• Sonuç bulunamadı

H3-7: Katılımcıların çalışma ortamı alt boyutlarına ilişkin algı düzeyleri, yaralanma ve kazaların en çok gerçekleştiği zaman aralığına göre farlılık gösterir. H3-8: Katılımcıların çalışma ortamı alt boyutlarına ilişkin algı düzeyleri yaralanma ve kazaların en çok gerçekleştiği aşamaya göre farlılık gösterir.

4.8. Veri Analizi

Kullanılacak analizlerin belirlenmesinde verilerin normal dağılıp dağılmadığının belirlenmesi gerekir. “Sürekli tek bir değişkenden elde edilen puanların normal dağılıp dağılmadığı betimsel, grafiksel ve istatistiksel yöntemlerle incelenebilmektedir” (Ghasemi ve Zahediasl, 2012; Abbott, 2011; Thode, 2002; Sharma, 1996 aktaran Demir vd, 2016: 133). Bu anlamda verilerin dağılımlarının, aritmetik ortalama, mod, medyan, çarpıklık ve basıklık katsayıları gibi istatistikler üzerinden incelenmesi, betimsel yöntemler olarak belirtilmektedir (Abbott, 2011; Kirk, 2008).

Çalışmamızda bağımsız değişkenin süreksiz yani kategorik olması nedeniyle bağımsız değişkenin her bir kategorisinde ya da bağımsız değişken kategorilerinin her bir kombinasyonunda normal dağılım gösterip göstermediği incelenmiştir (Demir vd, 2016: 133).

4.8.1.Normal Dağılım Analizleri

Verilerin dağılımlarının, aritmetik ortalama, mod, medyan, çarpıklık ve basıklık katsayıları gibi istatistikler üzerinden incelenmesi, betimsel yöntemler olarak belirtilmektedir (Kirk, 2008). Bu kapsamda aritmetik ortalama, mod ve medyanın eşit ya da yakın olması, çarpıklık ve basıklık katsayılarının ±1 sınırları içinde 0’a yakın olması, çarpıklık ve basıklık katsayılarının kendi standart hatalarına bölünmesi ile hesaplanan çarpıklık ve basıklık indekslerinin ±2 sınırları içinde 0’a yakın olması normal dağılımın varlığına kanıt olarak değerlendirilmektedir (Tabachnick ve Fidell, 2013; McKillup, 2012; Wilcox, 2012b).

Verilerin (çalışılan bölüm, meslek grubu, aylık çalışma saati, meslekteki görev süreleri, kurumdaki çalışma süreleri, yaş ve cinsiyet grupları için) hangi dağılımdan geldiklerini belirlemek için; aritmetik ortalama, mod, medyan, çarpıklık ve basıklık katsayıları incelenmiş olup, kapsamda aritmetik ortalama, mod ve medyanın eşit ya da yakın olması, çarpıklık ve basıklık katsayılarının ±2 sınırları içinde olduğundan verilerin dağılımının

46

tüm bağımsız değişken kategorileri için normallikten geldikleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar eklerde verilmektedir. (Tabachnick ve Fidell, 2013).

Araştırma için parametrik mi yoksa parametrik olmayan analiz tekniklerinden hangisininin kullanılmasına karar verilmesinde bir diğer parametre olan Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri kullanılmaktadır. Örneklem hacmi 50’nin üzerinde olduğundan Kolmogorov-Smirnov analizi yapılmaktadır (Kirk, 2008).

Yapılan normal dağılımız analizi sonucunda çalışma ortamı ölçeğinin normal dağılımı incelendiğinde katılımcı sayısı 50’nin üzerinde olduğundan kolmogorov-smirnov normallik analizi yapılmış olup, Tabachnick ve Fidell’e göre verilerin dağılımın normallikten uzaklaşıp uzaklaşmadığına karar verebilmek için, basıklık ve çarpıklığın ±2 aralığında olması, aynı zamanda ortalama ve medyanın eşit veya yakın olması gerekliliği göz önüne alındığında verilerin dağılımının normal dağılımdan çok uzaklaşmadığı belirlenmiştir. Analiz sonuçları eklerde verilmiştir. Sonuç olarak analize parametrik testlerle devam edilmiştir.

