• Sonuç bulunamadı

1. Olay ya da varlıkların özelliklerini söyler.

Hedef III: Varlıkları çeĢitli özelliklerine göre kavrayabilme Hedef DavranıĢ:

1.Varlıkların kullanım amaçlarını açıklar.

Hedef VIII: Belli durum ve olaylarla ilgili neden- sonuç iliĢkisi kurabilme Hedef DavranıĢ:

1. Bir olayın olası nedenlerini söyler. 2. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.

Hedef XIV: Nesneleri sayabilme Hedef DavranıĢ:

1. 25 içinde ileriye doğru birer birer ritmik sayar. 2. 25 içinde geriye doğru birer birer ritmik sayar.

ETKĠNLĠK: 13

ETKĠNLĠK SÜRESĠ: 40 dk

MATERYALLER: Güneş gözlüğü, oyuncak güneş gözlüğü, numaralı gözlük, yüzücü gözlüğü, derece, kol saati, mikrofon, alet çantası, 10 tane mavi kart, 5 tane kırmızı kart

EĞĠTĠM DURUMU:

Eğitimci, sınıfı drama çalışmalarına hazır hâle getirebilmek için ortada bulunan masa, sandalye ve diğer eşyaları sınıfın uygun bir yerine kaldırır. Minderleri yarım ay şeklinde yerleştirerek çocukların minderlere oturmalarını ister. Kendisi de çocukların tam karşısına oturur. Daha önceden içine oyuncak güneş gözlüğü, normal güneş gözlüğü, yüzücü gözlüğü ve numaralı gözlük koyduğu kutuyu eline alır. Ardından çocuklara elindeki kutuyu gösterir. “Çocuklar bakın elimde bir kutu var. Bu kutunun içinde de bazı gözlükler var. Bu gözlükleri değişik kişiler kullanıyor. Bu gözlükleri sıra ile kutudan çıkaracağım ve bu gözlüğü kimin kullandığını soracağım. Daha sonra gözlüğü elinize vereceğim ve gözünüze takmanızı isteyeceğim. Sıra ile taktıktan sonra gözlüğü bana geri vereceksiniz.” der. Daha sonra eğitimci sıra ile güneş gözlüğü, oyuncak güneş gözlüğü, numaralı gözlük, yüzücü gözlüklerini çıkarır; çocukların ellerine verir ve gözlerine takmalarını ister. Bu arada çocuklara her bir gözlük için “Bu kimin gözlüğü olabilir? Bu gözlüğü ne için kullanıyor olabilir? Nerede takıyor olabilir?” gibi sorular yöneltir ve cevaplarını alır. Sonra gözlükler sıra ile elden ele gezerek ve göze takılarak incelenir. Eğitimci ardından çocuklara “Şimdi sizinle bir oyun oynayacağız ama önce sınıfımız kaç kişi bunu öğrenmem gerekiyor. Acaba sınıfta kaç kişi olduğunu nasıl öğrenebilirim?” diye çocuklara sorar. “Peki, o zaman sayalım mı sınıfta kaç kişi varmış?” diyerek hep birlikte sınıftaki çocuklar sayılır. “Sınıfımızda 25 kişi varmış. Ben şimdi 25‟e kadar olan sayıları bu kâğıtlara yazıp torbanın içine atacağım. Daha sonra içinden bir tane çekeceğim. Hangi sayı gelmişse o kişi buraya gelecek. Oturan arkadaşları görmeden bu kutudan bir gözlük alacak ve onu ayırmak için bu boş kutunun içine koyacak. Daha sonra size dönüp hangi gözlüğü boş kutuya koyduğunu size sadece hareketleri ile hiç konuşmadan anlatacak. Arkadaşınız anlatmayı tamamlayınca sizde parmak kaldırarak söz alacak ve onun ne anlattığını tahmin etme çalışacaksınız. Kutudaki gözlükler bitene kadar devam edeceğiz.” der. Eğitimci numaralı kâğıtları torbaya atarak hangi çocuğun anlatacağına karar verir. Çocuğun gelip bir gözlük seçmesine,

pantomimle anlatmasına ve diğerlerini de tahmin etmesine rehberlik eder. Tüm gözlükler anlatılınca etkinlik tamamlanır.

