda araştırmada verilerinin normal dağılım gösterip göstermediğiyle ilgili olarak betimsel istatistikten yararlanılmıştır.

Araştırmanın paket program aracılığıyla ilk analizi uygulamanın yapılacağı sınıfların seçiminde öğrenci gruplarının seçimi için sınıf sayısı azlığı nedeniyle 2 farklı okulda yapılmıştır. Elde edilen veriler paket programa girilerek bağımsız örneklemler için t testi analizi yapılmıştır.

Araştırmada alt problemler doğrultusunda kullanılan diğer bir istatistiksel analiz türü ise karışık ölçümler için çift yönlü varyans analizidir (tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA). Bu istatistiksel teknik; öntest – sontest kontrol gruplu desenlerde kullanılmaya elverişli olması, ölçümler arası değişime bakmaksızın işlem gruplarının tekrarlı ölçümlerinden elde edilen toplam puanları arasındaki farka bakması, gruplara bakmaksızın tekrarlı ölçümler arasındaki farka bakması ve grup ve ölçümün bağımlı değişken üzerindeki ortak etkisine bakması gibi nedenlerle araştırmada kullanılmıştır (Büyüköztürk, 2004: 77-78).

IV. BÖLÜM

BULGULAR ve YORUM

Bu bölümde araştırmanın alt problemlerine ilişkin elde edilen verilerin analiz edilmesi sonucunda ortaya çıkan bulgular tablolar hâlinde verilmiş, araştırmanın alt problemlerindeki sıra izlenerek tabloların yorumları yapılmıştır.

Uygulamanın yapılacağı sınıfların seçiminde öğrenci gruplarının seçimi için sınıf sayısı azlığı nedeniyle, mevcut okul listesinden bir okul daha belirlenmiş 2 farklı okulda öntest yapılmıştır. 2. Okul olarak Ankara ili Elmadağ ilçesi Hasanoğlan Beldesi Hasanoğlan Öğretmenler İlköğretim Okulu olarak belirlenmiştir.

Sınıflar arasında anlamlı bir farkın olup olmadığı bağımsız örneklemler için t testi ile analiz edildiğinde sonuçları Tablo 9’da gösterilmiştir.

Tablo 9: Sınıflar Arasında Anlamlı Bir Farkın Olup Olmadığını Tespiti için Yapılan Bağımsız Örneklemler için t Testi Sonuçları

Okul Sınıf N S t sd p Hasanoğlan Öğretmenler İlköğretim Okulu A 27 37,78 12,91 2,024 50 0,048 B 25 30,08 14,52 Hasanoğlan Dr. Kazım Ahmet Mıhçıoğlu ilköğretim okulu A 24 34,50 13,12 -0,289 46 0,774 B 24 35,83 18,44

Bulgulara göre uygulama sınıflarının seçiminde Hasanoğlan Öğretmenler İlköğretim okulundaki iki şubenin ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur [t(50)=2,024; p<0.05]. Ancak, Hasanoğlan Dr. Kazım Ahmet Mıhçıoğlu ilköğretim okulundaki A ve B şubelerindeki öğrencilerin ortalamaları arasında anlamlı bir farkın olmadığı gözlenmiştir [t(50)=-0,289; p>0.05]. Bir başka deyişle bu iki sınıfın ortalama

başarı bakımından denk olduğu söylenebilir. Bu nedenle uygulamalara Hasanoğlan Dr. Kazım Ahmet Mıhçıoğlu ilköğretim okulundaki A ve B şubelerindeki öğrencilerle devam edilmiştir.

Benzer Belgeler