• Sonuç bulunamadı

1. Söz dizimine uygun olarak verilen cümleyi dikkatle dinler.

2. Söz dizimine uygun olarak verilen cümledeki anlamsızlığı söyler.

Hedef XIII. Verilen bir problem durumunu çözebilme Hedef DavranıĢ:

1. Problem durumunu söyler.

2. Probleme uygun çözüm yolları önerir.

ETKĠNLĠK: 21

ETKĠNLĠK SÜRESĠ: 30 dakika

MATERYALLER: Dört tane resim kartı, her birinden beşer tane küçük boy resim kartları

Birinci resimde sahaya yeni çıkan futbolcular vardır. İkinci resimde futbolcular sahada futbol oynamaktadırlar.

Üçüncü resimde sahada yangın çıkmıştır; kale yanmaktadır, kimse kalmamıştır. Dördüncü resimde bir futbolcu kaleye gol atmıştır (Top kalededir; kaleci yere düşmüştür).

ETKĠNLĠK ADI: Pantomim / Hikâyelerden Oyunlar Oluşturma –Futbol Sahası EĞĠTĠM DURUMU:

Eğitimci sınıfı drama çalışmalarına hazır hâle getirebilmek için ortada bulunan masa, sandalye ve diğer eşyaları sınıfın uygun bir yerine kaldırır. Minderleri yarım ay şeklinde yerleştirerek çocukların minderlere oturmalarını ister. Kendisi de çocukların tam karşısına oturur; fakat hızlı nefes alıp vererek sanki yorgunmuş gibi hareketler yapar. Daha sonra çocuklara “Çocuklar bugünlerde spor yapmaya başladım. Az önce de koştum. O yüzden biraz yorgunum. Siz de spor yapıyor musunuz? Peki, çevrenizde spor yapanlar var mı? Sizler başka hangi sporları biliyorsunuz? Bunları nereden öğrendiniz/gördünüz? Sporcu kime denir? Bildiğiniz sporcular var mı?” gibi sorular sorarak çocuklarla sohbet eder. Eğitimci daha sonra çocuklara “Şimdi sizden tek tek yanıma gelmenizi ve bir sporcu gibi hiç konuşmadan sadece hareketlerinizle spor yapan sporcuyu bize anlamanızı istiyorum. İstediğiniz sporu yapan kişi olabilirisiniz? Biz de sizin hangi sporu yapan kişi olduğunuzu hareketlerinizden anlamaya çalışacağız.” der. Ardından isteyen çocukların gelip sporcuları pantomimle anlatmalarına rehberlik eder.

Etkinlik tamamlanınca şimdi size bir spor dalı olan futbol ile ilgili bazı resimler göstermek istiyorum. Resimleri gösterince bunlarla ilgili size bazı sorular soracağım.” der. Çocuklara elinde tutuğu 1. resmi gösterir. “Resimde neler görüyorsunuz? Burası neresi olabilir? Bunlar kim olabilir? Nereden çıkıyorlar? Ne için çıkıyorlar? Futbol oynamak için nelere ihtiyaç vardır?” Sorularını yönelterek çocukların cevaplarını dinler. Daha sonra 2. resmi göstererek “Bu resimde futbolcular ne yapıyorlar? Sizce hangi takımlar oynuyor? Hiç gol atmışlar mıdır? Futbol oynarken birbirlerine bir şey söylüyor olabilirler mi? Seyirciler kendi takımlarına destek oluyorlar mı? Onlar neler söylüyor olabilirler?” diye sorar. Eğitimci 3. resmi göstererek “Sahada neler olmuş? Bu yangın nasıl çıkmış olabilir? Kim çıkarmış olabilir? Sahada neden kimse yok? Maça devam edebilmişler mi sizce? Yangın çıkınca ne yapmak gerekir? Peki, buraya neden itfaiye gelmemiş olabilir? Ne zaman gelecek acaba? Gelince ne yapacak? Peki, yangını söndürünce maça devam edebilecekler mi? Neden?” gibi sorularla çocuklarla çocukların düşüncelerini paylaşır. Son olarak da 4. resmi gösterir. “Bu futbolcu neden mutlu? Peki, kaleci neden yere düşmüş? Kaleci neden üzgün? Topu görebiliyor musunuz? Nerede? Seyirciler ne yapıyorlar?” sorularını yöneltir ve çocukların cevaplarını dinler. Eğitimci daha sonra bu kartların arkasına kartları gösterdiği sırada birden dörde