Eğitimci daha sonra çocuklara “Çevremizde gördüğümüz başka hangi nesneler var. Bana örnekler verebilir misiniz? Bunları kimler, ne için kullanır?” gibi sorular sorarak çocuklarla sohbet eder. Ardından “Bugün size ben başka nesneler de getirdim. Şimdi bunları hep birlikte görelim mi?” der ve ilk olarak dereceyi gösterir ve ne olduğunu sorar. “Elimde tuttuğum nesnenin ne olduğunu biliyor musunuz? Ne için kullanılır? Ne zaman kullanılır? Kimler kullanır?” sorularını yöneltir ve çocukların cevaplarını dinler. Ardından saat, mikrofon, alet çantasını göstererek aynı soruları yöneltir ve çocukların cevaplamalarına rehberlik eder. “Şimdi elimdeki rakamların yazılı olduğu kâğıtların bulunduğu torbadan bir tane kâğıt çekeceğim. Bu sefer kâğıtta yazan sayı değil de o sayıdan bir önceki sayının bulunduğu sırada kim oturuyorsa o arkadaşınız gelecek. Diyelim ki 10 yazan kâğıdı çektim. 10‟dan bir önceki sayı hangisi? Evet, 9. baştan başlayacağız ve 9. kişi kimse o benim yanıma gelecek. Daha sonra bu arkadaşınız bu nesnelerden bir tanesini belirleyerek o nesneyi kullanan kişi olacak. Ama bize söylemeyecek. Arkadaşımızın kim olduğunu bulabilmek için de biz ona sorular soracağız. Nesneyi ne zaman kullanırsın? Ne yapmak için kullanırsın? Nerede kullanırsın? Kaç yaşındasın? Bayan mısın/erkek misin? gibi” der. Eğitimci torbadan bir sayı çeker. Çocuklara bu sayıdan bir önceki sayının ne olduğunu sorar. Baştan sayarak kimin geleceğini bulurlar. Eğitimci gelen çocuktan nesnelerin içinden bir tane belirlemesini, bunu kullanan herhangi bir kişi olmasını ister. Daha sonra oturan çocukların sorular yönelterek çocuğun kim olduğunu tahmin etmelerine rehberlik eder. Daha sonra çocuklara şu soruları yönelterek onların duygu ve düşüncelerini paylaşmalarını sağlar:

Kutumuzun içinde hangi gözlükler vardı?

Yüzücü gözlüğünün takınca çevreyi nasıl gördünüz? (Diğer gözlükler için de tek tek sorulur.)

Yüzücü gözlüğünü kimin ( ne için, ne zaman, nasıl ) kullanacağına nasıl karar verdiniz? (Diğer gözlükler için de tek tek sorulur.)

Bu gözlükleri gelip burada nasıl anlatacağına nasıl karar verdin? Hiç konuşmadan bir şey anlatmaya çalışmak nasıl bir şeydi?

Arkadaşınızın o gözlüğü anlattığını nasıl anladınız?

Sizin çevrenizde hiç bu gözlüklerden birini kullananlar var mı? Ne için kullanıyorlar?

Bu gözlüklerden hangisi size daha farklı geldi? Neden? Siz bu gözlüklerden hangisini kullanmak isterdiniz? Neden?

Acaba başka ne yaparken gözlük kullanmamız gerekebilir? Tüm bu gözlükler olmasaydı acaba neler olurdu?

Hangi nesneler hakkında konuştuk?

Dereceyi (Diğer nesneler için de sorulur.) kimin kullanacağına nasıl karar verdiniz?

Dereceyi kimin kullandığını nasıl anladınız? (Diğer nesneler için de sorulur.)

Dereceyi başka bir şey için kullanabilir miyiz? Neden? (Diğer nesneler için de sorulur.)

Dereceler olmasaydı acaba neler olabilirdi? (Diğer nesneler için de sorulur.)

HEDEF VE DAVRANIġLAR:

Hedef VIII: Belli durum ve olaylarla ilgili neden- sonuç iliĢkisi kurabilme