4.8.2. Veri Analizinde Kullanılan Teknikler

Normal dağılım analizi sonucunda verilerin dağılımın normal dağılımdan geldiği belirlendiğinde parametrik testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. Katılımcıların çalışma ortamı düzeylerinin 2’li gruplara göre farklılığını belirlemek için bağımsız örneklem t-testi, 2’den fazla gruplara göre farklılığını belirlemek için tek yönlü anova testi yapılmış olup, anova testi sonucu anlamlı farklılığın hangi gruplardan kaynaklandığını belirlemek için post-hoc testlerinden Scheffe testi yapılmıştır (Kalaycı vd. 2006). Değişkenler arasındaki ilişki düzeylerini belirlemek için pearson korelasyon kat sayısından yararlanmış olup ölçek maddelerinin iç tutarlılık düzeylerini belirlemek için cronbach’s alpha güvenirlik katsayısına bakılmıştır (Özdamar 2002).

4.8.3. Çalışma Ortamı Ölçeğinin Güvenilirlik ve Korelasyon Analizleri

Çalışma ortamı ölçeği güvenilirlik ve korelasyon analizleri aşağıdaki tablolarda verilmiştir.

47

Tablo 4

Katılımcıların Çalışma Ortamı Alt Boyut Algılarına Ait Güvenilirlik Analizleri

Cronbach's Alpha Madde Sayısı

Personel Korkuları 0,818 7

Kurum Kalite Yönetimi 0,789 8

Mesleki İlişkiler 0,783 4

Fiziksel Kaynaklar 0,649 3

İş Doyumu 0,766 6

Güvenirlik katsayısı (Cronbach alfa) ≥0.9 Mükemmel, 0.7≤α<0.9 İyi, 0.6≤α<0.7 Kabul edileblir, 0.5≤α<0.6 Zayıf, α<0.5 Kabul edilemez olarak kabul edilmektedir (George D, & Mallery P. 2003: 2).

Katılımcıların; 7 maddeden oluşan personel korkularına ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, ölçeğe ait Cronbach’s Alpha değerinin 0,818 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu değer ölçeğin güvenilirliğinin çok yüksek düzeyde olduğunu gösterir. 8 maddeden oluşan kurum kalite yöntemi algısına ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, ölçeğe ait Cronbach’s Alpha değerinin 0,789 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu değer ölçeğin güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğunu gösterir. 4 maddeden oluşan mesleki ilişki algısına ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, ölçeğe ait Cronbach’s Alpha değerinin 0,783 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu değer ölçeğin güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğunu gösterir. 3 maddeden oluşan fiziksel kaynaklar algısına ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, ölçeğe ait Cronbach’s Alpha değerinin 0,649 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu değer ölçeğin güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğunu gösterir. 6 maddeden oluşan iş doyumu algısına ait güvenilirlik katsayıları incelendiğinde, ölçeğe ait Cronbach’s Alpha değerinin 0,766 olarak hesaplandığı görülmektedir. Bu değer ölçeğin güvenilirliğinin yüksek düzeyde olduğunu gösterir.

Verilerin analizi için SPSS programı 24.0 sürümü kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların dağılımlarını belirlemek için frekans ve yüzde analizleri yapılmış, Tanımlayıcı değerler olarak ortalama ve standart verilmiştir.

48

BEŞİNCİ BÖLÜM: BULGULAR

Araştırmanın bu bölümünde geliştirilmiş olan ölçme araçlarından elde edilen verilerin analizi sonucunda ortaya çıkan bulgular ve yorumlar sunulmuştur.

Benzer Belgeler