kadar numara verir. Daha sonra sınıfın dört köşesine kartları ters olarak yerleştirir. Elindeki torbaya da bu resimlerden eşit sayıda ve her çocuğa yetecek kadar koyar. Çocuklara “Şimdi sizden gelip bu torbadan bir resim çekmenizi istiyorum. Daha sonra aynı resme sahip olanların da aynı yerde durmalarını istiyorum.” der. Çocukların sıra ile kart çekmelerine ve aynı resimlere göre bir araya gelmelerine rehberlik eder. Daha sonra sıra ile köşelere gider; oradaki resimleri sıra ile açar ve köşedeki resimler kimlerin ellerinde varsa o kişilerin köşeye geçerek gruplarını oluşturmalarını sağlar. Şimdi sizlerden önünüzdeki resimlerle ilgili bir hikâye oluşturmanızı istiyorum. Bunun için sizlere biraz zaman tanıyacağım. Eğer isterseniz, buradaki materyalleri, kostümleri de kullanabilirsiniz. Daha sonra bunu bize kartların arkasındaki numara sırasına göre canlandıracaksınız.” der. Grupların yanlarına giderek ihtiyaç duydukları konularda onlara yardımcı olur. Ardından çocukların canlandırmalarını yapmalarına rehberlik eder. Tüm gruplar canlandırmalarını yapınca eğitimci oluşturulan hikâyeleri ardı arkasına ekleyerek anlatır. Daha sonra “Çocuklar acaba bu hikâyede bir yanlışlık yok mu? Siz bulabildiniz mi bu yanlışlığı? Kim söylemek ister? Peki, futbolcu golü ne zaman atmış olabilir? Futbol sahası tamamen yok olduktan sonra gol atmış olamazlar mı?” sorularını yönelterek çocuklara cevaplamalarına rehberlik eder. Eğitimci hikâyenin yanlış olan kısmını doğru bir şekilde anlatır.

Eğitimci çocuklara şu soruları yöneltir ve onların duygu ve düşüncelerini paylaşmalarına yardımcı olur.

Hangi sporcuyu sadece hareketlerinizle hiç konuşmadan anlattınız? Sporcuyu anlatırken neden o hareketlerle anlatmayı tercih ettiniz? Sporcunun kim olduğunu nasıl tahmin ettiniz?

Sporcu olmak nasıl bir şeydi?

Arkadaşlarınız sizin kim olduğunuzu bilince neler hissettiniz?

Futbol oynamak için sahaya çıkarken neler hissetiniz? Heyecanlandınız mı? Neden?

Futbol oynamaktan hoşlandınız mı? Seyirciler size nasıl destek oldu? Yangını kim çıkardı? Nasıl çıkardı?

Yangın çıkınca seyirciler ne yaptı? Futbolcular ne yaptı? Yangın nasıl söndürüldü?

Yangından sonra saha nasıldı? Gol attığında ne hissettin?

Takımdaki diğer futbolcular sen gol atınca neler yaptılar? Seyirciler ne hissetti? Duygularını nasıl gösterdiler?

ÖzgeçmiĢ

T.C.

SELÇUK ÜNĠVERSĠTESĠ

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü

Adı Soyadı: Filiz ERBAY Doğum Yeri: Beyşehir Doğum Tarihi: 1978 Medeni Durumu: Evli Öğrenim Durumu

Derece Okulun Adı Program Yer Yıl

İlköğretim Alüminyum İÖO.

Seydişehir 1989 Ortaöğretim Mahmut Esat

OO.

Seydişehir 1992

Lise Anadolu

Öğretmen Lisesi Nevşehir

1996 Lisans SÜ. Mesleki Eğitim Fakültesi Anaokulu Öğretmenliği Konya 2000

Yüksek Lisans SÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi Eğitimi Anabilim Dalı Konya 2004 Becerileri:

İlgi Alanları: Yaratıcı Drama, Yaratıcılık, Muhakeme Becerileri İş Deneyimi: Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Öğretmeni Aldığı Ödüller: Hakkımda bilgi almak için önerebileceğim şahıslar: Tel: E-Posta: erbayfiliz@hotmail.com

Adres SÜ. Alaaddin Keykubat Kampüsü. Mesleki Eğitim Fakültesi. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Anabilim Dalı